Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit | Staatscourant 2006, 168 pagina 16 | Besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit | Staatscourant 2006, 168 pagina 16 | Besluiten van algemene strekking |
Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 25 augustus 2006, nr. TRCJZ/2006/2734, houdende wijziging (3) van de Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
Gelet op richtlijn 2000/75/EG van de Raad van de Europese Unie van 20 november 2000 tot vaststelling van specifieke bepalingen inzake de bestrijding en uitroeiing van bluetongue (PbEG L 327), artikel 10, eerste lid, van richtlijn 90/425 van de Raad van de Europese Unie van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en produkten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224), beschikking 2006/577/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 22 augustus 2006 inzake bepaalde beschermende maatregelen tegen bluetongue (PbEU L 229);
Gelet op de artikelen 17, 29, 30, eerste en derde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;
Besluit:
De Regeling beperkingsgebieden bluetongue 20061 wordt als volgt gewijzigd:
A
De artikelen 1 tot en met 9 komen te luiden:
In deze regeling wordt verstaan onder:
a. bedrijf: bedrijf als bedoeld in artikel 2, onderdeel a, van de richtlijn;
b. beschikking 2006/577/EG: beschikking 2006/577/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 22 augustus 2006 inzake bepaalde beschermende maatregelen tegen bluetongue (PbEU L 229);
c. gebied: gebied als beschreven in de bijlagen I, II en III, bij deze regeling;
d. Minister: Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;
e. vectoren: vectoren als bedoeld in artikel 2, onderdeel e, van de richtlijn;
f. VWA: Voedsel en Waren Autoriteit.
1. Het is in een gebied verboden te handelen in strijd met de in het tweede tot en met vierde lid bij de gebieden telkens van toepassing verklaarde artikelen of artikelonderdelen van deze regeling.
2. Op het gebied, beschreven in bijlage I, zijn de artikelen 8, 11 en 13 tot en met 15 van toepassing.
3. Op het gebied, beschreven in bijlage II, zijn de artikelen 8 tot en met 12 van toepassing.
4. Op het gebied, beschreven in bijlage III, zijn de artikelen 3 tot en met 7 en 11 van toepassing.
1. Het is verboden herkauwers en sperma, eicellen en embryo’s, van herkauwers buiten Nederland te brengen.
2. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing op sperma, eicellen en embryo’s, van herkauwers, die:
a. in Nederland zijn gewonnen vóór 1 mei 2006;
b. buiten Nederland zijn gewonnen vóór 1 mei 2006 en afkomstig zijn uit de in bijlage bij de beschikking 2006/577/EG beschreven delen van België, Duitsland en Luxemburg;
c. buiten Nederland zijn gewonnen en niet afkomstig zijn uit de in bijlage bij de beschikking 2006/577/EG beschreven delen van België, Duitsland en Luxemburg.
1. Het verbod, bedoeld in artikel 3, eerste lid, is niet van toepassing op het vanuit het gebied buiten Nederland brengen van herkauwers indien:
a. de herkauwers geen klinische verschijnselen van bluetongue vertonen, en
b. de herkauwers ten hoogste 28 dagen voor vervoer serologisch of virologisch zijn onderzocht op bluetongue en de uitslag van het onderzoek aantoonbaar negatief is.
2. Indien de herkauwers, bedoeld in het eerste lid, rechtstreeks worden vervoerd ten behoeve van de directe slacht vanuit het gebied naar een slachthuis gelegen buiten Nederland, is onderdeel b van het eerste lid niet van toepassing.
Het verbod, bedoeld in artikel 3, eerste lid, is niet van toepassing op het vanuit het gebied buiten Nederland brengen van sperma van runderen die worden gehouden op een erkend spermawincentrum als bedoeld in artikel 9 van het Besluit dierlijk sperma en spermawincentra indien de runderen die hebben bijgedragen aan de zending:
a. geen klinische verschijnselen van bluetongue vertonen, en
b. ten minste 28 dagen na productie van het te verzenden sperma serologisch of virologisch zijn onderzocht op bluetongue en de uitslag van dat onderzoek aantoonbaar negatief is.
Het verbod, bedoeld in artikel 3, eerste lid, is niet van toepassing op het vanuit het gebied buiten Nederland brengen van embryo’s en eicellen van herkauwers indien de ouderdieren ten minste 28 dagen na productie van de te verzenden embryo’s en eicellen serologisch of virologisch zijn onderzocht op bluetongue en de uitslag van dat onderzoek aantoonbaar negatief is.
Het verbod, bedoeld in artikel 3, is niet van toepassing op het brengen van herkauwers, en sperma, eicellen en embryo’s, van herkauwers, vanuit het gebied via het gebied, bedoeld in de bijlagen I en II, naar een buiten Nederland gelegen locatie gelegen in de in de bijlage bij de beschikking 2006/577/EG beschreven delen van België, Duitsland en Luxemburg.
1. Het vervoer, met inbegrip van verplaatsing over de openbare weg zonder vervoermiddel, van:
a. herkauwers;
b. sperma, eicellen en embryo’s van herkauwers;
vanuit het gebied is verboden.
2. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing op sperma, eicellen en embryo’s, van herkauwers, die
a. in Nederland zijn gewonnen vóór 1 mei 2006;
b. buiten Nederland zijn gewonnen vóór 1 mei 2006 en afkomstig zijn uit het gebied, bedoeld in de bijlage bij de beschikking 2006/577/EG beschreven delen van België, Duitsland en Luxemburg;
c. buiten Nederland zijn gewonnen en niet afkomstig zijn uit het gebied, bedoeld in de bijlage bij de beschikking 2006/577/EG beschreven delen van België, Duitsland en Luxemburg.
3. Het verbod, bedoeld in artikel 8, is niet van toepassing op herkauwers die binnen een bedrijf worden verplaatst van het gebied naar een ander gebied, niet zijnde het gebied, bedoeld in bijlage III.
Het verbod, bedoeld in artikel 8, is niet van toepassing op het vervoer vanuit het gebied van sperma, eicellen en embryo’s, van herkauwers, die zijn gewonnen na 1 mei 2006, naar het gebied, bedoeld in bijlage I.
B
Na artikel 9 worden de volgende artikelen toegevoegd:
Het verbod, bedoeld in artikel 8, is niet van toepassing op het vervoer van herkauwers en sperma, eicellen en embryo’s, van herkauwers, vanuit het gebied naar een buiten Nederland gelegen locatie gelegen in de in de bijlage bij de beschikking 2006/577/EG beschreven delen van België, Duitsland en Luxemburg.
1. Het verbod, bedoeld in artikel 8, is niet van toepassing op het vervoer van herkauwers afkomstig vanuit het gebied, bedoeld in bijlage III, door het gebied, over autosnelwegen en spoorlijnen en via luchthavens rechtstreeks naar een bestemming gelegen buiten dat gebied, zonder dat in het gebied wordt gelost of halt gehouden, op voorwaarde dat de dieren en het vervoermiddel op de plaats van lading of in ieder geval vóór binnenkomst in het gebied een behandeling hebben ondergaan met toegelaten of geregistreerde geschikte middelen.
2. Onder autosnelweg, bedoeld in het eerste lid, wordt verstaan een weg als bedoeld in artikel 1, aanhef en onderdeel c, van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, alsmede langs de autoweg gelegen parkeerplaatsen, tankstations en bushalteplaatsen.
1. Het verbod, bedoeld in artikel 8, is niet van toepassing op het rechtstreeks vervoer van herkauwers uit het gebied naar een slachthuis gelegen in het gebied, bedoeld in bijlage III, indien:
a. de te verplaatsen herkauwers op de dag van vervoer geen enkel verschijnsel van bluetongue vertonen;
b. de afvoer van de te verplaatsen herkauwers van een bedrijf en aanvoer van deze dieren op een slachthuis plaatsvinden tussen 09.00 uur en 18.00 uur van dezelfde dag;
c. de voertuigen waarin de te verplaatsen herkauwers worden vervoerd, zijn verzegeld door de VWA.
2. Het verbod, bedoeld in artikel 8, is niet van toepassing op het rechtstreeks vervoer van herkauwers, uit het gebied naar een slachthuis gelegen in het gebied, bedoeld in bijlage I.
1. De aan- en afvoer van herkauwers van of naar bedrijven gelegen binnen het gebied is verboden.
2. In afwijking van het eerste lid is het toegestaan om herkauwers, ten behoeve van de verplichting, bedoeld in artikel 14, eerste lid, eenmalig te vervoeren.
1. De houder van herkauwers is verplicht er zorg voor te dragen dat deze dieren van één uur voor zonsondergang tot één uur na zonsopgang zodanig zijn opgestald dat contact met vectoren zoveel mogelijk wordt voorkomen.
2. De houder van herkauwers is verplicht er zorg voor te dragen dat deze dieren de in het eerste lid bedoelde verblijfsplaats niet verlaten gedurende de in dat lid genoemde periode.
3. Het eerste en tweede lid zijn niet van toepassing indien geschikte stalruimte om te voldoen aan de verplichtingen, bedoeld in genoemde leden, niet beschikbaar is.
De houder van herkauwers is verplicht deze dieren, de gebouwen waarin deze dieren zijn ondergebracht en de omgeving daarvan te behandelen met toegelaten of geregistreerde geschikte middelen.
Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006.
C
De bijlagen I tot en met IV worden vervangen door de in de in bijlage bij deze regeling opgenomen bijlagen I tot en met III.
Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt op 25 augustus 2006, om 16.00 uur in werking.
Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
overeenkomstig het door de minister genomen besluit:
de Secretaris-Generaal, C.J. Kalden.
20-kilometergebied Zuid Limburg
Het 20-kilometer-gebied is als volgt begrensd:
1. Vanaf de kruising Belgische grens, Weg naar Walborgh, Weg naar Walborgh volgend in oostelijke richting overgaand in St. Annadijk volgend in noordoostelijke richting tot aan Molenveld.
2. Molenveld volgend in zuidelijke richting tot aan Weg langs de Grinderkens.
3. Weg langs de Grinderkens volgend in zuidoostelijke richting overgaand in Bilt volgend in oostelijke richting tot aan Schuttersstraat.
4. Schuttersstraat volgend in oostelijke richting tot aan Oude Maasweg.
5. Oude Maasweg volgend in noordelijke richting tot aan Kanaalstraat.
6. Kanaalstraat volgend in zuidoostelijke richting het water overstekend tot aan de kruising Maasbrachterweg en Bosserhof.
7. Maasbrachterweg volgend in zuidelijke richting tot aan Industrieweg.
8. Industrieweg volgend in zuidoostelijke richting overgaand in Voltaweg volgend in noordelijke richting overgaand in Roermondseweg volgend in noordoostelijke richting tot aan Rijksweg Noord.
9. Rijksweg Noord volgend in zuidelijke richting overgaand in Houtweg volgend in zuidoostelijke richting tot aan Hingenderstraat (N571).
10. Hingenderstraat (N571) volgend in noordoostelijke richting tot aan Heerdstraat.
11. Heerdtsraat volgend in zuidoostelijke richting overgaand in Vlootveestraat volgend in noordoostelijke richting tot aan Varkensstraatweg.
12. Varkensstraatweg volgend in zuidoostelijke richting overgaand in Veestraat volgend zuidoostelijke richting tot aan Groeneweg.
13. Groeneweg volgend in zuidoostelijke richting overgaand in Spikweg volgend in zuidelijke richting tot aan Annendaalderweg.
14. Annendaalderweg volgend in zuidoostelijke richting tot aan Echterboschbaan.
15. Echterboschbaan volgend in zuidelijke richting tot aan Middenheideveldsweg.
16. Middenheideveldsweg volgend in oostelijke richting overgaand in Vuchterstraat volgend in oostelijke richting overgaand in Waldfeuchterweg volgend in zuidoostelijke richting tot aan de Duitse grens.
17. Duitse grens volgend in zuidelijke richting overgaand in de Belgische grens.
18. Belgische grens volgend in noordwestelijke richting tot aan Dijk.
Beperkingsgebied (150 kilometer)
1. Het beschermingsgebied is het onder 2 beschreven gebied met uitzondering van het gebied, beschreven in bijlage I.
2. Het gebied wordt begrensd door:
1. Vanaf IJmuiden, Noordzeekanaal volgend in oostelijke richting overgaand in het Markermeer volgend in zuidoostelijke richting overgaand in het Gooimeer volgend in zuidoostelijke richting tot aan de A27.
2. A27 volgend in zuidelijke richting tot aan de A1/E231.
3. A1/E231 volgend in zuidoostelijke richting overgaand in A1/E30 volgend in oostelijke richting tot aan de Duitse grens.
4. De Duitse grens volgend in zuidelijke richting tot aan de Belgische grens.
5. De Belgische grens volgend in noordwestelijke richting tot aan de Noordzee.
6. De Noordzee volgend tot IJmuiden.
Onder de rest van Nederland wordt verstaan Nederland met uitzondering van de gebieden, bedoeld in de bijlagen I en II.
In verband met de bevestiging van de dierziekte bluetongue op een aantal bedrijven in Zuid-Limburg is een aantal maatregelen genomen die zijn neergelegd in de regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006.
Rond de besmette bedrijven is een beschermingsgebied van 100 kilometer ingesteld. In een zone binnen dat gebied van 20 kilometer rond deze bedrijven gelden aanvullende beperkende maatregelen voor de bedrijven met herkauwers. Voorts is een toezichtgebied ingesteld van 150 kilometer rondom de besmette bedrijven. Daarnaast geldt een exportverbod voor herkauwers vanuit Nederland.
Onderhavige regeling wijzigt de Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006 op de volgende punten.
Direct na de uitbraak van bluetongue is er een verbod tot export van dieren afgekondigd voor heel Nederland. Daarbij is aangegeven dat zodra er voldoende garanties zouden zijn dat er in de rest van Nederland geen bluetongue aanwezig is, het exportverbod zou kunnen worden opgeheven (zoals ook gemeld aan de Tweede Kamer bij brief van 22 augustus 2006, kenmerk VD.2006/2307). Inmiddels is er meer duidelijkheid over de veterinaire situatie in Noord Nederland. Een aantal verdenkingen is negatief gebleken. Voorts is uit een quick scan gebleken dat er geen sprake is van een brede verspreiding van bluetongue door Noord Nederland. Echter op de rand van het gebied is nog sprake van een aantal ernstige verdenkingen. Voorts is de tracering nog niet geheel afgerond, waardoor Noord Nederland als geheel nog niet met voldoende zekerheid als vrij van bluetongue kan worden beschouwd. In de huidige situatie is het derhalve nog niet veterinair verantwoord om het exportverbod op te heffen mede in verband met de vrijwaring van de handelspartners. Wel is het veterinair verantwoord het exportverbod te versoepelen en de export van herkauwers en sperma, eicellen en embryo’s onder voorwaarden toe te staan.
De versoepelingen gelden voor de export uit Nederland uitgezonderd het beperkingsgebied en het 20 kilometer gebied. De versoepelingen van het verbod hebben het volgende tot gevolg:
– Het is toegestaan om herkauwers te exporteren mits de dieren geen klinische verschijnselen vertonen en uit serologisch of virologisch onderzoek is gebleken dat de dieren niet zijn besmet met bluetongue. Indien de dieren worden geëxporteerd ten behoeve van de directe slacht kan serologisch onderzoek achterwege blijven.
– Sperma van runderen die worden gehouden op een erkend spermawincentrum mag onder voorwaarden worden geëxporteerd. De runderen die hebben bijgedragen aan de zending hebben geen klinische verschijnselen. De dieren zijn bovendien tenminste 28 dagen na de productie van het te verzenden sperma serologisch of virologisch onderzocht op bluetongue met een negatief resultaat.
– Eicellen en embryo’s van herkauwers mogen worden geëxporteerd indien uit serologisch of virologisch onderzoek – uitgevoerd ten minste 28 dagen na productie van de eicellen of embryo’s – is gebleken dat beide ouderdieren niet besmet waren met bluetongue ten tijde van productie.
2. Samenvoegen beschermings- en toezichtsgebied tot een beperkingsgebied
Er heeft tussen de lidstaten waar Europese maatregelen ten aanzien van bluetongue gelden (Nederland, België, Duitsland en Luxemburg) en vertegenwoordigers van de Europese Commissie overleg plaatsgevonden over de harmonisatie van de bluetongue maatregelen. Naar aanleiding daarvan is besloten het toezichtsgebied en beschermingsgebied samen te voegen. Hiermee wordt onderlinge handel van dieren en producten in de grensoverschrijdende beperkingsgebieden vergemakkelijkt.
De samenvoeging van het toezichts- en beschermingsgebied heeft eveneens geleid tot een aanpassing van de structuur van de regeling.
3. Uitbreiding 20 kilometer gebied
In verband met een bevestiging van bluetongue op een bedrijf in Elsloo is de begrenzing van het zgn. 20 kilometergebied aangepast. De nieuwe begrenzing van het 20 kilometergebied is opgenomen in bijlage I bij de regeling.
Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
overeenkomstig het door de minister genomen besluit:
de Secretaris-Generaal,
C.J. Kalden
Stcrt. 2006, 162; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 22 augustus 2006, TRCJZ/2006/2710.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2006-168-p16-SC76652.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.