Tijdelijke regeling vrijstelling ADNR-stoffenlijst 2006

Regeling van de Minister van Verkeer en Waterstaat houdende tijdelijke vrijstelling van het verbod om bepaalde gevaarlijke stoffen te vervoeren in tankschepen (Tijdelijke regeling vrijstelling ADNR-stoffenlijst 2006)

10 juli 2006

Nr. HDJZ/I&O/2006-391

Hoofddirectie Juridische Zaken

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

Gelet op randnummer 1.5.1.2.1 van het Reglement voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Rijn en artikel 9, eerste lid, van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen;

Besluit:

Artikel 1

Het vervoer in een tankschip van een gevaarlijke stof die wordt genoemd in de bijlage bij deze regeling is toegestaan met inachtneming van de in artikel 2 en de bijlage gegeven voorschriften.

Artikel 2

Een in de bijlage genoemde stof wordt vermeld:

a. in de verklaring, bedoeld in randnummer 7.2.2.8.3 van het Reglement voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Rijn, en

b. in het Certificaat van Goedkeuring, bedoeld in randnummer 8.1.8.3 van het Reglement voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Rijn.

Artikel 3

Deze regeling geldt op de binnenwateren en, overeenkomstig randnummer 1.5.1.2.1 van het Reglement voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Rijn, voor wat betreft de Rijn, zonder staatkundige of geografische beperking.

Artikel 4

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt met ingang van 1 januari 2007.

Artikel 5

Deze regeling wordt aangehaald als: Tijdelijke regeling vrijstelling ADNR-stoffenlijst 2006.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Verkeer en Waterstaat, K.M.H. Peijs.

Bijlage bij artikel 1

Onderstaande tabel bevat voorschriften als bedoeld in artikel 1. De definities, aanduidingen en verwijzingen van de kolommen in de stoffenlijst (tabel C van randnummer 3.2) van het Reglement vervoer gevaarlijke stoffen over de Rijn zijn van toepassing.

UN-Nummer/ Stofnummer

Benaming en beschrijving

Klasse

Classificatiecode

Verpakkingsgroep

Gevaren

Tankschip-

type

Uitvoering van de ladingtank

Type van de ladingtank

Ladingtankuitrusting

Openingsdruk van het snelafblaasventiel in kPa

2057

TRIPROPYLEEN (propyleen trimeer)

3

F1

II

3

N

2

2

 

10

2302

5-METHYLHEXAAN-2-ON

3

F1

III

3

N

3

2

  

2904

FENOLATEN, VLOEIBAAR

8

C9

III

8

N

4

2

  

UN-Nummer/Stofnummer

Benaming en beschrijving

Maximaal toelaatbare vullingsgraad van de ladingtank in %

Dichtheid bij 20 ºC

Soort monstername-inrichting

Pompkamer onder dek toegestaan

Temperatuurklasse

Explosiegroep

Explosiebescherming vereist

Vereiste uitrusting

Aantal blauwe kegels/Lichten

Extra eisen of aantekeningen

2057

TRIPROPYLEEN (propyleen trimeer)

97

0,744

3

ja

T3

IIB4)

ja

PP, EX, A

1

 

2302

5-METHYLHEXAAN-2-ON

97

0,81

3

ja

T2

IIA

ja

PP, EX, A

0

 

2904

FENOLATEN, VLOEIBAAR

97

1,130-1,180

3

ja

   

PP, EP

0

34

Toelichting

Deze regeling bevat een vrijstelling van het verbod om een drietal gevaarlijke stoffen in tankschepen te vervoeren over de binnenwateren van Nederland. Deze gevaarlijke stoffen zijn nieuw en daarom nog niet opgenomen in de stoffenlijst (tabel C van randnummer 3.2) bij het Reglement voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Rijn (Règlement pour le transport de matières dangereuses sur le Rhin, ADNR).

Het ADNR verbiedt het vervoer in tankschepen van vloeibare of gasvormige gevaarlijke stoffen over de Rijn, indien deze niet zijn opgenomen in de genoemde stoffenlijst. Het ADNR is, als bijlage 1 bij de Regeling vervoer over de binnenwateren van gevaarlijke stoffen (VBG), tevens van toepassing op de overige Nederlandse binnenwateren.

Op grond van randnummer 1.5.1.2.1 van het ADNR kunnen nieuwe stoffen door middel van bijzondere machtigingen tot het vervoer in tankschepen over de Rijn toegelaten worden.

Van het verbod tot vervoer over de overige binnenwateren kan vrijstelling worden verleend op grond van artikel 9, eerste lid, van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen. Deze regeling maakt vervoer van de drie niet in de stoffenlijst opgenomen gevaarlijke stoffen mogelijk met toepassing van de stofindelingscriteria, vermeld in bijlage 2.2 bij het protocol, behorende bij het ADNR. Door toepassing van deze criteria is de veiligheid van het vervoer geheel conform het ADNR-niveau. Het gaat hier om de toepassing van bestaande technische criteria op nieuwe stoffen. Deze stoffen worden met ingang van 1 januari 2007 in de stoffenlijst opgenomen. Daardoor kan de onderhavige vrijstelling op die datum vervallen. In de tabel in de bijlage zijn in de kolommen 1 tot en met 4 de gegevens van de stof opgenomen. De kolommen 5 tot en met 20 bevatten de voorwaarden waaronder de stoffen mogen worden vervoerd. Voor definities, aanduidingen en verwijzingen in kolommen wordt aangesloten bij het ADNR.

Van deze vrijstelling is met toepassing van randnummer 1.5.1.2.1 van het ADNR mededeling gedaan aan de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR). Door deze mededeling zijn deze stoffen tevens ter opneming in het ADNR voorgedragen.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

K.M.H. Peijs

Naar boven