Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Justitie | Staatscourant 2006, 124 pagina 14 | Interne regelingen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Justitie | Staatscourant 2006, 124 pagina 14 | Interne regelingen |
Regeling van de Minister van Justitie en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Defensie van 28 juni 2006, nr. 5427438/06/NCTb, tot instelling van een Afstemmingsoverleg voor het stelsel van speciale eenheden (Instellingsregeling Afstemmingsoverleg stelsel van speciale eenheden)
De Minister van Justitie en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Defensie,
Besluiten:
In het kader van deze regeling wordt verstaan onder Dienst Speciale Interventies, hierna te noemen DSI, de eigenstandige organisatie van de DSI met daarbij inbegrepen de eenheden die onder operationele aansturing van de commandant interventie DSI kunnen worden ingezet.
Er is een Afstemmingsoverleg voor het stelsel van speciale eenheden, in samenhang met de DSI, hierna te noemen het Afstemmingsoverleg.
Taken van het Afstemmingsoverleg
1. Het Afstemmingsoverleg is een afstemmingsorgaan, zonder operationele taken, dat aan de betrokken ministers adviseert over het beleid en het beheer ten aanzien van het stelsel van speciale eenheden.
2. De advisering heeft in ieder geval betrekking op:
a. de beleidsvoorbereiding en -vorming, ten aanzien van de DSI, hetgeen o.a. omvat het beleid ten aanzien van:
– de personele vulling van de DSI;
– de opleiding en training van het personeel van de DSI;
– de inzetcriteria van de DSI;
– de ondersteuning van de DSI door middelen die niet organiek binnen de DSI zijn ingebracht;
– de systematiek van evaluatie en auditing;
b. de vast te stellen begroting van de DSI en overige diensten en onderdelen voor zover van belang voor het stelsel;
c. de vast te stellen jaarplannen van (de eenheden binnen) de DSI;
d. de vast te stellen beleidsplannen ten aanzien van de DSI;
e. de vast te stellen jaarverslagen van de DSI;
f. de afstemming bij de beheercyclus van (de betrokken eenheden binnen) binnen het stelsel;
g. de voorbereiding en actualisering van de ministeriële regelingen betrekking hebbende op de DSI.
1. Het Afstemmingsoverleg komt periodiek, tenminste 3 maal per jaar, bijeen;
2. De advisering aan de betrokken ministers vindt primair plaats op grond van de beoordeling en accordering van de opgestelde jaarverslagen en jaar- en beleidsplannen;
3. Het Afstemmingsoverleg kan, met inachtneming van de bepalingen van dit besluit, haar werkwijze en de taken van het secretariaat naar eigen inzicht regelen.
1. De voorzitter van het overleg is de plaatsvervangend Directeur Regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Het overleg is voorts samengesteld uit een vertegenwoordiger van:
a. De Korpsbeheerder van het KLPD;
b. de Directie Politie van het ministerie van BZK;
c. de Directie Juridische Zaken van het ministerie van Defensie;
d. de Defensiestaf van het ministerie van Defensie;
e. het landelijk parket van het Openbaar Ministerie;
f. het Korps landelijke politiediensten;
g. (een vertegenwoordiger namens) de portefeuillehouder van de Raad van Hoofdcommissarissen;
2. Het hoofd DSI neemt deel aan het overleg;
3. Het secretariaat van de commissie berust bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.
1. De confidentiële regeling van de Minister van Justitie (nr. R45/99 d.d. 6 juni 2005) houdende instelling van de Begeleidingscommissie ten behoeve van de bijzondere bijstandseenheden (BELCOM-BBE) wordt met inwerkingtreding van deze regeling ingetrokken;
2 Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.
Deze regeling wordt aangehaald als: Instellingsregeling Afstemmingsoverleg stelsel van speciale eenheden.
De regeling zal in de Staatscourant worden geplaatst.
Den Haag, 28 juni 2006.
De Minister van Justitie, J.P.H. Donner.De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J.W. Remkes.De Minister van Defensie, H.G.J. Kamp.
Het stelsel dat in het kader van de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde een antwoord moet geven op ernstige vormen van geweld en terrorisme bestaat uit speciale eenheden van Politie en Defensie. Deze speciale eenheden treden niet uitsluitend op bij terrorisme of grof geweld maar ook bij het aanhouden van vuurwapengevaarlijke verdachten en het beëindigen van levensbedreigende situaties. Na onderzoek is gebleken dat het nodig is het stelsel van speciale eenheden te herzien op de punten inrichting, aansturing en de randvoorwaarden. Zo kan beter en doelmatiger het hoofd worden geboden aan de hedendaagse dreigingen. De Tweede Kamer is over de voorgenomen herziening van het stelsel van speciale eenheden met het kabinetsstandpunt van 3 juni 2005 geïnformeerd.
De begeleiding van de bijzondere bijstandseenheden (BBE’n) vond tot op heden plaats door de Begeleidingscommissie Bijzondere Bijstandseenheden (BELCOM-BBE). De BELCOM-BBE had naast een adviesrol ten aanzien van beleid en beheer ook een operationele rol bij inzet van de BBE’n. Zo gaf de BELCOM-BBE een advies aan de Minister van Justitie ten aanzien van het plan van inzet van de BBE’n. In het kabinetsstandpunt van 3 juni 2005 is aangegeven dat de BELCOM-BBE wordt opgeheven en dat hiervoor in de plaats een tweetal centrale gremia voor de advisering ten aanzien van de DSI worden opgericht. Een centraal overleg ten aanzien van beheerkwesties en een centraal overleg ten aanzien van beleidsvoorbereiding en beleidsvorming.
Er is, gelet op de nauwe relatie tussen beheer en beleid binnen het stelsel van speciale eenheden, gekozen om het beheer en beleid in één afstemmingsorgaan te beleggen. Het afstemmingsorgaan heeft geen operationele taken, zoals dit bij de BELCOM-BBE wel het geval was. De advisering van de Minister van Justitie (in ‘nationale situaties’) in operationele zin, vindt in het nieuwe stelsel plaats door een beleidsteam dat is samengesteld uit de NCTb (voorzitter), de voorzitter van het College van procureurs-generaal en de korpschef KLPD. Zij kunnen zich laten bijstaan door adviseurs. In geval van inzet van de Unit Interventie Mariniers neemt het ministerie van Defensie deel aan het beleidsteam.
Het Afstemmingsoverleg voert, ten behoeve van de advisering, nauw overleg met andere binnen de Nederlandse politie opererende gremia voorzover het elkaar rakende onderwerpen betreft. Hierbij wordt bijvoorbeeld in het kader van de bewapening van de DSI gedacht aan de Adviescommissie bewapening en uitrusting en in het geval van betrokkenheid van de Aanhoudings- en ondersteuningseenheden bij de DSI aan de Expertgroep Aanhouden & Interventies. Hiermee wordt niet alleen een goede coördinatie binnen het stelsel van speciale eenheden gewaarborgd maar ook de inbedding van deze eenheden in de politieorganisatie in zijn geheel.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2006-124-p14-SC75712.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.