Wijziging besluit beleidsregels ontslagtaak CWI

30 mei 2006

Nr. CWI 2006/009

De Raad van Bestuur van de Centrale organisatie werk en inkomen,

Gelet op artikel 6, eerste lid van het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945 waarin uitvoering van de wettelijke ontslagtaak is opgedragen aan de Centrale organisatie werk en inkomen;

Gelet op de in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht neergelegde bevoegdheid om als bestuursorgaan beleidsregels vast te stellen;

Besluit:

Artikel 1

Bij de uitvoering van de in artikel 6 van het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945 opgenomen taak past de Centrale organisatie werk en inkomen het beleid toe dat is vastgesteld in het Besluit Beleidsregels Ontslagtaak CWI van 6 september 2005 (CWI 2005/009, Stcrt. 7 oktober 2005, nr. 195, p. 11, laatstelijk gewijzigd in Stcrt. 2006, nr. 59, p. 23) en de bij dit besluit behorende bijlage ‘Beleidsregels Ontslagtaak CWI’.

Artikel 2

Van de in artikel 1 genoemde bijlage wordt een aantal hoofdstukken gewijzigd. In de toelichting bij dit besluit worden de wijzigingen toegelicht.

Artikel 3

De in artikel 2 genoemde wijzigingen treden in werking per 1 juni 2006, met uitzondering van hoofdstuk 15 ‘Afspiegelingsbeginsel’, welke met terugwerkende kracht in werking treedt per 1 mei 2006.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst met uitzondering van de wijzigingen van de bijlage ‘Beleidsregels Ontslagtaak CWI’. Deze bijlage ligt ter inzage bij de vestigingen van de afdeling Juridische Zaken van de Centrale organisatie werk en inkomen en is te raadplegen via de website www.cwinet.nl.

Amsterdam, 30 mei 2006.
Centrale organisatie werk en inkomen, Voorzitter Raad van bestuur, R. de Groot.

Toelichting

Op basis van artikel 6 van het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhouding 1945 (BBA) behoeft een werkgever voor de opzegging van de arbeidsverhouding voorafgaande toestemming van de Centrale organisatie werk en inkomen (CWI). Het Ontslagbesluit is de ministeriële regeling ter uitvoering van artikel 6, derde en vierde lid BBA en bevat naast procedurevoorschriften inhoudelijke toetsingscriteria voor de beoordeling van een toestemmingsverzoek.

CWI heeft het hierbij te hanteren uitvoeringsbeleid vastgesteld door middel van het Besluit Beleidsregels Ontslagtaak CWI van 6 september 2005 (CWI 2005/009, Stcrt. 7 oktober 2005, nr. 195, p. 11, laatstelijk gewijzigd in Stcrt. 2006, nr. 59, p. 23) en neergelegd in de bij dit besluit behorende bijlage ‘Beleidsregels Ontslagtaak CWI’.

Met de invoering van het afspiegelingsbeginsel als nieuw verplicht hoofdcriterium voor het bepalen van de ontslagvolgorde in artikel 4:2 eerste lid Ontslagbesluit per 1 maart 2006 is een ingrijpende wijziging tot stand gebracht. In hoofdstuk 15 ‘Afspiegelingsbeginsel’ van de Beleidsregels Ontslagtaak CWI is het uitvoeringsbeleid neergelegd. Inmiddels zijn de eerste ervaringen opgedaan met de hantering van het afspiegelingsbeginsel in de nieuwe vorm. Daarbij is naar voren gekomen dat op een aantal punten een (nader) beleidsmatig standpunt wenselijk is voor de uitvoering van het afspiegelingsbeginsel. Tegelijk zijn er aanvullingen en verduidelijkingen aangebracht.

Nieuw zijn hoofdstuk 33 ‘Verstoorde arbeidsrelatie’ en hoofdstuk 34 ‘Langdurige arbeidsongeschiktheid’. Het uitvoeringsbeleid voor deze beide onderwerpen was tot op heden niet systematisch vastgelegd en met de vaststelling van beide hoofdstukken is dit alsnog gerealiseerd. Tegelijk zijn twee bestaande hoofdstukken geactualiseerd en aangevuld.

Een korte beschrijving van de wijzigingen per hoofdstuk is hierna opgenomen.

• Hoofdstuk 15: Afspiegelingsbeginsel

– Toegevoegd is een paragraaf over hoe te handelen als opzegging van een voor ontslag voor te dragen werknemer niet mogelijk is;

– Toegevoegd is een paragraaf over hoe te handelen als een niet boventallige werknemer zelf ontslag neemt;

– Toegevoegd is een paragraaf over hoe om te gaan met een tijdelijk dienstverband dat van rechtswege eindigt na de peildatum;

– Toegevoegd is een voorbeeld van een personeelsoverzicht;

– Op een aantal plaatsen is de tekst verhelderd of toegelicht en is het overzicht van het overgangsrecht aangepast aan de Wijziging Regeling tot wijziging Ontslagbesluit (Stcrt. 2006, nr. 42, p. 16).

• Hoofdstuk 21: Herplaatsingsinspanningen

– Titel is gewijzigd in ‘Redelijkheid en herplaatsing’;

– Tekst is geactualiseerd. Gedateerde passages over ouderenbeleid zijn verwijderd;

– Paragraaf toegevoegd met beleid ten aanzien van de van werkgever redelijkerwijs te verwachten herplaatsinginspanning indien een boventallige werknemer een arbeidshandicap heeft;

– Beleidsvrijheid werkgever beschreven in relatie tot redelijkheid bij herplaatsing.

• Hoofdstuk 23: Verkorte procedure

– In de paragrafen 5 en 7 is het beleid dwingender geworden. De vrijblijvendheid is gewijzigd in een verplichting;

– Paragraaf 6 is in overeenstemming gebracht met de Awb.

• Hoofdstuk 33: Verstoorde arbeidsrelatie

– Dit betreft een nieuw hoofdstuk in de Beleidsregels Ontslagtaak CWI;

– In dit hoofdstuk wordt het toetsingskader ex artikel 5:1 lid 5 Ontslagbesluit uiteengezet en systematisch behandeld.

• Hoofdstuk 34: Langdurige arbeidsongeschiktheid

– Dit betreft een nieuw hoofdstuk in de Beleidsregels Ontslagtaak CWI;

– In dit hoofdstuk wordt het toetsingskader ex artikel 5:2 Ontslagbesluit uiteengezet en systematisch behandeld.

De bijlage, waarnaar in het besluit wordt verwezen, is te raadplegen op de website www.cwinet.nl en ligt voor eenieder ter inzage bij de vestigingen van de afdeling Juridische Zaken van CWI. Een actuele adreslijst is geplaatst op de website www.cwinet.nl.

Naar boven