Instellingsbesluit Adviescommissie Food & Nutrition Delta fase 2

Besluit van de Minister van Economische Zaken van 12 mei 2006, nr. O&I PI 6034649, tot instelling van een adviescommissie Food & Nutrition Delta fase 2 (Instellingsbesluit Adviescommissie Food & Nutrition Delta fase 2)

De Minister van Economische Zaken,

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. de commissie: de Adviescommissie Food & Nutrition Delta fase 2;

b. de minister: de Minister van Economische Zaken.

Artikel 2

1. Er is een Adviescommissie Food & Nutrition Delta fase 2.

2. De commissie heeft tot taak de minister een beoordeling te geven over het innovatieprogramma ‘Food & Nutrition Delta fase 2’ op het terrein van food en nutrition, waarbij in ieder geval wordt ingegaan op:

a. de strategische betekenis voor de Nederlandse economie op basis van de verwachte duurzame en economische impact;

b. de gerichtheid op innovatieve ontwikkelingen en de hoogte van het risico dat gepaard gaat met de uitvoering;

c. de mate en wijze van ambitie, organisatie en betrokkenheid van grote, middelgrote en kleine bedrijven, kennisinstellingen en overheid;

d. de ambitie in internationaal perspectief en de kansen voor Nederland op een versterking van de internationale kennis- en concurrentiepositie;

e. de noodzaak van betrokkenheid van de overheid voor de realisatie van de ambities.

3. De commissie beoordeelt de kwaliteit en de uitvoerbaarheid van het voorgestelde programma, in samenhang met de geschetste visie, ambitie en de daaraan ten grondslag liggende strategische agenda.

4. Het advies van de commissie gaat vergezeld van een deugdelijke motivering.

Artikel 3

1. De commissie bestaat uit een voorzitter en vier leden.

2. De voorzitter en de andere leden worden door de minister benoemd en kunnen door de minister worden geschorst en ontslagen.

3. De leden brengen op persoonlijke titel hun kennis en ervaring in en treden niet op als vertegenwoordiger van een specifieke belangengroep.

4. Te rekenen vanaf 1 april 2006 worden tot lid van de commissie benoemd:

a. prof.dr. L. Soete, te Maastricht, tevens voorzitter;

b. drs. L.J. Halvers, te Oosterbeek;

c. dr. A. Mensink, te Bilthoven;

d. prof.dr. A. van Tunen, te Wageningen;

e. prof.dr.ir. C.T. Verrips, te Utrecht.

Artikel 4

1. De commissie stelt haar eigen werkwijze vast.

2. In het secretariaat van de commissie wordt door de minister voorzien.

3. Het beheer van de bescheiden betreffende de werkzaamheden van de commissie geschiedt op overeenkomstige wijze als bij het Ministerie van Economische Zaken. De bescheiden worden na beëindiging van de werkzaamheden van de commissie opgeborgen in het archief van dat ministerie.

4. Na het uitbrengen van haar advies over het innovatieprogramma ‘Food & Nutrition Delta fase 2’ is de commissie opgeheven.

Artikel 5

De commissie verstrekt desgevraagd aan de minister de voor de uitoefening van zijn taak benodigde inlichtingen.

Artikel 6

1. De voorzitter van de commissie ontvangt voor het bijwonen van een vergadering een vergoeding van € 260,00.

2. Voor voorbereidende werkzaamheden in het kader van de commissie, anders dan het bijwonen van een vergadering, ontvangt de voorzitter een vergoeding, die wordt berekend op basis van een uurtarief dat is gebaseerd op salarisschaal 18 van Bijlage B van het Bezoldigingsbesluit burgerlijke rijksambtenaren 1984 en op een voorbereidingstijd van 20 uur per vergadering.

Artikel 7

1. De andere leden van de commissie ontvangen voor het bijwonen van een vergadering een vergoeding van € 200,00.

2. Voor voorbereidende werkzaamheden in het kader van de commissie, anders dan het bijwonen van een vergadering, ontvangen de leden een vergoeding, die wordt berekend op basis van een uurtarief dat is gebaseerd op salarisschaal 18 van Bijlage B van het Bezoldigingsbesluit burgerlijke rijksambtenaren 1984 en op een voorbereidingstijd van 16 uur per vergadering.

Artikel 8

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 2006.

Artikel 9

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Adviescommissie Food & Nutrition Delta fase 2.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan betrokkenen.

Den Haag, 12 mei 2006.
De Minister van Economische Zaken, L.J. Brinkhorst.

Toelichting

Het programmavoorstel ‘Food & Nutrition Delta fase 2’ past in de nieuwe programmatische aanpak van het Ministerie van Economische Zaken zoals uiteengezet in de brief van 30 mei 2005 (Kamerstukken II 2004/2005, 29800. XIII, nr. 73) en is één van de pilots van deze aanpak. Deze aanpak houdt in dat bedrijfsleven en kennisinstellingen gezamenlijk een innovatieprogramma formuleren, dat internationaal onderscheidend is en maatwerk biedt qua inhoud, doelstellingen, aanpak en financiering. De mate van investeringsbereidheid van het bedrijfsleven en de impact op de Nederlandse economie zijn cruciaal binnen de aanpak, evenals de vereiste dat het programma zich moet richten op de innovatieketen als geheel. Zowel voor het bedrijfsleven als voor de overheid betekent deze integraliteit een nieuwe werkwijze.

Het sleutelgebied ‘Flowers & Food’ vormt, met de onderdelen voeding, zaadveredeling en tuinbouw, een sterke basis voor topprestaties. Nederland beschikt op dit gebied over een brede industriële basis (van multinationals tot MKB) en een sterke kennisinfrastructuur. Het gebied biedt directe werkgelegenheid aan meer dan 325.000 mensen en heeft een toegevoegde waarde van 20 miljard euro. Bedrijven en kennisinstellingen werken in dialoog met de Ministeries van Economische Zaken en Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit aan ambitieuze innovatieprogramma’s waarmee Nederland zijn internationale concurrentiepositie kan versterken en uitbouwen.

Eén van de in het oog springende initiatieven is het innovatieprogramma ‘Food & Nutrition Delta’ dat is geïnitieerd door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Het omvat een brede programmatische aanpak waarbij het traject van precompetitieve research naar waardecreatie in de markt in zijn geheel wordt gestimuleerd.

Het innovatieprogramma ‘Food & Nutrition Delta’ bestaat uit twee fasen. In juli 2005 is het programmavoorstel voor de ‘Food & Nutrition Delta fase 1’ gericht op het instellen van het Technologisch Top Instituut ‘Wageningen Centre for Food Science +’ (TTI WCFS⁠+), bij de Ministers van Economische Zaken en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ingediend. Het TTI WCFS+ bestaat uit een gezamenlijk precompetitief onderzoeksprogramma van bedrijven en kennisinstellingen.

Het programmavoorstel voor de ‘Food & Nutrition Delta fase 2’ is op 11 april 2006 ingediend bij de Minister van Economische Zaken. In de tweede fase van het innovatieprogramma zijn de MKB bedrijven een speciale doelgroep. Daarnaast zal de samenwerking tussen grote en kleine bedrijven worden gestimuleerd. Door actieve kennisoverdracht, innovatievouchers, kiemprojecten en andere innovatieprojecten zal innovatie gericht worden bevorderd.

De ad-hoc Adviescommissie Food & Nutrition Delta fase 2 heeft als taak om een éénmalig schriftelijk advies te geven aan de Minister van Economische Zaken over het programma ‘Food & Nutrition Delta fase 2’ aan de hand van algemene beoordelingscriteria die gelden voor innovatieprogramma’s. In het advies dienen tevens concrete aanbevelingen te worden gedaan over de kwaliteit en uitvoerbaarheid van het programma met als doel te komen tot de hoogst mogelijke kwaliteit van dit programma. Overigens bestaat het voornemen om later dit jaar één adviescommissie in te stellen voor de advisering over alle toekomstige innovatieprogramma’s.

De Minister van Economische Zaken,

L.J. Brinkhorst

Naar boven