Wijziging Vreemdelingencirculaire 2000 (2005/23)

Besluit van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie van 9 mei 2005, nr. 2005/23, houdende wijziging van de Vreemdelingencirculaire 2000

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie,

Gelet op de Vreemdelingenwet 2000 (Staatsblad 2000, 495), het Vreemdelingenbesluit 2000 (Staatsblad 2000, 497) en het Voorschrift Vreemdelingen 2000 (Staatscourant 2001, nr. 10);

Besluit:

Artikel I

De Vreemdelingencirculaire 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

Paragraaf A3/3.8.4 Vreemdelingencirculaire 2000 komt te luiden:

3.8.4 Gedragslijn t.a.v. vreemdelingen zonder geldige documenten

Een vreemdeling die, bij aanmelding of bij aantreffen, niet (meer) in het bezit is van een geldig document voor grensoverschrijding, dient te worden gehoord. Zijn identiteit dient te worden vastgelegd aan de hand van naamsopgave – in een voorkomend geval in Chinese karakters – foto’s en dactyloscopisch signalement met handtekening van de gedactyloscopeerde.

Er moet niet te snel worden afgegaan op de bewering van een vreemdeling dat hij niet (of niet meer) in het bezit is van een geldig document voor grensoverschrijding. In de praktijk is gebleken dat indien de vreemdeling uitvoerig wordt gehoord, door deze soms alsnog een document voor grensoverschrijding wordt overgelegd. Indien door moeilijkheden met de taal geen of onvoldoende contact met de vreemdeling mogelijk is, kan de hulp van een tolk worden ingeroepen, die als voldoende bekwaam en objectief kan worden beschouwd. De noodzakelijke kosten verbonden aan inschakeling van een tolk, kunnen ten laste van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties worden gebracht.

Vreemdelingen afkomstig uit de Chinese Volksrepubliek, Hongkong, Macao, de Federatie Maleisië en de Republiek Singapore dienen tevens een vragenlijst conform model M40 (hetzij in de Chinese taal, hetzij in de Engelse taal) te beantwoorden.

Van alle aangetroffen bescheiden, zoals reisbiljetten, diploma’s en dergelijke, moeten fotokopieën worden gemaakt. De korpschef of de Bevelhebber der Koninklijke Marechaussee zendt zo spoedig mogelijk de aanwezige informatie naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Met behulp van deze informatie zal dan worden geprobeerd een document voor grensoverschrijding te verkrijgen.

B

Paragraaf A4/10.6 Vreemdelingencirculaire 2000 komt te luiden:

10.6 Declareren van kosten bij de IND

Indien de kosten van verwijdering niet door de vreemdeling zelf worden betaald, uit een door de vreemdeling of derde persoon gestelde zekerheid zijn bestreden, of op een vervoersonderneming zijn verhaald, kunnen deze door de korpschef worden gedeclareerd bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Voor het declareren van de kosten gelden de volgende voorwaarden:

1. De reiskosten van de verwijdering per vliegtuig van de vreemdeling tot de lucht- of zeehaven in het land van bestemming worden door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vergoed. Ten aanzien van de vervoerskosten van de vreemdeling naar de luchthaven binnen Nederland gelden andere afspraken. Zie A4/6 van de Vreemdelingencirculaire voor de procedurebeschrijving van de effectuering van de uitzetting. Wanneer de verwijdering over land of zee plaatsvindt, dient steeds vooraf contact te worden opgenomen met de verantwoordelijke Unit Terugkeer van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

2. Indien de vreemdeling nog een bepaalde afstand moet afleggen vanaf de lucht- of zeehaven van bestemming naar zijn uiteindelijke plaats van bestemming, kunnen aanvullende reiskosten door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) worden vergoed tot een maximum van € 50. Deze financiële vergoeding wordt niet standaard verstrekt, maar alleen wanneer de korpschef heeft vastgesteld dat de vreemdeling niet over voldoende eigen middelen beschikt dan wel dat deze niet kunnen worden betaald uit een door een vreemdeling of derde persoon gestelde zekerheid. De korpschef hoeft hiertoe geen machtiging aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te vragen. Het in contanten verstrekte geldbedrag kan na de verwijdering van de vreemdeling, mits voorzien van een bewijs van betaling, door de korpschef gedeclareerd worden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) (zie A4/10.7).

3. Wanneer door de betreffende buitenlandse autoriteiten kosten worden berekend voor het aanvragen en/of afgeven van vervangende reisdocumenten en/of visa, kunnen deze ook gedeclareerd worden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

4. Kosten die zijn verbonden aan de begeleiding van de vreemdeling naar een plaats buiten Nederland komen ten laste van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Artikel II

Dit besluit zal (met de toelichting) in de Staatscourant worden geplaatst en treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het is geplaatst.

Rijswijk, 9 mei 2005.
De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie,
namens deze:
het hoofd van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, P.W.A. Veld.

TOELICHTING BIJ WIJZIGING 2005/23

ARTIKELSGEWIJS

Artikel I

A en B

3.8.4 Gedragslijn t.a.v. vreemdelingen zonder geldige documenten

10.6 Declareren van kosten bij de IND

Deze wijziging van de Vreemdelingencirculaire 2000 houdt verband met de overheveling per 1 januari 2005 van de onder het ministerie van Justitie voor andere taakvelden berustende budgettaire aansprakelijkheid voor tolk- en vertaaldiensten van het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVCN). Via het TVCN kon de politie (Vreemdelingenpolitie) bij de uitoefening van taken binnen het vreemdelingenbeleid tot 1 januari 2005 tolken op kosten van het ministerie van Justitie inzetten (vallend onder subsidieregeling van het TVCN). Om efficiënte inzet van tolken en kostenbewustzijn te stimuleren is ervoor gekozen om overheidsdiensten die gebruik maken van tolken zelf budgettair verantwoordelijk te stellen. Het budget dat werd besteed aan tolkendiensten voor de politie (Vreemdelingenpolitie) bij de uitoefening van taken binnen het Vreemdelingenbeleid en vallend onder de subsidieregeling met TVCN, is per 1 januari 2005 overgedragen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Per 1 januari 2005 kunnen derhalve deze kosten niet meer ten laste worden gebracht van het ministerie van Justitie of de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De tolkendeclaraties worden derhalve niet meer uitbetaald door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ervoor gekozen de subsidie met het TVCN nog met uiterlijk zes maanden te verlengen in 2005, totdat het contract met de nieuwe aanbieder (lees: de erfopvolger van het TVCN) is getekend.

Artikel II

In dit artikel is bepaald dat dit besluit (met de toelichting) in de Staatscourant zal worden geplaatst en dat het in werking zal treden met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het is geplaatst.

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie

namens deze,

het hoofd van de Immigratie- en Naturalisatiedienst,

P.W.A. Veld

Naar boven