Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatscourant 2005, 92 pagina 14 | Besluiten van algemene strekking |
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatscourant 2005, 92 pagina 14 | Besluiten van algemene strekking |
Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 9 mei 2005, nr. VGP/VL 2581681, houdende wijziging van de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen in verband met richtlijn nr. 2004/115/EG
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Handelende in overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;
Gelet op: richtlijn nr. 2004/115/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 15 december 2004 (PbEU L 374) tot wijziging van richtlijn nr. 90/642/EEG van de Raad wat de daarin vastgestelde maximumgehalten voor bepaalde residuen van bestrijdingsmiddelen betreft; en artikel 1 van het Residubesluit;
Besluit:
Bijlage II van de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen1 wordt als volgt gewijzigd:
1.
De specificaties, opgenomen bij de bestrijdingsmiddelen die tevens zijn vermeld in de bijlage bij deze regeling, worden vervangen door de in die bijlage opgenomen specificaties.
2.
Het bestrijdingsmiddel metalaxyl-M met bijbehorende gegevens komt te vervallen.
3.
Aan het slot van het onderdeel Motief worden de volgende regels toegevoegd:
26. Aanpassing aan richtlijn 2004/115/EG van 15 december 2004 (PbEU L 374).
27. Correctie.
28. Wijziging residudefinitie metalaxyl.
Deze regeling treedt in werking met ingang van 23 juni 2005.
Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
Bestrijdingsmiddel, bestanddeel daarvan of omzettingsproduct | Omzettingsproducten inbegrepen in toegelaten maximumgehalten | Maximumgehalten aan residuen uitgedrukt als | Toegelaten maximumgehalten aan residuen (mg/kg) | Voet- noot | Mo- tief | |
---|---|---|---|---|---|---|
azoxystrobine | geen | azoxystrobine | citrusvruchten | 1 | ||
noten | 0,1* | |||||
tafel- en wijndruiven | 2 | |||||
aardbeien (andere dan bosaardbeien) | 2 | |||||
bramen | 3 | |||||
frambozen | 3 | |||||
bananen | 2 | |||||
wortelen | 0,2 | |||||
knolselderij | 0,3 | |||||
mierikswortel | 0,2 | |||||
pastinaken | 0,2 | |||||
wortelpeterselie | 0,2 | |||||
schorseneren | 0,2 | |||||
bosuien | 2 | |||||
Solanaceae | 2 | 26 | ||||
Cucurbitaceae (met eetbare schil) | 1 | |||||
Cucurbitaceae (met niet-eetbare schil) | 0,5 | |||||
broccoli | 0,5 | 26 | ||||
bloemkool | 0,5 | |||||
spruitjes | 0,1 | 26 | ||||
sluitkool | 0,3 | |||||
bladkoolachtigen | 5 | 26 | ||||
koolrabi | 0,2 | |||||
sla en dergelijke | 3 | |||||
witlof | 0,2 | |||||
kruiden | 3 | |||||
bonen (met peul) | 1 | |||||
bonen (zonder peul) | 0,2 | |||||
erwten (met peul) | 0,5 | |||||
erwten (zonder peul) | 0,2 | |||||
bleekselderij | 5 | |||||
artisjokken | 1 | |||||
prei | 0,1 | |||||
peulvruchten (droog) | 0,1 | |||||
kool- en raapzaad | 0,5 | |||||
sojabonen | 0,5 | |||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 20 | |||||
tarwe, rogge, gerst, haver en triticale | 0,3 | |||||
rijst | 5 | |||||
melk | 0,01* | |||||
overige | 0,05* | |||||
dithiocarbamaten | alle zwavelkoolstof opleverende stoffen (voor de metabolieten ethyleenthioureum en propyleen-thioureum, zie aldaar) | som van de dithiocarbamaten, uitgedrukt als zwavelkoolstof | citrusvruchten | 5 | ||
noten | 2 | 9) | ||||
pitvruchten | 3 | |||||
abrikozen | 2 | |||||
kersen | 2 | 12) | ||||
perziken, nectarines en soortgelijke kruisingen | 2 | |||||
pruimen | 2 | 12) | ||||
tafel- en wijndruiven | 3 | 13) | ||||
aardbeien (andere dan bosaardbeien) | 3 | 13) | ||||
aalbessen (rood, zwart en wit) | 5 | |||||
kruisbessen (Cynorrhodom) | 5 | |||||
olijven | 5 | |||||
wortelen | 2 | 10) | ||||
knolselderij | 2 | 10) | ||||
radijs | 2 | 27 | ||||
schorseneren | 2 | 10) | ||||
knoflook | 0,5 | |||||
uien | 0,5 | |||||
sjalotten | 0,5 | |||||
bosuien | 1 | 27 | ||||
tomaten | 3 | |||||
overige Solanaceae | 2 | |||||
komkommers | 1 | 11) | ||||
augurken | 2 | |||||
courgettes | 2 | |||||
Cucurbitaceae (met niet-eetbare schil) | 2 | 11) | ||||
suikermaïs | 2 | 8) | ||||
bloemkoolachtigen | 2 | 12) | ||||
sluitkoolachtigen | 2 | 12) | ||||
boerenkool | 2 | 26 | ||||
overige bladkoolachtigen | 2 | 11) | 26 | |||
koolrabi | 0,1* | |||||
sla en dergelijke | 5 | |||||
spinazie en dergelijke | 2 | 8) | ||||
waterkers | 0,3 | |||||
witlof | 2 | 10) | ||||
kruiden | 5 | |||||
bonen (met peul) | 2 | 12) | ||||
bonen (zonder peul) | 2 | 9a) | ||||
erwten (met peul) | 2 | 12) | ||||
erwten (zonder peul) | 2 | 9a) | ||||
bleekselderij | 2 | 11) | ||||
prei | 3 | |||||
kool- en raapzaad | 0,5 | |||||
overige oliehoudende zaden | 0,1* | |||||
aardappelen | 0,1 | 26 | ||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 25 | |||||
tarwe, rogge | 1 | |||||
gerst, haver | 2 | |||||
overige granen | 0,5 | 8) | ||||
overige | 0,05* | |||||
fenhexamide | geen | fenhexamide | abrikozen | 5 | 26 | |
kersen | 5 | |||||
perziken, nectarines en soortgelijke kruisingen daaronder begrepen | 5 | 26 | ||||
pruimen | 1 | 26 | ||||
tafel- en wijndruiven | 5 | |||||
aardbeien (andere dan bosaardbeien) | 5 | |||||
Rubussoorten (andere dan wilde vruchten) | 10 | |||||
Ander klein fruit en besvruchten (voor zover niet wild) | 5 | 26 | ||||
kiwi’s | 10 | |||||
tomaten | 1 | |||||
pepers (paprika's) | 2 | 26 | ||||
aubergines | 1 | 26 | ||||
Cucurbitaceae (met eetbare schil) | 1 | 26 | ||||
sla | 30 | 26 | ||||
oliehoudende zaden | 0,1* | |||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 0,1* | |||||
overige | 0,05* | |||||
fenpropimorf | ||||||
a) plantaardige producten | geen | fenpropimorf | aardbeien (andere dan bosaardbeien) | 1 | ||
Rubussoorten (andere dan wilde vruchten) | 1 | 26 | ||||
Ander klein fruit en besvruchten (voor zover niet wild) | 1 | 26 | ||||
bananen | 2 | |||||
spruitjes | 0,5 | |||||
prei | 0,5 | |||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 10 | 26 | ||||
gerst, haver, rogge, spelt, tarwe en triticale | 0,5 | |||||
overige | 0,05* | |||||
b) dierlijke producten | fenpropimorf-carboxylzuur (BF 421-2) | fenpropimorf-carboxylzuur (BF 421-2), uitgedrukt als fenprimorf | vlees, vet en eetbare slachtafvallen van pluimvee | 0,01* | ||
vlees van runderen, geiten, varkens en schapen | 0,02 | |||||
lever van runderen, geiten, varkens en schapen | 0,3 | |||||
nieren van runderen, geiten, varkens en schapen | 0,05 | |||||
overig vlees | 0,01 | |||||
melk | 0,01 | |||||
eieren | 0,01* | |||||
iprovalicarb | geen | iprovalicarb | tafel- en wijndruiven | 2 | ||
uien | 0,1 | 26 | ||||
tomaten | 1 | |||||
komkommers | 0,1 | |||||
augurken | 0,1 | |||||
courgettes | 0,1 | |||||
meloenen | 0,2 | 26 | ||||
watermeloenen | 0,2 | 26 | ||||
sla en dergelijke | 1 | 26 | ||||
oliehoudende zaden | 0,1* | |||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 0,1* | |||||
overige | 0,05* | |||||
metalaxyl | geen | som van mengsels van samenstellende isomeren, inclusief metalaxyl-M, uitgedrukt als som van de isomeren | citrusvruchten | 0,5 | 26, 28 | |
pitvruchten | 1 | 28 | ||||
tafeldruiven | 2 | 28 | ||||
wijndruiven | 1 | 28 | ||||
aardbeien (andere dan bosaardbeien) | 0,5 | 28 | ||||
wortelen | 0,1 | 28 | ||||
pastinaken | 0,1 | 28 | ||||
knoflook | 0,5 | 26, 28 | ||||
uien | 0,5 | 28 | ||||
bosuien | 0,2 | 28 | ||||
sjalotten | 0,5 | 28 | ||||
tomaten | 0,2 | 26, 28 | ||||
pepers (paprika's) | 0,5 | 26, 28 | ||||
komkommers | 0,5 | 28 | ||||
meloenen | 0,2 | 28 | ||||
watermeloenen | 0,2 | 28 | ||||
bloemkoolachtigen | 0,1 | 28 | ||||
sluitkool | 1 | 28 | ||||
boerenkool | 0,2 | 26, 28 | ||||
sla | 2 | 26, 28 | ||||
andijvie | 1 | 26 | ||||
witlof | 0,3 | 26, 28 | ||||
kruiden | 1 | 28 | ||||
prei | 0,2 | 28 | ||||
oliehoudende zaden | 0,1* | 26, 28 | ||||
thee | 0,1* | 28 | ||||
hop | 10 | 28 | ||||
overige | 0,05* | 28 | ||||
methomyl | geen | som van methomyl en thiodicarb, uitgedrukt als methomyl | grapefruits | 0,5 | ||
citroenen | 1 | |||||
lemmetjes | 1 | |||||
mandarijnen, clementines en soortgelijke kruisingen van citrusvruchten | 1 | |||||
sinaasappelen | 0,5 | |||||
pomelo's | 0,5 | |||||
pitvruchten | 0,2 | |||||
abrikozen | 0,2 | |||||
kersen | 0,1 | |||||
perziken, nectarines en soortgelijke kruisingen daaronder begrepen | 0,2 | |||||
pruimen | 0,5 | |||||
wijndruiven | 1 | |||||
radijs | 0,5 | |||||
tomaten | 0,5 | |||||
aubergines | 0,5 | |||||
broccoli | 0,2 | 26 | ||||
sla | 2 | |||||
spinazie en dergelijke | 2 | |||||
kruiden | 2 | |||||
pinda’s | 0,1 | |||||
sojabonen | 0,1 | |||||
katoenzaad | 0,1 | |||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 10 | |||||
vlees | 0,02* | |||||
melk | 0,02* | |||||
eieren | 0,02* | |||||
overige | 0,05* | |||||
myclobutanil | ||||||
a) plantaardige produkten | geen | myclobutanil | citrusvruchten | 3 | ||
noten | 0,05* | |||||
pitvruchten | 0,5 | |||||
abrikozen | 0,3 | |||||
kersen | 1 | |||||
perziken, nectarines en soortgelijke kruisingen daaronder begrepen | 0,5 | |||||
pruimen | 0,5 | |||||
tafel- en wijndruiven | 1 | |||||
aardbeien (andere dan bosaardbeien) | 1 | |||||
bramen | 1 | 26 | ||||
frambozen | 1 | 26 | ||||
aalbessen (rood, zwart en wit) | 1 | |||||
kruisbessen (Cynorrhodom) | 1 | |||||
bananen | 2 | |||||
wortelen | 0,2 | |||||
mierikswortel | 0,2 | 26 | ||||
pastinaken | 0,2 | 26 | ||||
wortelpeterselie | 0,2 | 26 | ||||
tomaten | 0,3 | |||||
pepers (paprika's) | 0,5 | |||||
aubergines | 0,3 | |||||
Cucurbitaceae (met eetbare schil) | 0,1 | |||||
Cucurbitaceae (met niet-eetbare schil) | 0,2 | |||||
veldsla | 5 | 26 | ||||
artisjokken | 0,5 | |||||
oliehoudende zaden | 0,05* | |||||
thee | 0,05* | |||||
hop | 2 | |||||
overige | 0,02* | |||||
a) dierlijke produkten | alfa-(3-hydroxy-butyl)-alfa-(4-chloor-fenyl)-1H-1,2,4-triazool-1-1propanitril (RH9090) | alfa-(3-hydroxy-butyl)-alfa-(4-chloor-fenyl)-1H-1,2,4-triazool-1-1propanitril (RH9090), uitgedrukt als myclobutanil | vlees | 0,01* | ||
melk | 0,01* | |||||
eieren | 0,01* | |||||
penconazool | geen | penconazool | pitvruchten | 0,2 | ||
abrikozen | 0,1 | |||||
perziken, nectarines en soortgelijke kruisingen daaronder begrepen | 0,1 | |||||
tafel- en wijndruiven | 0,2 | |||||
aalbessen (rood, zwart en wit) | 0,5 | 26 | ||||
Cucurbitaceae (met niet-eetbare schil) | 0,1 | 26 | ||||
artisjokken | 0,2 | |||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 0,5 | |||||
vlees | 0,05* | 1) | ||||
melk | 0,01* | |||||
overige | 0,05* |
Deze regeling strekt tot uitvoering van richtlijn nr. 2004/115/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 15 december 2004 (PbEU L 374) houdende wijziging van richtlijn nr. 90/642/EEG van de Raad wat de daarin vastgestelde maximumgehalten voor bepaalde residuen van bestrijdingsmiddelen betreft, verder te noemen richtlijn 2004/115/EG.
Tevens vinden enkele correcties plaats en wordt de residudefinitie van metalaxyl gewijzigd.
Voor producten van plantaardige oorsprong, met inbegrip van groenten en fruit, worden residugehalten vastgesteld op een zodanig niveau als voor een effectieve gewasbescherming nodig is. Hierbij is de hoeveelheid residu zo klein mogelijk en tegelijk toxicologisch aanvaardbaar, mede gelet op de geschatte inname via de voeding. De maximumgehalten aan residuen (MRL’s) komen overeen met de bovengrens van de hoeveelheden residu die naar verwachting in producten kunnen worden gevonden wanneer goede landbouwpraktijken in acht zijn genomen. Hetzelfde geldt voor producten van dierlijke oorsprong.
Richtlijn 2004/115/EG stelt voor verschillende bestrijdingsmiddelen MRL’s voor producten van plantaardige oorsprong vast.
Alle maatregelen die in bovengenoemde richtlijn zijn getroffen zijn in overeenstemming met de adviezen van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid.
Deze regeling leidt niet tot administratieve lasten voor het bedrijfsleven of burgers.
In onderstaande transponeringstabel is het verband weergegeven tussen de richtlijn 2004/115/EG en deze regeling.
Richtlijn | Regeling Residuen van bestrijdingsmiddelen |
---|---|
2004/115/EG | |
artikel 1 | Bijlage II |
artikel 2, 3 en 4 | geen omzetting vereist |
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
J.F. Hoogervorst
Stcrt. 1984, 54; laatstelijk gewijzigd bij regeling van 12 april 2005 (Stcrt. 74).
Kopieer de link naar uw clipboard
zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2005-92-p14-SC69905.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.