Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatscourant 2005, 74 pagina 18 | Besluiten van algemene strekking |
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatscourant 2005, 74 pagina 18 | Besluiten van algemene strekking |
Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 12 april 2005, nr.VGP/VL 2.575.662, houdende wijziging van de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Handelende in overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;
Gelet op artikel 1 van het Residubesluit;
Besluit:
In Bijlage II van de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen1 worden de volgende wijzigingen aangebracht:
a. De specificaties, opgenomen bij de bestrijdingsmiddelen die tevens zijn vermeld in bijlage A bij deze regeling, worden vervangen door de in die bijlage opgenomen specificaties.
b. Het middel codlemon en de in de kolommen bijbehorende tekst vervallen.
c. De specificaties, opgenomen bij de bestrijdingsmiddelen die tevens zijn vermeld in bijlage B bij deze regeling, worden met de in die bijlage opgenomen specificaties op alfabetische wijze ingevoegd.
d. Aan het slot van het onderdeel Voetnoten wordt een regel toegevoegd, luidende: 23) waarvan maximaal 1 mg/kg afkomstig van triadimenol.
e. Aan het slot van het onderdeel Motief worden de volgende regels toegevoegd:
Motief:
12. Aanpassing maximumgehalte in aardappelen.
13. Toekenning importtolerantie.
14. Uitbreiding toelating veterinair.
15. Uitbreiding toelating, op pepers en komkommers.
16. Verlenging toelating op pitvruchten.
17. Uitbreiding toelating op pruimen.
18. Correctie, gerelateerd aan de verleende toelatingen.
19. Voorlopige toelating in het kader van richtlijn 91/414/EG.
20. Verlaging ondergrens van de bepaling.
21. Uitbreiding toelating op spruitjes en sluitkool.
22. Aanpassing voorwaarde maximumgehalte triadimefon en triadimenol in ananassen.
23. Uitbreiding toelating op tomaten.
24. Nieuw toegelaten middel.
25. Aanpassing aan Europees gebruik.
Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.
Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
Deze regeling strekt tot aanpassing van de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen.
Voor producten van plantaardige oorsprong, met inbegrip van groenten en fruit, worden residugehalten vastgesteld op een zodanig niveau als voor een effectieve gewasbescherming nodig is. Hierbij is de hoeveelheid residu zo klein mogelijk en tegelijk toxicologisch aanvaardbaar, mede gelet op de geschatte inname via de voeding. De maximumgehalten aan residuen (MRL’s) komen overeen met de bovengrens van de hoeveelheden residu die naar verwachting in producten kunnen worden gevonden wanneer goede landbouwpraktijken in acht zijn genomen. Hetzelfde geldt voor producten van dierlijke oorsprong.
Deze aanpassing betreft uitbreiding, c.q. beëindiging van nationale toelatingen voor diverse bestrijdingsmiddelen en uitbreiding van het aantal bestrijdingsmiddelen waarvoor maximaal toegelaten residuen door het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen zijn vastgesteld.
Bovendien is voor een aantal stoffen, dat niet gebruikt mag worden, een maximumgehalte aan residuen vastgesteld die op de ondergrens van de desbetreffende detectiemethode ligt. Eén en ander geschiedt met het oog op een effectieve controle van deze stoffen in voedingsmiddelen.
De ontwerpregeling is op 28 september 2004 (nr. 2004/0386) gemeld aan de Commissie van de Europese Gemeenschappen, ter voldoening aan artikel 8, eerste lid, van richtlijn nr. 98/34/EG van het Europees parlement en de Raad 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften (PbEG L 204). Zij is op 29 december 2004 tevens gemeld aan het Secretariaat van de Wereld Handelsorganisatie, ter voldoening aan punt 5 van Bijlage B van het op 15 april 1994 te Marrakech tot stand gekomen verdrag inzake sanitaire en fytosanitaire maatregelen (Trb. 1994, 235).
Deze notificaties zijn noodzakelijk, aangezien de ontwerpregeling technische voorschriften bevat.
Naar aanleiding van deze notificaties heeft Spanje over de ontwerpregeling zorgen geuit met betrekking tot mogelijke handelsbelemmeringen. Spanje had echter voornamelijk bezwaar tegen reeds in de Nederlandse Regeling residuen opgenomen MRL’s, waartegen ingevolge de onderhavige procedure geen bezwaren kunnen worden ingebracht. In enkele gevallen zijn de zorgen van Spanje weggenomen door aanpassing van de betreffende ontwerp-MRL’s aan de Spaanse wensen. Dit betreft de ontwerp-MRL’s voor fenoxycarb in pitvruchten en pruimen, die beide verhoogd zijn van 0,2 mg/kg naar 1,00 mg/kg, en van quinoxyfen in druiven, die verhoogd is van 0,5 mg/kg naar 1,00 mg/kg. Hiertoe kon worden overgegaan omdat de Nederlandse autoriteiten hebben vastgesteld dat deze hogere MRL’s geen nadelige gevolgen hebben voor de toelaatbare inname van genoemde stoffen door de consument.
Ten aanzien van het middel codlemon wordt nog opgemerkt dat carvon van nature in plantaardig materiaal voorkomt en over het al dan niet opnemen in de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen wordt Europese besluitvorming afgewacht.
Deze regeling leidt niet tot administratieve lasten voor het bedrijfsleven of burgers.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
J.F. Hoogervorst
Bestrijdingsmiddel, bestanddeel daarvan of omzettingsproduct | Omzettingsproducten inbegrepen in toegelaten maximumgehalten | Maximumgehalten aan residuen uitgedrukt als | Toegelaten maximumgehalten aan residuen (mg/kg) | Voetnoot | Motief | |
---|---|---|---|---|---|---|
chloorprofam | ||||||
a) in aardappelen | geen | chloorprofam | aardappelen | 10 | 12 | |
b) in overige | 3-chlooraniline | 3-chlooraniline | zie 3-chlooraniline | |||
cyprodinil | geen | cyprodinil | tafel- en wijndruiven | 3 | 13 | |
aardbeien (andere dan bosaardbeien) | 2 | 13 | ||||
overige | 0,05* | |||||
epoxiconazool | geen | epoxiconazool | granen | 0,1 | ||
vlees (uitgezonderd vet, nieren en lever) | 0,01 | 14 | ||||
lever | 1,0 | |||||
nieren | 0,2 | 14 | ||||
melk | 0,02 | 14 | ||||
overige | 0,05* | 14 | ||||
fenhexamide | geen | fenhexamide | kersen | 5 | ||
pruimen | 2 | |||||
tafel- en wijndruiven | 5 | |||||
aardbeien (andere dan bosaardbeien) | 5 | |||||
Rubussoorten (andere dan wilde vruchten) | 10 | |||||
blauwe bosbessen | 5 | |||||
aalbessen (rood, zwart en wit) | 5 | |||||
kruisbessen (Cynorrhodom) | 5 | |||||
kiwi’s | 10 | |||||
tomaten | 1 | |||||
pepers (paprika’s) | 2 | 15 | ||||
komkommers | 1 | 15 | ||||
oliehoudende zaden | 0,1* | |||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 0,1* | |||||
overige | 0,05* | |||||
fenoxycarb | geen | fenoxycarb | pitvruchten | 1 | 16 | |
pruimen | 1 | 17 | ||||
overige | 0,05* | |||||
fludioxonil | geen | fludioxonil | tafel- en wijndruiven | 2 | 13 | |
aardbeien (andere dan bosaardbeien) | 2 | 13 | ||||
overige | 0,05* | |||||
fosforwaterstof | geen | fosforwaterstof | alle | 0,1* | 18 | |
imidacloprid | alle 6-chloor-nicotinezuur opleverende metabolieten | imidacloprid | citrusvruchten | 1 | 13 | |
noten | 0,05 | 13 | ||||
pitvruchten | 0,2 | |||||
tafel- en wijndruiven | 1 | 13 | ||||
bananen | 0,05 | 13 | ||||
mango’s | 0,2 | 13 | ||||
Solanaceae (behalve tomaten) | 0,5 | |||||
tomaten | 0,3 | |||||
Cucurbitaceae (met eetbare schil) | 0,5 | |||||
overige | 0,05* | |||||
pyrimethanil | geen | pyrimethanil | tafel- en wijndruiven | 5 | 13 | |
pitvruchten | 2 | |||||
bananen | 0,1 | 13 | ||||
aardbeien (andere dan bosaardbeien) | 5 | |||||
tomaten | 1 | |||||
overige | 0,05* | |||||
quinoxyfen | geen | quinoxyfen | tafel- en wijndruiven | 1 | 25 | |
vlees van slachtdieren | 0,5 | 19 | ||||
pluimveevlees | 0,05 | 19 | ||||
melk | 0,02 | 19 | ||||
overige producten van dierlijke oorsprong | 0,02* | 19 | ||||
overige | 0,01* | 20 | ||||
tebuconazool | geen | tebuconazool | tafel- en wijndruiven | 2 | 13 | |
spruitjes | 0,5 | 21 | ||||
sluitkool | 1 | 21 | ||||
prei | 1 | |||||
overige | 0,05* | |||||
triadimefon | triadimenol | som van triadimefon en triadimenol | noten | 0,2* | ||
appelen | 0,2 | |||||
tafel- en wijndruiven | 2 | |||||
aardbeien (andere dan bosaardbeien) | 0,5 | |||||
bananen | 0,2 | |||||
ananassen | 3 | 23) | 22 | |||
uien | 0,5 | |||||
bosuien | 1 | |||||
tomaten | 0,3 | |||||
pepers (paprika’s ) | 0,5 | |||||
artisjokken | 1 | |||||
oliehoudende zaden | 0,2* | |||||
thee | 0,2* | |||||
hop | 10 | |||||
gerst, haver, rogge, tarwe en triticale | 0,2 | |||||
vlees | 0,1* | 1) | ||||
overige | 0,1* | |||||
triflumizool | geen | triflumizool | tomaten | 1 | 23 | |
komkommers | 0,2 | |||||
overige | 0,05* |
Bestrijdingsmiddel, bestanddeel daarvan of omzettingsproduct | Omzettingsproducten inbegrepen in toegelaten maximumgehalten | Maximumgehalten aan residuen uitgedrukt als | Toegelaten maximumgehalten aan residuen (mg/kg) | Voetnoot | Motief | |
---|---|---|---|---|---|---|
boscalid | geen | boscalid | Cucurbitacea (met eetbare schil) | 0,2 | 19 | |
Cucurbitacea (met niet-eetbare schil) | 0,1 | 19 | ||||
overige | 0,05* | 19 | ||||
carfentrazone-ethyl | geen | carfentrazone-ethyl | alle | 0,01* | 19 | |
cyazofamid | geen | cyazofamid | alle | 0,01* | 19 | |
dimethenamid-P | dimethenamid | som van dimethenamid-P en dimethenamid uitgedrukt als dimethenamid | alle | 0,01* | 19 | |
fenpropidin | geen | fenpropidin | gerst | 0,2 | 24 | |
tarwe | 0,1 | 24 | ||||
vlees (behalve lever) | 0,01* | 24 | ||||
lever | 0,02 | 24 | ||||
melk | 0,005* | 24 | ||||
overige | 0,02* | 24 | ||||
flufenacet | N-(4-(fluorofenyl)-N-isopropyl afgeleide metabolieten | som van flufenacet en N-(4-(fluorofenyl)-N-isopropyl afgeleide metabolieten | aardappelen | 0,1 | 19 | |
overige | 0,05* | 19 | ||||
pyraclostrobine | geen | pyraclostrobine | tarwe, rogge en triticale | 0,1 | 19 | |
gerst en haver | 0,2 | 19 | ||||
melk | 0,01* | 19 | ||||
overige dierlijke producten | 0,05* | 19 | ||||
overige | 0,02* | 19 | ||||
spirodiclofen | geen | spirodiclofen | pitvruchten | 0,1 | 19 | |
aardbeien (andere dan bosaardbeien) | 2 | 19 | ||||
rundvlees | 0,01* | 19 | ||||
rundvet | 0,01* | 19 | ||||
lever en nier van runderen | 0,05* | 19 | ||||
melk | 0,004* | 19 | ||||
overige | 0,02* | 19 | ||||
tepraloxydim | all metabolieten met de fracties 3-(tetrahydroxy-hydropyran-4-yl)-glutaar zuur en 3-hydroxy (tetrahydroxy-hydropyran-4-yl)-glutaar zuur | som van tepraloxydim en 3-(tetrahydroxy-hydropyran-4-yl)-glutaar zuur en 3-hydroxy (tetrahydroxy-hydropyran-4-yl)-glutaar zuur | lijnzaad | 1 | 24 | |
overige | 0,05* | 24 | ||||
thiacloprid | geen | thiacloprid | pitvruchten | 0,3 | 19 | |
abrikozen | 0,3 | 19 | ||||
kersen | 0,3 | 19 | ||||
perziken | 0,3 | 19 | ||||
tomaten | 0,5 | 19 | ||||
pepers (paprika’s) | 1 | 19 | ||||
aubergines | 0,5 | 19 | ||||
Cucurbitacea (met eetbare schil) | 0,3 | 19 | ||||
Cucurbitacea (met niet-eetbare schil) | 0,3 | 19 | ||||
vlees (behalve kip) | 0,05* | 19 | ||||
melk | 0,01* | 19 | ||||
overige | 0,02* | 19 | ||||
trifloxystrobine | geen | trifloxystrobine | pitvruchten | 0,5 | 19 | |
gerst | 0,2 | 19 | ||||
tarwe | 0,05 | 19 | ||||
overige | 0,02* | 19 |
Stcrt. 1984, 54; laatstelijk gewijzigd bij regeling van 18 februari 2005 (Stcrt. 40).
Kopieer de link naar uw clipboard
zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2005-74-p18-SC69594.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.