Regeling landbouwtelling en gecombineerde opgave 2005
21 maart 2005
Nr. TRCJZ/2005/530
Directie Juridische Zaken
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
Gelet op Verordening (EG) nr. 1782/2003 van de Raad van 29 september 2003 tot vaststelling van gemeenschappelijke voorschriften voor regelingen inzake rechtstreekse steunverlening in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en tot vaststelling van bepaalde steunregelingen voor landbouwers en houdende wijziging van de Verordeningen (EEG) nr. 2019/93, (EG) nr. 1452/2001, (EG) nr. 1453/2001, (EG) nr. 1454/2001, (EG) nr. 1868/94, (EG) nr. 1251/1999, (EG) nr. 1673/2000, (EEG) nr. 2358/71 en (EG) nr. 2529/2001 (PbEU L 270);
Gelet op Verordening (EG) nr. 796/2004 van de Commissie van 21 april 2004 houdende uitvoeringsbepalingen inzake de randvoorwaarden, de modulatie en het geïntegreerd beheers- en controlesysteem waarin is voorzien bij Verordening (EG) nr. 1782/2003;
Gelet op de artikelen 61, 75, eerste lid, 104 en 105 van de Regeling GLB-inkomenssteun, en gelet op artikel 5a van het Besluit administratieve verplichtingen Meststoffenwet;
Voorts gelet op de artikelen 24 en 25 van de Landbouwwet;
Besluit:
Artikel 1
In deze regeling wordt verstaan onder:
a. Dienst Regelingen: Dienst Regelingen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;
b. beschrijvingsbiljet: in bijlage I opgenomen modelformulier voor de periodieke inventarisatie in de land- en tuinbouw;
c. opgaveplichtige: persoon die, anders dan in het kader van de teelt van griendhout, riet en biezen, in de landbouw zijn hoofdbestaan of een gedeelte van zijn bestaan vindt, voor zover aan hem een beschrijvingsbiljet, bedoeld in onderdeel b, dan wel anderszins een oproep voor de landbouwtelling is uitgereikt of toegezonden.
Artikel 2
In het tijdvak dat loopt van 1 april 2005 tot en met 15 mei 2005 wordt een landbouwtelling gehouden als bedoeld in de artikelen 24 en 25 van de Landbouwwet.
Artikel 3
Ten behoeve van de telling, bedoeld in artikel 2, wordt een beschrijvingsbiljet uitgereikt of verzonden door de minister.
Artikel 4
1. De opgaveplichtige verstrekt de ten aanzien van de veestapel gevraagde gegevens naar de toestand op 1 april 2005.
2. De opgaveplichtige verstrekt de ten aanzien van de oppervlakten gevraagde gegevens naar de toestand op 1 april 2005. Indien een oppervlakte op 1 april 2005 nog niet is beteeld, wordt de eerstvolgende geplande teelt opgegeven.
3. Onverminderd het eerste en tweede lid, verstrekt de opgaveplichtige de op het beschrijvingsbiljet gevraagde gegevens naar de toestand op de datum van verzending, tenzij op het biljet of door Dienst Regelingen anders is aangegeven, en neemt daarbij de overige op het biljet of door Dienst Regelingen gegeven aanwijzingen in acht.
Artikel 5
1. De opgaveplichtige ondertekent het beschrijvingsbiljet en doet dat binnen veertien dagen na dagtekening van de aanbieding aan Dienst Regelingen toekomen.
2. Indien het beschrijvingsbiljet aangetekend aan de opgaveplichtige is toegezonden, doet deze dat binnen vijf dagen na dagtekening van de aanbieding ingevuld en ondertekend aan Dienst Regelingen toekomen.
Artikel 6
1. Voor de bepaling van de bedrijfsomvang geldt dat één Nederlandse grootte-eenheid gelijk is aan 1400 eenheden bruto standaardsaldo.
2. De bruto standaardsaldi respectievelijk de Nederlandse grootte-eenheid worden vastgesteld als vermeld in bijlage II.
3. Bruto-standaardsaldi worden overeenkomstig bijlage II omgerekend in Nederlandse grootte-eenheden.
Gecombineerde opgave
Artikel 7
Onverminderd het bepaalde in artikel 4 maakt de uit dien hoofde opgaveplichtige die tevens gehouden is gegevens te verstrekken met betrekking tot:
a. subsidieaanvragen op grond van de areaalbetalingen voor akkerbouwgewassen, noten, energiegewassen, eiwithoudende gewassen, de productiesteun voor zetmeelaardappelen, zaaizaad en gedroogde voedergewassen, bedoeld in artikel 2, tweede lid, sub b van de Regeling GLB-inkomenssteun en de melkpremie, bedoeld in artikel 105 van de Regeling GLB-inkomenssteun,
b. de schapen- en geitenpremies en de rundvleesbetalingen, bedoeld in artikel 2, tweede lid, sub c van de Regeling GLB-inkomenssteun of,
c. de opgave gewaspercelen, bedoeld in artikel 5a van de Regeling administratieve verplichtingen Meststoffenwet,
voor het verstrekken van alle onderscheiden gegevens gebruik van het formulier waarvan het model is opgenomen als bijlage I bij deze regeling.
Slotbepalingen
Artikel 8
De Regeling landbouwtelling en GDI 2004 wordt ingetrokken.
Artikel 9
Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.
Artikel 10
Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling landbouwtelling en gecombineerde opgave 2005.
Deze regeling zal met de toelichting en bijlagen in de Staatscourant worden geplaatst.
Den Haag, 21 maart 2005.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.P. Veerman.
Toelichting
Algemeen
Met het bij deze regeling gepubliceerde formulier Gecombineerde Opgave 2005 kan opgave worden gedaan ten behoeve van de Landbouwtelling, Opgave Gebruik gewaspercelen en de Verzamelaanvraag.
Landbouwtelling
De Regeling Landbouwtelling en gecombineerde opgave 2005 bepaalt dat er in de periode van 1 april 2005 tot en met 15 mei 2005 een landbouwtelling wordt gehouden. De landbouwtelling heeft twee doelen, namelijk statistiek en administratie: Voor onderzoek en beleid wordt door het Centraal Bureau voor Statistiek een zo volledig mogelijk overzicht samengesteld van de oppervlakte beteelde gewassen, de omvang van de veestapel en de inzet van arbeidskrachten. Voorts is het voor de uitvoering van het landbouwbeleid van belang dat correcte gegevens per landbouwbedrijf beschikbaar zijn bij het ministerie van LNV.
Verzamelaanvraag
Tot en met 2004 werd door middel van het formulier Gecombineerde Opgave de Aanvraag oppervlakten ingediend door landbouwers voor een subsidie in het kader van de Regeling EG-steunverlening akkerbouwgewassen, door telers van zetmeelaardappelen voor subsidie in het kader van de Zetmeelregeling en door landbouwers die opgave deden van voederareaal ten behoeve van de Regeling dierlijke EG-premies. Als gevolg van de hervorming van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) zijn deze regelingen thans vervangen door de Regeling GLB-inkomenssteun.
Uit de Regeling GLB-inkomenssteun volgt dat elke landbouwer die aanspraak wil maken op één of meer van de hierna genoemde subsidies, verplicht is alle in gebruik zijnde grond op te geven in de Verzamelaanvraag. Daarbij geldt dat de Verzamelaanvraag tevens de subsidieaanvraag is voor de melkpremie, akkerbouwgewassen, noten, energiegewassen, eiwithoudende gewassen, de productiesteun voor zetmeelaardappelen, zaaizaad en gedroogde voedergewassen en het extensiveringsbedrag.
Voor de schapen- en geitenpremies en de rundvleesbetalingen (met inbegrip van het extensiveringsbedrag) geldt dat een aparte subsidieaanvraag wordt gedaan waarbij voor het voldoen aan de verplichting tot opgave van de in gebruik zijnde grond gebruik wordt gemaakt van de Verzamelaanvraag. De in gebruik zijnde grond dient te worden vermeld op het Overzicht gewaspercelen.
De Verzamelaanvraag is op grond van regelgeving, voortvloeiend uit het nieuwe GLB, de aanvraag voor een groot aantal inkomenssubsidies. Voor een aantal andere subsidieaanvragen is opgave van het grondgebruik via de Verzamelaanvraag subsidievoorwaarde. Als gevolg van deze systematiek maakt in 2005 een grotere groep agrariërs gebruik van het formulier Gecombineerde Opgave dan in 2004.
Opgave gewaspercelen
Van voornoemde gegevens wordt daarnaast voor het tijdvak van 1 januari tot 15 mei 2005 gebruik gemaakt ten behoeve van de controle gewaspercelen in het kader van de Meststoffenwet. Daarmee voldoet de producent voor die periode tevens aan de verplichting om bepaalde wijzigingen van het grondgebruik door te geven.
Producenten die geen van de bovengenoemde premies aanvragen, geven op het formulier alleen de landbouwtellingsgegevens op. Voor 2005 is er voor opgave ten behoeve van de landbouwtelling en ten behoeve van de gecombineerde opgave één formulier.
Het volledig ingevulde en ondertekende formulier dient uiterlijk op 15 mei 2005 door Dienst Regelingen te zijn ontvangen. Het niet voldoen aan deze verplichting is een economisch delict in de zin van artikel 1, onder 2, van de Wet op de economische delicten (Stb. 2001, 206). De gevolgen van het niet-tijdig insturen van de gegevens in het kader van de Regeling GLB-Inkomenssteun zijn neergelegd in de desbetreffende regeling.
Nederlandse grootte-eenheden
Bij de landbouwtelling 2005 zal, evenals in voorgaande jaren, de bedrijfsomvang worden bepaald aan de hand van de Nederlandse grootte-eenheid (Nge).
De Nge vertegenwoordigt een aantal bruto standaardsaldi (bss). De bruto standaardsaldi zijn door het Landbouw Economisch Instituut (LEI) berekend. Voor 2005 is vastgesteld dat één Nge gelijk is aan € 1400,–. In bijlage II bij dit besluit is een lijst met bss weergegeven.
Het totale bruto standaardsaldo is gelijk aan de som van de waarden die worden verkregen door voor elke rubriek van de landbouwtelling het bruto standaardsaldo te vermenigvuldigen met het overeenstemmende aantal eenheden. Met deze bss-norm is het mogelijk om een beoordeling te maken van de productieomvang van het gehele bedrijf en de afzonderlijke productierichtingen. In beginsel zullen voor de landbouwtelling alleen ondernemingen worden geïnventariseerd met een bedrijfsomvang van drie of meer Nge. Niettemin wordt ook een beschrijvingsbiljet gezonden aan bepaalde ondernemers met een kleinere bedrijfsomvang. Daarbij valt met name te denken aan ondernemers waarvan redelijkerwijs kan worden aangenomen dat de kleinere bedrijfsomvang een tijdelijk karakter draagt waardoor zij op de langere termijn wel voor inventarisatie in aanmerking behoren te komen.
Ontbreken van internetopgave voor 2005
Dienst Regelingen werkt in 2005 aan internetmogelijkheden die klantvriendelijk en voldoende snel zijn. Uitgangspunt hierbij is dat er als gevolg van de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het nieuwe mestbeleid een grote groep potentiële gebruikers voor de langere termijn een goed product aangeboden moet worden. Het is niet haalbaar gebleken een dergelijke applicatie voor 2005 beschikbaar te hebben. In 2006 worden de huidige mogelijkheden tot raadpleging via internet uitgebreid met de mogelijkheid om wijzigingen elektronisch te melden.
Administratieve lasten
De informatieverplichtingen uit deze regeling gelden voor 97.522 relaties.
De hoogte van de administratieve lasten is afhankelijk van de keuze voor landbouwtelling of verzamelaanvraag. Voor beide opgaven is er dit jaar één formulier.
6214 agrarische ondernemers doen uitsluitend opgave voor de landbouwtelling en ontvangen daartoe een vereenvoudigd opgavepakket, 91.308 agrarische ondernemers maken gebruik van de gecombineerde opgave.
Uitgaande van een gemiddeld uurloon van € 30,– voor de agrarische sector zijn de administratieve lasten naar verwachting voor het invullen van de landbouwtelling € 27,50 per bedrijf. Voor het totaal van bedrijven die de landbouwtelling invullen (circa 6.214 bedrijven) bedragen de administratieve lasten € 170.885,–.
De administratieve lasten voor de verzamelaanvraag bedragen € 67,50 per bedrijf. Voor het totaal van bedrijven die de verzamelaanvraag indienen (circa 91.308 bedrijven) bedragen de administratieve lasten € 6.163.290,–. De totale administratieve lasten bedragen € 6.326.675,–.
Ten opzichte van 2004 zijn er circa 44.800 relaties méér die een gecombineerde opgave indienen als gevolg van de hiervoor genoemde ontwikkelingen hetgeen leidt tot een toename van de administratieve lasten met € 1.792.440,–. Het ontbreken van de mogelijkheid van de internetopgave betekent een toename van de administratieve lasten voor 2005 met € 228.409,– hetgeen een totale toename betekent van € 2.020.849,–.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.P. Veerman
Bijlage 1
Bijlage 2
Bss- en nge-normen 2002 per landbouwtellingsrubriek voor de tellingslijst van 2005 (normen per dier of per hectare) | deelfactor bss/nge = 1.400 euro | | |
---|
| | | |
---|
Code | Rubrieknaam | bss2002 | nge2002 |
---|
| B: Dieren op het bedrijf / veestapel | | |
| | | |
| Rundvee (geen vlees- of weidevee) | | |
201 | Jongvee, < 1 jaar, vrouwelijk | 205 | 0,146 |
203 | Jongvee, < 1 jaar, mannelijk | 205 | 0,146 |
205 | Jongvee, 1–2 jaar, vrouwelijk | 340 | 0,243 |
207 | Jongvee, 1–2 jaar, mannelijk | 855 | 0,611 |
209 | Jongvee, > 2jaar, vrouwelijk, niet gekalfd | 340 | 0,243 |
211 | Melk- en kalfkoeien | 1.690 | 1,210 |
213 | Stieren voor de fokkerij (> 2jaar) | 855 | 0,611 |
| | | |
| Rundvee (vlees- of weidevee) | | |
214 | Vleeskalveren voor witvleesproductie | 185 | 0,132 |
216 | Vleeskalveren voor rosé vleesproductie | 165 | 0,118 |
217 | Jongvee vleesprod., < 1 jaar, vrouwelijk | 205 | 0,146 |
219 | Jongvee vleesprod., < 1 jaar, mannelijk | 260 | 0,186 |
221 | Jongvee vleesprod., 1–2 jaar, vrouwelijk | 235 | 0,168 |
223 | Jongvee vleesprod., 1–2 jaar, mannelijk | 260 | 0,186 |
225 | Jongvee vleesprod., > 2 jaar, vrouwelijk | 270 | 0,193 |
227 | Stieren vleesprod., > 2 jaar | 260 | 0,186 |
228 | Zoogkoeien | 385 | 0,275 |
229 | Vlees- en weidekoeien | 225 | 0,161 |
| | | |
| Varkens | | |
235 | Biggen tot 20 kg, bij de zeug | 0 | 0,000 |
237 | Biggen tot 20 kg, niet meer bij de zeug (alleen indien 247 t/m 251 = 0, anders 0) | 55 | 0,039 |
239 | Vleesvarkens 20–50 kg | 55 | 0,039 |
242 | Vleesvarkens 50 kg of meer, vrouwelijk | 55 | 0,039 |
244 | Vleesvarkens 50 kg of meer, mannelijk | 55 | 0,039 |
243 | Opfokzeugen en beertjes, 20–50 kg | 73 | 0,052 |
245 | Opfokzeugen, 50 kg of meer, niet gedekt | 73 | 0,052 |
247 | Zeugen, 50 kg of meer, gedekt | 355 | 0,254 |
249 | Zeugen, 50 kg of meer, bij biggen | 355 | 0,254 |
251 | Overige zeugen, 50 kg of meer, gust | 355 | 0,254 |
253 | Beren, 50 kg of meer, nog niet dekrijp | 73 | 0,052 |
255 | Beren, 50 kg of meer, dekrijp | 355 | 0,254 |
| | | |
| Kippen (per 100 dieren) | | |
269 | Vleeskuikens | 190 | 0,136 |
271 | Ouderdieren vleesrassen, jonger dan 18 weken | 450 | 0,321 |
273 | Ouderdieren vleesrassen, 18 weken of ouder | 745 | 0,532 |
272 | Ouderdieren legrassen, jonger dan 18 weken | 450 | 0,321 |
274 | Ouderdieren legrassen, ouder dan 18 weken | 610 | 0,436 |
275 | Leghennen, jonger dan 18 weken | 180 | 0,129 |
276 | Leghennen, 18 weken tot 20 maanden | 375 | 0,268 |
278 | Leghennen, 20 maanden of ouder | 375 | 0,268 |
| | | |
| Eenden en kalkoenen (per 100 dieren) | | |
287 | Jonge eenden voor de vleesproductie | 455 | 0,325 |
289 | Kalkoenen | 780 | 0,557 |
297 | Overig pluimvee | 455 | 0,325 |
| | | |
| Paarden en pony’s | | |
260 | Paarden jonger dan 3 jaar | 355 | 0,254 |
261 | Paarden 3 jaar of ouder | 2.740 | 1,960 |
285 | Pony’s jonger dan 3 jaar | 355 | 0,254 |
286 | Pony’s 3 jaar of ouder | 2.520 | 1,800 |
| | | |
| Schapen en geiten | | |
265 | Lammeren (alleen indien 266 = 0, anders 0) | 75 | 0,054 |
266 | Overige schapen, vrouwelijk | 75 | 0,054 |
268 | Overige schapen, mannelijk (alleen indien 266 = 0, anders 0) | 75 | 0,054 |
282 | Melkgeiten | 150 | 0,107 |
284 | Overige geiten (alleen indien 282 = 0, anders 0) | 20 | 0,014 |
| | | |
| Konijnen | | |
232 | Gespeende vleeskonijnen (alleen indien 233 = 0, anders 0) | 4 | 0,003 |
233 | Voedsters | 74 | 0,053 |
| | | |
| Edelpelsdieren | | |
290 | Nertsen (moederdieren) | 74 | 0,053 |
292 | Vossen (moederdieren) | 190 | 0,136 |
294 | Overige pelsdieren (moederdieren) | 190 | 0,136 |
| | | |
| C: Tuinbouw onder glas | | |
| | | |
| Groenten | | |
608 | Losse tomaten | 232.000 | 165,7 |
604 | Trostomaten | 260.500 | 186,1 |
606 | Cherrytomaten | 315.000 | 225,0 |
605 | Komkommers | 184.000 | 131,4 |
610 | Aardbeien onder glas | 231.500 | 165,4 |
611 | Aardbei in betreedbare plastic tunnel | 76.400 | 54,6 |
631 | Rode paprika | 246.000 | 175,7 |
632 | Groene paprika | 201.500 | 143,9 |
633 | Gele praprika | 238.000 | 170,0 |
634 | Overige paprika | 274.000 | 195,7 |
618 | Aubergines | 236.500 | 168,9 |
621 | Overige groenten | 115.500 | 82,5 |
624 | Groentezaden onder glas | 95.100 | 67,9 |
625 | Opkweekmateriaal | 385.000 | 275,0 |
| | | |
| Fruit | | |
635 | Fruit onder glas | 98.800 | 70,6 |
| | | |
| Bloemkwekerijgewassen | | |
641 | Rozen | 389.000 | 277,9 |
643 | Anjers | 226.500 | 161,8 |
645 | Anthurium (snijbloem) | 203.500 | 145,4 |
647 | Chrysanten | 180.000 | 128,6 |
649 | Freesia’s | 178.000 | 127,1 |
650 | Orchideeën | 272.000 | 194,3 |
651 | Gerbera’s | 240.000 | 171,4 |
652 | Alstroemeria | 190.000 | 135,7 |
654 | Eustoma Russellianum | 162.500 | 116,1 |
655 | Lelies | 198.000 | 141,4 |
657 | Overige snijbloemen | 210.000 | 150,0 |
658 | Potplanten voor de bloei: kalanchoë | 415.500 | 296,8 |
642 | Potplanten voor de bloei: Phalaenopsys | 881.500 | 629,6 |
644 | Potplanten voor de bloei: Anthurium | 372.000 | 265,7 |
648 | Potplanten voor de bloei: Sputiphyllum | 320.000 | 228,6 |
661 | Overige potplanten voor de bloei | 330.500 | 236,1 |
664 | Potplanten, blad, ficus | 308.500 | 220,4 |
668 | Potplanten, blad, dracaena | 492.500 | 351,8 |
669 | Potplanten: overige bladplanten | 391.500 | 279,6 |
662 | Amaryllis (voor de bol) | 78.800 | 56,3 |
663 | Perkplanten | 237.000 | 169,3 |
665 | Overige bloemkwekerijgewassen | 195.500 | 139,6 |
677 | Bloemzaden | 203.000 | 145,0 |
666 | Opkweekmateriaal snijbloemen | 332.500 | 237,5 |
| | | |
| Boomkwekerijgewassen en vaste planten | | |
670 | Vermeerdering en/of aantrekking | 111.500 | 79,6 |
672 | Volledige teelt onder glas | 268.500 | 191,8 |
| | | |
| Paddenstoelenteelt | | |
| | | |
| Champignons | | |
806 | Beteelbare opp., zonder doorgroeide compost | 839.000 | 599,3 |
807 | Beteelbare opp., met doorgroeide compost | 1.261.000 | 900,7 |
809 | Overige eetbare paddestoelen | 235 | 0,168 |
| | | |
| "Bollenbroei en witloftrek"
| | |
| | | |
911 | Tulpenbroei (per 1.000 stuks) | 64 | 0,046 |
912 | Hyacinthenbroei (per 1.000 stuks) | 96 | 0,069 |
913 | Narcisbroei (per kg) | 0,960 | 0,001 |
583 | Witloftrek (per ha getrokken pennen) | 6.050 | 4,320 |
| | | |
| D: Tuinbouw open grond | | |
| | | |
| Groenten | | |
401 | Aardbeien | 21.100 | 15,07 |
405 | Andijvie | 12.100 | 8,64 |
408 | Asperges, nog geen productie | 14.300 | 10,21 |
409 | Asperges | 14.300 | 10,21 |
417 | Bewaarkool | 8.540 | 6,10 |
421 | Bloemkool | 7.110 | 5,08 |
423 | Broccoli | 5.660 | 4,04 |
425 | Herfst- en vroege sluitkool | 3.580 | 2,56 |
429 | Knolselderij ( ≥ 100 are) | 3.070 | 2,19 |
429,1 | Knolselderij (< 100 are) | 7.210 | 5,15 |
431 | Kroten | 3.500 | 2,50 |
433 | Sla | 12.100 | 8,64 |
437 | Prei | 8.940 | 6,39 |
441 | Schorseneren | 6.470 | 4,62 |
445 | Spinazie ( ≥ 200 are) | 1.730 | 1,24 |
445,1 | Spinazie (< 200 are) | 3.960 | 2,83 |
449 | Spruitkool | 4.490 | 3,21 |
465 | Was- en bospeen ( ≥ 50 are) | 1.980 | 1,41 |
465,1 | Was- en bospeen (< 50 are) | 10.300 | 7,36 |
469 | Winterpeen ( ≥ 150 are) | 3.500 | 2,50 |
469,1 | Winterpeen (< 150 are) | 5.000 | 3,57 |
473 | Witlofwortel | 3.230 | 2,31 |
950 | Overige niet genoemde groenten ( ≥ 200 are) | 2.550 | 1,82 |
950,1 | Overige niet genoemde groenten (< 200 are) | 7.190 | 5,14 |
| | | |
| Fruit | | |
501 | Appelen | 7.970 | 5,69 |
503 | Appelen | 7.970 | 5,69 |
505 | Peren | 12.100 | 8,64 |
507 | Peren | 12.100 | 8,64 |
533 | Druiven voor wijn, open grond | 14.500 | 10,36 |
515 | Overige pit- en steenvruchten | 13.100 | 9,36 |
525 | Zwarte bes en zure kers | 4.540 | 3,24 |
520 | Klein fruit | 21.800 | 15,57 |
| | | |
| Tuinbouwzaden | | |
530 | Tuinbouwzaden: groentezaden | 3.760 | 2,69 |
532 | Tuinbouwzaden: bloemzaden | 4.600 | 3,29 |
| | | |
| | | |
| Bloemkwekerijgewassen | | |
540 | Droogbloemen | 8.380 | 5,99 |
542 | Overige bloemkwekerijgewassen | 36.800 | 26,30 |
| | | |
| Bloembollen en -knollen | | |
571 | Hyacinten | 24.000 | 17,14 |
573 | Tulpen | 18.100 | 12,93 |
575 | Narcissen | 18.200 | 13,00 |
577 | Gladiolen | 14.100 | 10,07 |
578 | Krokussen | 17.100 | 12,21 |
579 | Lelies | 32.400 | 23,14 |
580 | Irissen | 16.500 | 11,79 |
581 | Overige bol- en knolgewassen | 21.600 | 15,43 |
| | | |
| Boomkwekerijgewassen | | |
551 | Bos- en haagplantsoen | 13.600 | 9,71 |
552 | Laan- en parkbomen | 16.200 | 11,57 |
554 | Vruchtbomen | 11.600 | 8,29 |
555 | Rozenstruiken | 15.100 | 10,79 |
557 | Sierconiferen | 38.300 | 27,40 |
559 | Sierheesters en klimplanten | 89.200 | 63,70 |
| | | |
| Vaste planten | | |
561 | Vaste planten | 49.900 | 35,60 |
| | | |
| F: Akkerbouw, grasland, natuurterrein | | |
| | | |
351 | Aardappelen, consumptie, op zand-/veengrond | 2.020 | 1,440 |
353 | Aardappelen, consumptie, op kleigrond | 2.630 | 1,880 |
347 | Aardappelen, poot (NAK), op zand-/veengrond | 2.540 | 1,810 |
349 | Aardappelen, poot (NAK), op kleigrond | 4.310 | 3,080 |
354 | Aardappelen, zetmeel (incl. TBM pootgoed) | 1.650 | 1,180 |
356 | Aardappelen, zetmeel, geleverd aan buitenland | 1.650 | 1,180 |
357 | Bieten, suiker | 2.470 | 1,760 |
359 | Bieten, voeder | 1.450 | 1,040 |
331 | Blauwmaanzaad | 1.270 | 0,907 |
935 | Boekweit | 1.030 | 0,736 |
323 | Bruine bonen | 1.220 | 0,871 |
945 | Bonen, tuin ≥ 150 are (droog te oogsten) | 2.550 | 1,820 |
945,1 | Bonen, tuin < 150 are (droog te oogsten) | 2.550 | 1,820 |
946 | Bonen, tuin ≥ 150 are (groen te oogsten) | 1.820 | 1,300 |
946,1 | Bonen, tuin < 150 are (groen te oogsten) | 1.820 | 1,300 |
325 | Bonen, veld | 720 | 0,514 |
960 | Bos (incl. Kerstdennen), met beheersregime, met herplantplicht | 160 | 0,114 |
961 | Bos (incl. Kerstdennen), zonder beheersregime, met herplantplicht | 165 | 0,118 |
954 | Bos, zonder herplantplicht | 435 | 0,311 |
955 | Bos (set aside regeling) | 330 | 0,236 |
956 | Braak, met bos (SBL-regeling) | 355 | 0,254 |
924 | Braak, groene- (ten minste 6 maanden) | 335 | 0,239 |
925 | Braak, groene- (10 meter, ten minste 6 maanden) | 345 | 0,246 |
951 | Braak, groene- (5 meter, ten minste 6 maanden) | 345 | 0,246 |
927 | Braak, LNV natuur-eenjarig | 340 | 0,243 |
929 | Braak, LNV natuur-eenjarig en andere overheidsinstantie | 340 | 0,243 |
928 | Braak, LNV natuur-meerjarig | 360 | 0,257 |
930 | Braak, LNV natuur-meerjarig en andere overheidsinstantie | 360 | 0,257 |
957 | Braak, zwarte- (minder dan 6 maanden) | 285 | 0,204 |
958 | Braak, zwarte- (ten minste dan 6 maanden) | 285 | 0,204 |
926 | Braak, voederleguminosen | 335 | 0,239 |
380 | Cichorei | 2.180 | 1,560 |
326 | Erwten (groen) | 1.240 | 0,886 |
915 | Erwten (droog te oogsten) | 1.090 | 0,779 |
808 | Faunaranden | 545 | 0,389 |
305 | Gerst, winter | 830 | 0,593 |
307 | Gerst, zomer | 1.020 | 0,729 |
932 | Gierst | 1.030 | 0,736 |
933 | Graansorgho | 1.030 | 0,736 |
703 | Grasland, blijvend | 1.260 | 0,900 |
715 | Grasland, tijdelijk | 1.260 | 0,900 |
754 | Grasland, natuurlijk, > 75% gras | 630 | 0,450 |
963 | Grasland, natuurlijk (50–75% bedekt met gras) | 505 | 0,361 |
962 | Grasland, natuurlijk (minder dan 50% bedekt met gras) | 380 | 0,271 |
341 | Graszaad | 1.170 | 0,836 |
923 | Groenbemestingsgewassen (anders dan ihkv de akkerbouwregeling) | 0 | 0,000 |
311 | Haver | 875 | 0,625 |
381 | Hennep | 1.110 | 0,793 |
936 | Kanariezaad | 1.030 | 0,736 |
321 | Kapucijners + gr. erwten | 1.350 | 0,964 |
329 | Karwijzaad | 1.110 | 0,793 |
944 | Klaverzaad | 1.030 | 0,736 |
919 | Koolzaad (ook boterzaad) | 900 | 0,643 |
369 | Luzerne | 715 | 0,511 |
922 | Lijnzaad | 1.420 | 1,010 |
376 | Maïs, corncob mix | 1.120 | 0,800 |
313 | Maïs, korrel- | 1.050 | 0,750 |
373 | Maïs, snij- | 1.120 | 0,800 |
947 | Maïs, suiker ( ≥ 200 are) | 2.550 | 1,820 |
947,1 | Maïs, suiker (< 200 are) | 2.550 | 1,820 |
940 | Miscanthus | 980 | 0,700 |
941 | Niet bitter lupinen | 1.430 | 1,020 |
934 | Overige granen | 1.030 | 0,736 |
931 | Overige (niet genoemde akkergewassen) | 2.550 | 1,820 |
966 | Overige natuurterreinen | 250 | 0,179 |
937 | Overige non food/non feed gewassen | 1.030 | 0,736 |
942 | Overige toegestane voedergewassen | 1.050 | 0,750 |
943 | Overige voedergewassen | 1.050 | 0,750 |
948 | Pronkbonen ( ≥ 200 are) | 13.400 | 9,570 |
948,1 | Pronkbonen (< 200 are) | 13.400 | 9,570 |
920 | Raapzaad | 900 | 0,643 |
309 | Rogge – geen snijrogge | 830 | 0,593 |
916 | Schokkers (droog te oogsten) | 1.090 | 0,779 |
938 | Sojabonen | 1.290 | 0,921 |
453 | Stamsperziebonen ( ≥ 150 are) | 1.330 | 0,950 |
453,1 | Stamsperziebonen (< 150 are) | 4.450 | 3,180 |
949 | Stoksnijbonen en stokslabonen ( ≥ 200 are) | 13.400 | 9,570 |
949,1 | Stoksnijbonen en stokslabonen (< 200 are) | 13.400 | 9,570 |
301 | Tarwe, winter | 1.180 | 0,843 |
303 | Tarwe, zomer | 1.030 | 0,736 |
312 | Triticale | 1.030 | 0,736 |
383 | Uien, poot- en plant- | 3.010 | 2,150 |
385 | Uien, zaai- | 3.260 | 2,330 |
387 | Uien, zilver- | 3.010 | 2,150 |
921 | Vlas, vezel | 1.420 | 1,010 |
939 | Zonnebloemen | 1.090 | 0,779 |