Wijziging diverse Warenwetregelingen i.v.m. richtlijn 2004/41/EG

Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 22 november 2005, nr. VGP/VL 2636846, houdende wijziging van diverse Warenwetregelingen in verband met richtlijn 2004/41/EG

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelende in overeenstemming met de Ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en van Economische Zaken;

Gelet op:

– richtlijn nr. 2004/41/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 21 april 2004 (PbEU L 195) houdende intrekking van bepaalde richtlijnen inzake levensmiddelenhygiëne en tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften voor de productie en het in de handel brengen van bepaalde voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong, en tot wijziging van de richtlijnen 89/662/EEG en 92/118/EEG van de Raad en van beschikking 95/408/EG van de Raad van de Europese Unie;

– artikel 3, tweede lid, en artikel 4, van het Warenwetbesluit Visserijproducten, slakken en kikkerbillen;

– artikel 2a, tweede lid, van het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten;

– artikel 4, tweede lid, onder c, van het Warenwetbesluit Zuivel;

Besluit:

Artikel I

De Warenwetregeling Visserijproducten, tweekleppige weekdieren, slakken en kikkerbillen1 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 4 wordt: ‘bijlagen I en II’ vervangen door: bijlage I.

B

Artikel 5 komt te luiden:

Artikel 5

De in artikel 3 bedoelde visserijproducten voldoen aan de eisen van bijlage II.

C

De artikelen 6 tot en met 20o vervallen.

D

Bijlage I vervalt.

E

Bijlage II wordt als volgt gewijzigd:

1. ‘Bijlage II. Bijzondere eisen voor het hanteren van visserijproducten in inrichtingen’ wordt vervangen door: Bijlage I. Bijzondere eisen voor het hanteren van visserijproducten in inrichtingen.

2. De hoofdstukken I, II en III vervallen.

3. Hoofdstuk IV wordt als volgt gewijzigd:

a. ‘Hoofdstuk IV. Eisen ten aanzien van verwerkte produkten’ wordt vervangen door: Eisen ten aanzien van verwerkte produkten.

b. de punten 1 tot en met 6 en 8 vervallen;

c. punt 7 wordt als volgt gewijzigd:

1°. de volzin ‘7. Gekookte schaal- en weekdierprodukten.’ vervalt;

2°. onderdelen a tot en met e vervallen, waarna de onderdelen f tot en met i worden geletterd a tot en met d.

4. Hoofdstuk V vervalt.

F

Bijlage III wordt als volgt gewijzigd:

1. ‘Bijlage III. Analytische en organoleptische eisen’ wordt vervangen door: Bijlage II. Microbiologische controles.

2. De hoofdstukken I en II vervallen.

3. In hoofdstuk III vervalt ‘Hoofdstuk III. Microbiologische controles’.

G

De bijlagen IV tot en met XVI vervallen.

Artikel II

De Warenwetregeling Gehakt vlees en vleesbereidingen2 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel c komt te luiden:

c. verordening (EG) 852/2004: verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 29 april 2004 inzake levensmiddelenhygiëne (PbEU L 139 en 226).

2. Onderdeel d vervalt.

B

De artikelen 2 en 3 vervallen.

C

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid wordt als volgt gewijzigd:

1°. onderdeel a komt te luiden:

a. onverminderd bijlage II, hoofdstuk IX, punt 1, van verordening (EG) 852/2004, worden controles verricht op de grondstoffen die de werkplaats worden binnengebracht, teneinde te voldoen aan de richtsnoeren, bedoeld in de bijlage 1 en 2;

2°. onderdeel b vervalt, waarna de onderdelen c tot en met g worden geletterd b tot en met f;

3°. in onderdeel c (nieuw) wordt ‘onderdeel c’ vervangen door: onderdeel b;

4°. in onderdeel d (nieuw) wordt ‘onderdeel d’ vervangen door: onderdeel c.

2. Het derde lid wordt als volgt gewijzigd:

a. in onderdeel a wordt ‘bijlage 6, hoofdstuk II’, vervangen door: bijlage 1, hoofdstuk II;

b. in onderdeel b wordt ‘bijlage 7’ vervangen door: bijlage 2.

D

Artikel 4a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘bijlage 6 en bijlage 7’ vervangen door: bijlage 1 en bijlage 2.

2. In het tweede lid, onder b, wordt ‘artikel 4, eerste lid, onder g’ vervangen door: artikel 4, eerste lid, onder f.

E

De bijlagen 1 tot en met 5 vervallen.

F

In bijlage 6 wordt ‘Bijlage 6’ vervangen door: Bijlage 1.

G

In bijlage 7 wordt ‘Bijlage 7’ vervangen door: Bijlage 2.

Artikel III

De Warenwetregeling Zuivelbereiding3 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 vervalt de zinsnede ‘en de ter zake ter uitvoering van Richtlijn 92/46/EEG krachtens de Landbouwkwaliteitswet gestelde eisen’.

B

De artikelen 3, 4 en 5 vervallen.

C

Artikel 6 komt te luiden:

Artikel 6

Gepasteuriseerde consumptiemelk voldoet bij steekproefsgewijze controle in de melkbehandelingsinrichting aan de volgende microbiologische criteria:

a. pathogene kiemen: afwezig in 25 g, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0; en

b. Coliformen (per ml): n = 5, c = 1, m = 0, M = 5.

D

De artikelen 7, 8 en 9 vervallen.

E

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt de aanduiding ‘1.’.

2. Het tweede lid vervalt.

F

Artikel 11, zesde lid, vervalt.

G

De artikelen 12 tot en met 17, en de bijlagen I tot en met VII, vervallen.

Artikel IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2006.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, J.F. Hoogervorst.

Toelichting

Op 30 april 2004 (PbEU L 139) zijn gepubliceerd:

a. verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 29 april 2004 inzake levensmiddelenhygiëne (PbEU L 139 en L 226), verder te noemen: verordening (EG) 852/2004;

b. verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong (PbEU L 139 en L 226), verder te noemen: verordening (EG) 853/2004;

c. verordening (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong (PbEU L 139 en L 226), verder te noemen: verordening (EG) 854/2004;

d. verordening (EG) nr. 882/2004 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 29 april 2004 inzake officiële controles op de naleving van de wetgeving inzake diervoeders en levensmiddelen en de voorschriften inzake diergezondheid en dierenwelzijn (PbEU L 165 en L 191), verder te noemen: verordening (EG) 882/2004;

e. richtlijn nr. 2004/41/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 21 april 2004 (PbEU L 157 en L 195) houdende intrekking van bepaalde richtlijnen inzake levensmiddelenhygiëne en tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften voor de productie en het in de handel brengen van bepaalde voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong, en tot wijziging van de richtlijnen 89/662/EEG en 92/118/EEG van de Raad en van beschikking 95/408/EG van de Raad, verder te noemen: richtlijn 2004/41/EG.

Deze publicaties zijn gerectificeerd op 28 mei 2004 (PbEU L 191), 2 juni 2004 (PbEU L 195), en 25 juni 2004 (PbEU L 226).

Deze verordeningen zijn van toepassing met ingang van 1 januari 2006. Met ingang van dat tijdstip dient voorts richtlijn 2004/41/EG te zijn uitgevoerd.

Bij het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen zijn de bepalingen vastgesteld die wat betreft levensmiddelen noodzakelijk zijn in verband met deze vijf EG-besluiten. In de nota van toelichting bij dat besluit is vermeld dat ter uitvoering van richtlijn 2004/41/EG ook nog wijzigingen dienden te worden aangebracht in een drietal Warenwetregelingen:

1°. de Warenwetregeling Visserijproducten, tweekleppige weekdieren, slakken en kikkerbillen;

2°. de Warenwetregeling Gehakt vlees en vleesbereidingen;

3°. de Warenwetregeling Zuivelbereiding.

Deze ministeriële regelingen moeten worden ingetrokken, met uitzondering van de bepalingen inzake microbiologische criteria en criteria voor temperatuurbeheersing. Deze criteria dienen – aldus artikel 4, tweede lid, van richtlijn 2004/41/EG – van kracht te blijven tot eventuele criteria ter zake zijn vastgesteld bij een verordening overeenkomstig artikel 4 van verordening (EG) 852/2004. Deze regeling strekt daartoe.

De in de vorige alinea bedoelde verordening was bij het opstellen van deze regeling vrijwel gereed, maar zou naar verwachting pas in december 2005 worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. Na publicatie van die verordening zullen de in deze regeling bedoelde Warenwetregelingen alsnog worden ingetrokken.

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor de burger en het bedrijfsleven.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

J.F. Hoogervorst

  • 1

    Stcrt. 1995, 29 en 53; laatstelijk gewijzigd bij regeling van 6 december 2004, Stcrt. 240.

  • 2

    Stcrt. 1999, 177; laatstelijk gewijzigd bij regeling van 9 juli 2004, Stcrt. 136.

  • 3

    Stcrt. 1994, 243; laatstelijk gewijzigd bij regeling van 8 juli 2002, Stcrt. 127.

Naar boven