Wijziging Warenwetregeling vrijstelling etikettering van levensmiddelen

Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 oktober 2005, nr. VGP/VL 2626209, houdende wijziging van de Warenwetregeling vrijstelling etikettering van levensmiddelen in verband met richtlijn 2005/26/EG, ter uitvoering van richtlijn 2005/63/EG

Handelende in overeenstemming met de Ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en van Economische Zaken;

Gelet op richtlijn nr. 2005/26/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 21 maart 2005 (PbEU L 75) tot vaststelling van een lijst van voedselingrediënten of stoffen die tijdelijk worden geschrapt uit bijlage III bis bij richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie; richtlijn nr. 2005/63/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 3 oktober 2005 (PbEU L 258) houdende rectificatie van richtlijn 2005/26/EG wat betreft de lijst van voedselingrediënten of stoffen die tijdelijk worden geschrapt uit bijlage III bis bij richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad; alsmede de artikelen 13, onder a, en 16, eerste lid, van de Warenwet;

Besluit:

Artikel I

Artikel 1 van de Warenwetregeling vrijstelling etikettering van levensmiddelen in verband met richtlijn 2005/26/EG1 wordt als volgt gewijzigd:

1. ‘granen gebruikt voor sterk alcoholische dranken’ wordt vervangen door: granen gebruikt in distillaten voor sterk alcoholische dranken.

2. ‘visgelatine gebruikt als drager voor vitaminen en kleurstoffen’ wordt vervangen door: visgelatine gebruikt als drager voor vitamine- of carotenoïdepreparaten en voor aroma's.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, J.F. Hoogervorst.

Toelichting

De Warenwetregeling vrijstelling etikettering van levensmiddelen in verband met richtlijn 2005/26/EG (verder te noemen: de vrijstellingsregeling) geeft uitvoering aan richtlijn 2005/26/EG1 .

Op 4 oktober 2005 is gepubliceerd richtlijn nr. 2005/63/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 3 oktober 2005 (PbEU L 258) houdende rectificatie van richtlijn 2005/26/EG wat betreft de lijst van voedselingrediënten of stoffen die tijdelijk worden geschrapt uit bijlage III bis bij richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad, verder te noemen: richtlijn 2005/63/EG.

Bij richtlijn 2005/63/EG worden carotenoïden alsnog toegevoegd aan de bijlage bij richtlijn 2005/26/EG. Daarmee is een vergissing in richtlijn 2005/26/EG hersteld. Ter uitvoering van richtlijn 2005/63/EG dient ook de vrijstellingsregeling te worden gewijzigd. Artikel 1, onder 2, van deze regeling zorgt daarvoor.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt verwarring weg te nemen die is ontstaan over de omschrijving ‘granen gebruikt voor sterk alcoholische dranken’ in artikel 1 van de vrijstellingsregeling. Alhoewel die formulering rechtstreeks is overgenomen uit de Nederlandstalige versie van richtlijn 2005/26/EG, blijkt uit bestudering van andere taalversies van die richtlijn2 dat daarmee geen recht is gedaan aan de bedoeling van de Europese regelgever. Bedoeld is aan te geven dat sprake moet zijn van dranken die gedistilleerd zijn, omdat de allergene werking van stoffen teniet wordt gedaan door distillatie. Aangezien Nederland gehouden is het door richtlijn 2005/63/EG voorgeschreven resultaat om te zetten in Nederlandse wetgeving, is deze verwarrende omschrijving bij artikel 1, onder 1, van deze regeling aldus verduidelijkt.

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor de burger en het bedrijfsleven.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

J.F. Hoogervorst

  • 1

    Stcrt. 119.

Naar boven