Wijziging diverse regelingen LNV
Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 24 januari 2005, nr. TRCJZ/2005/155, houdende wijziging van de Vrijstellingsregeling artikel 2 Diergeneesmiddelenwet 1999
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
Handelende in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;
Gelet op artikel 7 van richtlijn nr. 2001/82/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 6 november 2001 tot vaststelling van een communautair wetboek betreffende diergeneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik (PbEG L 311) alsmede op artikel 45 van de Diergeneesmiddelenwet;
Besluit:
Artikel I
De Vrijstellingsregeling artikel 2 Diergeneesmiddelenwet 19991 wordt als volgt gewijzigd:
A
In artikel 4a, eerste lid, wordt de zinsnede ‘worden toegepast bij dieren’ vervangen door: worden toegepast bij de diersoorten, genoemd bij de betreffende middelen in die bijlage.
B
Bijlage I wordt als volgt gewijzigd:
1. In de tabel met betrekking tot de diersoort rund wordt het onderdeel met betrekking tot de werkzame stof Acetyl-salicylzuur vervangen door het volgende onderdeel, onder vermelding van de daarbij opgenomen gegevens in de daarvoor binnen de tabel onderscheiden kolommen:
Na-salicylaat | Antiphlogistisch en antipyretisch bij virusinfecties bij kalveren | Niet-ruminerende kalveren: 10–20 mg/kg LG 2 dd oraal gedurende ten hoogste 3 dagen Ruminerende kalveren: 20–40 mg/kg LG 2dd oraal gedurende ten hoogste 3 dagen | Uitsluitend middelen te gebruiken die voor varkens definitief zijn geregistreerd conform artikel 3 van de wet. |
2. In de tabel met betrekking tot de diersoort varken vervalt het onderdeel met betrekking tot de werkzame stof Na-salicylaat.
C
In bijlage II wordt in de tabel het onderdeel met betrekking tot het diergeneesmiddel ‘Gudair van CZ Veterinaria in Spanje’ als volgt gewijzigd:
1. In de kolom ‘Diersoort’ wordt ‘Runderen, schapen, geiten’ vervangen door: Geiten.
2. In de kolom ‘Voorwaarden toepassing’ komt de zinsnede ‘en schapen’ te vervallen.
Artikel II
In artikel 2 van de Vrijstellingsregeling gemedicineerd voeder2 wordt de zinsnede ‘onder c en d’ vervangen door: onder c.
Artikel III
Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.
Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.P. Veerman.
Toelichting
De onderhavige regeling strekt tot wijziging van de Vrijstellingsregeling artikel 2 Diergeneesmiddelenwet 1999 (hierna: Vrijstellingsregeling). De regeling brengt géén stijging van administratieve lasten met zich.
§ 1. Gudair
In de Vrijstellingsregeling is op 7 december 2004 voorzien in vrijstelling voor het gebruik van het diergeneesmiddel Gudair, dat onder andere in Spanje is toegelaten voor de bestrijding van paratuberculose bij runderen, schapen en geiten. De vrijstelling voor de toepassing van het middel bij runderen en schapen in Nederland heeft evenwel abusievelijk plaatsgevonden. Daarom wordt de vrijstelling met betrekking tot laatstgenoemde dieren via de onderhavige regeling ingetrokken. Hierdoor kan het diergeneesmiddel Gudair enkel nog worden toegepast ter bestrijding van paratuberculose bij geiten.
Volledigheidshalve zij erop gewezen dat dieren die met Gudair zijn behandeld niet kunnen worden onderscheiden van dieren die zijn besmet met paratuberculose. Geadviseerd wordt hiermee rekening te houden bij de toepassing van het middel.
§ 2. Natriumsalicylaat
In 2001 is vrijstelling verleend voor het gebruik van natriumsalicylaat als werkzame stof in diergeneesmiddelen die tot doel hebben koorts en ontstekingen bij virusinfecties bij varkens te remmen. Dit bij afwezigheid van een geregistreerd alternatief.
Inmiddels is een diergeneesmiddel dat de werkzame stof natriumsalicylaat bevat geregistreerd als koorts- en ontstekingsremmend middel bij varkens. Gelet hierop komt de vrijstelling voor de toepassing van natriumsalicylaat bij varkens te vervallen.
Tevens wordt de vrijstelling voor de toepassing van acetyl-salicylzuur als koorts- en ontstekingsremmend middel bij runderen vervangen door een vrijstelling voor een voor de toepassing op varkens geregistreerd diergeneesmiddel met de werkzame stof natriumsalicylaat.
§ 3. Wijziging vrijstellingsregeling gemedicineerd voeder
Op 18 oktober 2004 is artikel 5, onderdeel d, van het Besluit uitzonderingen registratieregime diergeneesmiddelen komen te vervallen. In artikel 2 van de Vrijstellingsregeling gemedicineerd voeder werd nog naar dat onderdeel verwezen. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om deze foutieve verwijzing aan te passen.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.P. Veerman