Regeling certificaat inburgering oudkomers

Regeling van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie van 7 september 2005, nr. DDS 5360729

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie,

Gelet op de Regeling inburgering oudkomers 25 gemeenten 2005, alsmede de Regeling inburgering oudkomers G30 2005, de Regeling inburgering oudkomers 54 gemeenten en de Regeling inburgering oudkomers;

Besluit:

Artikel 1

1. Het college van burgemeester en wethouders reikt aan de oudkomer een certificaat uit indien:

a. de gemeente met de oudkomer een overeenkomst heeft gesloten als bedoeld in de Regeling inburgering oudkomers, de Regeling inburgering oudkomers 54 gemeenten, de Regeling inburgering oudkomers 30 gemeenten 2005 en de Regeling inburgering oudkomers 25 gemeenten 2005, en;

b. de oudkomer de in onder a. genoemde regelingen bedoelde NT2-Profieltoets als eindtoets heeft afgelegd.

2. Geen certificaat wordt uitgereikt aan de oudkomer die niet in Nederland in een gemeentelijke basisadministratie is ingeschreven.

Artikel 2

1. Het college van burgemeester en wethouders vermeldt op het certificaat bij de afzonderlijke toetsonderdelen het bij de eindtoets behaalde niveau.

2. Voor het certificaat wordt enkel het in de bijlage opgenomen model gebruikt.

3. Bij het certificaat wordt een gewaarmerkte kopie van de verklaring van de onderwijsinstelling inhoudende de toetsresultaten gevoegd.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling certificaat inburgering oudkomers.

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, M.C.F. Verdonk.

Bijlage

stcrt-2005-195-p7-SC71794-1.gif

Toelichting

Inleiding

Anders dan voor nieuwkomers bestaat er voor oudkomers thans geen plicht tot het volgen van een inburgeringsprogramma. Oudkomers hebben echter op grond van diverse oudkomersregelingen de afgelopen jaren wel dergelijke programma’s gevolgd of volgen die nu nog. De eisen voor de programma’s en de toetsen zijn omschreven in de oudkomersregelingen. De oudkomer ontvangt echter geen certificaat, als bewijs dat een programma is afgerond.

Dat is bij nieuwkomers wel het geval. Indien een nieuwkomer op grond van de Wet inburgering nieuwkomers een inburgeringsprogramma heeft voltooid, ontvangt deze het certificaat inburgering, dat inmiddels een landelijke en herkenbare uitstraling heeft verkregen. De onderhavige regeling voorziet in een vergelijkbaar, landelijk uniform, certificaat voor oudkomers waarop het behaalde niveau Nederlands als tweede taal wordt vermeld. Met deze regeling wordt tevens tegemoet gekomen aan de wens van gemeenten.

Onderhavige regeling beperkt zich tot oudkomers die een programma hebben gevolgd op grond van één van de in artikel 1 genoemde oudkomersregelingen. Programma’s op grond van andere oudkomersregelingen kenden namelijk geen NT2-Profieltoets.

Strekking van het certificaat

De in artikel 1 genoemde oudkomersregelingen voorzien er in dat de oudkomer een begin- en eindtoets aflegt aan de hand waarvan het niveau Nederlands als tweede taal wordt vastgesteld. Na afronding van het programma ontvangt de oudkomer het in artikel 2 bedoelde certificaat. Het college van burgemeester en wethouders vermeldt op het certificaat de niveaus die bij de onderdelen Lezen, Spreken, Schrijven en Luisteren zijn behaald bij de eindtoets, zoals deze blijken uit de opgave van de betrokken onderwijsinstelling. De behaalde taalniveaus kunnen worden uitgedrukt in de niveaus 1 tot en met 3 van het Referentiekader NT2. Bijvoorbeeld: op de verklaring van de onderwijsinstelling is vermeld dat bij een bepaald onderdeel ‘op weg naar niveau 2’ is behaald. Op het Certificaat wordt dan ingevuld: ‘op weg naar niveau 2’. Van belang is om dit goed over te nemen, aangezien een vermelding van ‘op weg naar’ niet gelijk staat aan (in dit voorbeeld) het niveau 2. Aan betrokkene verstrekt het college tezamen met het Certificaat Inburgering Oudkomers een gewaarmerkte kopie van de verklaring van de onderwijsinstelling waar de NT2-profieltoets is afgelegd.

Om de nagestreefde landelijke eenvormigheid van het Certificaat Inburgering Oudkomers te waarborgen, is in het tweede lid van artikel 2 een verplicht te gebruiken model vastgesteld. De VNG levert het te gebruiken Certificaat Inburgering Oudkomers.

Procedure

Ingevolge de in artikel 1 genoemde oudkomersregelingen mag worden verwacht dat een gemeente reeds beschikt over de resultaten die de oudkomers hebben behaald bij de eindtoets. Met die informatie kan het college van burgemeester en wethouders het certificaat opstellen, waarna het certificaat kan worden uitgereikt aan de oudkomer.

Uitreiking op grond van de onderhavige regeling van het Certificaat Inburgering Oudkomers vindt plaats aan de oudkomer die de NT2-Profieltoets heeft afgelegd na de inwerkingtreding van onderhavige regeling. Uitreiking van het Certificaat kan eveneens achteraf plaatsvinden, aan de oudkomer die de NT2-Profieltoets heeft afgelegd vóór de inwerkingtreding van de regeling.

Aangewezen tot verstrekking van het Certificaat Inburgering Oudkomers is de gemeente die de inburgeringsovereenkomst ingevolge de in artikel 1 genoemde regelingen heeft gesloten. Daarbij maakt het niet uit of deze oudkomer inmiddels uit die gemeente is verhuisd naar een andere gemeente in Nederland.

Een oudkomer die Nederland heeft verlaten en die inmiddels is uitgeschreven uit de Nederlandse gemeentelijke basisadministratie (gba) zal weinig tot geen belang hebben bij de uitreiking van het Certificaat Inburgering Oudkomers. Om die reden bepaalt het tweede lid van artikel 1 dat bij gebleken uitschrijving uit de gba geen uitreiking van het certificaat plaats heeft.

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie,

M.C.F. Verdonk

Naar boven