Wijziging Regeling Studiefinanciering 2000

Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 21 december 2004, nr. SFB/2004/42384, houdende wijziging van de Regeling studiefinanciering 2000

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op de artikelen 2.12 en 2.14 van de Wet studiefinanciering 2000;

Besluit:

Artikel I

De Regeling studiefinanciering 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3.1 komt te luiden:

Artikel 3.1

Lening na bachelor- of masteropleiding voor hoger onderwijs in EER-landen

Voor een lening gedurende ten hoogste 36 maanden als bedoeld in artikel 2.12 van de wet kan een student in aanmerking komen die onderwijs volgt aan iedere opleiding voor hoger onderwijs in een staat buiten Nederland die partij is bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, indien voor die opleiding van overheidswege in de desbetreffende staat een tegemoetkoming in studiekosten of levensonderhoud wordt verstrekt.

B

Artikel 3.2 komt te luiden:

Artikel 3.2

Studiefinanciering volledige opleiding in het buitenland: geharmoniseerde opleidingen

Voor studiefinanciering kan een student als bedoeld in artikel 2.14 van de wet in aanmerking komen die onderwijs volgt aan een in de bijlage genoemde opleiding.

C

Bijlage 1, behorend bij de Regeling studiefinanciering 2000, wordt ingetrokken.

D

Bijlage 2, behorend bij de Regeling studiefinanciering 2000, wordt vervangen door de bijlage, zoals gevoegd bij deze regeling.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlage, die ter inzage wordt gelegd in de bibliotheek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Rutte.

Toelichting

Drie mogelijkheden om met Nederlandse studiefinanciering buiten Nederland te studeren

Op grond van de artikelen 2.12 en 2.14 van de Wet studiefinanciering 2000 (WSF 2000) wordt studenten twee mogelijkheden geboden om in het buitenland te studeren met Nederlandse studiefinanciering. Daarnaast wordt op grond van een beleidsregel van de IB-groep studenten de mogelijkheid geboden om met Nederlandse studiefinanciering in een deel van de grenslanden te studeren.

1. Lenen na afgeronde bachelor- of masteropleiding

Studenten die een bachelor- of masteropleiding met goed gevolg hebben afgerond kunnen daarna hun resterende aanspraak op studiefinanciering in de vorm van een lening (maximaal dus drie jaar) inzetten om op die manier een hoger onderwijsopleiding in een land te volgen dat deel uitmaakt van de Europese economische ruimte. Zie hiervoor de artikelen 2.12 en 5.4 van de WSF 2000. Uitsluitend de aanspraak op de leenvoorziening kan worden ingezet, ook wanneer er nog aanspraak is op resterende prestatiebeursmaanden. Op grond van artikel 2.12 van de WSF 2000 dient aanwijzing plaats te vinden van de opleidingen waarvoor de lening mag worden ingezet. Tot nog toe is hiervoor de Visiebeurslijst gebruikt. Deze beurs is inmiddels afgeschaft en de lijst is verouderd. Vanwege het enorme aanbod, is het niet goed mogelijk om een lijst op te stellen, laat staan om deze actueel te houden. Vandaar dat wordt volstaan met de aanwijzing van de hoger onderwijs-opleidingen waarvoor in het betreffende land door de overheid ‘studiefinanciering’ wordt verstrekt.

2. Europees geharmoniseerde beroepsopleidingen

De opleidingen tot arts, tandarts, dierenarts, apotheker, verpleegkundige, verloskundige en architect zijn op grond van Europese richtlijnen (globaal) geharmoniseerd naar structuur en inhoud. Personen die onder de werking van deze richtlijnen zijn opgeleid in de ene lidstaat, mogen het betreffende beroep uitoefenen in de andere lidstaten.

Studenten kunnen hun hele studiefinancieringsaanspraak (prestatiebeurs en lening) inzetten om in één van de lidstaten aan een dergelijke opleiding te studeren. In artikel 2.14 van de WSF 2000 is bepaald dat de opleidingen bij ministeriële regeling worden aangewezen. Het Nuffic heeft een actuele lijst opgesteld met de opleidingen per EU-land en de instellingen die deze verzorgen. Deze lijst wordt hierbij als bijlage van de Regeling studiefinanciering 2000 vastgesteld. In deze lijst is tevens aangegeven wat de duur van de opleiding is.

3. Grenslandenbeleid

Het is voorts mogelijk om een gehele opleiding met studiefinanciering te volgen (prestatiebeurs en lening) in Vlaanderen, het gewest Brussel (alleen Nederlandstalige opleidingen), of de Duitse deelstaten Nedersaksen, Bremen en Noordrijn-Westfalen. Hiertoe zijn bilaterale afspraken gemaakt. Het dient te gaan om een hoger onderwijsopleiding waarvoor aldaar van overheidswege ‘studiefinanciering’ wordt verstrekt. Deze mogelijkheid is op dit moment geregeld in een beleidsregel van de IB-Groep (Beleidsregel van de IB-Groep van 30 augustus 2000, nr. AGOCenW/MT/00.122, Uitleg Gele katern 2000, nr. 21).

Aangezien het hier om bestendig beleid gaat, is opname in de regelgeving aan de orde. Bevorderd zal worden dat op dit punt de WSF 2000 wordt aangepast. Tot die tijd zal het huidige beleid worden voortgezet.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Aanvragen om deze lening in te zetten voor het volgen van een opleiding in een van de staten die partij zijn bij de Europese economische ruimte dienen te worden gedaan bij de IB-Groep. Deze zal toetsen of het gaat om een hoger onderwijsopleiding waarvoor in het betreffende land van overheidswege ‘studiefinanciering’ wordt verstrekt. Met studiefinanciering wordt hier bedoeld: iedere tegemoetkoming in de studiekosten of de kosten van levensonderhoud die aan de studenten die de nationaliteit van het betreffende land hebben wordt verstrekt vanwege het volgen van de betreffende opleiding.

Artikel I, onderdelen B en D

De bijlage met daarin de lijst met opleidingen ligt ter inzage in de bibliotheek van het Ministerie van OCW, Rijnstraat 50, 2515 XP, Den Haag. De lijst is ook te raadplegen op de site van het ministerie (www.minocw.nl/studiefinanciering/interstufi.html#ho) en op de site van de IB-Groep (www.ib-⁠groep.nl).

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

M. Rutte

Naar boven