Regeling register voor handel in NOx-emissierechten

Regeling van de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 7 juli 2005, nr. KvI 2005060151, houdende regels met betrekking tot het register voor handel in NOx-emissierechten (Regeling register voor handel in NOx-emissierechten)

De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Gelet op artikel 16.58, vierde lid, van de Wet milieubeheer;

Besluit:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

deelrekening: rekening als bedoeld in artikel 16.60, tweede lid, van de wet;

deelrekeningbevoegde: natuurlijk persoon die bevoegd is tot het verrichten van handelingen met betrekking tot een deelrekening;

nationale nalevingsrekening: rekening in het register waarop ter voldoening aan artikel 16.51, eerste lid, van de wet, NOx-emissierechten kunnen worden bijgeschreven;

register: register voor handel in NOx-emissierechten;

rekening: rekening als bedoeld in artikel 16.60, eerste lid, van de wet;

rekeningbevoegde: natuurlijk persoon die bevoegd is tot het verrichten van handelingen met betrekking tot een rekening;

vergunning: vergunning krachtens artikel 16.49, eerste lid, of artikel 16.5, eerste lid, in verbinding met artikel 16.5, tweede lid, van de wet;

wet: Wet milieubeheer.

Artikel 2

Het register is een geautomatiseerd systeem, dat uitsluitend toegankelijk is via het internet.

Artikel 3

1. Met het oog op het openen van een rekening wijst de houder van een vergunning met betrekking tot die rekening twee rekeningbevoegden aan en verstrekt hij de emissieautoriteit de in de bij deze regeling behorende bijlage I opgenomen gegevens.

2. Uiterlijk tien werkdagen na ontvangst van de gegevens, bedoeld in het eerste lid, maakt de emissieautoriteit in het register met betrekking tot die inrichting een naam van de rekening, een rekeningnummer, een gebruikersnaam en een wachtwoord aan en verzendt zij die gegevens aan de rekeningbevoegden.

3. De twee rekeningbevoegden zijn gelijkelijk bevoegd met betrekking tot de rekening.

Artikel 4

1. Bij het verzoek tot het openen van een deelrekening:

a. wijst een rekeningbevoegde twee deelrekeningbevoegden aan;

b. verstrekt een rekeningbevoegde aan de emissieautoriteit de in de bij deze regeling behorende bijlage II opgenomen gegevens met betrekking tot de deelrekeningbevoegden;

c. vermeldt een rekeningbevoegde de gewenste naam van de deelrekening.

2. Het eerste lid, onder b, is niet van toepassing indien de gegevens, bedoeld in dat onderdeel, reeds bij de emissieautoriteit bekend zijn.

3. Uiterlijk tien werkdagen na ontvangst van de gegevens, bedoeld in het eerste lid, maakt de emissieautoriteit in het register een naam van de deelrekening, een deelrekeningnummer, een gebruikersnaam en een wachtwoord aan en verzendt zij die gegevens aan de deelrekeningbevoegden.

4. De twee deelrekeningbevoegden met betrekking tot een deelrekening zijn gelijkelijk bevoegd met betrekking tot de deelrekening.

5. Per inrichting worden niet meer dan negen deelrekeningen geopend.

Artikel 5

1. Een deelrekening wordt opgeheven op verzoek van een rekeningbevoegde.

2. De emissieautoriteit kan een deelrekening opheffen zonder een daaraan voorafgaand verzoek van een rekeningbevoegde, indien:

a. het saldo op de deelrekening nul bedraagt, en

b. gedurende een jaar met betrekking tot de deelrekening geen handelingen zijn verricht.

3. De emissieautoriteit meldt het voornemen tot het opheffen van de deelrekening uiterlijk vier weken voordien aan de rekeningbevoegden.

4. Indien een rekeningbevoegde niet instemt met het opheffen van de deelrekening op grond van het tweede lid, wordt die rekening niet opgeheven.

Artikel 6

1. De houder van een vergunning, de rekeningbevoegden en de deelrekeningbevoegden melden wijzigingen van de op hen betrekking hebbende gegevens, bedoeld in de bij deze regeling behorende bijlage I onderscheidenlijk II, binnen tien werkdagen aan de emissieautoriteit.

2. De emissieautoriteit wijzigt de gegevens in het register overeenkomstig de melding, bedoeld in het eerste lid, uiterlijk tien werkdagen nadat de melding is ontvangen.

Artikel 7

Ten behoeve van een overdracht van een NOx-emissierecht als bedoeld in artikel 16.57, eerste lid, van de wet, verstrekt een rekeningbevoegde of een deelrekeningbevoegde aan de emissieautoriteit de volgende gegevens:

a. het aantal NOx-emissierechten dat hij voornemens is over te dragen;

b. de naam van de rekening en het rekeningnummer of de naam van de deelrekening en het deelrekeningnummer waarvan het NOx-emissierecht moet worden afgeschreven;

c. de naam van de rekening en het rekeningnummer of de naam van de deelrekening en het deelrekeningnummer waarop het NOx-emissierecht moet worden bijgeschreven;

d. het kalenderjaar waarop het NOx-emissierecht betrekking heeft, bedoeld in artikel 16.59, eerste lid, onder b, van de wet.

Artikel 8

Het saldo aan NOx-emissierechten op een deelrekening is altijd nul of meer NOx-emissierechten.

Artikel 9

Eenrekeningbevoegde voert met betrekking tot een kalenderjaar dat ligt binnen een tijdvak waarvoor toepassing is gegeven aan artikel 16.50 van de wet in het register in:

a. de hoeveelheid van de emissie van stikstofoxiden, opgenomen in het op dat jaar betrekking hebbende en door de verificateur overeenkomstig artikel 16.14, eerste lid, van de wet beoordeelde emissieverslag, die de betrokken inrichting in dat jaar heeft veroorzaakt;

b. het aantal door de betrokken inrichting op grond van artikel 16.50 van de wet opgebouwde NOx-emissierechten, zoals opgenomen in het op dat jaar betrekking hebbende en door de verificateur overeenkomstig artikel 16.14, eerste lid, van de wet beoordeelde emissieverslag.

Artikel 10

Het inleveren van een NOx-emissierecht, bedoeld in artikel 16.51, eerste lid, van de wet, geschiedt door het afschrijven van dat recht van de rekening van de betrokken houder van een vergunning en bijschrijving van dat recht op de nationale nalevingsrekening.

Artikel 11

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 12

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling register voor handel in NOx-emissierechten.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 7 juli 2005.
De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, P.L.B.A. van Geel.

Bijlage I

De gegevens die de houder van een vergunning moet verstrekken met betrekking tot het openen van een rekening, bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de Regeling register voor handel in NOx-emissierechten

Gegevens met betrekking tot de inrichting:

– naam;

– adres.

Gegevens met betrekking tot de statutair vertegenwoordigingsbevoegde:

– naam;

– handtekening;

– uittreksel handelsregister waarop de naam van de statutair vertegenwoordigingsbevoegde staat vermeld.

Gegevens met betrekking tot de eerste en tweede rekeningbevoegde:

– naam en adres;

– geboortedatum;

– telefoonnummer en e-maildres;

– kopie geldig legitimatiebewijs;

– handtekening.

Bijlage II

De gegevens die een rekeningbevoegde moet verstrekken met betrekking tot het openen van een deelrekening, bedoeld in artikel 4, eerste lid, van de Regeling register voor handel in NOx-emissierechten.

Gegevens met betrekking tot de eerste en tweede deelrekeningbevoegde:

– naam en adres;

– geboortedatum;

– telefoonnummer en e-mailadres;

– kopie geldig legitimatiebewijs;

– handtekening.

Toelichting

Algemeen

1. Inleiding

Deze regeling is gebaseerd op artikel 16.58, vierde lid, van de Wet milieubeheer (hierna: Wm). In titel 16.3 Wm is de basis gelegd voor een systeem van handel in NOx-emissierechten. De registratie van NOx-emissierechten vervult in dat systeem een centrale rol. Het register voor handel in NOx-emissierechten (hierna: het register) heeft een basis in de wet. In artikel 16.58, tweede lid, wordt de Nederlandse emissieautoriteit aangewezen als beheerder van het register. In het derde lid wordt aangegeven welke gegevens in het register kunnen worden opgenomen. Welke gegevens dit zijn, wordt hierna toegelicht (paragraaf 2). Op grond van het vierde lid kunnen bij ministeriële regeling regels worden gesteld met betrekking tot de werking, de organisatie, de beschikbaarheid en de beveiliging van het register en het openen en bijhouden van rekeningen en deelrekeningen. Deze regeling geeft hieraan uitvoering.

2. Register voor handel in NOx-emissierechten

2.1 Algemeen

Het register is uitsluitend via het internet toegankelijk. In het register kunnen de volgende gegevens worden opgenomen. In het register wordt per afzonderlijke inrichting bijgehouden hoeveel NOx-emissierechten zijn opgebouwd en hoeveel NOx-emissierechten de inrichting van andere inrichtingen heeft verworven dan wel aan andere inrichtingen heeft overgedragen. In het register wordt per afzonderlijke inrichting het verkoopplafond en het daarvan afgeleide spaar- en leenplafond opgenomen alsmede het aantal NOx-emissierechten dat de inrichting heeft gespaard of geleend. De emissie van stikstofoxiden die een inrichting in een jaar heeft veroorzaakt, wordt in het register ingevoerd. Ten slotte wordt in het register bijgehouden hoeveel NOx-emissierechten een inrichting heeft ingeleverd om aan de voor haar geldende emissienorm te voldoen. Als een inrichting NOx-emissierechten koopt, verkoopt, leent, spaart of inlevert, moet zij die handelingen via het register uitvoeren.

Ingeleverde NOx-emissierechten worden bijgeschreven op de nationale nalevingsrekening die de emissieautoriteit bijhoudt. Alle andere transacties verlopen via de rekening die op naam van de houder van de vergunning in het register is geopend. Handelingen met emissierechten zijn pas rechtsgeldig nadat ze in het register zijn geregistreerd. Daarnaast biedt de wet de mogelijkheid om deelrekeningen te openen (artikel 16.60, tweede lid, Wm). De deelrekening maakt onderdeel uit van de rekening die op naam van de houder van de vergunning is geopend. In de paragrafen 2.2 tot en met 2.5 worden de afzonderlijke gegevens in het register toegelicht.

2.2. Verkoopplafond

In artikel 16.1, eerste lid, in verbinding met artikel 16.49, derde lid, Wm is een definitie opgenomen van verkoopplafond. Het verkoopplafond is de kredietlimiet van de rekening per jaar. Dit getal geeft aan hoeveel emissierechten men maximaal mag ‘rood staan’. In het Besluit handel in emissierechten (hierna: besluit) is concreet vastgelegd hoe de hoogte van het verkoopplafond voor iedere emittent wordt bepaald. Aan de hand van het verkoopplafond wordt overeenkomstig artikel 16.56, tweede lid, onder c, Wm het aantal NOx-emissierechten bepaald dat ten hoogste mag worden overgedragen per overdracht, waarbij rekening wordt gehouden met het aantal gekochte en verkochte NOx-emissierechten. Per emittent wordt in de emissievergunning aan de hand van bepaalde criteria een verkoopplafond vastgesteld (artikel 16.49, derde lid, Wm). Dat betekent dat het verkoopplafond in beginsel een eenmalig vastgesteld, specifiek getal zal zijn. De wijze waarop het verkoopplafond wordt berekend, staat in artikel 19 van het besluit. Indien het verkoopplafond door de beoogde overdracht zou worden overschreden, kan de overdracht geen doorgang vinden en kan de registratie van de overdracht dus niet plaatsvinden (artikel 16.59 Wm). Het verkoopplafond wordt per afzonderlijke inrichting in het register ingevoerd.

2.3. Kopen en verkopen

Voor de overdracht van een NOx-emissierecht geldt een aantal vereisten. Uit artikel 3:84 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW) volgt dat voor overdracht een geldige titel vereist is en dat er geleverd wordt door iemand die daartoe beschikkingsbevoegd is. Deze titel kan heel verschillend zijn. De verwachting is dat in de praktijk als titel voornamelijk de koopovereenkomst zal voorkomen. Om die reden zal hieronder verder gesproken worden over koop en verkoop. Wat over koop en verkoop gezegd wordt, geldt in beginsel ook voor andere overeenkomsten, zoals ruil- en schenkingsovereenkomsten. Beschikkingsbevoegd is de emittent die een rekening heeft bij de emissieautoriteit. Voorts is voor de overdracht vereist dat het NOx-emissierecht op de voorgeschreven wijze geleverd wordt. Inschrijving van de overdracht van NOx-emissierechten in het register is nodig om de NOx-emissierechten over te dragen. Door het register wordt gewaarborgd dat, indien een emittent NOx-emissierechten koopt, hij deze ook daadwerkelijk kan gebruiken om zo aan de emissienorm te voldoen. In artikel 16.57 Wm is dan ook bepaald dat de levering van NOx-emissierechten geschiedt door afschrijving van een NOx-emissierecht van de rekening van de vervreemder en bijschrijving op de rekening van de verkrijger.

NOx-emissierechten kunnen worden verhandeld met betrekking tot toekomstige jaren waarvoor een prestatienorm is vastgesteld (2005–2010). Het is dus feitelijk al mogelijk om bijvoorbeeld in 2006 (een deel van) de NOx-emissierechten die worden opgebouwd in 2008 te verkopen. Het is derhalve ook mogelijk in 2006 de overdracht te registreren waardoor de NOx-emissierechten privaatrechtelijk gezien al volledig overgaan naar de koper. Publiekrechtelijk zijn de gekochte NOx-emissierechten met betrekking tot 2008 niet te gebruiken om aan de emissienorm van 2006 te voldoen. Deze rechten kunnen alleen worden gebruikt om aan de emissienorm van 2008 te voldoen. Kortom, NOx-emissierechten zijn alleen geldig ten behoeve van het emissiejaar waarin zij worden opgebouwd (met uitzondering van de mogelijkheid tot sparen en lenen, zie paragraaf 2.4).

De NOx-emissierechten zijn slechts overdraagbaar aan houders van een emissievergunning krachtens artikel 16.49, eerste lid, Wm of artikel 16.5, eerste lid, in verbinding met artikel 16.5, tweede lid, Wm (artikel 16.56, tweede lid, onder a, Wm). In het register wordt per houder van een emissievergunning een rekening geopend. Per rekening dienen twee rekeningbevoegden te worden aangewezen die handelingen met betrekking tot de rekening mogen verrichten. Het is overigens mogelijk dat de houder van de vergunning niet tevens rekeningbevoegde is. De houder van de vergunning is niet verplicht zichzelf aan te wijzen als één van de twee rekeningbevoegden. De twee verplicht aangewezen rekeningbevoegden zijn gerechtigd om alle handelingen met betrekking tot de rekening uit te voeren. Dit betekent dat de rekeningbevoegde rechten kan kopen en verkopen, sparen en lenen, deelrekeningen kan openen en rechten kan inleveren om aan de emissienorm te voldoen.

Indien een rekeningbevoegde NOx-emissierechten afschrijft van de rekening en bijschrijft op een bij die rekening behorende deelrekening, wordt dit in het register voor de toepassing van het verkoopplafond al aangemerkt als een overdracht. Van de deelrekening kan vervolgens alleen verkocht worden wat daadwerkelijk aan NOx-emissierechten op de deelrekening staat. Het is dus niet mogelijk om ‘rood’ te staan op de deelrekening (artikel 8 van de Regeling register voor handel in NOx-emissierechten).

2.4. Sparen en lenen

In de wet is bepaald dat een emittent ten hoogste een bij algemene maatregel van bestuur vastgelegd percentage mag sparen en lenen (artikel 16.53, tweede lid, Wm). De emittent heeft in beperkte mate de mogelijkheid om NOx-emissierechten, die hij niet nodig heeft om aan de emissienorm te voldoen, achter de hand te houden (‘sparen’) en in het jaar volgend op het emissiejaar in te leveren (artikel 16.53, eerste lid, onder a, Wm). Indien de emittent daarentegen extra NOx-emissierechten nodig heeft om alsnog aan de emissienorm te voldoen, kan hij eveneens in beperkte mate NOx-emissierechten gebruiken (‘lenen’) die hij pas in het jaar volgend op het emissiejaar opbouwt (artikel 16.53, eerste lid, onder b, Wm). Voorwaarde is dan wel dat het sparen en lenen als zodanig is geregistreerd (artikelen 16.52 en 16.59, tweede lid, Wm). Artikel 16.53, tweede lid, Wm geeft aan dat bij algemene maatregel van bestuur dat deel kan worden bepaald dat kan worden gespaard en geleend middels een percentage van het voor de inrichting geldende verkoopplafond. Artikel 20 van het besluit strekt hiertoe. Het percentage is gesteld op vijf, met uitzondering van het eerste emissiejaar, waarin een percentage geldt van zeven. In het register wordt dit opgenomen door middel van een spaar- en leenplafond. De emittent kan zelf aangeven hoeveel hij binnen het plafond wil sparen dan wel lenen. Indien een emittent op 30 april nog NOx-emissierechten op zijn rekening heeft staan en hij deze wil sparen, dient hij dat zelf aan te geven. Indien de emittent verzuimd heeft om de NOx-emissierechten over te schrijven naar het jaar volgend op het emissiejaar, dan verliezen de rechten hun geldigheid op 1 mei van het jaar volgend op het emissiejaar waarin deze rechten zijn opgebouwd, en kunnen de rechten niet meer gespaard worden.

2.5. Opbouwen en inleveren van NOx-emissierechten

Jaarlijks moet een inrichting een emissieverslag indienen (artikel 16.12, eerste lid, onder b, in verbinding met artikel 16.49, tweede lid, Wm) waarin is aangegeven hoe groot de emissies zijn die zij heeft veroorzaakt in het daaraan voorafgaande emissiejaar. De inrichting dient het emissieverslag te laten verifiëren door een onafhankelijke deskundige (hierna: verificateur) voordat het bij de emissieautoriteit wordt ingediend. Op basis van de veroorzaakte emissie kan de emittent het aantal op grond van artikel 16.50 Wm opgebouwde NOx-emissierechten berekenen. Een emittent kan alleen over NOx-emissierechten voor een emissiejaar beschikken voorzover deze vóór 1 mei van het jaar volgend op het emissiejaar in het register zijn geregistreerd. De emittent kan hiervoor zorg dragen door voor 1 april in het register het emissiegetal en het aantal opgebouwde emissierechten uit het geverifieerde emissieverslag in te voeren in het register. De verificateur logt vervolgens in in het register, controleert het ingevoerde emissiegetal en het ingevoerde aantal emissierechten en, indien hij dit akkoord bevindt, geeft dit in het register aan. Deze geregistreerde NOx-emissierechten kunnen door de emittent worden aangewend om vóór de eerder vermelde datum van 1 mei aan de emissienorm te voldoen.

De NOx-emissierechten en de overdracht van de rechten tussen emittenten dienen nauwkeurig te worden geregistreerd in het register voor handel in NOx-emissierechten. Op basis van deze registratie kunnen de NOx-emissierechten worden vergeleken met de daadwerkelijk gemeten emissies, zodat het bestuur van de emissieautoriteit kan beoordelen of de emittent aan de emissienorm heeft voldaan.

3. Administratieve lasten

De administratieve lasten betreffen hier de gegevens die opgegeven moeten worden in verband met het openen van een rekening of een deelrekening en het handelen in NOx-emissierechten. Doordat het register uitsluitend bereikbaar is via het internet en alle handelingen, met uitzondering van het openen van een rekening, via het internet plaatsvinden, zijn de uit deze regeling voortvloeiende administratieve lasten laag. Het openen van een deelrekening en het kopen en verkopen van NOx-emissierechten geschiedt normaal gesproken in slechts enkele minuten, na invullen van een aantal gegevens op een scherm in het register van de emissieautoriteit. Bij het openen van een deelrekening dienen twee rekeningbevoegde met betrekking tot die deelrekening te worden aangewezen. Alleen indien de gegevens van de beoogde rekeningbevoegden nog niet bij de emissieautoriteit bekend zijn, dienen de gegevens van bijlage II bij de regeling bij de emissieautoriteit te worden ingediend. Indien de gegevens wel bekend zijn, is het voldoende om in het register de gewenste rekeningbevoegde te selecteren.

Op wetsniveau is al rekening gehouden met de administratieve lasten die voortvloeien uit het systeem van handel in NOx-emissierechten. In paragraaf 10 van het algemeen deel van de memorie van toelichting bij de Wet tot wijziging van de Wet milieubeheer en de Wet op de economische delicten ten behoeve van de invoering van een systeem van handel in emissierechten met het oog op het beperken van de emissies van stikstofoxiden (handel in NOx-emissierechten) (Kamerstukken II 2004/05, 29 766, nr. 3, blz. 37–39) en in paragraaf 8 van het algemene deel van de nota van toelichting bij het besluit van 13 april 2005 tot wijziging van het Besluit handel in emissierechten (invoering van een systeem van handel in emissierechten met het oog op het beperken van de emissies van stikstofoxiden in de lucht bij grote industriële inrichtingen) (Stb. 2005, 196, blz. 18–19) is uitgebreid ingegaan op de administratieve lasten die voortvloeien uit het systeem van handel in NOx-emissierechten. Om deze reden is deze regeling niet meer afzonderlijk voorgelegd aan het Adviescollege administratieve lasten.

Artikelsgewijs

Artikel 1

In artikel 1 is een aantal begripsbepalingen opgenomen. In de Wm komt de term nationale nalevingsrekening niet voor. Artikel 16.51 Wm bepaalt dat een inrichting een bepaald aantal NOx-emissierechten dient in te leveren om te voldoen aan de emissienorm. Dit naleven kan geschieden door op de nationale nalevingsrekening NOx-emissierechten te storten. De nationale nalevingsregeling is een rekening van de emissieautoriteit die niet is gekoppeld aan een inrichting. Op de nationale nalevingsrekening wordt wel per afzonderlijke inrichting bijgehouden hoeveel NOx-emissierechten er zijn ingeleverd.

In het systeem van handel in NOx-emissierechten kunnen alleen houders van de emissievergunning een rekening openen in het register. Dit laat echter onverlet dat anderen dan de houder van een vergunning kunnen worden gemachtigd met betrekking tot de rekening in het register handelingen te verrichten. Dit laatste is uitgangspunt in het register. De houder van een vergunning is verplicht om twee rekeningbevoegden aan te wijzen met betrekking tot zijn rekening in het register. De houder van de vergunning kan een van deze rekeningbevoegden zijn.

Artikel 2

Hiermee wordt aangegeven dat het register uitsluitend een digitaal register is. Indien een rekeningbevoegde of een deelrekeningbevoegde een NOx-emissierecht wil overdragen naar een andere rekening, kan het verzoek hiertoe uitsluitend via het internet worden gedaan.

Artikel 3

In het eerste lid is aangegeven dat de houder van een emissievergunning twee rekeningbevoegden moet aanwijzen. Dat een rekening op naam van de houder van een emissievergunning wordt geopend, blijkt al uit de Wm (artikel 16.60, eerste lid). Tevens is geregeld welke gegevens daarbij verstrekt moeten worden. Pas nadat de gegevens zijn ontvangen, wordt de rekening geopend. Inrichtingen hebben er om deze reden baat bij om zo spoedig mogelijk bedoelde gegevens te verstrekken.

In het tweede lid is aangegeven dat de emissieautoriteit een gebruikersnaam en een wachtwoord aanmaakt. Indien de rekeningbevoegde reeds bekend is bij de emissieautoriteit, heeft betrokkene reeds een gebruikersnaam en een wachtwoord, die toegang geven tot alle rekeningen of deelrekeningen waarvoor die persoon gemachtigd is.

Artikel 4

In artikel 16.60, tweede lid, Wm staat dat op verzoek van de houder van een emissievergunning een deelrekening kan worden geopend die onderdeel uitmaakt van de inrichtingsrekening. Anders dan bij de handel in broeikasgasemissierechten is de handel in NOx-emissierechten alleen mogelijk tussen houders van een emissievergunning (artikel 16.56, tweede lid, onder a, Wm). Aangezien de houder van een emissievergunning in het register wordt vertegenwoordigd door twee rekeningbevoegden, wordt ook de aanvraag met betrekking tot het openen van een deelrekening gedaan door een rekeningbevoegde. Dit laat onverlet dat in juridische zin alle handelingen met betrekking tot een rekening of deelrekening worden toegerekend aan de houder van de emissievergunning. Op diens naam is de rekening geopend, de houder van de vergunning is gerechtigd tot de NOx-emissierechten en hij is tevens de normadressaat van de verplichtingen die uit de wet voortvloeien zoals de emissienorm. In de wet is de mogelijkheid om een deelrekening te openen om de volgende redenen opgenomen. Ten eerste is het op deze wijze mogelijk binnen een inrichting verschillende personen de mogelijkheid te geven te handelen met een deel van de NOx-emissierechten. Aangezien het niet mogelijk is ‘rood’ te staan op een deelrekening, is precies het mandaat van de betreffende persoon gegeven. Voor een inrichting is dit een eenvoudige manier om overzicht te houden over de verkochte NOx-emissierechten. Daarnaast kan een inrichting ook het beheer van een deelrekening aan een derde overdragen, bijvoorbeeld aan een handelsplatform.

Artikel 5

Dit artikel regelt het opheffen van een deelrekening. Dit kan op verzoek van een rekeningbevoegde geschieden, maar ook op initiatief van de emissieautoriteit. Het vierde lid geeft aan dat indien het opheffen van een rekening op initiatief van de emissieautoriteit geschiedt, een rekeningbevoegde daartegen bezwaar kan maken, in welk geval de opheffing geen doorgang vindt.

Artikel 6

Indien de gegevens zoals die zijn opgegeven aan de emissieautoriteit overeenkomstig de bij de regeling behorende bijlagen wijzigen, dient dit te worden gemeld aan de emissieautoriteit. De emissieautoriteit gaat uit van de gegevens zoals die in het register zijn opgenomen. Indien de inrichting bijvoorbeeld een andere rekeningbevoegde wil aanwijzen, is het zaak voor de inrichting om dit op tijd aan te geven. De emissieautoriteit heeft namelijk enige tijd nodig om de nieuwe gegevens te verwerken.

Artikel 7

Dit artikel geeft aan welke procedure gevolgd moet worden om een NOx-emissierecht over te dragen. Dat er gehandeld kan worden, en welke voorwaarden daarbij gelden, is geregeld in de Wm (artikelen 16.56, 16.57 en 16.59 Wm).

Het eerste lid geeft aan welke gegevens een (deel)rekeningbevoegde die een NOx-emissierecht wil overdragen, moet verstrekken. Het verstrekken van die gegevens geschiedt door het invullen van een scherm op de website van de emissieautoriteit. Indien aan alle vereisten met betrekking tot de overdracht wordt voldaan, registreert de emissieautoriteit de NOx-emissierechten op de opgegeven rekening of deelrekening. In samenhang hiermee worden de NOx-emissierechten van de rekening of deelrekening afgeschreven waarvan de verkoop van NOx-emissierechten heeft plaatsgevonden. Pas als beide mutaties hebben plaatsgevonden, is de overdracht voltooid.

Artikel 8

Dit artikel geeft aan dat het niet mogelijk is dat een deelrekening een negatief saldo bevat. Het verkoopplafond is dus niet van toepassing op de deelrekening. Het verkoopplafond is de kredietlimiet van de rekening per jaar. Dit getal geeft aan hoeveel emissierechten men maximaal mag ‘rood staan’ op de rekening. Alleen rechten die van de rekening zijn overgeboekt naar de deelrekening of gekochte NOx-emissierechten, kunnen verhandeld worden vanaf de deelrekening. De rechten die van de rekening naar de deelrekening worden overgeboekt, worden afgetrokken van het krediet op de rekening.

Artikel 9

Dit artikel schrijft voor dat de emittent zelf in het register invoert enerzijds de emissie van stikstofoxiden die zijn inrichting in een bepaald jaar heeft veroorzaakt, en anderzijds het aantal in dat jaar opgebouwde NOx-emissierechten Uitgangspunt hierbij vormen de gegevens die terzake zijn opgenomen in het door een verificateur beoordeelde emissieverslag.

Artikel 10

De verplichting om NOx-emissierechten in te leveren, volgt reeds uit de wet (artikel 16.51, eerste lid, Wm). Artikel 10 geeft aan hoe een emittent aan deze verplichting kan voldoen.

De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

P.L.B.A. van Geel

Naar boven