Wijziging Regeling onderbroken en opeenvolgende dienstverbanden

Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 24 juni 2005, Directie Sociale Verzekeringen, nr. sv/r&s/05/46065, houdende wijziging van de Regeling onderbroken en opeenvolgende dienstverbanden met betrekking tot de arbeidsgehandicaptenkorting bij overgang van ondernemingen

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 99 van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering;

Besluit:

Artikel I

Na artikel 3 van de Regeling onderbroken en opeenvolgende dienstverbanden worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel 3a

Premiekortingsperioden bij overgang van ondernemingen

1. In geval van overgang van een onderneming als bedoeld in Boek 7, Titel 10, Afdeling 8, van het Burgerlijk Wetboek, waarbij aan de werkgever die de onderneming overdraagt een premiekorting is verstrekt als bedoeld in artikel 79b, eerste respectievelijke tweede lid, van de WAO en de artikelen 82, tweede respectievelijk derde lid, 82a, eerste respectievelijke tweede lid, en 97c, zesde respectievelijke zevende lid, van de WW, wordt voor de toepassing van genoemde artikelen de premiekorting aangemerkt als een premiekorting verstrekt aan de werkgever die de onderneming overneemt.

2. Indien slechts een deel van de onderneming overgaat als bedoeld in het eerste lid, vindt het eerste lid uitsluitend toepassing, indien de werknemers voor wie premiekortingen zijn verstrekt als bedoeld in het eerste lid, hun werkzaamheden uitoefenen bij het deel van de onderneming dat wordt overgenomen.

Artikel 3b

Overgangsrecht artikel 3a

In afwijking van artikel 3a wordt aan de werkgever, die de onderneming overneemt als bedoeld in artikel 3a, slechts op aanvraag de premiekorting verstrekt als voortzetting van de premiekorting van de werkgever die de onderneming overdraagt, indien sprake is geweest van overgang van onderneming als bedoeld in artikel 3a in de periode van 1 januari 2002 tot en met 1 juli 2005 en de aanvraag wordt gedaan vóór 1 januari 2006.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2002.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 24 juni 2005.
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.J. de Geus.

Toelichting

Aan een werkgever, die een arbeidsgehandicapte in dienst neemt of in dienst houdt in zijn eigen bedrijf, wordt op aanvraag een premiekorting verstrekt. Deze premiekorting geldt gedurende een periode van drie jaar bij in dienst nemen van een werknemer. Bij in dienst houden van een werknemer geldt een periode van één jaar. Dit is geregeld in artikel 79b WAO en artikelen 82 en 82a WW (werkgever) en artikel 97c WW (overheidswerkgever). De premiekorting is bedoeld als stimulans voor de werkgever om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen of te houden en als tegemoetkoming in de mogelijk extra kosten die de werkgever voor deze werknemer maakt.

Er ontstaat geen nieuw recht op premiekorting indien de arbeidsgehandicapte met dezelfde werkgever een nieuwe dienstbetrekking aangaat. Dit is geregeld om te voorkomen dat werkgevers arbeidsgehandicapte werknemers ontslaan en vervolgens een nieuwe dienstbetrekking met die werknemers aangaan om zodoende weer in aanmerking te komen voor een nieuwe premiekorting van 3 jaar.

Aanvullende regelgeving is nodig voor de overgang van onderneming als bedoeld in artikel 7: 662 ev BW. Het gaat hierbij om een overgang van onderneming ten gevolge van een overeenkomst, een fusie, een reorganisatie of een splitsing, waarbij die onderneming haar identiteit behoudt. Het gevolg van deze overgang is dat de dienstverbanden van de betrokken werknemers van rechtswege overgaan naar de verkrijgende werkgever: artikel 7:663 BW. Voor de overdragende werkgever geldt dat de dienstverbanden die overgaan worden beëindigd. Daarmee worden ook de voor arbeidsgehandicapte werknemers, van wie de dienstverbanden van rechtswege overgaan naar de verkrijgende werkgever, toegekende premiekortingen beëindigd. De overdracht van de toegekende premiekortingen voor de resterende periode is niet geregeld in de wet- en regelgeving.

Voor de verkrijgende werkgever geldt dat hij de dienstverbanden van zijn voorganger voortzet. De werknemers worden niet opnieuw in dienst genomen. Dit betekent dat er geen nieuwe dienstbetrekkingen bij een nieuwe werkgever ontstaan. De verkrijgende werkgever kan derhalve niet in aanmerking komen voor premiekortingen voor het in dienst nemen van arbeidsgehandicapte werknemers (is immers geen sprake van), noch is er sprake van een herplaatsing van arbeidsgehandicapt geworden werknemers.

In de regeling wordt bepaald dat het recht op de premiekorting wèl wordt overgedragen aan de nieuwe werkgever in geval er sprake is van overgang van werknemers of overgang van personeel van de ene naar de andere werkgever, zoals hierboven geschetst. Er is weliswaar sprake van een wijziging in de arbeidsrelatie maar deze moet worden beschouwd als een voortzetting van de oude dienstbetrekking. De werkgever blijft zo recht houden op het resterende deel van de premiekorting. Er ontstaat geen nieuwe aanspraak op premiekorting. Onderhavige wijziging van regelgeving heeft derhalve geen financiële gevolgen. Door de wijziging kunnen werkgevers reeds toegekende kortingen effectueren.

Aan de regeling wordt terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2002 verleend. Dit is het moment van inwerkingtreding van de premiekorting arbeidsgehandicapten. UWV kent de premiekorting toe op aanvraag van de werkgever. Indien de werkgever die in de omstandigheid verkeert, waarin hij werknemers heeft overgenomen een beroep wil doen op de resterende premiekorting, zal hij hiertoe bij UWV een aanvraag dienen in te dienen, evenals voor de premiekorting. Volgens de hoofdregel dient de aanvraag gedaan te worden binnen één jaar na aanvang van de dienstbetrekking. Omdat de aanvraag met de inwerkingtreding van de Wfsv komt te vervallen met ingang van 1januari 2006, is in deze regeling bepaald, dat de aanvraag van de overnemende werkgever voor 1 januari 2006 dient plaats te vinden, voorzover dit betrekking heeft op premiekortingen over perioden vanaf 1 januari 2002 (artikel 3b). Een te laat ingediende aanvraag wordt niet in behandeling genomen. UWV besluit hierover.

De voorgestelde wijziging wordt opgenomen in de Regeling onderbroken en opeenvolgende dienstverbanden. In deze regeling worden verschillende zaken geregeld omtrent dienstverbanden in relatie tot de premiekorting. De inhoud van artikel 3a zal met de inwerkingtreding van de Wfsv worden opgenomen in de Regeling Wfsv.

Uitgaande van 1000 aanvragen worden de kosten in verband met gederfde premie geraamd op maximaal 3,1 mln euro.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

A.J. de Geus

Naar boven