Warenwetregeling vrijstelling etikettering van levensmiddelen in verband met richtlijn 2005/26/EG

Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 14 juni 2005, nr. VGP/VL 2591950, houdende de Warenwetregeling vrijstelling etikettering van levensmiddelen in verband met richtlijn 2005/26/EG

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelende in overeenstemming met de Ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Economische Zaken;

Gelet op richtlijn nr. 2005/26/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 21 maart 2005 (PbEU L 75) tot vaststelling van een lijst van voedselingrediënten of stoffen die tijdelijk worden geschrapt uit bijlage III bis bij richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie, alsmede op artikel 13, onder a, en artikel 16, eerste lid, van de Warenwet;

Besluit:

Artikel 1

Vrijstelling wordt verleend van:

a. artikel 5, eerste lid, onder l;

b. artikel 6, eerste lid; en

c. artikel 9a;

van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen, voor zover een eet- of drinkwaar één of meer van de volgende ingrediënten of daarvan afgeleide producten bevat:

Ingrediënten

Daarvan afgeleide producten

Glutenbevattende granen

– glucosestroop op basis van tarwe, met inbegrip van dextrose1

– maltodextrinen op basis van tarwe1

– glucosestroop op basis van gerst

– granen gebruikt voor sterk alcoholische dranken

Eieren

– lysozym (geproduceerd uit eieren) gebruikt in wijn

– albumine (geproduceerd uit eieren) gebruikt als klaringsmiddel in wijn en cider

Vis

– visgelatine gebruikt als drager voor vitaminen en kleurstoffen

– visgelatine of vislijm gebruikt als klaringsmiddel in bier, cider en wijn

Soja

– volledig geraffineerd(e) sojaolie en -vet1

– natuurlijke gemengde tocoferolen (E306), natuurlijk D-alfa-tocoferol, natuurlijk D-alfa-tocoferolacetaat, natuurlijk D-alfa-tocoferolsuccinaat van soja

– fytosterolen en fytosterolesters van plantaardige oliën van soja

– fytostanolesters geproduceerd uit fytosterolen van plantaardige oliën van soja

Melk

– wei gebruikt in distillaten voor sterk alcoholische dranken

– lactitol

– melk- (caseïne) producten gebruikt als klaringsmiddel in cider en wijnen

Noten

– noten gebruikt in distillaten voor sterk alcoholische dranken

– noten (amandelen, walnoten) gebruikt (als smaakstof) in sterk alcoholische dranken

Selderij

– olie van selderijblad en -zaad

– oleohars van selderijzaad

Mosterd

– mosterdolie

– mosterdzaadolie

– mosterdzaadoleohars

1 en producten daarvan, voorzover het proces dat zij hebben ondergaan naar verwachting niet zal leiden tot een grotere allergeniciteit dan de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) in het desbetreffende uitgangsproduct heeft vastgesteld.

Artikel 2

De in artikel 1 bedoelde ingrediënten en daarvan afgeleide producten mogen op de in artikel 8, vierde lid, van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen bedoelde wijze worden vermeld in de lijst van ingrediënten.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van 25 november 2005, en vervalt met ingang van 26 november 2007.

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Warenwetregeling vrijstelling etikettering van levensmiddelen in verband met richtlijn 2005/26/EG.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, J.F. Hoogervorst.

Toelichting

Op 22 maart 2005 is gepubliceerd richtlijn nr. 2005/26/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 21 maart 2005 (PbEU L 75) tot vaststelling van een lijst van voedselingrediënten of stoffen die tijdelijk worden geschrapt uit bijlage III bis bij richtlijn 2000/13/EG1 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie, verder te noemen: richtlijn 2005/26/EG.

Bij deze regeling wordt uitvoering gegeven aan richtlijn 2005/26/EG.

Richtlijn 2000/13/EG is geïmplementeerd bij het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen (verder te noemen: WEL). Bijlage III bis van richtlijn 2000/13/EG bevat een lijst van voedselingrediënten die op het etiket moeten worden vermeld, aangezien zij bij gevoelige personen ongewenste effecten kunnen veroorzaken. Overeenkomstig artikel 6, elfde lid, van richtlijn 2000/13/EG kan de Commissie van de Europese Gemeenschappen (verder: de Commissie) bepaalde ingrediënten of producten van deze ingrediënten tijdelijk uit bijlage III bis van richtlijn 2000/13/EG schrappen, terwijl de voedselproducenten of hun verenigingen wettenschappelijk onderzoek verrichten om vast te stellen of deze ingrediënten of producten voldoen aan de voorwaarden om definitief uit deze bijlage te worden geschrapt.

De Commissie ontving 27 aanvragen inzake 34 ingrediënten of producten ervan, waarvan 32 binnen het toepassingsgebied van richtlijn 2000/13/EG. Voor deze laatste producten is bij de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (verder: EFSA) een aanvraag om wetenschappelijk advies ingediend. De EFSA heeft vastgesteld dat bepaalde producten of ingrediënten niet waarschijnlijk of niet zeer waarschijnlijk tot ongewenste effecten bij gevoelige personen zullen leiden. In andere gevallen kon de EFSA niet tot een vaste conclusie komen, hoewel geen melding is gemaakt van gerapporteerde gevallen.

Producten of ingrediënten die aan bovengenoemde voorwaarden voldoen, kunnen tijdelijk worden geschrapt uit bijlage III bis van richtlijn 2000/13/EG. De desbetreffende ingrediënten en daarvan afgeleide producten zijn opgenomen in de bijlage bij richtlijn 2005/26/EG. Ter uitvoering van richtlijn 2005/26/EG is deze vrijstellingsregeling vastgesteld.

Het gevolg van deze regeling is dat de in artikel 1 genoemde ingrediënten en daarvan afgeleide producten:

a. niet op de in artikel 5, eerste lid, onder l juncto artikel 22b, eerste lid, bedoelde wijze vermeld hoeven te worden op het etiket van alcoholhoudende dranken;

b. niet op de in artikel 9a, eerste lid, van het WEL bedoelde wijze in de lijst van ingrediënten vermeld hoeven te worden;

c. in de lijst van ingrediënten vermeld mogen worden op de voet van artikel 8, vierde lid, onder d, van het WEL.

Deze vrijstellingsregeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor de burger en het bedrijfsleven. De ontwerpregeling is voorgelegd aan het College toetsing administratieve lasten (Actal), maar dat college heeft de ontwerpregeling niet geselecteerd voor een toets op de gevolgen voor de administratieve lasten.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

J.F. Hoogervorst

Naar boven