Besluit vrijstelling afvalstoffenbelasting baggerspecie project Zandmaas/Maasroute
Besluit van de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 21 april 2004, nr. BWL/2004023246, houdende de aanwijzing van het project Zandmaas/Maasroute op grond van de Wet belastingen op milieugrondslag (Besluit vrijstelling afvalstoffenbelasting baggerspecie project Zandmaas/Maasroute)
De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,
Gelet op artikel 17 van de Wet belastingen op milieugrondslag;
Besluit:
Artikel 1
Als project inzake rivierverruiming als bedoeld in artikel 17, eerste lid, onder c, van de Wet belastingen op milieugrondslag, wordt aangewezen het project Zandmaas/Maasroute, waarvan de grenzen van het projectgebied zijn aangegeven in het Tracébesluit Zandmaas/Maasroute, dat ingevolge artikel 15, eerste lid, van de Tracéwet door de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, in overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer is vastgesteld op 12 maart 2002 en in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg, Aanvulling Zandmaas, dat door provinciale staten van Limburg is vastgesteld bij besluit van 1 februari 2002, die als bijlagen bij dit besluit zijn opgenomen.
Artikel 2
Dit besluit is niet van toepassing op de westwaartse verbreding van het Julianakanaal tussen kanaalkilometer 2.9 en kanaalkilometer 12.0, zoals aangegeven in het Tracébesluit Zandmaas/Maasroute.
Artikel 3
Dit besluit treedt in werking met ingang van 3 mei 2004.
Artikel 4
Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlagen die ter inzage worden gelegd in de bibliotheek van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Rijnstraat 8 te Den Haag.
Artikel 5
Dit besluit kan worden aangehaald als: Besluit vrijstelling afvalstoffenbelasting baggerspecie project Zandmaas/Maasroute.
Tegen het besluit kan degene, die rechtstreeks door het besluit in zijn belang wordt getroffen, binnen zes weken na de dag van bekendmaking een bezwaarschrift indienen bij de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, t.a.v. de directeur Bodem, Water, Landelijk Gebied, IPC 625, Postbus 30945, 2500 GX Den Haag. Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en ten minste te bevatten de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit alsmede de reden(en) waarom tegen het besluit bezwaar wordt gemaakt.
Den Haag, 21 april 2004.
De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, P.L.B.A. van Geel.
Toelichting
1. Algemeen
1.1 Inleiding
Met dit besluit tot aanwijzing van het project Zandmaas/Maasroute, wordt uitvoering gegeven aan artikel 17, eerste lid, onder c, van de Wet belastingen op milieugrondslag (hierna: Wbm), op grond waarvan van afvalstoffenbelasting als bedoeld in die wet is vrijgesteld de definitieve verwijdering van baggerspecie voorzover de definitieve verwijdering geschiedt in het kader van een door de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer aangewezen project inzake rivierverruiming, de baggerspecie afkomstig is uit het aangewezen projectgebied, en de baggerspecie in dat projectgebied wordt geborgen. De vrijstelling geldt derhalve niet voor baggerspecie afkomstig van dergelijke projecten die elders wordt gestort of baggerspecie afkomstig van buiten het projectgebied die wordt gestort in een baggerspecieplaats die is gelegen binnen het betreffende projectgebied.
De projecten, bedoeld in dit artikel, betreffen eenmalige projecten ter bescherming van het land tegen overstroming door extra ruimte voor waterberging en waterafvoer te creëren in verband met de verwachte veranderingen van het klimaat, waarbij de uit de betreffende projecten vrijkomende baggerspecie binnen de ruimtelijke begrenzing daarvan wordt geborgen. De vrijstelling is gecreëerd om tegemoet te komen aan de wens van het kabinet om de vrijgekomen baggerspecie die kan worden gestort in baggerspeciestortplaatsen binnen de grenzen van dergelijke projecten, niet extra te belasten door de afvalstoffenbelasting ingevolge de Wbm daarop van toepassing te laten zijn.
1.2 Project Zandmaas/Maasroute
Het project Zandmaas/Maasroute maakt deel uit van de projectorganisatie De Maaswerken.
De projectorganisatie De Maaswerken is in 1997 in een bestuursovereenkomst opgericht ter voorbereiding en uitvoering van de projecten Grensmaas (Maastricht–Roosteren) en Zandmaas/Maasroute (Maastricht–Den Bosch/Nijmegen). In deze projectorganisatie werken het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincie Limburg samen.
Het project Zandmaas/Maasroute heeft tot doel het realiseren van het gewenste beschermingsniveau tegen hoogwater, vaarrouteverbetering en beperkte natuurontwikkeling.
1.3 Tracébesluit Zandmaas/Maasroute
De in het kader van het project Zandmaas/Maasroute voorgenomen maatregelen zijn gedeeltelijk opgenomen in het op 12 maart 2002 door de Staatssecretaris van V&W, in overeenstemming met de Minister van VROM vastgestelde Tracébesluit Zandmaas/Maasroute (hierna: het Tracébesluit). Het betreft maatregelen als zomerbedverdieping, zomerbedverbreding en hoogwatergeulen.
Voor de verschillende in het Tracébesluit opgenomen maatregelen is het benodigde ruimtebeslag gereserveerd op de bij het Tracébesluit behorende (tracé)kaarten. De grenzen van het projectgebied, bedoeld in het onderhavige besluit, zijn bepaald door het op deze kaarten opgenomen ruimtebeslag
1.4 POL Zandmaas
Niet alle voorgenomen maatregelen in het kader van het project Zandmaas/Maasroute konden in het Tracébesluit worden meegenomen. Dientengevolge zijn de overige maatregelen opgenomen in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg- Aanvulling Zandmaas (hierna: het POL Zandmaas). Het betreft met name de aanleg en ophoging van kaden, alsmede de aanleg van een retentiegebied. Het POL Zandmaas is een aanvulling op het Provinciaal Omgevingsplan Limburg en heeft de juridische status van streekplanherziening conform de Wet op de ruimtelijke ordening. Het POL Zandmaas is door Provinciale Staten van Limburg op 1 februari 2002 vastgesteld.
Met het POL Zandmaas wordt het winterbed van de Maas tussen Roosteren en Mook en Middelaar nader uitgewerkt. Het POL Zandmaas heeft als doel de ruimtelijke, milieukundige en waterstaatkundige inpassing van ingrepen die het Rijk wil nemen in het kader van het project Zandmaas.
De begrenzing van het plangebied wordt gevormd door de begrenzing van het winterbed van de Maas, vastgelegd bij koninklijk besluit van 6 maart 1998 (Stb. 1998, 164), voorzover gelegen binnen de provincie Limburg. Het plangebied is weergegeven op kaartbladen. Daarnaast zijn kaarten voor de concrete beleidsbeslissingen (CBB) bijgevoegd.1 Zowel de kaartbladen als de CBB-kaarten zijn opgenomen in de bij het POL Zandmaas behorende kaartenatlas. De grenzen van het projectgebied, bedoeld in het onderhavige besluit, worden bepaald door het op deze kaarten opgenomen ruimtebeslag.
2. Artikelsgewijs
Artikel 2
In haar uitspraak van 9 juli 2003, 200201802/1 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het onderdeel van het Tracébesluit Zandmaas/Maasroute betreffende de westwaartse verbreding van het Julianakanaal tussen kanaalkilometer 2.9 en kanaalkilometer 12.0 vernietigd. Aan deze vernietiging lag ten grondslag dat onvoldoende onderzoek is gedaan naar de milieugevolgen van de westelijke verbreding. Voorzover van toepassing zal na vaststelling van het reparatie-Tracébesluit Zandmaas/Maasroute het onderhavige besluit worden aangepast.
De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,
P.L.B.A. van Geel