Instellingsregeling Operatie JONG

Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 19 april 2004, nr. DBO-8464687, houdende instelling Operatie JONG (Instellingsregeling Operatie JONG)

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelend in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Besluit:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. het samenwerkingsverband: het samenwerkingsverband van tenminste de Ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van Justitie, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

b. de bewindslieden JONG; de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Minister van Justitie, de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties en de Minister voor Vreemdelingen en Integratiebeleid.

c. DG-groep JONG: de directeur-generaal Maatschappelijke Zorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de directeur-generaal Primair en Voortgezet Onderwijs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de directeur-generaal Preventie, Jeugd en Sancties van het Ministerie van Justitie, de directeur-generaal Arbeidsverhoudingen en Internationale Betrekkingen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de directeur-generaal Koninkrijksrelaties en Bestuur van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de directeur-generaal Rijksbegroting van het Ministerie van Financiën, de directeur-generaal Wonen van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

d. het projectbureau: het projectbureau JONG bestaande uit de commissaris jeugd- en jongerenbeleid en medewerkers;

e. de Operatie: de in artikel 2 genoemde Operatie JONG uitgevoerd door het samenwerkingsverband en het projectbureau;

f. jeugdagenda: het door het kabinet vastgestelde programma voor het jeugdbeleid dat loopt tot 1 januari 2007.

g. jeugd: kinderen en jongeren van 0–23 jaar.

Artikel 2

1. Er is een Operatie JONG.

2. De Operatie heeft de volgende doelstellingen:

a. verbeteringen tot stand te brengen in de ontwikkelingsketen voor de jeugd door uitvoering te geven aan de jeugdagenda;

b. meer samenhang in het jeugdbeleid te brengen binnen het samenwerkingsverband en de instellingen in het veld van het jeugdbeleid;

c. voorstellen te doen aan het kabinet tot vereenvoudiging en verbetering van de aansturing van het jeugdbeleid.

3. De Operatie wordt ingesteld voor de duur van ten hoogste vier jaar.

Artikel 3

1. Het projectbureau wordt geleid door de commissaris jeugd- en jongerenbeleid, de heer S.R.A. van Eijck, en heeft de volgende functies:

a. faciliteren van samenwerking tussen de ministeries, provincies, gemeenten en instellingen in het veld;

b. bewaken van de kabinetsdoelstellingen uit de jeugdagenda en uitvoering van de Operatie;

c. gevraagd en ongevraagd adviseren en voorstellen doen over het jeugdbeleid en de doelstellingen en voortgang van de Operatie aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

2. De bewindslieden JONG zijn verantwoordelijk voor het realiseren van de in artikel 2, tweede lid, genoemde doelstellingen.

3. De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is coördinerend voor de bewindslieden JONG.

Artikel 4

1. Het projectbureau rapporteert jaarlijks over de werkzaamheden van de Operatie, via de DG-groep JONG, aan de bewindslieden JONG.

2. Onverminderd het eerste lid, kan de commissaris jeugd- en jongerenbeleid met het oog op een goede voortgang van de Operatie, zijn bevindingen in het kader van de Operatie zonder tussenkomst van de DG-groep JONG rapporteren aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

3. Het projectbureau is voor zijn werkzaamheden voor de Operatie verantwoording verschuldigd aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

4. Tijdig voor het verstrijken van haar instellingsduur draagt de Operatie zorg voor het doen plaatsvinden van een evaluatie; in de evaluatie wordt in ieder geval aangegeven in hoeverre de Operatie beantwoordt aan haar taakopdracht en of er knelpunten aanwezig zijn bij haar functioneren.

5. De evaluatie wordt gezonden aan de bewindslieden JONG.

Artikel 5

De archiefbescheiden van de Operatie worden na haar opheffing of, zo de omstandigheden daartoe eerder aanleiding geven, zoveel eerder, overgebracht naar het archief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Artikel 6

1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

2. Deze regeling vervalt, behoudens verlenging, vier jaar na de datum van haar inwerkingtreding.

Artikel 7

Deze regeling wordt aangehaald als: Instellingsregeling Operatie JONG.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, C.I.J.M. Ross-van Dorp.

Toelichting

Algemeen

In het regeerakkoord is afgesproken intensiever invulling te geven aan jeugdbeleid. Als uitgangspunt geldt hierbij de missie zoals die door het kabinet voor het jeugdbeleid is geformuleerd. Deze missie luidt als volgt: kinderen en jeugdigen op tijd en goed te ondersteunen in hun ontwikkeling als dat nodig is. De missie is niet nieuw. Voorgaande kabinetten hebben hier ook aan gewerkt.

Om verdere invulling te geven aan de missie heeft het kabinet voor de komende jaren een aantal concrete doelstellingen vastgesteld. Deze doelstellingen zijn vastgelegd in de zogenaamde jeugdagenda.

Jeugdagenda

De jeugdagenda beschrijft de kabinetsdoelstellingen aangaande het jeugdbeleid voor de komende jaren. Deze doelstellingen zijn:

– een jeugdwerkloosheid die niet meer is dan het dubbele van de totale werkloosheid in %;

– de helft minder voortijdig schoolverlaters in 2010 en 30% minder in 2006;

– minder onderwijsachterstanden bij 2- tot 6-jarigen door de helft van deze kinderen taalprogramma’s (VVE) te geven;

– 25% minder taalachterstanden bij achterstandsleerlingen;

– verminderen van de jeugdcriminaliteit;

– versterken van de vitale rol van het onderwijs;

– bevorderen van inburgering en integratie;

– realiseren van het recht op jeugdzorg;

– een effectieve aanpak van huiselijk geweld en versterken van preventie;

– bieden van sluitend dagarrangement.

Het kabinet heeft aangegeven dat aanpak van de doelstellingen zo dicht mogelijk bij de dagelijkse uitvoering in het veld moet liggen. Hierbij zijn vele actoren betrokken. Naast de departementen zijn dit provincies, gemeenten, instellingen die uitvoering geven aan het jeugdbeleid, en uiteraard de jongeren zelf. Uitgangspunt bij de aanpak is de constatering dat door meer samenhang in het jeugdbeleid te brengen, op meerdere vlakken veel winst kan worden geboekt. Dat geldt zeker ook voor de samenhang in het beleid van de verschillende betrokken ministeries. Meer beleidsconvergentie is noodzakelijk.

Het kabinet is van mening dat succesvolle aanpak alleen mogelijk is als beter wordt samengewerkt tussen de ministeries onderling, maar ook met het veld. Om optimale samenwerking zeker te stellen heeft het kabinet Operatie JONG opgericht. De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is vanuit het kabinet coördinerend bewindspersoon voor jeugd en het aanspreekpunt voor Operatie. De Staatssecretaris van VWS is tevens de primus inter pares van de bewindslieden JONG.

Doel Operatie JONG

De doelstelling van Operatie JONG is de volgende: kinderen die in hun ontwikkeling dreigen uit de boot te vallen, dan wel al uit de boot gevallen zijn, aan boord te houden, dan wel weer aan boord te krijgen. De focus van aanpak van Operatie JONG is derhalve gericht op wat er nodig is om deze kinderen op tijd en adequaat te kunnen helpen. Op tijd en adequaat betekent dat er een hoge mate van samenhang en afstemming vereist is tussen alle betrokken instanties die het jeugdbeleid vormgeven. Om die reden is Operatie JONG een gezamenlijke operatie van de zes bewindslieden die het meest bij het jeugdbeleid betrokken zijn. Samen zullen zij, in nauwe samenwerking met partijen in het veld, inhoud geven aan de doelstellingen van Operatie JONG.

Het kabinet heeft voor Operatie JONG drie concrete doelstellingen geformuleerd, welke door de zes bewindslieden onder gezamenlijke verantwoordelijkheid in 2007 gerealiseerd moeten zijn:

1. aanpak van de doelstellingen in de jeugdagenda, zodat op lokaal niveau de belangrijkste knelpunten zijn opgelost en zichtbare verbeteringen tot stand zijn gebracht in de ontwikkelingsketen voor de jeugd;

2. er voor zorg dragen dat de samenhang in aanpak van het jeugdbeleid door de zes bewindslieden in de toekomst structureel gewaarborgd is;

3. formuleren van voorstellen tot vereenvoudiging en verbetering van de integrale aan- en besturing van het jeugdbeleid.

Instellingsduur

De Operatie JONG is, behoudens verlening, ingesteld voor de duur van vier jaar. De doelstellingen dienen echter na drie jaren gerealiseerd te zijn. Het laatste jaar is ter afhandeling van lopende werkzaamheden.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

C.I.J.M. Ross-van Dorp

Naar boven