Verkeersbesluit Merwedebrug te Gorinchem

Openingstijden van de Merwedebrug te Gorinchem, gelegen over de Boven Merwede kmr. 956.925 te Gorinchem

8 april 2004

Nr. AVS/2004/042

Rijkswaterstaat dir. Zuid-Holland

De hoofdingenieur-directeur van de Rijkswaterstaat in de directie Zuid-Holland besluit gelet op afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, de openbare voorbereidingsprocedure namens de minister van Verkeer en Waterstaat, dat ingaande 1 mei 2004 de openingstijden van de Merwedebrug te Gorinchem zijn gewijzigd.

Overwegingen t.a.v. het verkeersbesluit

Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

1. `hoofdingenieur-directeur', de hoofdingenieur-directeur van de Rijkswaterstaat in directie Zuid-Holland, Postbus 556, 3000 AN Rotterdam;

2. `het hoofd scheepvaartzaken', het hoofd van de afdeling Scheepvaartzaken van de Rijkswaterstaat directie Zuid-Holland, Postbus 556, 3000 AN Rotterdam.

Vereiste van besluit

Op grond van het bepaalde in artikel 13 van het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer kunnen voor scheepvaartwegen waar verkeerstekens, die een gebod of een verbod dan wel een aanbeveling of een inlichting bevatten, niet doelmatig zijn, worden vervangen door een bekendmaking met dezelfde strekking als een verkeersteken.

Op grond van artikel 2, eerste lid, onder a. sub 1 van de Scheepvaartverkeerswet ben ik bevoegd dit besluit te nemen.

Het betrokken vaarweggedeelte op de rivier de Boven Merwede is in beheer bij het Rijk en is gelegen binnen de gemeente Gorinchem.

Procedure

Door mij is een openbare voorbereidingsprocedure als bedoeld in afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht gevolgd. Reden hiervan is, dat ik ervan uitga dat belanghebbenden door het nemen van dit besluit redelijkerwijs in hun rechten zouden kunnen worden aangetast.

Het verkeersbesluit is omstreeks 27 februari 2004 geplaatst in de Staatscourant, in het Weekblad Schuttevaer en de Scheepvaartkrant.

Een zienswijze op het ontwerpbesluit is ontvangen van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart, adres Vasteland 12e te Rotterdam. De bedenking van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart betreft het volgende onderwerp:

De voorgestelde aanvraagtijd van 24 uur voor bediening doet naar het idee van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart onrecht aan de belangen van de binnenvaartsector. Met name voor de drijvende bokken die net boven de brug liggen is een aanvraagtijd van 24 uur volstrekt niet realistisch. Een voorstel wordt door het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart gedaan om de aanvraagtijd te verkorten tot maximaal 3 uur.

De bedenking van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart is gericht tegen het 24 uur van tevoren aanvragen van een brugopening. Het 24 uur van tevoren aan vragen van een brugopening is niet een nieuwe bepaling in het bedieningregime van de Merwedebrug. Ook in het oude bedieningregime van de Merwedebrug diende de scheepvaart minimaal 24 uur van tevoren een brugopening aan te vragen. Er zijn in afgelopen jaren geen klachten binnengekomen bij de hoofdingenieur-directeur in de directie Zuid-Holland m.b.t. het 24 uur van tevoren aanvragen van een brugopening. Om de bediening te kunnen realiseren is de 24 uur noodzakelijk om de benodigde voorbereidingen te kunnen treffen om de brug te kunnen bedienen.

Gelet op het voorgaande ben ik van mening dat de ingekomen zienswijze het besluit niet in de weg kan staan.

Belangenafweging en motivering

Gelet op het toenemende wegverkeer en het daardoor ontstaan van de steeds langduriger filevorming, is het wenselijk om de openingstijden van de Merwedebrug, welke is gelegen over de Boven Merwede kmr. 956.925 te Gorinchem, te wijzigen.

De rivier de Boven Merwede is een CEMT klasse VIc vaarweg, die in beheer is bij het Rijk. De vaarweg wordt veel gebruikt door vaartuigen welke op weg naar hun bestemming naar de bedrijven in de regio Dordrecht, Hardinxveld en Gorinchem door hun grotere hoogte gebruik moeten maken van het hefbare doorvaartgedeelte van de, in de te volgen vaarroute gelegen, bruggen.

De rijksweg A 27 tussen Utrecht en Breda is een belangrijke nationale schakel in de noord-zuid verbinding welke ernstige hinder ondervindt van aanzienlijke filevorming. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen maanden een onderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen de brugopeningen en de files op de A27. Veel files worden veroorzaakt door de relatief smalle brug, met name in de spits, maar een aanzienlijk deel is toe te rekenen aan de bediening van de brug overdag. Deze files lossen soms gedurende de dag nauwelijks op. Bij grote verkeersdrukte komen zogenoemde schokgolven over de gehele A 27 voor: het hele traject van Everdingen tot aan Breda ondervindt dan hinder van de brugopening. Nu al wordt voorkomen dat brugopeningen in de spits plaats vinden, maar het blijkt ook dat openingen overdag een forse verkeershinder veroorzaken omdat de verkeersdrukte op de A27 overdag nauwelijks daalt. Daarbij wordt de brug gebruikt door openbaar vervoer en hulpverleningsdiensten. In het weekeinde is de situatie minder ernstig.

De Rijkswaterstaat behoudt de mogelijkheid indien er een gevaar bestaat voor een vlotte en veilige vaart ten gevolge van nautische ontwikkelingen of mogelijke andere omstandigheden dit besluit aan te passen.

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluit ik dat:

1. Met ingang van 1 mei 2004 instelling van vaste bedieningstijden van de Merwedebrug Gorinchem welke is gelegen over de Boven Merwede kmr. 956.925 te Gorinchem.

De brug wordt bediend op:

a. op maandag t/m vrijdag wordt de brug uitsluitend bediend om 05:00 en 20.00 uur, alsmede in het venster van 11:00 tot 13.00 uur met dien verstande dat de brug uitsluitend wordt geopend om 11.00 óf 12.00 uur dan wel 12.00 óf 13:00 uur;

b. op zaterdag om 8.00 uur en 20.00 uur;

c. op zon en feestdagen om 20.00 uur.

2. Buiten genoemde tijden, is behoudens uitzondering bij grote bijzondere transporten en mits vooraf gepleegd overleg met Rijkswaterstaat, geen bediening mogelijk.

3. De aanvraag voor bediening moet geschieden 24 uur van tevoren en bij wijzigingen worden bevestigd uiterlijk om 17:00 uur op de dag voorafgaand aan de dag van de gewenste opening.

4. RWS behoudt zich het recht voor om aanvragen op de tijden overdag (11 uur, 12 uur en 13 uur) te concentreren tot één bediening om de hinder voor het wegverkeer te minimaliseren.

5. De gewijzigde bedieningstijden alsmede de te volgen aanmeldingsprocedure wordt door een Bekendmaking aan de scheepvaart bekend gemaakt.

Dit besluit zal worden geplaatst in de Staatscourant.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,namens deze,
de hoofdingenieur-directeur,
namens deze,
het hoofd van de afdeling Scheepvaartzaken,
R.J.Hagman.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na de dag, waarop dit besluit is bekendgemaakt, een bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Verkeer en Waterstaat en worden gezonden aan de hoofdingenieur-directeur van de Rijkswaterstaat in de directie Zuid Holland, t.a.v. het hoofd van de Hoofdafdeling Bestuur en Juridische zaken (RX), Postbus 556, 3000 AN Rotterdam.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste het volgende te bevatten:

a. naam en adres van de indiener;

b. de dagtekening;

c. vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en;

d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen.

Indien het bezwaarschrift in een vreemde taal is gesteld en een vertaling voor een goede behandeling van het bezwaar noodzakelijk is, dient de indiener zorg te dragen voor een vertaling.

Indien een bezwaarschrift is ingediend, is het mogelijk om daarnaast een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen.

Een dergelijk verzoek dient te worden gericht aan de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied, waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft.

Het verzoek dient te zijn ondertekend en tenminste het volgende te bevatten:

a. de naam en adres van de verzoeker;

b. de dagtekening;

c. vermelding van het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en de datum en nummer van het besluit en;

d. de gronden van het verzoek (motivering).

Bij het verzoek dient voorts een afschrift van het bezwaarschrift te worden overgelegd.

Zo mogelijk wordt tevens een afschrift van het besluit, waarop het geschil betrekking heeft, overgelegd.

Indien het verzoekschrift in een vreemde taal is gesteld en een vertaling voor een goede behandeling van het verzoek noodzakelijk is, dient de indiener zorg te dragen voor een vertaling.

Naar aanleiding van het verzoek kan de bevoegde president een voorlopige voorziening treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen dat vereist.

Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierechten geheven. De griffier van de betrokken rechtbank wijst de verzoeker na indiening van diens verzoek op de verschuldigdheid van het griffierecht en bericht de verzoeker binnen welke termijn en op welke wijze het verschuldigde griffierecht moet worden voldaan.

Naar boven