Bericht omtrent toelating en overheveling taken

Tussentijds Bericht Nationaliteiten TBN 2004/1

Aan:

- de Burgemeesters (t.a.v. hoofden Burgerzaken)

i.a.a:

- de Minister van Buitenlandse Zaken

- de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Onderdeel: Stafdirectie Uitvoeringsbeleid

Datum: 25 april 2004

Ons kenmerk: IND uit 04- 1741 (AUB)

Aard: Bekendmaking van voorschriften

Juridische achtergrond: Artikel 14, eerste lid, Regeling verkrijging en verlies Nederlanderschap; Handleiding voor de toepassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap

Bijlagen: Model 1.31, 1.32, 2.17, 2.18 en 2.22

Geldig vanaf: 13 april 2004

Onderwerp: Bericht omtrent toelating en overheveling taken

Inleiding

In verband met de herschikking van taken van de korpschef en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in het kader van het programma `Reguliere Toelating en Intensivering Toezicht (RTIT)' zijn het Vreemdelingenbesluit 2000 en het Voorschrift Vreemdelingen 2000 gewijzigd.

Ingevolge het gewijzigde artikel 3.101, eerste lid, Vreemdelingenbesluit 2000 juncto het gewijzigde artikel 3.33a Voorschrift Vreemdelingen 2000, wordt de aanvraag tot verlening van een verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd, als bedoeld in artikel 14 Vreemdelingenwet 2000, voortaan ingediend bij de burgemeester van de gemeente waar de vreemdeling woon- of verblijfplaats heeft.

De burgemeester stuurt de aanvraag vervolgens door naar de IND. De burgemeester reikt tevens de verblijfsdocumenten uit aan de vreemdeling.

Voorts is voortaan de IND exclusief bevoegd om op alle reguliere aanvragen te beslissen. De voorheen aan de korpschef ter zake gemandateerde bevoegdheden komen te vervallen. De korpschef beschikt derhalve niet meer over de verblijfsrechtelijke informatie van de vreemdeling.

Gelet op het bovenstaande is artikel 14, eerste lid, van de Regeling verkrijging en verlies Nederlanderschap gewijzigd. Hierin is de bevoegdheid tot het afgeven van een bericht omtrent toelating gewijzigd van de korpschefs, bedoeld in artikel 24 van de Politiewet 1993, in het hoofd van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Gelet op bovenstaande is er aanleiding tot aanpassing van de Handleiding voor de toepassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap (RWN), zodat dit in overeenstemming is met de bovenvermelde wijzigingen.

Het bericht omtrent toelating kan door gemeentes uit Limburg, Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland aangevraagd worden bij de IND te Rijswijk. De gemeentes uit Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Overijssel, Utrecht en Noord-Holland kunnen zich wenden tot de IND te Hoofddorp.

De IND zal vanaf 13 april 2004 geen gebruik meer maken van het VAS om het bericht omtrent toelating te leveren, het bericht zal worden samengesteld middels gegevens uit het IND-informatiesysteem.

In verband met de reorganisatie van de politieorganisatie beschikt niet elke politieregio meer over een aparte zelfstandige `Dienst Vreemdelingenpolitie' of `Vreemdelingendienst'. De desbetreffende termen worden in de Handleiding derhalve gewijzigd in politie. Tevens wordt `korpschef' gewijzigd in `de korpschef van het regionale politiekorps'.

Tot slot wordt als gevolg van de ingebruikneming van de Basisvoorziening Vreemdelingen (BVV) en het Protocol Identificatie en Labeling (PIL) het CRV-nummer vervangen door het V(reemdelingen)-nummer. Deze termen worden derhalve in de Handleiding middels dit TBN gewijzigd.

Artikel 1, lid 1 aanhef en onder g

In de eerste alinea van paragraaf 1 van de toelichting op artikel 1, eerste lid, aanhef en onder g, RWN komt de laatste zin te vervallen.

De tweede alinea van paragraaf 5 van de toelichting op artikel 1, eerste lid, aanhef en onder g, RWN komt te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

`Sedert 1 februari 1996 worden de verblijfsrechtelijke gegevens vanuit het vreemdelingenadministratiesysteem (VAS) aangeleverd aan de GBA. Vanaf 13 april 2004 voert de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de vreemdelingenadministratie en is derhalve tevens verantwoordelijk voor het leveren van verblijfsrechtelijke gegevens aan de GBA. In de GBA zijn op de persoonslijst van een vreemdeling de historische en actuele gegevens over het verblijfsrecht van de vreemdeling opgenomen. De burgemeester onderzoekt aan de hand van het verblijfsdocument in samenhang met de gegevens in de GBA de verblijfsrechtelijke status van een optant of een naturalisandus en van de personen om wier medeverkrijging/medeverlening is verzocht (artikel 10, eerste lid, BVVN en artikel 36, eerste lid, BVVN). Of wordt voldaan aan de vereiste periode van onafgebroken toelating zal de burgemeester in veel gevallen kunnen afleiden uit het verblijfsdocument en de gegevens in de GBA. In andere gevallen zal de duur van de onafgebroken toelating alleen kunnen worden beoordeeld door de IND aan de hand van gegevens uit de vreemdelingenadministratie. In die situatie zal de burgemeester de IND verzoeken (model 1.31 of model 2.17) om aan hem een bericht omtrent toelating (model 1.32 of model 2.18) af te geven. Het is overigens de bedoeling dat een bericht omtrent toelating alleen wordt gevraagd indien de burgemeester niet of in onvoldoende mate beschikt over voldoende gegevens. Ook in gevallen waarbij de gegevens in GBA en het overgelegde verblijfsdocument elkaar tegenspreken of er anderszins omstandigheden zijn waardoor gerede twijfel bestaat over de juiste verblijfsrechtelijke positie van de optant of verzoeker, dient een bericht omtrent toelating te worden gevraagd.'

Voorts wordt in dezelfde paragraaf telkens in de tweede voetnoot alsmede in de laatste alinea het woord `vreemdelingendienst' vervangen door `IND'.

In paragraaf 6 van de toelichting op artikel 1, eerste lid, aanhef en onder g, RWN komt de tekst van de vijfde tot en met de negende gedachtestreep te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

`- de burgemeester onderzoekt de verblijfsrechtelijke status van de optant/naturalisandus aan de hand van het verblijfsdocument in samenhang met de verblijfsrechtelijke gegevens in de GBA (artikel 10, eerste lid, BVVN en artikel 36, eerste lid, BVVN). Indien het verblijfsdocument en de GBA niet of in onvoldoende mate uitsluitsel geven over de duur en de aard van toelating van betrokkene, verzoekt de burgemeester schriftelijk (door middel van model 1.31 of model 2.17) aan de IND om afgifte van een bericht omtrent toelating (artikel 4, eerste lid, BOT). In dit verzoek vermeldt de burgemeester over welke periode en welke aard van toelating zich het bericht omtrent toelating dient uit te laten (artikel 4, tweede lid, BOT). De IND behoeft dus niet zelf vast te stellen aan welke aard en periode van toelating betrokkene of betrokkenen in zijn of hun specifieke situatie moet(en) voldoen;

- de IND raadpleegt de vreemdelingenadministratie en vermeldt de gegevens op het bericht omtrent toelating (model 1.32 of model 2.18);

- de IND stuurt het ingevulde bericht omtrent toelating (met een afschrift van een procedure overzicht uit de vreemdelingenadministratie), voorzien van de datum van afgifte, een handtekening van de behandelend ambtenaar en een dienststempel (indien mogelijk), terug naar de burgemeester;

- bij optie: de burgemeester beslist op de optieverklaring met inachtneming van de gegevens in het bericht omtrent toelating (en de andere stukken);

- bij naturalisatie: de burgemeester stuurt het bericht omtrent toelating met het advies naar de IND. Bij het bericht omtrent toelating worden een kopie van het verblijfsdocument, de actuele en historische verblijfstitelgegevens uit de GBA en het afschrift uit de vreemdelingenadministratie gevoegd;'

Artikel 6, lid 1 aanhef en onder b, e, f, g en h

Bij de gedachtestrepen van de toelichting op artikel 6, eerste lid, aanhef en onder b, e, f, g en h, RWN komt de tekst `In andere gevallen...af te geven.' te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

`In andere gevallen zal de duur van de onafgebroken toelating alleen kunnen worden beoordeeld door de IND aan de hand van gegevens uit de vreemdelingenadministratie. (zonodig in combinatie met de vreemdelingenkaart). In die situatie zal de burgemeester de IND verzoeken om aan hem een bericht omtrent toelating af te geven.'

Artikel 6, lid 2

In de derde alinea van paragraaf 2.2.5.1 in de toelichting op artikel 6, tweede lid, RWN komen de woorden `de vreemdelingendienst of' te vervallen.

In de eerste alinea van paragraaf 2.4.2.1 in de toelichting op artikel 6, tweede lid, RWN komt het woord `vreemdelingendienst om een verblijfsdocument te verkrijgen' te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

`de burgemeester van de gemeente waar de vreemdeling in de GBA is ingeschreven; dan wel hoofdverblijf heeft, om zijn verblijfsrechtelijke positie te regelen'

In de tweede alinea van paragraaf 2.4.2.1 in de toelichting op artikel 6, tweede lid, RWN komt het woord `vreemdelingendienst' te vervallen en wordt vervangen door `IND.

In de laatste alinea van paragraaf 2.5 in de toelichting op artikel 6, tweede lid, RWN komt het woord `vreemdelingendienst' te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

`de korpschef van het regionale politiekorps'.

In de vierde alinea van paragraaf 2.6 in de toelichting op artikel 6, tweede lid, RWN komt het woord `vreemdelingendienst' te vervallen en wordt vervangen door `politie'.

Artikel 7

De tekst in de vierde gedachtestreep van paragraaf 3.1 in de toelichting op artikel 7 RWN komt te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

`- De verzoeker dient voorts te worden geïnformeerd over de bij indiening van het verzoek om naturalisatie te verstrekken gegevens en over te leggen documenten. Zonodig wordt de verzoeker geadviseerd om eerst zijn verblijfsrechtelijke positie te regelen.'

In paragraaf 3.5.1 in de toelichting op artikel 7 RWN wordt in de op één na laatste zin na het woord `vreemdelingendienst' de volgende tekst opgenomen `of de burgemeester'.

In dezelfde paragraaf komt tevens in de laatste zin de volgende tekst te vervallen:

`of bij de vreemdelingendienst van de politie'.

In paragraaf 3.10 in de toelichting op artikel 7 RWN komt de tekst bij de tweede en derde gedachtestreep van de opsomming te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

`- de politie wordt ingelicht over deze mutaties;

- de naturalisandi worden verwezen naar de korpschef van het regionale politiekorps, dit in verband met het inleveren van hun verblijfsdocument;'.

Artikel 8, lid 1 aanhef en onder b

In de vijfde alinea van paragraaf 3 in de toelichting op artikel 8, eerste lid, aanhef en onder b, RWN komt de tekst `Indien vreemdelingrechtelijke vragen....paragraaf 3.7.3).' te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

`Indien vreemdelingrechtelijke vragen zich bij het indienen van een verzoek voordoen, dient de verzoeker te worden verwezen naar de IND (artikel 36, eerste lid, BVVN). Bij de burgemeester van de gemeente waar de vreemdeling woon- of verblijfplaats heeft, kan de verzoeker een aanvraag indienen om een verblijfsvergunning en zonodig een vreemdelingrechtelijke procedure volgen. In gevallen waarin een verzoeker in het geheel niet in het bezit is van een verblijfsdocument, niet bereid is om een verblijfsdocument te halen en niettemin een verzoek om naturalisatie wil indienen, kan het verzoek door de IND met toepassing van artikel 4:5, eerste lid, Awb buiten behandeling worden gesteld (zie de toelichting bij artikel 7 RWN, paragraaf 3.7.3).'

In paragrafen 3.1, 3.2, 3.3 en 3.4 in de toelichting op artikel 8, eerste lid, aanhef en onder b, RWN wordt, met uitzondering van de derde opsomming in paragraaf 3.4, het woord `vreemdelingendienst' vervangen door `IND'.

In de derde opsomming in paragraaf 3.4 wordt het woord `vreemdelingendienst' vervangen door de volgende tekst:

`de korpschef van het regionale politiekorps'.

In paragraaf 3.5.1 in de toelichting op artikel 8, eerste lid, aanhef en onder b, RWN wordt het woord `vreemdelingendienst' telkens vervangen door `IND'.

In paragraaf 3.5.2 in de toelichting op artikel 8, eerste lid, aanhef en onder b, RWN wordt in de zin `Zij dienen zich......bij de vreemdelingendienst.' het woord `vreemdelingendienst' vervangen door de volgende tekst:

`burgemeester van de gemeente waar de vreemdeling in de GBA is ingeschreven; dan wel hoofdverblijf heeft'.

In dezelfde paragraaf wordt in de zin `Indien een verzoeker.....naar de vreemdelingendienst.' het woord `vreemdelingendienst' vervangen door `IND'.

Artikel 8, lid 1 aanhef en onder c

In de laatste alinea in de toelichting op artikel 8, eerste lid, aanhef en onder c, RWN komt de tekst `In andere gevallen...af te geven.' te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

`In andere gevallen zal de duur van de onafgebroken toelating alleen kunnen worden beoordeeld door de IND aan de hand van gegevens uit de vreemdelingenadministratie. In die situatie zal de burgemeester de IND te verzoeken om aan hem een bericht omtrent toelating af te geven.'

Artikel 8, lid 3

In de toelichting op artikel 8, derde lid, RWN komen de woorden `vreemdelingendienst van de politie' te vervallen en worden vervangen door `IND'.

In de voetnoot bij de toelichting op artikel 8, derde lid, RWN komt het woord `vreemdelingendienst' te vervallen en wordt vervangen door `IND'.

Artikel 8, lid 5

In de toelichting op artikel 8, vijfde lid, RWN komen de woorden `vreemdelingendienst van de politie' te vervallen en worden vervangen door `IND'.

Artikel 9 lid 1, aanhef en onder a

In de vierde alinea van paragraaf 6.3 van de toelichting op artikel 9, eerste lid, aanhef en onder a, RWN komen de woorden `CRV-nummer (Centrale Registratie Vreemdelingen)' te vervallen en worden vervangen door de volgende tekst:

`V-nummer'.

Artikel 14, lid 1

De tekst van de derde en vierde gedachtestreep van paragraaf 5.2 in de toelichting op artikel 14, eerste lid, RWN komt te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

`- de politie wordt ingelicht met betrekking tot de nationaliteitsmutatie(s);

- betrokkenen er op worden gewezen hun verblijfsrechtelijke positie bij de IND te regelen;'.

Artikel 15, lid 1 aanhef en onder b

De tekst van de derde en vierde gedachtestreep van paragraaf 7 in de toelichting op artikel 15, eerste lid, aanhef en onder b, RWN komt te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

`- de politie wordt ingelicht met betrekking tot de nationaliteitsmutatie(s);

- betrokkenen er op worden gewezen hun verblijfsrechtelijke positie bij de IND te regelen.'.

Artikel 15, lid 1 aanhef en onder d

De tekst van de vierde gedachtestreep in de tweede opsomming van paragraaf 7 in de toelichting op artikel 15, eerste lid, aanhef en onder d, RWN komt te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

`- de politie wordt ingelicht met betrekking tot de nationaliteitsmutatie(s);

- betrokkenen er op worden gewezen hun verblijfsrechtelijke positie bij de IND te regelen;'.

Modellen

Naar aanleiding van bovenstaande wijzigingen worden de volgende modellen aangepast: model 1.31, 1.32, 2.17, 2.18 en 2.22.

Tot slot

Dit TBN treedt in werking op 13 april 2004.

De wijziging in verband de ingebruikneming van de Basisvoorziening Vreemdelingen (BVV) en het Protocol Identificatie en Labeling (PIL) treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 15 juni 2003. Dit houdt verband met het feit dat de BVV en het PIL op die datum in gebruik zijn genomen.

stcrt-2004-68-p15-SC64591-1.gifstcrt-2004-68-p15-SC64591-2.gifstcrt-2004-68-p15-SC64591-3.gifstcrt-2004-68-p15-SC64591-4.gifstcrt-2004-68-p15-SC64591-5.gifstcrt-2004-68-p15-SC64591-6.gifstcrt-2004-68-p15-SC64591-7.gifstcrt-2004-68-p15-SC64591-8.gifstcrt-2004-68-p15-SC64591-9.gifstcrt-2004-68-p15-SC64591-10.gif

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie,namens de Minister,
het hoofd van de Immigratie- en Naturalisatiedienst,
P.W.A. Veld.

Naar boven