Wijziging Warenwetregeling Toevoeging stoffen aan producten voor bijzondere voeding

Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 17 maart 2004, houdende wijziging van de Warenwetregeling Toevoeging stoffen aan producten voor bijzondere voeding

17 maart 2004

Nr. VGB/VL 2464768

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op richtlijn nr. 2004/5/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 20 januari 2004 (PbEU L 14) tot wijziging van richtlijn 2001/15/EG door toevoeging van bepaalde stoffen aan de bijlage, alsmede op artikel 3, vierde lid, van het Warenwetbesluit Producten voor bijzondere voeding;

Besluit:

Artikel I

De bijlage van de Warenwetregeling Toevoeging stoffen aan producten voor bijzondere voeding1 wordt als volgt gewijzigd:

A

In categorie 2: mineralen wordt aan de vermeldingen bij Calcium toegevoegd:

Sulfaat.

B

Aan categorie 3: aminozuren worden de volgende aminozuren met bijbehorende vermelding toegevoegd:

L-serine*

L-arginine-L-aspartaat*

L-lysine-L-aspartaat*

L-lysine-L-glutamaat*

N-acetyl-L-cysteïne*

N-acetyl-L-methionine* (in producten bestemd voor mensen ouder dan één jaar).

C

Aan de vermeldingen in categorie 4: carnitine en taurine wordt toegevoegd:

L-carnitine-L-tartraat.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, J.F. Hoogervorst.

Toelichting

Op 22 februari 2001 is gepubliceerd richtlijn nr. 2001/15/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 15 februari 2001 inzake stoffen die voor specifieke voedingsdoeleinden aan voor bijzondere voeding bestemde levensmiddelen mogen worden toegevoegd (PbEG L 52), verder te noemen: richtlijn 2001/15/EG. Richtlijn 2001/15/EG is krachtens het Warenwetbesluit Producten voor bijzondere voeding geïmplementeerd in de Warenwetregeling Toevoeging stoffen aan producten voor bijzondere voeding.

Sinds de vaststelling van richtlijn 2001/15/EG is na wetenschappelijke evaluatie gebleken dat een aantal nieuwe chemische stoffen zonder gevaar voor de volksgezondheid mogen worden toegevoegd aan producten voor bijzondere voeding. Deze stoffen dienden daarom te worden toegevoegd aan de bijlage van richtlijn 2001/15/EG.

Op 21 januari 2004/5/EG is daartoe gepubliceerd richtlijn nr. 2004/5/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 20 januari 2004 (PbEU L 14) tot wijziging van richtlijn 2001/15/EG door toevoeging van bepaalde stoffen aan de bijlage, verder te noemen: richtlijn 2004/5/EG. Richtlijn 2004/5/EG dient te worden geïmplementeerd door een wijziging van de Warenwetregeling Toevoeging stoffen aan producten voor bijzondere voeding. Deze regeling regelt dat.

Volledigheidshalve zij opgemerkt dat producten die niet voldoen aan de Warenwetregeling Toevoeging stoffen aan producten voor bijzondere voeding, volgens artikel 5 van die regeling met ingang van 1 april 2004 niet meer verhandeld mogen worden.

Deze regeling leidt niet tot administratieve lasten voor het bedrijfsleven.

In onderstaande tabel wordt het verband weergegeven tussen richtlijn 2004/5/EG en deze regeling.

Richtlijn

2004/5/EG

Deze regeling

artikel 1

artikel I

artikel 2 lid 1

artikelen I en II

artikel 2 lid 2

– (geen implementatie vereist)

artikelen 3 en 4

– (geen implementatie vereist).

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

J.F. Hoogervorst

  • 1

    Stcrt. 2001, 229.

Naar boven