Wijziging Warenwetregeling Spaanse pepers
Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 6 februari 2004, VGB/VL 2453942, houdende wijziging van de Warenwetregeling Spaanse pepers
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Handelende in overeenstemming met de Ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en van Economische Zaken;
Gelet op beschikking nr. 2004/92/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 21 januari 2004 inzake noodmaatregelen met betrekking tot Spaanse pepers en producten daarvan (PbEU L 27), op artikel 11, eerste lid, artikel 13, onder a, en artikel 15, eerste lid, van de Warenwet, alsmede op artikel 4, onder c, van het Warenwetbesluit Invoer levensmiddelen uit derde landen;
Besluit:
Artikel I
De Warenwetregeling Spaanse pepers1 wordt als volgt gewijzigd:
A
Artikel 1 komt te luiden:
Artikel 1
In deze regeling wordt verstaan onder:
a. Spaanse pepers en producten daarvan:
1°. vruchten van het geslacht Capsicum, gedroogd, fijngemaakt of gemalen, van de GN-code 0904 20 90, in welke vorm ook; en
2°. currypoeder van de GN-code 0910 50;
bestemd voor consumptie door de mens.
B
Artikel 2 komt te luiden:
Artikel 2
Het is verboden Spaanse pepers en producten daarvan vanuit een land dat niet behoort tot de Europese Unie binnen Nederlands grondgebied te brengen of te verhandelen, anders dan met inachtneming van de bij beschikking 2004/92/EG gestelde voorschriften.
Artikel II
Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.
Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, J.F. Hoogervorst.
Toelichting
Op 21 juni 2003 is gepubliceerd beschikking nr. 2003/460/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 20 juni 2003 inzake noodmaatregelen met betrekking tot Spaanse pepers en producten daarvan (PbEU L 154), verder te noemen: beschikking 2003/460/EG. De aanleiding voor deze publicatie was gelegen in bevindingen van Frankrijk.
Door Frankrijk was namelijk in producten van Spaanse peper, afkomstig uit India, de kleurstof Soedan I aangetoond. De beschikbare experimentele gegevens duidden erop dat deze kleurstof genotoxisch carcinogeen kan zijn, en dat voor deze kleurstof geen toelaatbare dagelijkse inname kan worden vastgesteld. Daarnaast kan Soedan I een sensibiliserende werking hebben via de huid of via inademing. Voorts is deze stof door het Internationaal Instituut voor kankeronderzoek (IARC) als carcinogeen van categorie 3 ingedeeld.
Gezien deze ernstige risico's voor de volksgezondheid heeft de Commissie beschikking 2003/460/EG vastgesteld. Deze beschikking is krachtens de Warenwet bij de Warenwetregeling Spaanse pepers geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving. Krachtens deze regeling diende de invoer en de verhandeling van Spaanse pepers en producten daarvan, plaats te vinden met inachtneming van de bij beschikking 2003/460/EG gestelde voorschriften. Dit gold, gezien de formulering van artikel 2 van deze regeling, ook voor eventuele toekomstige wijziging(en) van deze beschikking.
Sinds juni 2003 hebben de lidstaten van de Europese Unie controles uitgevoerd op de aanwezigheid van Soedan I en verwante stoffen in Spaanse pepers en producten daarvan, zoals currypoeder. Daarbij werden naast Soedan I ook andere stoffen aangetroffen zoals Soedan II, Soedan III en Scarlet Red (Soedan IV). Ook Soedan II, III en IV zijn door het IARC als carcinogeen van categorie 3 ingedeeld. Gezien deze bevindingen is het gewenst dat de bij beschikking 2003/460/EG vastgestelde maatregelen worden gehandhaafd en uitgebreid.
Op 30 januari 2004 is daartoe gepubliceerd beschikking nr. 2004/92/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 21 januari 2004 inzake noodmaatregelen met betrekking tot Spaanse pepers en producten daarvan (PbEU L 27), verder te noemen beschikking 2004/92/EG. Beschikking 2004/92/EG dient geïmplementeerd te worden door een wijziging van de Warenwetregeling Spaanse pepers. Deze regeling strekt daartoe.
Ter bescherming van de volksgezondheid is nu vereist dat zendingen Spaanse pepers en producten daarvan die, ongeacht in welke vorm, vanuit een land dat niet behoort tot de Europese Unie in Nederland worden ingevoerd en bestemd zijn voor menselijke consumptie, vergezeld gaan van een door de betrokken importeur of exploitant van een levensmiddelenbedrijf verstrekt analyserapport. Uit dat rapport moet blijken dat de zending geen Soedan I, Soedan II, Soedan III of Scarlet red (Soedan IV) bevat. Om dezelfde reden moet Nederland Spaanse pepers en producten daarvan die worden ingevoerd of al in de handel zijn, steekproefsgewijs bemonsteren en analyseren. Vervalste Spaanse pepers en producten daarvan moeten, aldus beschikking 2004/92/EG, worden vernietigd om te voorkomen dat zij in de voedselketen terecht komen.
De werking van beschikking 2004/92/EG zal uiterlijk 31 januari 2005 worden geëvalueerd.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
J.F. Hoogervorst