Regeling laden en lossen bulkschepen

Regeling, houdende regels ten aanzien van het veilig laden en lossen van bulkschepen (Regeling laden en lossen bulkschepen)

15 december 2004

Nr. HDJZ/SCH/2004-3019

Hoofddirectie Juridische Zaken

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

Gelet op richtlijn nr. 2001/96/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 4 december 2001 tot vaststelling van geharmoniseerde voorschriften en procedures voor veilig laden en lossen van bulkschepen (PbEG 2002, L 13) en de artikelen 3, tweede lid, 4, eerste lid, onderdeel a, en tweede lid, 5, 7, 8, eerste lid, onderdelen b en c, en tweede lid, 9, eerste en vierde lid, en 11, tweede lid, van de Wet laden en lossen zeeschepen;

Besluit:

§ 1

Begripsbepalingen

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. richtlijn: richtlijn nr. 2001/96/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 4 december 2001 tot vaststelling van geharmoniseerde voorschriften en procedures voor veilig laden en lossen van bulkschepen (PbEG 2002, L 13);

b. wet: Wet laden en lossen zeeschepen;

c. BLU-Code: de bij resolutie A.862(20) van de Algemene vergadering van de Internationale Maritieme Organisatie aangenomen Gedragscode voor veilig laden en lossen van bulkschepen (Code of practice for safe loading and unloading of bulk carriers);

d. ladingverklaringsformulier: het formulier, opgenomen in aanhangsel 5 van de BLU-Code.

§ 2

Nadere invulling verplichtingen terminalexploitant

Artikel 2

De door de terminalexploitant ter voldoening aan artikel 3, eerste lid, van de wet te controleren aspecten van een bulkschip zijn de aspecten, genoemd in bijlage I van de richtlijn.

Artikel 3

De factoren waarmee de terminalexploitant op grond van artikel 4, eerste lid, onderdeel a, van de wet bij de toelating van bulkschepen in de terminal rekening moet houden, zijn:

a. de waterdiepte van de afmeerplaats;

b. de maximumgrootte van het schip;

c. afmeervoorzieningen;

d. fenders;

e. veilige toegangsmogelijkheden; en

f. mogelijke belemmeringen voor het laden of lossen.

Artikel 4

De in de handleidingen, bedoeld in artikel 4, eerste lid, onderdeel b, van de wet op te nemen informatie omvat:

a. de voorschriften van de terminal;

b. de wet, deze regeling, de richtlijn en van het SOLAS-verdrag en de BLU-Code in ieder geval die onderdelen waarnaar in de wet of deze regeling wordt verwezen; en

c. de informatie over de haven en de terminal, bedoeld in aanhangsel 1, punt 1.2, van de BLU-Code.

Artikel 5

1. Als norm, bedoeld in artikel 5, eerste lid, van de wet wordt aangewezen de ISO 9001:2000 norm.

2. Als norm, bedoeld in artikel 5, tweede lid, van de wet overeenkomstig welke het kwaliteitszorgsysteem, bedoeld in artikel 5, eerste lid, van de wet periodiek aan controles moet worden onderworpen, wordt aangewezen de ISO 19011:2002 norm.

3. Een norm is gelijkwaardig aan de in het eerste of tweede lid aangewezen norm indien deze ten minste voldoet aan alle aspecten van de in het eerste lid respectievelijk tweede lid genoemde norm.

§ 3

Nadere invulling verplichtingen kapitein en terminalvertegenwoordiger

Artikel 6

1. De door de kapitein te verstrekken informatie, bedoeld in artikel 7, eerste lid, van de wet omvat de gegevens, bedoeld in bijlage III van de richtlijn.

2. De door de terminalvertegenwoordiger te verstrekken informatie, bedoeld in artikel 7, tweede lid, van de wet, omvat de gegevens, bedoeld in bijlage V van de richtlijn.

Artikel 7

1. De door de kapitein op grond van artikel 8, eerste lid, onderdeel b, van de wet te verrichten taken zijn de taken, die voortvloeien uit de verplichtingen, genoemd in bijlage IV van de richtlijn.

2. De door de terminalvertegenwoordiger op grond van artikel 8, tweede lid, onderdeel a, van de wet te verrichten taken zijn de taken, die voortvloeien uit de verplichtingen, genoemd in bijlage VI van de richtlijn.

3. De gegevens, bedoeld in artikel 8, eerste lid, onderdeel c, en tweede lid, onderdeel b, van de wet zijn gegevens met betrekking tot vaste bulklading die worden ingevuld op een ladingverklaringsformulier, zijnde de gegevens over de lading, bedoeld in voorschrift VI/2 van het SOLAS-verdrag, en een verklaring over de dichtheid van de lading, voorzover deze op grond van voorschrift XII/10 van het SOLAS-verdrag moet worden verstrekt.

§ 4

Laad- of losplan en schriftelijke verklaring

Artikel 8

1. De controlelijst waarvan het laad- of losplan vergezeld gaat op grond van artikel 9, eerste lid, van de wet is de controlelijst inzake veiligheid aan boord en aan de wal, bedoeld in aanhangsel 4 van de BLU-Code.

2. Als model voor het laad- of losplan wordt gebruikt het model, opgenomen in aanhangsel 2 van de BLU-Code, met dien verstande dat het ook het IMO-nummer van het bulkschip bevat.

3. Als model voor de controlelijst inzake veiligheid aan boord en aan de wal wordt gebruikt het model, opgenomen in aanhangsel 3 van de BLU-Code, met toepassing van de richtsnoeren in aanhangsel 4 van de BLU-Code.

4. De overige informatie die in de schriftelijke verklaring, bedoeld in artikel 11, eerste lid, van de wet, wordt opgenomen, omvat, indien een schip is gelost:

a. de vermelding dat de laadruimten zijn geleegd en gereinigd overeenkomstig de voorschriften van de kapitein; en

b. de vermelding van eventuele door het schip opgelopen schade en van reparaties, voorzover die zijn verricht.

§ 5

Slotbepalingen

Artikel 9

1. Een wijziging van de richtlijn gaat voor de toepassing van deze regeling gelden met ingang van de dag waarop aan de betrokken wijzigingsrichtlijn uitvoering moet zijn gegeven.

2. De BLU-Code ligt ter inzage bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Artikel 10

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop de Wet laden en lossen zeeschepen in werking treedt.

Artikel 11

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling laden en lossen bulkschepen.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Verkeer en Waterstaat, K.M.H. Peijs.

Toelichting

Algemeen

Deze regeling strekt tot nadere implementatie van richtlijn nr. 2001/96/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 4 december 2001 tot vaststelling van geharmoniseerde voorschriften en procedures voor veilig laden en lossen van bulkschepen (PbEG 2002, L 13) (hierna: de richtlijn) en is gebaseerd op de Wet laden en lossen zeeschepen (hierna ook: de wet). In de memorie van toelichting bij het voorstel van wet, houdende regels ten aanzien van het veilig laden en lossen van zeeschepen (Wet laden en lossen zeeschepen) (Kamerstukken II, 2003/04, 29 713, nrs. 2 en 3) is reeds uitvoerig ingegaan op het doel en de inhoud van de richtlijn. In de artikelsgewijze toelichting van die memorie is ook reeds uitgebreid ingegaan op de in deze ministeriële regeling te regelen onderwerpen. Deze toelichting kan dan ook beperkt zijn.

De opbouw van deze regeling volgt zoveel mogelijk de opzet van de wet en bevat inhoudelijk een nadere invulling van verplichtingen die voor de terminalexploitant en voor de kapiteins en terminalvertegenwoordigers uit de wet voortvloeien en enige nadere bepalingen ten aanzien van het laad- of losplan. De tarieven voor de ontheffingen die op grond van artikel 21 van de wet kunnen worden verleend aan nieuwe terminals, worden opgenomen in een nieuwe tariefregeling die voor 2005 is opgesteld en waarin veel op de scheepvaart betrekking hebbende tarieven gezamenlijk zijn opgenomen.

In de regeling wordt op diverse plaatsen, net als in de richtlijn, verwezen naar de BLU-Code (de bij resolutie A.862(20) van de Algemene vergadering van de Internationale Maritieme Organisatie aangenomen Gedragscode voor veilig laden en lossen van bulkschepen (Code of practice for safe loading and unloading of bulk carriers)). Voor deze regeling zijn daarvan met name van belang de aanhangsels 2, 3, en 5, waarin modellen zijn opgenomen van het laad- of losplan, de controlelijst inzake veiligheid aan boord en aan de wal en het ladingverklaringsformulier, aanhangsel 4 met de richtsnoeren bij de genoemde controlelijst, en aanhangsel 1, punt 1.2, waarin de informatie over de haven en de terminal staat die in de handleiding van terminals voor kapiteins moet worden opgenomen. Omdat de BLU-Code, die internationaal een aanbeveling en niet verplicht is, niet officieel in het kader van wetgeving in Nederland is gepubliceerd, is deze Code ter inzage gelegd bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (zie artikel 9, tweede lid, van de regeling). Naast deze formele bekendmaking is de Code ook te raadplegen op de internet-site van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). Het internetadres van de site is: http://www.ivw.nl. Op diezelfde site is ook een link opgenomen naar de richtlijn, waarnaar in de regeling wordt verwezen. Door de divisie Scheepvaart van de IVW wordt momenteel ook gewerkt aan het opnemen van verdragen, IMO-besluiten en andere relevante documenten van de IMO, waaronder het op 1 november 1974 te Londen totstandgekomen Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee (Trb. 1976, 157) en de bij dat verdrag behorende bindende protocollen, aanhangsels en bijlagen (hierna: SOLAS-verdrag), dat voor de Wet laden en lossen zeeschepen en de onderhavige regeling ook relevant is.

De uit deze regeling voortvloeiende administratieve lasten zijn reeds verantwoord en gekwantificeerd in paragraaf 7.5.2. van het algemeen deel van de genoemde memorie van toelichting.

Artikelsgewijs

Artikel 1

In deze regeling zijn alleen definities opgenomen, die niet via artikel 1 van de wet in de regeling doorwerken.

Artikel 2

Voor de aspecten die de terminalexploitant van een schip moet controleren, wordt verwezen naar de eisen die zijn opgenomen in bijlage I van de richtlijn. Het gaat onder andere om voldoende omvang van de luikopeningen, de nummers van de luiken, de werkende staat waarin de bedieningssystemen voor de luiken verkeren, voortstuwings- en hulpmachines, dekuitrusting en, voor zover van toepassing, de werking van de slagzijlichten en beladingscomputer.

Artikel 3

De opsomming in dit artikel van factoren waarmee de terminalexploitant, met het oog op de veiligheid van het afmeren, bij de toelating van bulkschepen in de terminal rekening moet houden, is afkomstig uit bijlage II, punt 1, van de richtlijn.

Artikel 4

De informatie die op grond van dit artikel in de handleidingen van de terminals voor de kapiteins van bulkschepen moet worden opgenomen, is gebaseerd op artikel 5, derde lid, van de richtlijn. Het daarin opgenomen zinsdeel ‘voorschriften van de bevoegde autoriteiten’ is geïnterpreteerd in relatie tot de definitie in artikel 3, onderdeel 14, van ‘bevoegde autoriteit.’ De bevoegde autoriteit wordt daarin gedefinieerd als ‘de nationale, regionale of plaatselijke autoriteit die in de lidstaat uit hoofde van de nationale wetgeving met de uitvoering en de handhaving van de voorschriften van deze richtlijn is belast.’ Nu de uitvoering en handhaving op rijksniveau is geregeld, zijn de voorschriften van die autoriteit de onderhavige regeling en de wet waarop die is gebaseerd. Nu in de wet en deze regeling wordt verwezen naar het SOLAS-verdrag en in deze regeling ook nog naar de richtlijn en de BLU-Code, moeten in de handleidingen ook worden opgenomen de richtlijn zelf en van het SOLAS-verdrag en de BLU-Code in ieder geval die onderdelen waarnaar in de wet en de regeling wordt verwezen. Concreet gaat het dan om de voorschriften II-2/3.14, IX/1 en XII/1 (definities ‘combination carrier’, bulkschip en vaste stortlading ten behoeve van de begripsbepalingen in artikel 1 van de wet) en VI/2 en XII/10 van het SOLAS-verdrag (inzake de ladinggegevens in artikel 7, derde lid, van de regeling) en de aanhangsels 1, punt 1.2, 2, 3, 4 en 5 van de BLU-Code. Overigens is de opname in de handleiding van de in artikel 1, onderdeel 7, opgenomen resolutie 6 van de SOLAS-Conferentie van 1997 niet noodzakelijk, omdat die in de begripsbepaling van bulkschip in de wet is verwerkt.

Voor de informatie over de haven en de terminal wordt verwezen naar aanhangsel 1, punt 1.2, van de BLU-Code. Het gaat onder andere om informatie over de contactpersonen van de terminal, procedures voor laden of lossen en de in geval van nood te volgen procedures. Het genoemde onderdeel van de Code is vertaald en deze vertaling is samen met de Code ter inzage gelegd en ook opgenomen op de in het algemeen deel van deze toelichting genoemde internet-site.

Artikel 5

De in dit artikel opgenomen normen zijn afkomstig uit de richtlijn, met die kanttekening dat de ISO 19011:2002 norm voor de controles van het kwaliteitszorgsysteem niet als zodanig in de richtlijn wordt genoemd, maar wel de opvolger is van de in de richtlijn genoemde ISO 10011:1991 norm, die op 3 oktober 2002 is ingetrokken.

De eisen van beide normen zijn generiek en van toepassing op allerlei organisaties, maar moeten in het kader van deze regeling worden toegepast op het laad- en losproces (in brede zin) in terminals, waarop ook de richtlijn betrekking heeft.

Artikel 6

Voor de tussen de kapitein en de terminalvertegenwoordiger over en weer te verstrekken informatie wordt in dit artikel verwezen naar de bijlagen III en V van de richtlijn.

Artikel 7

In het eerste en tweede lid van dit artikel is, voor het laden en lossen van vaste bulklading in of uit een bulkschip, geregeld welke taken kapiteins en terminalvertegenwoordigers moeten verrichten voordat met het laden of lossen wordt begonnen of tijdens het laden of lossen. Daarvoor wordt verwezen naar de bijlagen IV en VI van de richtlijn.

In het derde lid is geregeld van welke gegevens de kapitein moet nagaan of hij erover beschikt en van welke de terminalvertegenwoordiger moet vaststellen of de kapitein ze heeft ontvangen; deze gegevens zijn afkomstig uit het SOLAS-verdrag en worden op grond van dat verdrag door de verscheper (‘shipper’) verstrekt.

Artikel 8

In lijn met artikel 8, eerste lid, van de richtlijn is in het tweede lid van artikel 8 bepaald dat het laad- of losplan volgens het model van aanhangsel 2 van de BLU-Code ook het IMO-nummer van het bulkschip moet bevatten.

Artikel 9

In het eerste lid van dit artikel is, in aanvulling op de dynamische verwijzing naar de richtlijn in artikel 1, onderdeel a, bepaald op welk tijdstip wijzigingen van de richtlijn in de regeling zullen doorwerken.

De BLU-Code is ter inzage gelegd bij de bibliotheek van de Hoofddirectie Juridische Zaken van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, gevestigd aan de Koningskade 4 te Den Haag.

Artikel 10

De inwerkingtreding van deze regeling is gekoppeld aan de inwerkingtreding van de Wet laden en lossen zeeschepen. Het tijdstip van inwerkingtreding van die wet wordt op grond van artikel 28 van die wet bij koninklijk besluit bepaald. In verband met de reeds verstreken implementatiedatum zal het tijdstip van inwerkingtreding in dat koninklijk besluit zo snel mogelijk na de vaststelling van de wet worden bepaald.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

K.M.H. Peijs

Transponeringstabel

Bepalingen uit de richtlijn

Bepalingen van deze regeling en, voorzover relevant, van de wet (Wet laden en lossen zeeschepen)

artikel 3

 

onderdeel 3

artikel 1, onderdeel c, van deze regeling

onderdeel 15

artikel 7, derde lid, van deze regeling

onderdeel 16

artikel 8, tweede lid, van deze regeling en artikel 1, eerste lid, onderdeel k, jº artikel 9, eerste lid, van de wet

onderdeel 17

artikel 8, eerste en derde lid, van deze regeling

onderdeel 18

artikel 7, derde lid, van deze regeling

  

artikel 4

artikel 2 van deze regeling en artikel 3 van de wet

  

artikel 5

 

onderdeel 1/bijlage II, punt 1

artikel 3 van deze regeling en artikel 4, eerste lid, onderdeel a, van de wet

onderdeel 3

artikel 4 van deze regeling en artikel 4, eerste lid, onderdeel b, en tweede lid, van de wet

onderdeel 4, eerste alinea

artikel 5 van deze regeling en artikel 5 van de wet

  

artikel 7

 

onderdeel 1, onder b

artikel 6, eerste lid, van deze regeling en artikel 7, eerste lid, van de wet

onderdeel 1, onder c

artikel 7, derde lid, van deze regeling en artikel 8, eerste lid, onderdeel c, van de wet

onderdeel 1, onder d

artikel 7, eerste lid, van deze regeling en artikel 8, eerste lid, onderdeel b, van de wet

onderdeel 2, onder a

artikel 6, tweede lid, van deze regeling en artikel 7, tweede lid, van de wet

onderdeel 2, onder b

artikel 7, derde lid, van deze regeling en artikel 8, tweede lid, onderdeel b, van de wet

onderdeel 2, onder d

artikel 7, tweede lid, van deze regeling en artikel 8, tweede lid, onderdeel a, van de wet

  

artikel 8

 

onderdeel 1, eerste twee alinea’s

artikel 8, tweede lid, van deze regeling en artikel 9 van de wet

onderdeel 2

artikel 8, eerste en derde lid, van deze regeling en artikel 9, eerste, derde en vierde lid, van de wet

onderdeel 5

artikel 8, vierde lid, van deze regeling en artikel 11 van de wet

Naar boven