Instellingsbesluit Algemene Commissie Administratieve Lasten Burgers

17 november 2004

Nr. DIIOS/DTA2004/7058

Directie Innovatie en Informatiebeleid Openbare Sector

De Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties,

Overwegende dat het bij de uitvoering van de in het programma ‘Administratieve Lastenreductie Burgers’ opgenomen voornemens voor de vermindering van administratieve lasten noodzakelijk is dat ook ervaringen met administratieve lastendruk uit de dagelijkse praktijk worden ingebracht;

Besluit:

Artikel 1

Er is een Algemene Commissie Administratieve Lasten Burgers, hierna te noemen: Algemene Commissie.

Artikel 2

De Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties overlegt met de Algemene Commissie over de beste en meest effectieve manier om de beoogde reductie van administratieve lasten voor burgers te bereiken.

Artikel 3

1. De Algemene Commissie bestaat uit afgevaardigden van de Consumentenbond, het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO), de Landelijke Cliëntenraad (LCR) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

2. De Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties kan andere organisaties uitnodigen incidenteel of permanent met een afgevaardigde aan het overleg deel te nemen.

Artikel 4

Het secretariaat van de Algemene Commissie wordt gevoerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Artikel 5

Het beheer van de bescheiden betreffende de werkzaamheden van de Algemene Commissie geschiedt met inachtneming van de beheersregeling van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op grond van de Archiefwet (Stb. 1995, 276) en het Archiefbesluit (Stb. 1995, 671). De bescheiden worden na het beëindigen van de werkzaamheden overgedragen aan het archief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Artikel 6

Het overleg met de Algemene Commissie wordt ten minste tweemaal per jaar gevoerd.

Artikel 7

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt per 31 mei 2007.

Deze regeling zal (met de toelichting) in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 17 november 2004.
De Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, Th.C. de Graaf.

Toelichting

Burgers en overheid hebben rechten en plichten tegenover elkaar. Daarin investeren zij wederzijds. Maar de rolverhouding tussen burgers en overheid is niet meer van deze tijd1 . Als antwoord daarop heeft het kabinet in het Hoofdlijnenakkoord aangegeven dat de kwaliteit van de publieke dienstverlening moet worden verbeterd en dat de regelzucht en bureaucratie moeten worden verminderd. Die regelzucht en bureaucratie komen onder andere tot uiting in de lasten die burgers ervaren in hun contacten met de overheid in de vorm van vele en vaak tijdrovende verplichtingen tot het verstrekken van informatie2 .

In het Hoofdlijnenakkoord is dan ook als één van de doelstellingen opgenomen om de administratieve lasten voor burgers en bedrijven met een kwart te verminderen voor eind 2007. Onder verantwoordelijkheid van de ministers van EZ en Financiën wordt vermindering van administratieve lasten voor het bedrijfsleven gecoördineerd3 .

Voor de vermindering van de administratieve lasten voor burgers heeft de Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties een coördinerende verantwoordelijkheid.

In het plan van aanpak ‘Administratieve Lastenreductie voor Burgers’ dat de Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties op 1 juni 2004 namens het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gezonden, staan de activiteiten beschreven die worden ondernomen om de administratieve lasten voor burgers te verminderen.

Het doel van de Algemene Commissie is om bij de uitvoering van het programma Administratieve Lastenreductie Burgers de ervaringen uit de dagelijkse praktijk in te brengen. De Algemene Commissie fungeert bij de uitvoering van dit programma als klankbord. Haar toegevoegde waarde zal er in het bijzonder in bestaan dat haar leden vanuit de praktijk van burgers zullen kunnen aangeven bij wie regels en regelingen van diverse ministeries en van verschillende andere overheden en (zelfstandige) bestuursorganen samenkomen en welke onduidelijkheden, doublures en tegenstrijdigheden als gevolg hiervan ontstaan. Tevens draagt de Commissie oplossingen aan voor de geconstateerde problemen.

De uitkomsten van het overleg met de Algemene Commissie zullen worden ingebracht in het interdepartementaal overleg en het overleg dat de Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties voert met de mede-overheden.

De Algemene Commissie bestaat uit vertegenwoordigers van (grote) burgerorganisaties.

De Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties,

Th.C. de Graaf

Naar boven