Wijziging Regeling WWB

Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van 27 januari 2004, Directie Algemeen Arbeidsmarktbeleid, nr. AAM/BR/2004/3816 tot wijziging van de Regeling WWB in verband met een wijziging van de regels betreffende uit- en aanbesteding

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 4.1, vijfde lid, van het Besluit SUWI;

Besluit:

Artikel I

Artikel 6, vierde lid, van de Regeling WWB1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de eerste volzin wordt ‘Artikel 4.1, eerste lid’ vervangen door: Artikel 4.1, eerste en tweede lid.

2. In de tweede volzin wordt ‘artikel 4.1, eerste lid’ vervangen door: artikel 4.1, eerste en tweede lid.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2004.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 27 januari 2004.
De Staatssecretaris van Sociale Zakenen Werkgelegenheid, M. Rutte.

Toelichting

Met de inwerkingtreding van de Wet werk en bijstand (WWB) is ondermeer ook het Besluit SUWI aangepast. Op basis van het aangepaste Besluit SUWI (artikel 4.1, vijfde lid) zijn in de Regeling WWB (artikel 6) regels uitgevaardigd betreffende het uit- en aanbesteden van werkzaamheden in het kader van voorzieningen als bedoeld in artikel 7, eerste lid, onderdeel a, van de WWB. Deze regels zijn voor een belangrijk deel afgeleid van de voorheen bestaande Beleidsregels vaststelling subsidie Wet inschakeling werkzoekenden voor het jaar 2003. Wel zijn in de Regeling WWB, ten opzichte van de eerder genoemde beleidsregels, enkele versoepelingen aangebracht. Zo is – na aftrek van diverse werkzaamheden waarbij de nationale regels betreffende uit- en aanbesteding niet gelden – de zogenoemde vrije ruimte voor gemeenten waarbinnen uitbesteding niet wordt vereist opgehoogd van 20% naar 30% en is bepaald dat € 100.000,– niet behoeft te worden uitbesteed. Daar waar gemeenten toch uitbesteden, zo was in de Regeling WWB bepaald, golden ook de aanbestedingsregels van het Besluit SUWI.

De aanbestedingsregels uit het Besluit SUWI bepalen dat gemeenten altijd meerdere offertes moeten opvragen; ook bij kleine contracten.

Tegelijk gelden er Europese regels. Daarbij is vooral het transparantiebeginsel uit het EU-Verdrag relevant. Daaruit volgt dat altijd een passende mate van openbaarheid moet worden betracht. Gemeenten moeten volgens deze richtlijn hun voornemens tot inkopen van reïntegratiediensten vooraf bekend maken, zodat geïnteresseerde bedrijven de kans krijgen een offerte uit te brengen. Wat een passend kanaal voor publicatie is, hangt af van de omvang van de opdracht.

Op 18 december 2003 is tijdens een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer dit onderwerp ook aan de orde geweest. Daarbij is toegezegd dat de Regeling WWB op dit punt verder zal worden versoepeld om tegemoet te komen aan de praktische bezwaren rond het aanbesteden, met name in relatie tot de kleinere contracten.

Met deze wijzigingsregeling wordt hieraan gevolg gegeven.

Met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2004 is nu in de Regeling WWB bepaald dat (na aftrek van dezelfde werkzaamheden als thans voorgeschreven) € 100.000,– alsmede de 30% vrije ruimte in het vervolg niet alleen vrij zijn van de uitbestedingsverplichting, maar ook – als desondanks door gemeenten toch voor uitbesteding wordt gekozen, – vrij zijn van de aanbestedingsverplichting.

Met nadruk wordt er overigens op gewezen dat de Europese regels, met name die rond de transparantie, gewoon van toepassing blijven. De nationale wetgever kan immers Europese regels niet opzij zetten.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

M. Rutte

  • 1

    Stcrt. 2003, 204; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 11 december 2003 (Stcrt. 251).

Naar boven