Wijziging Warenwetregeling Vrijstelling gekoeld bewaren in kantines en restaurants

Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport houdende wijziging van de Warenwetregeling Vrijstelling gekoeld bewaren in kantines en restaurants

13 oktober 2004

Nr. VGP/VL 2523221

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelende in overeenstemming met de Ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en van Economische Zaken;

Gelet op artikel 16, eerste en vierde lid, van de Warenwet;

Besluit:

Artikel I

De Warenwetregeling Vrijstelling gekoeld bewaren in kantines en restaurants1 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1

Ten aanzien van eet- en drinkwaren die in kantines van instellingen of in restaurants voor directe consumptie door de eindverbruiker voorhanden wordt gehouden, wordt vrijstelling verleend van artikel 15, eerste lid, van het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen, voor zover het de temperatuur betreft waarbij de daar bedoelde eet- of drinkwaren ten hoogste in voorraad mogen worden gehouden, onder de volgende voorschriften:

a. de desbetreffende waar wordt gedurende een eenmalige periode van ten hoogste twee uur aangeboden voor directe consumptie door de eindgebruiker;

b. voor zover het een voorverpakte eet- of drinkwaar betreft, wordt de desbetreffende waar voorafgaand aan de onder a bedoelde periode van ten hoogste twee uur van een onuitwisbaar en als zodanig herkenbaar merkteken voorzien;

c. de exploitant van de desbetreffende gelegenheid neemt ter zake een daartoe opgestelde procesbeschrijving in acht:

1°. waarin ten minste is aangegeven op welke wijze de met het toezicht of de opsporing belaste ambtenaren achteraf kunnen vaststellen dat steeds het van toepassing zijnde voorschrift, bedoeld onder a of b, in acht is genomen; en

2°. die voldoet aan de bijlage; en

d. de registratielijst, bedoeld in de bijlage, wordt door de onder c bedoelde exploitant gedurende ten minste één jaar bewaard in de onderneming en desgevraagd terstond ter beschikking gesteld van de met het toezicht of de opsporing belaste ambtenaar.

B

De bijlage wordt als volgt gewijzigd:

1. De zinsnede ‘Deze bijlage behoort bij artikel 1, onder b, 2°’ wordt vervangen door: Deze bijlage behoort bij artikel 1, onder c, 2°.

2. De zinsnede ‘de procesbeschrijving, bedoeld in artikel 1, onder b’ wordt vervangen door: de procesbeschrijving, bedoeld in artikel 1, onder c.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, J.F. Hoogervorst.

Toelichting

De Warenwetregeling Vrijstelling gekoeld bewaren in kantines en restaurants (verder: de vrijstellingsregeling) verleent onder voorwaarden vrijstelling van artikel 15, eerste lid, onder b, van het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen. Als gevolg daarvan mogen (a) niet-voorverpakte eet- en drinkwaren, en (b) voorverpakte eet- drinkwaren die op het etiket geen voorgeschreven bewaartemperatuur bevatten, onder de in artikel 1 van de vrijstellingsregeling genoemde voorwaarden eenmalig voor ten hoogste twee uur ongekoeld voor directe consumptie worden aangeboden aan de eindverbruiker. Indien geen gebruik wordt gemaakt van de vrijstellingsregeling, zouden deze eet- en drinkwaren bij ten hoogste 7 °C voor consumptie moeten worden aangeboden.

In de praktijk blijkt behoefte te bestaan aan uitbreiding van de reikwijdte van deze vrijstelling tot ook voorverpakte eet- en drinkwaren die op het etiket wél een voorgeschreven bewaartemperatuur bevatten. Uit oogpunt van bescherming van de volksgezondheid bestaat geen bezwaar tegen deze uitbreiding, voor zover de desbetreffende eet- of drinkwaar vóór aanvang van de ongekoelde presentatie wordt voorzien van een onuitwisbaar en als zodanig herkenbaar merkteken. Alleen met behulp van dit merkteken kan misbruik van de vrijstellingsregeling worden voorkómen. Bij deze wijzigingsregeling worden de hiervoor noodzakelijke wijziging aangebracht in de vrijstellingsregeling.

Als gevolg van de aldus gewijzigde vrijstellingsregeling mag bijvoorbeeld een portieverpakking van een dessert met op het etiket een voorgeschreven bewaartemperatuur van ten hoogste 4 °C, in het kader van een maaltijdverstrekking in bijvoorbeeld een verzorgingshuis ongekoeld worden uitgereikt.

Deze regeling heeft als vrijstellingsregeling geen gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven.

De ontwerpregeling is op 5 juli 2004 gemeld aan de Commissie van de Europese Gemeenschappen, ter voldoening aan artikel 8, eerste lid, van richtlijn nr. 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften (PbEG L 204). De notificatie aan de Commissie was noodzakelijk, aangezien artikel I, onder A, van de ontwerpregeling een technisch voorschrift is in de zin van richtlijn 98/34/EG.

Voor zover de ontwerpregeling kwantitatieve invoerbeperkingen of maatregelen van gelijke werking bevat, worden deze maatregelen gerechtvaardigd ter bescherming van de volksgezondheid.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

J.F. Hoogervorst

  • 1

    Stcrt. 1994, 226; laatstelijk gewijzigd bij regeling van 18 oktober 2001, Stcrt. 204.

Naar boven