Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatscourant 2004, 194 pagina 16 | Besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatscourant 2004, 194 pagina 16 | Besluiten van algemene strekking |
Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 30 september 2004, nr. VGP/VL 2517847, houdende wijziging van de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Handelende in overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;
Gelet op:
– richtlijn nr. 2004/59/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 23 april 2004 (PbEU L 120) tot wijziging van richtlijn nr. 90/642/EEG van de Raad wat de daarin vastgestelde maximumgehalten voor broomproylaatresiduen betreft;
– richtlijn nr. 2004/61/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 26 april 2004 (PbEU L 127) tot wijziging van de bijlagen bij de richtlijnen nr. 86/362/EEG, 86/363/EEG en 90/642/EEG van de Raad wat betreft de maximumgehalten aan residuen van bepaalde bestrijdingsmiddelen waarvan het gebruik in de Europese Gemeenschap verboden is; en
– artikel 1 van het Residubesluit;
Besluit:
Bijlage II van de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen1 wordt als volgt gewijzigd:
a. De in de kolommen opgenomen tekst behorende bij de bestrijdingsmiddelen genoemd in de bijlage bij de bestaande regeling, wordt vervangen door de in de kolommen opgenomen tekst van de bijlage bij deze regeling.
b. Bij Voetnoten wordt opgenomen:
22) in de residudefinitie betrokken congeneren van camfechloor (toxafeen) zijn:
Parlar 26: 2-endo,3-exo,5-endo,6-exo,8,8,10,10-octachloorbornaan
Parlar 50: 2-endo,3-exo,5-endo,6-exo,8,8,9,10,10-nonachloorbornaan
Parlar 62: 2,2,5,5,8,9,9,10,10-nonachloorbornaan
c. Aan het slot van het onderdeel Motief, worden drie regels toegevoegd, luidende:
8. Aanpassing aan richtlijn 2004/59/EG van 23 april 2004 (PbEU L 120).
9. Aanpassing aan richtlijn 2004/61/EG van 26 april 2004 (PbEU L 127).
10. Correctie.
1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de 25 oktober 2004.
2. In afwijking van het eerste lid treden de voorschriften met betrekking tot aldrin, binapacryl, camfechloor, captafol, chloordaan, 2-chloorethanol, 1,2-dichloorethaan, dinosep, etheenoxide, alfa-HCH, bêta-HCH, hexachloorbenzeen, kwikverbindingen en nitrofen in werking met ingang van 26 januari 2005.
Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
Deze regeling strekt tot uitvoering van de volgende twee richtlijnen van de Commissie van de Europese Gemeenschappen:
– richtlijn nr. 2004/59/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 23 april 2004 (PbEU L 120) houdende wijziging van richtlijn nr. 90/642/EEG van de Raad ten aanzien van de vaststelling van maximumgehalten aan residuen van broompropylaat betreft, verder te noemen richtlijn 2004/59/EG;
– richtlijn nr. 2004/61/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 26 april 2004 (PbEU L 127) houdende wijziging van de bijlagen bij de richtlijnen nr. 86/362/EEG, 86/363/EEG en 90/642/EEG van de Raad wat betreft maximumgehalten aan residuen van bepaalde bestrijdingsmiddelen waarvan het gebruik in de Europese Gemeenschap verboden is, verder te noemen richtlijn 2004/61/EG.
Voor producten van plantaardige oorsprong, met inbegrip van groenten en fruit, worden residugehalten vastgesteld op een zodanig niveau als voor een effectieve gewasbescherming nodig is. Hierbij is de hoeveelheid residu zo klein mogelijk en tegelijk toxicologisch aanvaardbaar, mede gelet op de geschatte inname via de voeding. De maximumgehalten aan residuen (MRL’s) komen overeen met de bovengrens van de hoeveelheden residu die naar verwachting in producten kunnen worden gevonden wanneer goede landbouwpraktijken in acht zijn genomen. Hetzelfde geldt voor producten van dierlijke oorsprong.
Richtlijn 2004/59/EG stelt voor het bestrijdingsmiddel broompropylaat MRL’s voor producten van plantaardige oorsprong vast.
Richtlijn 2004/61/EG noemt een groot aantal bestrijdingsmiddelen waarvan het gebruik bij wet verboden is. Omdat geen residuen kunnen worden getolereerd, moeten de MRL’s die op de desbetreffende bepalingsgrens voor verse producten zijn vastgesteld, ook voor samengestelde en verwerkte producten gelden. Aangezien een aantal in deze richtlijn genoemde MRL’s reeds eerder in de wetgeving was opgenomen, was het nu niet nodig alle MRL’s uit deze richtlijn te implementeren.
Alle maatregelen die in bovengenoemde richtlijnen zijn getroffen zijn in overeenstemming met de adviezen van het Permanent Comité voor voedselketen en diergezondheid.
Tenslotte is van de gelegenheid gebruik gemaakt een kleine correctie uit te voeren met betrekking tot de MRL van aldrin in granen.
Deze regeling leidt niet tot administratieve lasten voor het bedrijfsleven.
In onderstaande transponeringstabel wordt het verband weergegeven tussen de richtlijnen 2004/59/EG en 2004/61/EG en deze regeling.
Richtlijn | Regeling Residuen van bestrijdingsmiddelen |
---|---|
2004/59/EG | |
artikel 1 | Bijlage II |
artikel 2, 3 en 4 | geen omzetting vereist |
2004/61/EG | |
artikel 1, 2, 3 en 4 | Bijlage II |
artikel 5, 6 en 7 | geen omzetting vereist |
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
J.F. Hoogervorst
Bestrijdingsmiddel, bestanddeel daarvan of omzettingsproduct | Omzettingsproducten inbegrepen in toegelaten maximumgehalten | Maximumgehalten aan residuen uitgedrukt als | Toegelaten maximumgehalten aan residuen (mg/kg) | Voet- noot | Motief | |
---|---|---|---|---|---|---|
aldrin | dieldrin | afzonderlijk of | pastinaken | 0,02 | 9 | |
gezamenlijk, | Cucurbitaceae (met | 0,02 | 9 | |||
uitgedrukt als | eetbare schil) | |||||
dieldrin (HEOD) | Cucurbitaceae (met | 0,03 | 9 | |||
niet-eetbare schil) | ||||||
oliehoudende zaden | 0,02 | 9 | ||||
thee | 0,02* | 9 | ||||
hop | 0,02* | 9 | ||||
granen | 0,01 | 10 | ||||
cacaoproducten | 0,05 | 1) | ||||
vlees | 0,2 | 2) | ||||
melk | 0,006 | 3) | ||||
eieren | 0,02 | 4) | ||||
aal | 0,1 | |||||
vislever | 0,2 | |||||
overige visserijproducten | 0,05 | |||||
wild en gevogelte | 0,2 | 2) | ||||
overige dierlijke oliën en vetten | 0,2 | |||||
overige | 0,01* | |||||
binapacryl | geen | binapacryl | thee | 0,1* | ||
hop | 0,1* | |||||
granen | 0,01* | 9 | ||||
vlees | 0,01* | 2) | 9 | |||
melk | 0,01* | 9 | ||||
eieren | 0,01* | 9 | ||||
overige | 0,05* | |||||
broompropylaat | geen | broompropylaat | citrusvruchten | 2 | 8 | |
pitvruchten | 2 | 8 | ||||
tafel- en wijndruiven | 2 | 8 | ||||
tomaten | 1 | 8 | ||||
bonen (met peul) | 1 | 8 | ||||
oliehoudende zaden | 0,1* | |||||
thee | 0,1* | |||||
hop | 0,1* | |||||
vlees | 0,05* | 1) | ||||
overige | 0,05* | |||||
camfechloor (toxafeen) | ||||||
a) plantaardige | geen | camfechloor | alle | 0,1* | 9 | |
producten | (toxafeen) | |||||
(gechloreerd kamfeen met 67–69% chloor) | ||||||
b) dierlijke | Parlar 26, Parlar 50 | som van | pluimveevlees | 0,05* | 1) en 22) | 9 |
producten | en Parlar 62 | Parlar 26, | eieren | 0,05* | 22) | 9 |
Parlar 50 | ||||||
en Parlar 62 | ||||||
geen | camfechloor | vlees (behalve | 0,1* | 1) | 9 | |
(toxafeen) | pluimveevlees) | |||||
(gechloreerd | melk | 0,1* | 9 | |||
kamfeen met | ||||||
67–69% chloor) | ||||||
captafol | geen | captafol | thee | 0,1* | ||
hop | 0,1* | |||||
granen | 0,05 | |||||
vlees | 0,01* | 1) | 9 | |||
melk | 0,01* | 9 | ||||
eieren | 0,01* | 9 | ||||
overige | 0,02* | |||||
chloordaan | ||||||
a) plantaardige | geen | som van | oliehoudende zaden | 0,02* | 9 | |
producten | cis- en trans- | thee | 0,02* | 9 | ||
chloordaan | hop | 0,02* | 9 | |||
granen | 0,02 | |||||
overige | 0,01* | 9 | ||||
b) dierlijke | oxychloordan | som van | vlees | 0,05 | 2) | |
producten | cis- en trans- | melk | 0,002 | 3) | ||
chloordaan | eieren | 0,005 | 4) | |||
en | aal | 0,05 | ||||
oxychloordaan, | vislever | 0,1 | ||||
uitgedrukt als | overige visserijproducten | 0,02 | ||||
chloordaan | overige | 0,05 | 2) | |||
2-chloorethanol | zie etheenoxide | 9 | ||||
1,2-dichloorethaan | geen | 1,2-dichloorethaan | oliehoudende zaden | 0,02* | 9 | |
thee | 0,02* | 9 | ||||
hop | 0,02* | 9 | ||||
vlees | 0,1* | 1) | 9 | |||
melk | 0,1* | |||||
eieren | 0,1* | |||||
overige | 0,01* | 9 | ||||
dinoseb | geen | dinoseb | thee | 0,1* | ||
hop | 0,1* | |||||
granen | 0,01* | 9 | ||||
vlees | 0,01* | 9 | ||||
melk | 0,01* | 9 | ||||
eieren | 0,01* | 9 | ||||
overige | 0,05* | |||||
etheenoxide | 2-chloorethanol | som van | oliehoudende zaden | 0,2* | 9 | |
etheenoxide | thee | 0,2* | 9 | |||
en | hop | 0,2* | 9 | |||
2-chloorethanol, | granen | 0,02* | 9 | |||
uitgedrukt als | specerijen | 0,2* | 9 | |||
etheenoxide | vlees | 0,02* | 1) | 9 | ||
melk | 0,02* | 9 | ||||
eieren | 0,02* | 9 | ||||
overige | 0,1* | 9 | ||||
alfa-HCH | geen | alfa-HCH | oliehoudende zaden | 0,02* | 5) | 9 |
thee | 0,02* | 5) | 9 | |||
hop | 0,02* | 5) | 9 | |||
granen | 0,02 | 5) | ||||
cacaoproducten | 0,1 | 1) | ||||
vlees | 0,2 | 2) | ||||
melk | 0,004 | 3) | ||||
eieren | 0,02 | 4) | ||||
wild en gevogelte | 0,2 | 2) | ||||
aal | 0,05 | |||||
vislever | 0,1 | |||||
overige visserijproducten | 0,02 | |||||
overige | 0,01* | 5) | 9 | |||
bêta-HCH | geen | bêta-HCH | olie houdende zaden | 0,02* | 5) | 9 |
thee | 0,02* | 5) | 9 | |||
hop | 0,02* | 5) | 9 | |||
granen | 0,02 | 5) | ||||
cacaoproducten | 0,15 | 1) | ||||
vlees | 0,1 | 2) | ||||
melk | 0,003 | 3) | ||||
eieren | 0,01 | 4) | ||||
wild en gevogelte | 0,1 | 2) | ||||
aal | 0,05 | |||||
vislever | 0,1 | |||||
overige visserijproducten | 0,02 | |||||
overige | 0,01* | 5) | 9 | |||
hexachloorbenzeen | geen | hexachloorbenzeen | oliehoudende zaden | 0,02* | 9 | |
thee | 0,02* | 9 | ||||
hop | 0,02* | 9 | ||||
vlees | 0,2 | 2) | ||||
melk | 0,01 | 3) | ||||
eieren | 0,02 | 4) | ||||
wild en gevogelte | 0,2 | 2) | ||||
aal | 0,1 | |||||
vislever | 0,2 | |||||
overige visserijproducten | 0,05 | |||||
overige | 0,01* | |||||
kwikverbindingen | geen | Hg | oliehoudende zaden | 0,02* | 9 | |
thee | 0,02* | 9 | ||||
hop | 0,02* | 9 | ||||
vlees | 0,01* | 1) | 9 | |||
visserijproducten | 18) | |||||
overige | 0,01* | 9 | ||||
nitrofen | geen | nitrofen | oliehoudende zaden | 0,02* | 9 | |
thee | 0,02* | 9 | ||||
hop | 0,02* | 9 | ||||
vlees | 0,01* | 1) | 9 | |||
overige | 0,01* |
Stcrt. 1984, 54; laatstelijk gewijzigd bij regeling van 8 juni 2004 (Stcrt. 115).
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2004-194-p16-SC66856.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.