Wijziging Regeling aanwijzing besmettelijke dierziekten

Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 28 juli 2004, nr. TRCJZ/2004/4114, Directie Juridische Zaken, houdende wijziging van de Regeling aanwijzing besmettelijke dierziekten in verband met de implementatie van beschikking (EG) nr. 2003/83.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op Beschikking (EG) nr. 2003/83 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 5 februari 2003 (PbEU L 32) houdende wijziging van Richtlijn 95/70/EG van de Raad tot vaststelling van minimale communautaire maatregelen ter bestrijding van bepaalde ziekten van tweekleppige weekdieren;

Gelet op de artikelen 3, laatste onderdeel oo, en 5, eerste lid, laatste onderdeel mm, van het Besluit verdachte dieren;

Besluit:

Artikel I

De Regeling aanwijzing besmettelijke dierziekten1 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 8a wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel a komt te luiden:

a. bonamiosis veroorzaakt door Bonamia ostreae, Bonamia exitiosus of Mikrocytos roughleyi;.

2. Onderdeel d komt te luiden:

d. perkinosis veroorzaakt door Perkinsus marinus, Perkinsus olseni of Perkinsus atlanticus;.

3. Onderdeel e komt te luiden:

e. microcytosis veroorzaakt door Mikrocytos mackini;.

4. Onderdeel f komt te luiden:

f. verwelkingssyndroom bij zeeoren veroorzaakt door Candidatus Xenohaliotis californiensis.

B

Artikel 10c komt te luiden:

Artikel 10c

De termijn, bedoeld in artikel 3, laatste onderdeel oo, van het Besluit verdachte dieren is:

a. bij TSE’s bij schapen en geiten 20 jaar;

b. bij bonamiosis veroorzaakt door Bonamia exitiosus of Mikrocytos roughleyi 3 maanden;

c. bij perkinosis veroorzaakt door Perkinsus atlanticus 3 maanden;

d. bij het verwelkingssyndroom bij zeeoren veroorzaakt door Candidatus Xenohaliotis californiensis 8 maanden.

C

Artikel 10d komt te luiden:

Artikel 10d

De termijn, bedoeld in artikel 5, eerste lid, laatste onderdeel mm, van het Besluit verdachte dieren is:

a. bij TSE’s bij schapen en geiten 4 maanden;

b. bij bonamiosis veroorzaakt door Bonamia exitiosus of Mikrocytos roughleyi 3 maanden;

c. bij perkinosis veroorzaakt door Perkinsus atlanticus 3 maanden;

d. bij het verwelkingssyndroom bij zeeoren veroorzaakt door Candidatus Xenohaliotis californiensis 8 maanden.

D

In artikel 10e wordt na de woorden ‘van bepaalde overdraagbare spongiforme encefalopatieën’ ingevoegd: , richtlijn nr. 95/70/EG van de Raad van de Europese Unie van 22 december 1995 tot vaststelling van minimale communautaire maatregelen ter bestrijding van bepaalde ziekten van tweekleppige weekdieren (PbEG L 332).

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 28 juli 2004.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
overeenkomstig het door de minister genomen besluit:de Directeur-Generaal Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
R.M. Bergkamp.

Toelichting

De onderhavige regeling strekt tot implementatie van Beschikking (EG) nr. 2003/83 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 5 februari 2003 (PbEU L 32) houdende wijziging van Richtlijn 95/70/EG van de Raad tot vaststelling van minimale communautaire maatregelen ter bestrijding van bepaalde ziekten van tweekleppige weekdieren.

Deze beschikking vervangt Bijlage D van Richtlijn nr. 95/70/EG van de Raad van de Europese Unie van 22 december 1995 tot vaststelling van minimale communautaire maatregelen ter bestrijding van bepaalde ziekten van tweekleppige weekdieren (PbEG L 332), hierna Richtlijn nr. 95/70/EG. In bijlage D van Richtlijn nr. 95/70/EG zijn de ziekten bij tweekleppige weekdieren vermeld ten aanzien waarvan de lidstaten de in die richtlijn vastgestelde bestrijdingsmaatregelen moeten treffen.

Ten gevolge van de vervanging van bijlage D geldt de ziekteverwekker Mikrocytos roughleyi thans als verwekker van bonamiosis tezamen met de ziekteverwekker Bonamia ostreae en Bonamia exitiosus, is de ziekteverwekker Perkinsus atlanticus toegevoegd als verwekker van perkinosis, is de ziekteverwekker Candidatus Xenohaliotis californiensis aangewezen als verwekker van het verwelkingssyndroom bij zeeoren en is de ziekte iridovirosis niet langer aangewezen.

Richtlijn nr. 95/70/EG is geïmplementeerd in het Besluit van 20 juli 1998, houdende onder meer wijziging van diverse besluiten op het gebied van dierziektebestrijding (Stb. 1998, 647). Met de onderhavige regeling worden de bovenvermelde wijzigingen in Bijlage D van Richtlijn nr. 95/70/EG doorgevoerd in het bestrijdingsregime, zoals dat thans op basis van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWWD) voor ziekten van tweekleppige weekdieren geldt. Hierdoor zijn de betrokken ziekten bij tweekleppige weekdieren aangewezen als besmettelijke ziekte in de zin van artikel 15 van de GWWD (zie de wijziging van artikel 8a van de Regeling aanwijzing besmettelijke dierziekten). Dit betekent onder meer dat met betrekking tot deze ziekten ingevolge de artikelen 19 en 100 van de GWWD een meldingsplicht geldt en dat tegen deze ziekten de dierziektepreventie- en dierziektebestrijdingsmaatregelen van onder meer de artikelen 17, 18, 22 en 30 van de GWWD kunnen worden getroffen.

Voorts voorziet deze regeling in de vaststelling van de termijnen die bepalend zijn voor de vraag of tweekleppige weekdieren ingevolge het Besluit verdachte dieren als verdacht worden aangemerkt, namelijk wanneer zij binnen die termijnen in contact zijn geweest met besmette tweekleppige weekdieren (zie de wijziging van artikel 10c van de Regeling aanwijzing besmettelijke dierziekten), en voor hoelang zij vervolgens als verdacht blijven aangemerkt (zie de wijziging van artikel 10d van de Regeling aanwijzing besmettelijke dierziekten).

Het belang van de onderhavige regeling is voor de Nederlandse situatie met betrekking tot tweekleppige weekdieren overigens zeer beperkt. De betrokken ziekten betreffen weekdieren die in Nederland niet worden gehouden. De onderhavige regeling brengt derhalve voor de Nederlandse schelpdierenhouders geen administratieve lasten met zich.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

overeenkomstig het door de minister genomen besluit:de Directeur-Generaal Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

R.M. Bergkamp

Bijlage

Implementatietabel

EU-regeling

Nationale bepalingen

Beschikking (EG) nr. 2003/83 (= wijziging van bijlage D van richtlijn nr.

95/70/EG)

Artt. 8a, onderdelen a, d, e en f, 10c, onderdelen b tot en met d, en 10d, onderdelen b tot en met d, Regeling aanwijzing besmettelijke dierziekten

  • 1

    Stcrt. 1996, 61; laatstelijk gewijzigd bij ministeriële regeling van 12 januari 2004 (Stcrt. 14).

Naar boven