Wijziging definitie multilaterale ontwikkelingsbanken

Regeling van De Nederlandsche Bank N.V. van 23 juni 2004, houdende wijziging van de definitie van multilaterale ontwikkelingsbanken in de solvabiliteitsvoorschriften zoals opgenomen in het Handboek Wet toezicht kredietwezen 1992

De Nederlandsche Bank N.V.,

gelet op Richtlijn 2004/69/EG van de Commissie van 27 april 20004 (PbEG L 125) tot wijziging van Richtlijn 2000/12/EG van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de definitie van multilaterale ontwikkelingsbanken en artikel 20 lid 3 onderdeel 1 en 2 Wet toezicht kredietwezen 1992;

na overleg met de betrokken representatieve organisaties;

besluit:

Artikel I

De definitie van multilaterale ontwikkelingsbanken in onderdeel 9001 van het Handboek Wet toezicht kredietwezen 1992 komt te luiden:

Multilaterale ontwikkelingsbanken

Betreft de volgende inter- en supranationale organen:

- African Development Bank (AFDB);

- Asian Development Bank (ASDB);

- Caribbean Development Bank (CDB);

- Council of Europe Development Bank (CEB);

- Europees Investeringsfonds (EIF);

- Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO);

- Europese Investeringsbank (EIB);

- Inter American Development Bank (IADB);

- Inter-American Investment Corporation (IIC);

- International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) en International Finance Corporation (IFC) (Wereldbank);

- Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA);

- Nordic Investment Bank (NIB).

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Amsterdam, 23 juni 2004.
De Nederlandsche Bank N.V.

Toelichting

In richtlijn 2000/12/EG zijn voor kredietinstellingen voorschriften opgenomen voor de berekening van de solvabiliteitsratio. De solvabiliteitsratio drukt de verhouding uit tussen het eigen vermogen van de kredietinstelling en het totaal van de naar risicograad gewogen activa. Voor iedere activa categorie geeft de richtlijn bepaalde wegingsfactoren. Daaronder vallen ook activa die vorderingen op multilaterale ontwikkelingsbanken vertegenwoordigen of door multilaterale ontwikkelingsbanken zijn gegarandeerd. Daarnaast geeft de richtlijn grenswaarden voor de risico's die een kredietinstelling met betrekking tot één cliënt of een groep verbonden cliënten mag aangaan. De toezichthouders mogen onder bepaalde voorwaarden vrijstelling van deze grenswaarden geven, ondermeer wanneer de uitstaande risico's zijn afgedekt door in onderpand gegeven obligaties die zijn uitgegeven door, ondermeer, multilaterale ontwikkelingsbanken.

In artikel 1, punt 19 van richtlijn 2000/12/EG wordt het begrip multilaterale ontwikkelingsbanken gedefinieerd door middel van een opsomming, Deze opsomming is nu uitgebreid met het Multilateral Investment Guaranty Agency ( MIGA). Het MIGA is lid van de Wereldbankgroep en verleent op basis van bepaalde criteria garanties aan investeerders uit de particuliere sector ter dekking van niet-commerciële risico's, voortkomend uit ondermeer onteigening, oorlog en onlusten in ontwikkelingslanden die bij het MIGA zijn aangesloten.

De Nederlandsche Bank kan op basis van artikel 20 Wet toezicht kredietwezen aan kredietinstellingen regels stellen in het belang van hun solvabiliteit. De uit richtlijn 2000/12/EG voortvloeiende solvabiliteitsvoorschriften worden door De Nederlandsche Bank uitgevaardigd en zijn opgenomen in het Handboek Wet toezicht kredietwezen 1992. De solvabiliteitsvoorschriften bevinden zich in de onderdelen 4001 en volgende. Aan het Handboek is in onderdeel 9001 een lijst van definities gehecht van de termen die in het Handboek en de rapportageformulieren worden gehanteerd. Met de aanpassing van de definitie van multilaterale ontwikkelingsbanken in het Handboek is de Europese richtlijn in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd.

Amsterdam, 23 juni 2004.

De Nederlandsche Bank N.V.

Naar boven