Instellingsbesluit Taskforce Handicap en Samenleving

Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 1 april 2004, nr. DGB/OAG/2485476, houdende de instelling van de Taskforce Handicap en Samenleving

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Besluit:

Artikel 1

Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. de Taskforce: de Taskforce, genoemd in artikel 2;

b. de Staatssecretaris: de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Artikel 2

Doel Taskforce

1. Er is een Taskforce Handicap en Samenleving.

2. De Taskforce heeft tot doel om een mentaliteitsverandering in de maatschappij te realiseren zodat mensen met een handicap gelijkwaardig worden behandeld en om een actieve betrokkenheid van maatschappelijke partners bij het realiseren van de toegankelijkheid van de samenleving voor mensen met een handicap te bevorderen.

Artikel 3

Taken Taskforce

De Taskforce heeft de volgende taken:

a. het bewust maken van de samenleving van het bestaan van discriminatie van mensen met een handicap en van de verantwoordelijkheid van de samenleving voor een goede toegankelijkheid voor mensen met een handicap;

b. het verzamelen, uitwerken, analyseren en landelijk verspreiden van goede (praktijk)voorbeelden waarin een gelijke behandeling van mensen met een handicap is of wordt gerealiseerd;

c. het organiseren van een maatschappelijk debat over de vraag welke mensen en organisaties verantwoordelijk zijn voor de toegankelijkheid van de samenleving voor mensen met een handicap en het bereiken van deze toegankelijkheid;

d. het initiëren en stimuleren van activiteiten die bijdragen aan het bereiken van het doel, inclusief een goede communicatie over de voortgang van de werkzaamheden;

e. het ontwikkelen of laten ontwikkelen van ideeën en het zorgdragen voor de uitwisseling van kennis en ervaring ter ondersteuning van de betrokken instellingen;

f. het kritisch volgen in hoeverre de maatschappij oplossingen realiseert voor de knelpunten genoemd in de bijlage van het Actieplan Gelijke behandeling in de praktijk (Kamerstukken II 2003/2004, 29 355, nr. 1) en in hoeverre de in het kader van het Europees Jaar van mensen met een handicap 2003 in gang gezette lokale initiatieven worden gecontinueerd.

Artikel 4

Samenstelling Taskforce

1. De Taskforce bestaat uit de volgende leden:

– mevrouw J. van Leeuwen, tevens voorzitter;

– de heer J. Cohen, tevens vice-voorzitter;

– de heer H. Dijkstal, tevens vice-voorzitter;

– de heer J. Alma;

– de heer G. Cerfontaine;

– de heer P. Fentener van Vlissingen;

– mevrouw J. Goldschmidt;

– de heer L. Hermans;

– mevrouw Y. Koster-Dreese;

– de heer K. Noordzij;

– de heer D. Terpstra;

– de heer C. Thissen;

– de heer J. Troost;

– de heer W. Westveer.

2. Indien het voor de werkzaamheden van de Taskforce noodzakelijk is kunnen andere leden worden toegevoegd tot ten hoogste 17 leden.

Artikel 5

Ondersteuning

Aan de Taskforce wordt adequate inhoudelijke en secretariële ondersteuning toegevoegd.

Artikel 6

Budget en verantwoording

1. De Staatssecretaris reserveert ten behoeve van de activiteiten van de Taskforce voor de jaren 2004, 2005 en 2006 een budget naar aanleiding van het door de Taskforce op te stellen werkplan met begroting.

2. Voor het eerste en tweede jaar zal het werkplan aangeleverd worden voor 15 juli 2004 en voor het derde jaar voor 1 oktober 2005.

3. De Taskforce legt verantwoording af aan de Staatssecretaris via jaarlijkse rapportages gecombineerd met het werkplan en een eindrapportage.

Artikel 7

Zittingstermijn

De Taskforce wordt ingesteld voor een periode van drie jaar.

Artikel 8

Archivering

De archiefbescheiden van de Taskforce worden na zijn opheffing, of, zo de omstandigheden daartoe eerder aanleiding geven, zoveel eerder, overgebracht naar het archief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Artikel 9

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, werkt terug tot en met 1 april 2004 en vervalt met ingang van 1 april 2007.

Artikel 10

Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Taskforce Handicap en Samenleving.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, C.I.J.M. Ross-van Dorp.

Toelichting

In het ‘Actieplan Gelijke behandeling in de praktijk’ (Kamerstukken II, 2003/2004, 29 355, nr. 1) wordt de instelling van een Taskforce aangekondigd. Met deze regeling wordt de Taskforce Handicap en Samenleving ingesteld. De Staatssecretaris van VWS is binnen het kabinet belast met de coördinatie van het gehandicaptenbeleid. De Staatssecretaris voert hiermee het desbetreffende besluit van het kabinet uit.

De Taskforce heeft tot taak het maatschappelijke bewustzijn te bevorderen dat de maatschappij op veel plaatsen drempels opwerpt waar mensen met een handicap tegenaan lopen. Door deze drempels worden de participatiemogelijkheden van mensen met een handicap belemmerd.

Met ‘mensen met een handicap’ wordt gedoeld op mensen met een verstandelijke of lichamelijke (waaronder motorische en zintuiglijke) handicap, met een psychische aandoening of een chronische ziekte al dan niet gerelateerd aan leeftijd.

De mentaliteitsverandering die de Taskforce beoogt, richt zich op (verdere) bewustwording van de Nederlandse burgers van de gelijkwaardige positie en van de gelijke rechten van mensen met een handicap door te wijzen op het bestaan van discriminatie, die tot uitdrukking komt in alle sectoren van het maatschappelijke leven. Door actieve betrokkenheid van maatschappelijke partners (privaat en publiek) wil de Taskforce de toegankelijkheid van de samenleving voor mensen met een handicap stimuleren.

Jaarlijks dient de Taskforce een begroting in voor de activiteiten in het komende jaar. De Staatssecretaris van VWS keurt deze begroting goed, in overeenstemming met de Ministeries van OCW, SZW en VROM.

De periode van werkzaamheden van de Taskforce lopen van april tot april van het volgende jaar. Het eerste jaar en tweede jaar wordt een plan van aanpak uiterlijk op 14 juli aangeboden; het volgende jaar uiterlijk in oktober. Op basis van het plan van aanpak en begroting van juli 2004 neemt de Staatssecretaris een besluit voor de hele periode; jaarlijks wordt op basis van actuele informatie een besluit tot bekostiging voor het komende jaar genomen.

Op 2 april 2004 heeft de Staatssecretaris van VWS de leden geïnstalleerd en is de Taskforce met de werkzaamheden begonnen.

De Taskforce Handicap en Samenleving wordt ingesteld voor de duur van drie jaar. In het derde jaar van de Taskforce zal het kabinet op basis van een zelfevaluatie een besluit nemen om de Taskforce al dan niet voor maximaal één jaar te verlengen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

C.I.J.M. Ross-van Dorp

Naar boven