Wijziging Warenwetregelingen Gebruik van additieven en Monsterneming

Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport houdende wijziging van de Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen, en van de Warenwetregeling Monsterneming

9 juni 2004

Nr. VGB/VL 2486014

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op richtlijn nr. 2003/114/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 22 december 2003 (PbEU 2004, L 24) tot wijziging van richtlijn 95/2/EG betreffende levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, op artikel 26, tweede lid, van de Warenwet, alsmede op artikel 7, tweede lid, van het Warenwetbesluit Levensmiddelenadditieven;

Besluit:

Artikel I

De Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen1 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, eerste lid, onder y, komt te luiden:

y. stabilisatoren: stoffen die het mogelijk maken de fysisch-chemische toestand van een eet- of drinkwaar in stand te houden door:

1°. een homogene dispersie van twee of meer onmengbare stoffen in een eet- of drinkwaar in stand te houden;

2°. een karakteristieke kleur van een eet- of drinkwaar te stabiliseren, fixeren of intensiveren; of

3°. het bindend vermogen van een eet- of drinkwaar te verhogen, onder meer door de vorming van kruisverbindingen tussen eiwitten waardoor afzonderlijke deeltjes tot een geconstitueerde eet- of drinkwaar worden samengebonden;

B

In artikel 2, zesde lid, wordt ‘De stoffen E407 en E 440’ vervangen door: De stoffen E407, E407a, en E 440.

C

Artikel 7, eerste lid, komt te luiden:

1. Additieven mogen aanwezig zijn:

a. in samengestelde eet- en drinkwaren, voor zover:

1°. die samengestelde waar niet is genoemd in artikel 2, derde lid; en

2°. dat additief is toegestaan in een ingrediënt van de desbetreffende samengestelde waar;

b. in een eet- of drinkwaar waaraan een aroma is toegevoegd, voor zover:

1°. dat additief volgens deze regeling is toegestaan in het desbetreffende aroma en via dat aroma terecht is gekomen in die eet- of drinkwaar; en

2°. dat additief geen technologische functie heeft in die eet- of drinkwaar; of

c. in een eet- of drinkwaar die uitsluitend bestemd is voor gebruik bij de bereiding van een samengestelde eet- of drinkwaar, voor zover die samengestelde eet- of drinkwaar voldoet aan deze regeling.

D

Artikel 8 komt te luiden:

Artikel 8

1. De hoeveelheid additieven in aroma’s wordt beperkt tot het minimum dat noodzakelijk is om:

a. de veiligheid en de kwaliteit van de aroma’s te garanderen; en

b. de opslag van de aroma’s te vergemakkelijken.

2. Het gebruik van additieven in aroma’s leidt niet tot misleiding van de consument.

3. Indien het voorkomen van een additief in een eet- of drinkwaar, ten gevolge van het toevoegen van aroma's, een technologische functie in die eet- of drinkwaar heeft, wordt het beschouwd als een additief van die eet- of drinkwaar en niet als een additief van het aroma.

E

De kolom Naam van bijlage I wordt als volgt gewijzigd:

1. De naam bij E-nummer E 170 komt te luiden: Calciumcarbonaat.

2. Bij E-nummer 466 wordt toegevoegd: Cellulose gom.

3. Bij E-nummer 469 wordt toegevoegd: Enzymatisch gehydrolyseerde cellulose gom.

F

Bijlage II wordt als volgt gewijzigd:

1. De vermelding van het levensmiddel ‘Cacao en chocoladeproducten als omschreven in de Verordening Akk Cacao en chocoladeproducten 1974 van het Hoofdproduktschap Akkerbouwprodukten, met uitzondering van cacaofantasie of imitatiechocolade’ wordt vervangen door: Cacao en chocoladeproducten, bedoeld in het Warenwetbesluit Cacao en chocolade.

2. De vermelding ‘E 170 Calciumcarbonaten’ wordt steeds vervangen door: E 170 Calciumcarbonaat.

3. Aan de kolommen Additief en Maximumconcentratie bij het in het eerste lid bedoelde levensmiddel wordt toegevoegd:

Levensmiddel

Additief

Maximumconcentratie

 

E 472c Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met citroenzuur

quantum satis

4. De kolom Additief bij ‘Bevroren of diepgevroren onverwerkte groenten en vruchten, gebruiksklare voorverpakte gekoelde onverwerkte groenten en vruchten, voorverpakte onverwerkte en geschilde aardappelen’ wordt als volgt gewijzigd:

a. Vóór E 300 wordt ingevoegd:

E 296 Appelzuur (uitsluitend voor geschilde aardappelen).

b. Na E 333 wordt toegevoegd:

E 440 Pectinen (uitsluitend voor vruchtencompote met uitzondering van appelcompote)

E 509 Calciumchloride (uitsluitend voor vruchtencompote met uitzondering van appelcompote).

5. In de kolom Additief wordt bij ‘MOZZARELLA en weikaas’ ingevoegd na E 330 Citroenzuur:

E 460ii Cellulose in poedervorm (uitsluitend voor geraspte en gesneden kaas).

6. Toegevoegd wordt:

Levensmiddel

Additief

Maximumconcentratie

UHT-geitenmelk

E 331 Natriumcitraten

4 g/l

   

Kastanjes in opgietvloeistof

E 410 Johannesbroodpitmeel

E 412 Guarpitmeel

E 415 Xanthaangom

quantum satis

G

Bijlage III, deel I, onder A, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de kolom Levensmiddel wordt ‘Gedeeltelijk gebakken, voorverpakte bakkerijproducten voor verkoop in de kleinhandel’ vervangen door: Gedeeltelijk gebakken, voorverpakte bakkerijproducten, bedoeld voor de kleinhandel, en brood met verlaagde energiewaarde, bedoeld voor de kleinhandel.

2. Toegevoegd wordt:

Levensmiddel

Sa

Ba

PHB

Sa+Ba

Sa+PHB

Sa+Ba+PHB

Europese rivierkreeften, gekookte en voorverpakte gemarineerde gekookte weekdieren

2000

     
       

Aroma's

   

1500

  

H

Bijlage III, deel I, onder C, wordt als volgt gewijzigd:

1. E-nummer E 230 met bijbehorende vermeldingen vervalt.

2. De E-nummers E 231 en E 232 met bijbehorende vermeldingen, vervallen.

3. E nummer E 1105 met bijbehorende vermeldingen komt te luiden:

E-nr.

Naam

Levensmiddel

Maximumconcentratie

E 1105

Lysozym

Gerijpte kaas

quantum satis

    
  

Wijn in overeenstemming met verordening (EG) nr. 1493/19991 en de uitvoeringsverordening (EG) nr. 1622/20002

pro memorie

I

Bijlage III, deel II, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de kolom Levensmiddel wordt bij E 315 en E 316 de aanduiding ‘Halfverduurzaamde en verduurzaamde vleesproducten’ vervangen door: Gepekelde vleesproducten en verduurzaamde vleesproducten.

2. Toegevoegd wordt:

E-nr.

Naam

Levensmiddel

Maximumconcentratie

mg/kg

E 310

Propylgallaat

Etherische oliën

1000 mg/kg (gallaten

E 311

Octylgallaat

 

en BHA, alleen of in

E 312

Dodecylgallaat

 

combinatie)

E 320

Butylhydroxyanisol (BHA)

____________________________

Andere aroma's dan etherische oliën

____________________

100 mg/kg (gallaten, alleen of in combinatie) of 200 mg/kg (BHA)

J

Bijlage III, deel III, wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan de vermeldingen bij de groep E-nummers E 338 tot en met E 452 wordt na ‘dranken op basis van koffie voor drankautomaten’ met bijbehorende maximumconcentratie, toegevoegd:

E-nr.

Naam

Levensmiddel

Maximumconcentratie

  

Aroma's

Cider en perencider

40 g/kg

2 g/l

2. Aan de vermeldingen bij E 416 Karayagom wordt na ‘Kauwgom’ met bijbehorende maximumconcentratie, toegevoegd:

E-nr.

Naam

Levensmiddel

Maximumconcentratie

  

Aroma's

50 g/kg

3. Aan de vermeldingen bij de groep E-nummers E 432 tot en met E 436 wordt toegevoegd:

E-nr.

Naam

Levensmiddel

Maximumconcentratie

  

Aroma's, met uitzondering van vloeibare rookaroma's en aroma's op basis van oleoharsen van specerijen1

10 g/kg

    
  

Levensmiddelen die vloeibare rookaroma's en aroma's op basis van oleoharsen van specerijen bevatten

1 g/kg

4. Aan de vermeldingen bij E-nummer E 444 wordt toegevoegd:

E-nr.

Naam

Levensmiddel

Maximumconcentratie

  

Gearomatiseerde niet-transparante alcoholhoudende dranken met een alcohol-

volumegehalte van minder dan 15 %

300 mg/l

5. Na de E-nummers E 535 tot en met E 538 met bijbehorende vermeldingen wordt ingevoegd:

E-nr.

Naam

Levensmiddel

Maximumconcentratie

E 551

Silicium

Aroma's

50 g/kg

6. Aan de vermeldingen bij E 900 wordt toegevoegd:

E-nr.

Naam

Levensmiddel

Maximumconcentratie

  

Aroma's

10 mg/kg

7. In de vermeldingen bij de groep E-nummers E 901 tot en met E 904 vervalt E 903 Carnaubawas. Na deze groep E-nummers met bijbehorende vermeldingen wordt ingevoegd:

E-nr.

Naam

Levensmiddel

Maximumconcentratie

E 903

Carnau-

Als glansmiddel uitsluitend voor:

 
 

bawas

– suikerwerk, met inbegrip van chocolade

500 mg/kg

1200 mg (uitsluitend in

   

kauwgom)

  

– kleine bakkerswaren met chocolade-

oppervlak

200 mg/kg

  

– snacks

200 mg/kg

  

– noten

200 mg/kg

  

– koffiebonen

200 mg/kg

  

– voedingssupplementen

200 mg/kg

  

– verse citrusvruchten, meloenen, appelen, peren, perziken en ananassen (uitsluitend oppervlaktebehandeling)

200 mg/kg

8. Aan de vermeldingen bij E 459 wordt toegevoegd:

E-nr.

Naam

Levensmiddel

Maximumconcentratie

  

Ingekapselde aroma's in:

 
  

– gearomatiseerde thee en gearomatiseerde instantpoeders voor dranken

500 mg/l

  

– gearomatiseerde snacks

1 g/kg in levensmiddelen zoals deze worden geconsumeerd of zoals gereconstitueerd volgens de aanwijzingen van de fabrikant

9. Toegevoegd wordt:

E-nr.

Naam

Levensmiddel

Maximumconcentratie

E 907

Gehydroge-

Als glansmiddel voor:

 
 

neerd poly-1-

– suikerwerk

2 g/kg

 

deceen

– gedroogde vruchten

2 g/kg

    

E 1505

E 1517

E 1518

E 1520

Triethylcitraat

Glyceryldiacetaat (diacetine)

Glyceryltriacetaat (triacetine)

Propaan-1,2-diol (propyleenglycol)

Aroma's

3 g/kg uit alle bronnen in eet- en drinkwaren zoals deze worden geconsumeerd of zoals gereconstitueerd volgens de aanwijzingen van de fabrikant; afzonderlijk of in combinatie. In het geval van drinkwaren bedraagt het maximale gehalte voor E 1520: 1 g/l

    

E 1519

Benzylalcohol

Aroma's voor:

 
  

– likeuren, gearomatiseerde wijnen, gearomatiseerde dranken op basis van wijn, gearomatiseerde cocktails van wijnbouwproducten

100 mg/l

  

– suikerwerk, met inbegrip van chocolade, en banketbakkers-waren

250 mg/kg uit alle bronnen in eet- en drinkwaren zoals deze worden verbruikt of zoals gereconstitueerd volgens de aanwijzingen van de fabrikant

K

Bijlage IV wordt als volgt gewijzigd:

1.

Aan de kolom Naam wordt bij E 468 toegevoegd: Vernet cellulose gom.

2.

Toegevoegd wordt:

E-nr.

Naam

Beperkt gebruik

E 555

Kaliumaluminiumsilicaat

In E 171 Titaandioxide en E 172 IJzeroxiden en -hydroxiden (maximaal 90%)

L

Bijlage V wordt als volgt gewijzigd:

1.

In de tekst vóór deel I wordt na de zin ‘De hoeveelheid E 414 in het gebruiksklare product bedraagt niet meer dan 10 mg/kg.’ een alinea ingevoegd, luidende:

Zuigelingenvoeding en bijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast voedsel voor zuigelingen en peuters mogen E 1450 (zetmeelnatriumoctenylsuccinaat) bevatten afkomstig van de toevoeging van vitaminepreparaten of preparaten van meervoudig onverzadigde vetzuren. De hoeveelheid E 1450 in het gebruiksklare product mag niet meer bedragen dan 100 mg/kg afkomstig van vitaminepreparaten en 1000 mg/kg afkomstig van preparaten van meervoudig onverzadigde vetzuren.

2.

De titel van deel IV komt te luiden:

ADDITIEVEN DIE ZIJN TOEGELATEN IN DIEETVOEDING VOOR ZUIGELINGEN EN PEUTERS VOOR MEDISCH GEBRUIK, BEDOELD IN DE WARENWETREGELING DIEETVOEDING VOOR MEDISCH GEBRUIK.

3.

Aan deel IV wordt toegevoegd:

E-nr.

Naam

Maximumconcentratie

Bijzondere voorwaarden

E 472c

Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met citroenzuur

7,5 g/l voor producten in poedervorm

9 g/l voor vloeibare producten

Vanaf de geboorte

Artikel II

Artikel 4 van de Warenwetregeling Monsterneming2 vervalt.

Artikel III

1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

2. In afwijking van het eerste lid:

a. treedt artikel I, onder H, punt 2, in werking met ingang van het tijdstip waarop voorschriften voor de etikettering van eet- en drinkwaren die zijn behandeld met E 230, E 231, of E 232, zijn vastgesteld bij de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen;

b. mogen eet- en drinkwaren die:

1°. voldoen aan de Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen zoals die onmiddellijk vóór de inwerkingtreding van deze regeling luidde; en

2°. vóór 27 januari 2006 in de handel zijn gebracht of geëtiketteerd;

nog verhandeld worden zolang de voorraad strekt.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, J.F. Hoogervorst.

Toelichting

Op 29 januari 2004 is gepubliceerd richtlijn nr. 2003/114/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 22 december 2003 (PbEU 2004, L 24) tot wijziging van richtlijn 95/2/EG betreffende levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, verder te noemen: richtlijn 2003/114/EG.

Richtlijn 2003/114/EG dient te worden uitgevoerd door een wijziging van de Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen, en van de Warenwetregeling Monsterneming. Deze regeling strekt daartoe.

Richtlijn 2003/114/EG beoogt allereerst de regelgeving voor additieven in levensmiddelen aan te passen aan nieuwe technische ontwikkelingen en nieuwe wetgeving voor bepaalde producten.

Voorts bevat richtlijn 2003/114/EG een lijst van additieven die noodzakelijk zijn voor de opslag en het gebruik van aroma's, en de voorwaarden waaronder die additieven gebruikt mogen worden. De concentratie van een additief in een levensmiddel als gevolg van het gebruik van een aroma is doorgaans laag, en het additief heeft meestel geen technologische functie in het levensmiddel. Indien het additief onder bepaalde voorwaarden wél een technologische functie in een samengestelde levensmiddel heeft, dient het te worden beschouwd als additief van het samengestelde levensmiddel en niet als additief van het aroma. In dat geval dient dat additief dus te worden vermeld in de ingrediëntendeclaratie, bedoeld in artikel 5, eerste lid, onder a, van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen.

Bij artikel I, onder D, wordt het oude artikel 8 vervangen door een andere bepaling. Daartegen bestaat geen bezwaar, aangezien dat de vervanging van een uitgewerkte bepaling betreft.

Bifenyl (E 230), orthofenylfenol (E 231) en natriumorthofenylfebol (E 232) zijn in de Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen, opgenomen als conserveermiddelen op en in citrusvruchten. Deze stoffen vallen echter onder de definitie van gewasbeschermingsmiddelen, bedoeld in de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen. Daarom dienen zij niet langer te vallen onder de werkingssfeer van de Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen. Dat kan echter pas gerealiseerd worden zodra de vereisten voor de etikettering van levensmiddelen die met deze stoffen zijn behandeld, van toepassing worden door een wijziging van de Regeling residuen in bestrijdingsmiddelen, ter uitvoering van communautaire wetgeving inzake de maximumgehalten aan residuen van bestrijdingsmiddelen. Artikel I, onder H, tweede lid, treedt daarom pas vanaf dat tijdstip in werking, aldus artikel III, tweede lid, onder a. In de toelichting bij de desbetreffende wijziging van de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen zal aan dit aspect aandacht worden besteed.

Deze regeling leidt niet tot administratieve lasten voor het bedrijfsleven.

In onderstaande tabel is het verband weergegeven tussen richtlijn 2003/114/EG en deze regeling.

Richtlijn 2003/114/EG

Deze regeling

artikel I, punt 1

artikel I, onder A

artikel I, punt 2, onder a

artikel I, onder C

artikel I, punt 2, onder b

artikel I, onder D

artikel I, punt 3

artikel I, onder B ,en onder E tot en met L

artikel 2

– (geen implementatie vereist; opdracht aan de Europese Commissie)

artikel 3

artikel II

artikel 4, eerste lid

artikel III

artikel 2, tweede lid

opschrift van deze regeling

artikel 5

– (geen implementatie vereist)

artikel 6

– (geen implementatie vereist)

  

bijlage

 

punt 1, onder a

artikel I, onder B

punt 1, onder b

artikel I, onder E

punt 2, onder a

artikel I, onder F, punt 2

punt 2, onder b

artikel I, onder F, punt 3

punt 2, onder c

artikel I, onder F, punt 4, onder a

punt 2, onder d

artikel I, onder F, punt 4, onder b

punt 2, onder e

artikel I, onder F, punt 5

punt 2, onder f

artikel I, onder F, punt 6

punt 3, A, onder a

artikel I, onder G, punt 1

punt 3, A, onder b

artikel I, onder G, punt 2

punt 3, B, onder a

artikel I, onder H, punten 1 en 2, en artikel III, tweede lid, onder a

punt 3, B, onder b

artikel I, onder H, punt 3

punt 3, C, onder a

artikel I, onder I, punt 2

punt 3, C, onder b

artikel I, onder I, punt 1

punt 4, onder a

artikel I, onder J, punt 1

punt 4, onder b

artikel I, onder J, punt 1

punt 4, onder c

artikel I, onder J, punt 2

punt 4, onder d

artikel I, onder J, punt 3

punt 4, onder e

artikel I, onder J, punt 4

punt 4, onder f

artikel I, onder J, punt 5

punt 4, onder g

artikel I, onder J, punt 6

punt 4, onder h

artikel I, onder J, punt 7

punt 4, onder i

artikel I, onder J, punt 8

punt 4, onder j

artikel I, onder J, punt 9

punt 5, onder a

artikel I, onder K, punt 2

punt 5, onder b

artikel I, onder K, punt 1

punt 6, onder a

artikel I, onder L, punt 1

punt 6, onder b

artikel I, onder L, punten 2 en 3

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

J.F. Hoogervorst

  • 1

    Stcrt. 1996, 186; laatstelijk gewijzigd bij regeling van 7 augustus 2003, Stcrt. 151.

  • 1

    Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad van de Europese Unie van 17 mei 1999 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt (PbEG L 179), laatstelijk gewijzigd bij verordening (EG) nr. 806/2003 (PbEU L 122).

  • 2

    Verordening (EG) nr. 1622/2000 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 24 juli 2000 (PbEG L 194) tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen van verordening (EG) 1493/1999, laatstelijk gewijzigd bij verordening (EG) 1410/2000 van 8 augustus 2003 (PbEG L 201).

  • 1

    Onder oleoharsen van specerijen wordt verstaan: extracten van specerijen waaruit het extractiemiddel verdampt is, zodat een mengsel van de vluchtige olie en harsachtig materiaal van de specerij overblijft.

  • 2

    Stcrt. 1989, 89; laatstelijk gewijzigd bij regeling van 16 januari 2004, 16.

Naar boven