Ontheffing verbod buiten Nederland brengen van gespecificeerd hoog-risico-materiaal

19 maart 2003

Nr. VVA. 2003/882

Directie Voedings- en Veterinaire aangelegenheden

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

Overwegende dat als gevolg van de uitbraak van Aviaire Influenza in Nederland de destructiecapaciteit voor gespecificeerd hoog-risico-materiaal bij Rendac Son B.V. onvoldoende is om de dagelijkse productie van dit materiaal terstond te verwerken;

dat deze stagnatie van verwerking en vernietiging van destructiemateriaal ongewenst is met het oog op de humane en diergezondheid;

dat gelet op deze bijzondere omstandigheid en met het oog op de gezondheid van dieren het van belang is toestemming te verlenen aan Rendac Son B.V. een gedeelte van haar werkzaamheden tijdelijk te doen verrichten door een andere onderneming;

dat de Belgische overheid toestemming heeft gegeven voor de ontvangst van uit Nederland afkomstig gespecificeerd hoog-risico-materiaal als bedoeld in de Destructiewet;

dat daarom een ontheffing van het verbod tot het buiten Nederland brengen van gespecificeerd hoog-risico-materiaal geboden is;

Gelet op artikel 4a, tweede lid, in samenhang met artikel 10, vierde lid, van de Destructiewet:

Besluit:

Toestemming te verlenen aan:

De besloten vennootschap Rendac Son B.V.

Postbus 9

5690 AA Son

Hierna te noemen: Rendac Son

tot het overdragen van haar werkzaamheden zoals hieronder omschreven aan:

Rendac België N.V.

Fabriekstraat 2

B-9470 Denderleeuw

België

Alsmede

Ontheffing te verlenen van het verbod, bedoeld in artikel 4a, eerste lid, onderdeel b, van de Destructiewet aan:

Rendac Son

tot het buiten Nederland brengen van gespecificeerd hoog-risico-materiaal als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Regeling aanwijzing gespecificeerd hoog-risico-materiaal 2000.

Bovenstaande onder de volgende voorwaarden:

1. De toestemming heeft betrekking op het overdragen van de werkzaamheden van Rendac Son voorzover het betreft de verwerking van gespecificeerd hoog-risico-materiaal.

2. De beschikking is slechts van toepassing op gespecificeerd hoog-risico-materiaal voor zover het betreft afval van varkens en runderen die niet afkomstig zijn uit in het kader van Aviaire Influenza ingestelde toezichtsgebieden, dat afkomstig is van slachterijen die gelegen zijn buiten die gebieden.

3. Transport vindt plaats direct van de slachterij van oorsprong naar Rendac België N.V.

4. Transport vindt plaats door middel van afgedekte, lekvrije en verzegelde containers/vrachtwagens. De vervoermiddelen worden aan de buitenzijde ontsmet voordat het slachthuis wordt verlaten.

5. Elk transport gaat vergezeld van een door de bevoegde autoriteit afgegeven gezondheidscertificaat, waarop onder meer is vermeld de exacte plaats van herkomst, soort materiaal, bestemming, gewogen hoeveelheid en het zegelnummer. Op het certificaat is tevens vermeld: `GRM: niet voor humane of dierlijke consumptie bestemd'.

6. Elk certificaat dient als namelding te worden bezorgd aan de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) binnen een week na het uitvoeren van het transport.

7. Elk transport gaat vergezeld van een afschrift van de toestemming van de Belgische bevoegde autoriteit die van toepassing is op de betreffende zending.

8. Onverminderd overige in België geldende wet- en regelgeving, wordt elk transport door Rendac Son vooraf per facsimile gemeld bij:

- De Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (VWA/RVV) ter plaatse van de slachterij waar het slachtafval wordt opgehaald en

- OVAM te Mechelen op faxnummer: +32.15.284349,

9. onder vermelding van de herkomst, soort materiaal, gewogen hoeveelheid, zegelnummer en de bestemming.

Deze beschikking geldt onverminderd de overige eisen gesteld bij of krachtens de Destructiewet en de geldende Europese regelgeving, in het bijzonder Bijlage V bij Verordening 999/2001/EG en artikel 4 van beschikking 97/735/EG.

De beschikking wordt verleend voor onbepaalde tijd. Zij wordt ingetrokken indien de noodzaak voor de beschikking zoals verwoord in de overwegingen bij deze beschikking naar het oordeel van onze minister ophoudt te bestaan.

De beschikking kan worden ingetrokken indien niet is voldaan aan de gestelde voorschriften.

Op grond van artikel 20.3, eerste lid, in samenhang met artikel 20.1, eerste lid, van de Wet milieubeheer treedt een besluit op grond van de Destructiewet in werking met ingang van de dag na de dag waarop de termijn verloopt voor het indienen van een bezwaarschrift, tenzij wordt besloten tot onmiddellijke inwerkingtreding op grond van artikel 20.5 Wet milieubeheer.

Gelet op de bijzondere omstandigheden met betrekking tot de capaciteitsproblemen bij Rendac Son en de noodzaak van het tijdig en veilig verwijderen, verwerken en vernietigen van gespecificeerd hoog-risico-materiaal met het oog op de humane en diergezondheid, treedt deze ontheffing in werking met ingang van 18 maart 2003.

Dit besluit wordt bekendgemaakt door publicatie in de Nederlandse Staatscourant.

Een belanghebbende kan binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit bezwaar maken bij de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Het bezwaarschrift wordt gezonden aan het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, t.a.v. de Afdeling Rechtsbescherming, Postbus 20401, 2500 EK te Den Haag.

`s-Gravenhage, 19 maart 2003.
De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,C.P. Veerman.

Naar boven