Herregistratieregeling Ziekenhuisfarmacie

Besluit nr.6-2002

Het Centraal College voor de Farmacie in vergadering bijeen op 24 juli 2002;

Gezien de aanwijzing van het specialisme ziekenhuisfarmacie en het tot stand komen van opleidingseisen voor de opleiding tot ziekenhuisapotheker;

In aanmerking nemende de bepalingen omtrent herregistratie van specialisten in de Wet BIG;

Gelet op artikel 7, lid 1, onder e, van de Regeling Specialisten Pharmacie;

Overwegende dat de beroepsgroep van mening is dat kennis en ervaring op peil gehouden moeten worden, zoals vastgelegd in de Ziekenhuis Apotheek Norm en de beleidsbrochure van de NVZA uit 2001;

Gehoord het Hoofdbestuur van de KNMP, het bestuur van de NVZA en de Specialisten Registratie Commissie;

Heeft besloten de navolgende herregistratieregeling vast te stellen.

Definities

Deskundigheidsbevordering: het volgen van na- en bijscholing, het houden van een wetenschappelijke voordracht in het kader van geaccrediteerde bij- en nascholing voor beroepsgroepen zoals vermeld in de wet BIG, het publiceren van een wetenschappelijk artikel in een peer reviewed tijdschrift.

Accreditering: Het toekennen van een waardering, uitgedrukt in uren, aan deskundigheidsbevordering, rekening houdend met de relevantie daarvan in het kader van de individuele herregistratie.

Apotheker: Degene die is ingeschreven in het register van apothekers als bedoeld in artikel 3 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg.

Certificering: Het verklaren dat de aanbieder van bij- en nascholing cq. een buitenlandse bij- en nascholingsactiviteit voldoet aan de gestelde criteria.

KNMP: De representatieve beroepsorganisatie van apothekers in Nederland.

NVZA: De representatieve beroepsorganisatie van ziekenhuisapothekers in Nederland.

Register: Het register van ziekenhuisapothekers zoals ingesteld door de Specialisten Registratie Commissie conform artikel 18, lid 1, onder a, van de Regeling Specialisten Pharmacie.

Ziekenhuisapotheker: De persoon die op grond van artikel 19 van de Regeling Specialisten Pharmacie is ingeschreven in het register van ziekenhuisapothekers.

1. De inschrijving van een ziekenhuisapotheker in het register wordt door de Specialisten Registratie Commissie verleend voor een periode van vijf jaar.

2. De inschrijving van een ziekenhuisapotheker in het register wordt telkens voor een periode van vijf jaar hernieuwd indien is voldaan aan de navolgende eisen:

a. de apotheker is in de voorafgaande vijf jaren onafgebroken ingeschreven geweest in het register van ziekenhuisapothekers;

b. de ziekenhuisapotheker heeft in de voorafgaande periode van vijf jaar gemiddeld genomen ten minste 16 uur per week in de ziekenhuisfarmacie gewerkt;

c. de ziekenhuisapotheker heeft voldaan aan de voorwaarden met betrekking tot deelname aan deskundigheidsbevordering voor ziekenhuisapothekers.

3. De omvang van de in artikel 2, lid c, genoemde deskundigheidsbevordering omvat gemiddeld tenminste 40 uur per jaar, gerekend over een periode van vijf jaar.

4. De Specialisten Registratie Commissie beoordeelt de aanvraag voor hernieuwde inschrijving zoals bedoeld in artikel 18, lid 1, onder a, van de Regeling Specialisten Pharmacie.

5. De Specialisten Registratie Commissie stelt voor de herregistratie van ziekenhuisapothekers een reglement op zoals bedoeld in artikel 18, lid 1, onder d, van de Regeling Specialisten Pharmacie.

6. De aanvragen voor certificering van aanbieders van bij- en nascholing voor ziekenhuisapothekers worden behandeld door de Specialisten Registratie Commissie. De certificering kan worden verleend voor een periode van maximaal 5 jaar. Deze periode kan telkens voor een zelfde periode worden verlengd indien de aanbieder blijft voldoen aan de gestelde criteria.

7. De Specialisten Registratie Commissie beslist over het certificeren van een aanbieder van bij- en nascholing aan de hand van de criteria deskundigheid, kwaliteit, continuïteit en het in acht nemen van de vigerende wet- en regelgeving met betrekking tot reclame c.q. het Reclamebesluit geneesmiddelen.

8. De Specialisten Registratie Commissie stelt voor het certificeren van aanbieders een reglement op.

9. Tegen het besluit van de Specialisten Registratie Commissie betreffende certificering van een aanbieder kan een bezwaarschrift worden ingediend zoals beschreven in de Regeling specialisten Pharmacie art. 29 tot en met 45.

10. De NVZA beoordeelt de relevantie van de door gecertificeerde aanbieders aangeboden bij- en nascholing, alsmede die van voordrachten en publicaties en kent op basis daarvan de waarde in uren hieraan toe.

11. De NVZA wijst hiertoe een orgaan aan en stelt een huishoudelijk reglement op. Hierin wordt de werkwijze van het in artikel 10 bedoelde proces vastgelegd.

12. In het geval dat de aanbieder van bij- en nascholing buiten Nederland gevestigd is, kan de desbetreffende bij- en nascholingsactiviteit op basis van advies van het orgaan zoals bedoeld in artikel 11 door de Specialisten Registratie Commissie worden gecertificeerd.

13. De ziekenhuisapotheker verzamelt de bewijzen van het gevolgd hebben van geaccrediteerde deskundigheidsbevordering en legt deze over aan de Specialisten Registratie Commissie ten behoeve van de herregistratie.

14. In het geval dat de ziekenhuisapotheker niet als zodanig werkzaam is geweest kan de Specialisten Registratie Commissie besluiten de inschrijving van de ziekenhuisapotheker te verlengen indien sprake is van gelijkgestelde werkzaamheden zoals bedoeld in Regeling Specialisten Pharmacie, artikel 7, lid 1, onder f.

Als gelijkgestelde werkzaamheden worden beschouwd de volgende functies op het terrein van de ziekenhuisfarmacie:

- functies op het gebied van onderwijs en onderzoek

- functies op het gebied van management, beleid en toezicht.

De gelijkgestelde werkzaamheden dienen gedurende tenminste 16 uur per week, gemiddeld berekend over een periode van vijf jaar te worden uitgevoerd.

15. Degene die op grond van artikel 14 is ingeschreven, is gehouden aan hetgeen is vastgelegd in artikel 2, lid c, artikel 3 en artikel 13 van dit besluit, met betrekking tot deskundigheidsbevordering.

16. Na beëindiging van de gelijkgestelde werkzaamheden kan de ziekenhuisapotheker voor de uitoefening van zijn beroep in de patiëntenzorg bij de Specialisten Registratie Commissie een verzoek tot hernieuwde inschrijving in het register indienen.

17. In het geval dat de ziekenhuisapotheker met een inschrijving zoals bedoeld in artikel 14 de beroepsuitoefening wil hervatten, dient deze gedurende een periode van ten hoogste één jaar onder supervisie van een opleider te werken. De opleider stelt een opleidingsprogramma op en legt dit ter goedkeuring voor aan de Specialisten Registratie Commissie. De opleider draagt de ziekenhuisapotheker na het met goed resultaat voltooien van de opleiding bij de Specialisten Registratie Commissie voor hernieuwde inschrijving in het register voor.

18. In het geval dat een apotheker, die eerder in geschreven is geweest in het register van ziekenhuisapothekers de beroepsbeoefening wil hervatten (herintreden), dient deze te voldoen aan het gestelde in artikel 17.

19. Het besluit treedt in werking 2 dagen na publicatie in de Staatscourant.

Toelichting

Algemeen

De Wet BIG is opgesteld om de kwaliteit van de beroepsbeoefening in de individuele gezondheidszorg te regelen. Naast de in de Wet BIG geregelde initiële opleiding tot apotheker en de vervolgopleiding ziekenhuisapotheker is het mogelijk om uitvoering te geven aan bepalingen betreffende het bijhouden van de vakkennis. Dit besluit voorziet hierin ten behoeve van de beroepsgroep ziekenhuisapothekers. Om de vijf jaar zal worden beoordeeld of de betreffende beroepsbeoefenaar in voldoende mate binnen het vakgebied heeft gewerkt en of hij in voldoende mate heeft deelgenomen aan deskundigheidsbevordering.

Tevens is een regeling opgenomen voor titeldragers die (tijdelijk) niet in het vakgebied en daarmee de individuele gezondheidszorg werkzaam zijn. Deze beroepsbeoefenaren kunnen hun titel blijven voeren tijdens het uitoefenen van de zogenaamde gelijkgestelde werkzaamheden. Zij dienen niettemin aan de eisen met betrekking tot deskundigheidsbevordering voor herregistratie te blijven voldoen. Bij herintreden in de individuele gezondheidszorg dienen zij onder supervisie van een erkende opleider een op het individu afgestemd scholingsprogramma te volgen. Zodra dit in voldoende mate is afgerond kan de SRC de beroepsbeoefenaar in het register hernieuwd inschrijven. Ook is een regeling op genomen voor apothekers die eerder ingeschreven zijn geweest in het register en die de beroepsuitoefening als ziekenhuisapotheker weer willen hervatten. Bij herintreden in de individuele gezondheidszorg dienen ook zij onder supervisie van een erkende opleider een op het individu afgestemd scholingsprogramma te volgen. Zodra dit in voldoende mate is afgerond kan de SRC de beroepsbeoefenaar hernieuwd in het register inschrijven.

Artikelsgewijs

Artikel 3

De omvang van de geaccrediteerde deskundigheidsbevordering is gesteld op gemiddeld tenminste 40 uur per jaar, gerekend over een periode van vijf jaar.

Artikel 6

De aanbieders van bij- en nascholing worden gecertificeerd door de SRC. De aanbieders dienen te voldoen aan de gestelde criteria van deskundigheid, kwaliteit en continuïteit en zich te houden aan wet en regelgeving rond reclame en gunstbetoon.

Artikel 10 en 11

De NVZA zal zorgdragen voor de accreditering van de deskundigheidsbevordering.

Hiertoe wordt vooraf aan het volgen van bij- en nascholing, het houden van een wetenschappelijke voordracht en het publiceren van een wetenschappelijk artikel een waarde in uren toegekend.

Artikel 12

Omdat door ziekenhuisapothekers ook relevante bij- en nascholing wordt gevolgd bij buitenlandse organisaties en deze organisatie mogelijk niet zelf een aanvraag tot certificering zullen doen, wordt de mogelijkheid geboden om de desbetreffende bij- en nascholingsactiviteit op advies van het orgaan zoals bedoeld in artikel 11 door de SRC te laten certificeren.

Artikel 13

Overeenkomstig de werkwijze van andere beroepsbeoefenaren (o.a. huisartsen) voorziet de regeling erin, dat de ziekenhuisapotheker zelf de bewijzen van de gevolgde geaccrediteerde deskundigheidsbevordering verzamelt en deze overlegt aan de SRC bij de aanvraag tot herregistratie.

Artikel 14

Conform het bepaalde in de Regeling Specialisten Pharmacie artikel 7, lid 1, onder f, zijn algemeen gestelde bepalingen opgenomen met betrekking tot gelijkgestelde werkzaamheden. De SRC besluit over de erkenning van de gelijkgestelde werkzaamheden.

Artikel 18

Er is een bepaling opgenomen voor herintreders.

Artikel 19

Er is bepaald, dat de herregistratieregeling in zal treden 2 dagen na publicatie in de Staatscourant. Voor diegenen die voor de datum van inwerkingtreding zijn ingeschreven in het register zal het bepaalde in artikel 3 gelden over de periode van de datum van inwerkingtreding tot aan de herregistratiedatum.

Naar boven