Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties | Staatscourant 2003, 130 pagina 7 | Interne regelingen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties | Staatscourant 2003, 130 pagina 7 | Interne regelingen |
1 juli 2003
DIOS/DT/2003/71227
DGOB/IOS/D&T
De Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties,
Overwegende dat tussen de Minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op 11 maart 2002 een intentieverklaring is getekend waarin onder andere de oprichting van een bestuurlijke regiegroep ICT en Overheid is overeengekomen;
Besluit
1. Er is een regiegroep ICT en Overheid, hierna te noemen: de regiegroep.
2. De regiegroep wordt ingesteld voor vier jaar.
1. De regiegroep heeft tot taak:
a. richting geven aan het Rijks ICT-beleid, voor zover dit gemeenten raakt;
b. afstemming van de consequenties van het Rijksbeleid in het algemeen voor de gemeentelijke informatievoorziening en de toepassing van ICT door gemeenten te stimuleren, te bevorderen en te borgen.
2. De regiegroep heeft voorts als taak ten aanzien van het programma Elektronische Gemeente:
a. het vaststellen van de beleidsmatige kaders;
b. het jaarlijks goedkeuren van het werkplan en de begroting;
c. het instellen van een Stuurgroep en een Kernstuurgroep.
1. De regiegroep bestaat uit de Directeur-Generaal Openbaar Bestuur onderscheidenlijk de Directeur-Generaal Koninkrijksrelaties en Bestuur, tevens voorzitter, de directeur van de directie Informatiebeleid Openbare Sector van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de voorzitter van de Commissie Informatiebeleid van de VNG en een lid van de directieraad van de VNG; verder maakt een representatieve gemeentelijke vertegenwoordiging deel uit van de regiegroep; de gemeentelijke vertegenwoordigers zullen worden voorgedragen door de VNG.
2. Het secretariaat van de regiegroep wordt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de VNG gezamenlijk gevoerd.
De regiegroep komt ten minste driemaal per jaar bijeen en voorts steeds als de voorzitter en leden van de regiegroep dit wenselijk achten.
1. De Directeur-Generaal Openbaar Bestuur onderscheidenlijk de Directeur-Generaal Koninkrijksrelaties en Bestuur en het lid van de directieraad van de VNG kunnen besluiten tot een uitbreiding van het aantal vertegenwoordigde partijen in de regiegroep.
2. De regiegroep kan zich doen bijstaan door andere personen en instanties.
Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 maart 2003.
Deze regeling zal (met de toelichting) in de Staatscourant worden geplaatst.
In een gemeenschappelijke verklaring stellen de toenmalige Minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid en de VNG op 11 maart 2002 vast dat gemeenschappelijke regie nodig is om de ontwikkeling en grootschalige implementatie van ICT-toepassingen binnen de lokale overheid te verwezenlijken. Bestuurlijke ambities rond dienstverlening, verantwoording, handhaving en samenwerking kunnen zo worden gerealiseerd.
Zowel op rijks- als gemeentelijk niveau is behoefte aan een platform voor afstemming van bestuurlijke ambities op het terrein van ICT en de gevolgen ervan voor de bedrijfsvoering van de lokale overheid. Het aanbod op de markt van software en ICT-diensten om het hanteren van standaards en een versterking van het opdrachtgeverschap van de lokale overheid vraagt om een versnelling van innovatie bij gemeenten met behulp van ICT. Kennisvermeerdering en kennisdeling zijn daarbij essentieel.
Versterking in de ontwikkeling van ICT-competenties bij gemeenten vraagt om ontwikkelingen als de modernisering van het GBA en de implementatie in informatiesystemen van nieuwe wet- en regelgeving.
In de gemeenschappelijke verklaring kwamen de toenmalige Minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid en de VNG overeen:
• een bestuurlijke regiegroep in te stellen met vertegenwoordigers van het Rijk en van gemeenten met als belangrijkste opdracht om
1) richting te geven aan het ICT-beleid voor zover dit gemeenten raakt en
2) de afstemming tussen het beleid van het Rijk en de consequenties die dit beleid heeft voor gemeentelijke informatievoorziening en de toepassing van ICT door gemeenten te bewaken;
• een voorstel uit te (laten) werken om naar aanleiding van het onderzoeksadvies een organisatie op te richten die zich zal bezighouden met het faciliteren van kennisvermeerdering en kennisdeling en het sturen van de ICT-ontwikkelingen ten behoeve van gemeenten en daarbij te bezien hoe Rijk en gemeenten gezamenlijk in de financiering daarvan kunnen voorzien.
Dit laatste voorstel heeft geresulteerd in de oprichting van het programma Elektronische Gemeente, kortweg Egem, een gezamenlijk initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de VNG.
De missie van het programma Egem is het ondersteunen van gemeenten bij de inzet van ICT om beter te kunnen presteren.
Het Egem programma heeft tot doel om in de periode 2003 tot 2008 de volgende producten en diensten voor gemeenten te ontwikkelen, te verspreiden en te implementeren:
- standaarden en referentiemodellen op basis van een gemeentelijke informatiearchitectuur, passend binnen een landelijke overheidsinformatiearchitectuur;
- overdraagbare praktijkvoorbeelden (best practices), die aantoonbare baten (financieel of anderszins) opleveren voor gemeenten en die passen binnen de gemeentelijke informatie architectuur;
- gemeenschappelijke diensten (shared services), die aantoonbare baten opleveren voor gemeenten en die passen binnen de gemeentelijke informatie architectuur;
- adviesproducten en -diensten, die passen binnen de gemeentelijke informatie architectuur en gemeenten helpen bij het doelgericht en kostenbewust inzetten van ICT;
- een kennisbank waarin kennis, inzichten en ervaringen die in het kader van Egem worden verkregen, worden beheerd en beschikbaar gehouden voor nader (her)gebruik.
In verband met de reorganisatie welke binnen het ministerie plaatsvindt wordt de Directeur-Generaal Openbaar Bestuur met ingang van 1 augustus 2003 vervangen door de Directeur-Generaal Koninkrijksrelaties en Bestuur.
De Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties,
Th. C. de Graaf.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2003-130-p7-SC60020.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.