Warenwetregeling Spaanse pepers

27 juni 2003

Nr. VGB/VL 2392075

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelende in overeenstemming met de Ministers van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, en van Economische Zaken;

Gelet op beschikking nr. 2003/460/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 20 juni 2003 inzake noodmaatregelen met betrekking tot Spaanse pepers en producten daarvan (PbEU L 154), op artikel 11, eerste lid, artikel 13, en artikel 15, eerste lid, van de Warenwet, alsmede op artikel 4, onder c, van het Warenwetbesluit Invoer levensmiddelen uit derde landen;

Besluit:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. Spaanse pepers: voor menselijke consumptie bestemde vruchten van het geslacht `Capsicum', gedroogd en fijngemaakt of gemalen, van de GN-code 0904 20 90;

b. beschikking 2003/460/EG: beschikking nr. 2003/460/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 20 juni 2003 inzake noodmaatregelen met betrekking tot Spaanse pepers en producten daarvan (PbEU L 154).

Artikel 2

Het is verboden Spaanse pepers of waren met Spaanse pepers, ongeacht in welke vorm, vanuit een land dat niet behoort tot de Europese Unie binnen Nederlands grondgebied te brengen of te verhandelen, anders dan met inachtneming van de bij beschikking 2003/460/EG gestelde voorschriften.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Warenwetregeling Spaanse pepers.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,J.F. Hoogervorst.

Toelichting

Op 21 juni 2003 is gepubliceerd beschikking nr. 2003/460/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 20 juni 2003 inzake noodmaatregelen met betrekking tot Spaanse pepers en producten daarvan (PbEU L 154), verder te noemen: beschikking 2003/460/EG. De aanleiding voor deze publicatie is gelegen in bevindingen van Frankrijk.

Door Frankrijk is namelijk in producten van Spaanse peper, afkomstig uit India, de kleurstof Soedanrood 1 aangetoond. De beschikbare experimentele gegevens duiden erop dat deze kleurstof genotoxisch carcinogeen kan zijn, en dat voor deze kleurstof geen toelaatbare dagelijkse inname kan worden vastgesteld. Daarnaast kan Soedanrood 1 een sensibiliserende werking hebben via de huid of via inademing. Voorts is deze stof door het Internationaal Instituut voor kankeronderzoek (IARC) als carcinogeen van categorie 3 ingedeeld.

Gezien deze ernstige risico's voor de volksgezondheid heeft de Commissie beschikking 2003/460/EG vastgesteld. Deze beschikking dient krachtens de Warenwet te worden geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving. Deze regeling strekt daartoe. Krachtens deze regeling zal de invoer en de verhandeling van Spaanse pepers en producten daarvan, dienen plaats te vinden met inachtneming van de bij beschikking 2003/460/EG gestelde voorschriften. Dit geldt, gezien de formulering van artikel 2 van deze regeling, ook voor eventuele toekomstige wijziging(en) van deze beschikking.

Ter bescherming van de volksgezondheid is nu vereist dat zendingen Spaanse pepers en producten daarvan die, ongeacht in welke vorm, vanuit een land dat niet behoort tot de Europese Unie in Nederland worden ingevoerd en bestemd zijn voor menselijke consumptie, vergezeld gaan van een door de betrokken importeur of exploitant van een levensmiddelenbedrijf verstrekt analyserapport. Uit dat rapport moeten blijken dat de zending geen Soedanrood 1 bevat. Om dezelfde reden moet Nederland Spaanse pepers en producten daarvan die worden ingevoerd of al in de handel zijn, steekproefsgewijs bemonsteren en analyseren. Vervalste Spaanse pepers en producten daarvan moeten, aldus beschikking 2003/460/EG, worden vernietigd om te voorkomen dat zij in de voedselketen terecht komen.

De werking van beschikking 2003/460/EG zal uiterlijk 20 juni 2004 worden geëvalueerd.

De Minister van Volksgezondheid,

Welzijn en Sport,

J.F. Hoogervorst.

Naar boven