Integrale tekst Afvalstoffenlijst

Herpublicatie integrale tekst Europese afvalstoffenlijst

In de publicatie van de integrale tekst van de Europese afvalstoffenlijst in de Staatscourant van 28 maart 2002, nr. 62, zijn abusievelijk de kaders rondom de complementaire categorieën weggevallen. Om die reden wordt de tekst, die inhoudelijk gelijk is aan de eerdere publicatie, bij deze opnieuw gepubliceerd.

27 maart 2002/DGM/SAS2002026861

Centrale Directie Juridische Zaken

Afdeling Wetgeving

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Gelet op artikel 1, tweede lid, van de Regeling Europese afvalstoffenlijst;

Besluit:

de tekst van de afvalstoffenlijst, bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Regeling Europese afvalstoffenlijst in de Staatscourant te plaatsen als bijlage bij deze beschikking.

's-Gravenhage, 27 maart 2002.
De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,J.P. Pronk.

Toelichting

Ter uitvoering van artikel 1, tweede lid, van de Regeling Europese afvalstoffenlijst wordt hierbij de (integrale) tekst van de Europese afvalstoffenlijst in de Staatscourant geplaatst. De in de bijlage opgenomen tekst betreft de tekst van Beschikking nr. 2000/532/EG van de Commissie houdende vaststelling van een lijst van afvalstoffen overeenkomstig artikel 1, onder a), van Richtlijn 75/442/EEG van de Raad betreffende afvalstoffen en beschikking nr. 94/904/EG van de Raad tot vaststelling van een lijst van gevaarlijke afvalstoffen overeenkomstig artikel 1, lid 4, van richtlijn 91/689/EEG van de Raad betreffende gevaarlijke afvalstoffen (PbEG L 226/3), zoals gewijzigd bij:

- Beschikking nr. 2001/118/EG van de Commissie van 16 januari 2001 tot wijziging van Beschikking 2000/532/EG betreffende de lijst van afvalstoffen (PbEG L 47/32),

- Beschikking nr. 2001/119/EG van de Commissie van 22 januari 2001 houdende wijziging van Beschikking 2000/532/EG tot vervanging van Beschikking 94/3/EG houdende vaststelling van een lijst van afvalstoffen overeenkomstig artikel 1, onder a), van Richtlijn 75/442/EEG van de Raad betreffende afvalstoffen en Beschikking 94/904/EG van de Raad tot vaststelling van een lijst van gevaarlijke afvalstoffen overeenkomstig artikel 1, lid 4, van Richtlijn 91/689/EEG van de Raad betreffende gevaarlijke afvalstoffen (PbEG L 47/32), en

- Beschikking nr. 2001/573/EG van de Raad van de Europese Unie van 23 juli 2001 tot wijziging van Beschikking 2000/532/EG van de Commissie wat de lijst van afvalstoffen betreft (PbEG L 203/18).

Teneinde te verduidelijken welke categorieën van afvalstoffen tot complementaire categorieën als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de regeling behoren, is bij iedere complementaire categorie tussen de code en de omschrijving van de afvalstof in een aparte kolom een 'c' geplaatst. In deze kolom is door het aanbrengen van een dikker omlijnd kader aangegeven welke complementaire categorieën bij elkaar horen.

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.P. Pronk.

Bijlage

Lijst van afvalstoffen overeenkomstig artikel 1, onder a), van Richtlijn 75/442/EEG betreffende afvalstoffen en artikel 1, lid 4, van Richtlijn 91/689/EEG betreffende gevaarlijke afvalstoffen

Inleiding

1. Dit is een geharmoniseerde lijst van afvalstoffen die periodiek opnieuw zal worden bezien in het licht van nieuwe gegevens en met name nieuwe onderzoeksresultaten, en indien nodig zal worden aangepast overeenkomstig artikel 18 van Richtlijn 75/442/EEG. Opneming van een materiaal in de lijst betekent echter niet dat dit materiaal ook in alle omstandigheden een afvalstof is. Dit is alleen het geval wanneer aan de definitie van afvalstof in artikel 1, onder a), van Richtlijn 75/442/EEG is voldaan.

2. Voor de afvalstoffen die in de lijst voorkomen, gelden de bepalingen van Richtlijn 75/442/EEG, tenzij artikel 2, lid 1, onder b), van deze Richtlijn van toepassing is.

3. De verschillende soorten afvalstoffen in de lijst worden volledig gedefinieerd door de code van zes cijfers voor de afvalstoffen en de code van twee en vier cijfers boven de hoofdstukken. Dit houdt in dat een afvalstof als volgt in de lijst kan worden opgezocht:

3.1. Zoek de herkomst van de afvalstof op in de hoofdstukken 01 tot en met 12 of 17 tot en met 20 en bepaal de bijbehorende code van zes cijfers voor de afvalstof (met uitzondering van de codes in deze hoofdstukken die op 99 eindigen). Op te merken valt dat de activiteiten in een specifieke installatie onder verschillende hoofdstukken kunnen vallen. Zo zijn de afvalstoffen van een autofabriek afhankelijk van de processtap te vinden in hoofdstuk 12 (afval van de machinale bewerking en oppervlaktebehandeling van metalen), hoofdstuk 11 (anorganisch metaalhoudend afval van de behandeling en coating van metalen) en hoofdstuk 08 (afval van het gebruik van coatings).

NB: gescheiden ingezameld verpakkingsafval (met inbegrip van mengsels van verschillende verpakkingsmaterialen ) wordt ingedeeld onder 15 01, niet 20 01.

3.2. Als er in de hoofdstukken 01 tot en met 12 of 17 tot en met 20 geen geschikte afvalcode kan worden gevonden, moet er in de hoofdstukken 13, 14 en 15 worden gezocht om de code van de afvalstof te bepalen.

3.3. Als geen van deze afvalcodes van toepassing is, moet de bepaling van de afvalcode aan de hand van hoofdstuk 16 gebeuren.

3.4. Als de afvalstof ook niet in hoofdstuk 16 onder te brengen is, moet de code '99' (niet elders genoemd afval) worden gebruikt in het deel van de lijst dat overeenkomt met de bij de eerste stap bepaalde activiteit.

4. Een afvalstof die op de lijst voorkomt en met een * is aangeduid, is een gevaarlijke afvalstof overeenkomstig Richtlijn 91/689/EEG betreffende gevaarlijke afvalstoffen. Voor deze afvalstoffen gelden de bepalingen van die Richtlijn, tenzij artikel 1, lid 5, van die Richtlijn van toepassing is.

5. In de zin van deze beschikking wordt onder 'gevaarlijke stof' verstaan: elke stof die overeenkomstig Richtlijn 67/548/EEG, als gewijzigd, als gevaarlijk is of zal worden ingedeeld; onder 'zwaar metaal' wordt verstaan: elke verbinding van antimoon, arseen, cadmium, chroom (VI), koper, lood, kwik, nikkel, seleen, telluur, thallium en tin, alsook deze metalen in metallische vorm, voorzover deze als gevaarlijke stof zijn ingedeeld.

6. Als een afvalstof door een algemene of specifieke verwijzing naar gevaarlijke stoffen als gevaarlijk wordt aangeduid, is de afvalstof alleen gevaarlijk als deze stoffen in zodanig hoge concentraties (d.w.z. gewichtspercenten) aanwezig zijn dat de afvalstof een of meer van de in bijlage III van Richtlijn 91/689/EEG vermelde eigenschappen bezit. Wat de punten H3 tot en met H8, H10 en H11 betreft, is artikel 2 van deze beschikking van toepassing. Voor de kenmerken H1, H2, H9 en H12 tot en met H14 bevat artikel 2 van deze beschikking momenteel geen specificaties.

7. Overeenkomstig de preambule van Richtlijn 1999/45/EG, waar wordt gesteld dat voor legeringen een nadere evaluatie noodzakelijk is omdat het misschien niet mogelijk is de precieze eigenschappen daarvan vast te stellen door gebruik te maken van de beschikbare conventionele methoden, is het bepaalde in artikel 4 van de Regeling Europese afvalstoffenlijst niet van toepassing op zuivere (niet met gevaarlijke stoffen verontreinigde) metaallegeringen. Dit blijft het geval in afwachting van de uitvoering van de verdere werkzaamheden waartoe de Commissie en de lidstaten zich met het oog op een specifieke indelingsmethode voor legeringen hebben verbonden. De indeling van de afvalstoffen die in de onderhavige lijst uitdrukkelijk worden genoemd, blijft ongewijzigd.

8. Voor de nummering van de punten in de lijst zijn de volgende regels gebruikt: voor afvalstoffen die niet zijn gewijzigd, zijn de codenummers van Beschikking 94/3/EG gebruikt. De codes van gewijzigde afvalstoffen zijn geschrapt en worden niet opnieuw gebruikt om verwarring na de invoering van de nieuwe lijst te voorkomen. Afvalstoffen die zijn toegevoegd, hebben een code gekregen die niet in Beschikking 94/3/EEG en Beschikking 2000/532/EG is gebruikt.

Inhoudsopgave

Hoofdstukken van de lijst

01 Afval van exploratie, mijnbouw, exploitatie van steengroeven en de fysische en chemische bewerking van mineralen

02 Afval van landbouw, tuinbouw, aquacultuur, bosbouw, jacht en visserij en de voedingsbereiding en -verwerking

03 Afval van houtbewerking en de productie van panelen en meubelen alsmede pulp, papier en karton

04 Afval de leer-, bont- en textielindustrie

05 Afval van olieraffinage, aardgaszuivering en de pyrolytische behandeling van kool

06 Afval van anorganische chemische processen

07 Afval van organische chemische processen

08 Afval van bereiding, formulering, levering en gebruik (BFLG) van coatings (verf, lak en email), lijm, kit en drukinkt

09 Afval van de fotografische industrie

10 Afval van thermische processen

11 Afval van de chemische oppervlaktebehandeling en coating van metalen en andere materialen; non-ferro-hydrometallurgie

12 Afval van de machinale bewerking en de fysische en mechanische oppervlaktebehandeling van metalen en kunststoffen

13 Olieafval en afval van vloeibare brandstoffen (exclusief spijsolie, 05 en 12)

14 Afval van organische oplosmiddelen, koelmiddelen en drijfgassen (exclusief 07 en 08)

15 Verpakkingsafval; absorbentia, poetsdoeken, filtermateriaal en beschermende kleding (niet elders genoemd)

16 Niet elders in de lijst genoemd afval

17 Bouw- en sloopafval (inclusief afgegraven grond van verontreinigde locaties)

18 Afval van de gezondheidszorg bij mens of dier en/of verwant onderzoek (exclusief keuken- en restaurantafval dat niet rechtstreeks van de gezondheidszorg afkomstig is)

19 Afval van installaties voor afvalbeheer, off-site waterzuiveringsinstallaties en de bereiding van voor menselijke consumptie bestemd water en water voor industrieel gebruik

20 Stedelijk afval (huishoudelijk afval en soortgelijk bedrijfsafval, industrieel afval en afval van instellingen), inclusief gescheiden ingezamelde fracties

stcrt-2002-76-p9-SC34208-1.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-2.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-3.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-4.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-5.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-6.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-7.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-8.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-9.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-10.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-11.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-12.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-13.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-14.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-15.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-16.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-17.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-18.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-19.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-20.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-21.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-22.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-23.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-24.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-25.gifstcrt-2002-76-p9-SC34208-26.gif
Naar boven