Selectielijst neerslag handelingen Minister van Buitenlandse Zaken op beleidsterreinen Buitenland 1945-1990

9 september 2002

nr. C/S/2002/2848

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, mr. drs. C.H.J. van Leeuwen, en de Minister van Buitenlandse Zaken,

Gelet op artikel 5, tweede lid, onder b, van de Archiefwet 1995;

De Raad voor Cultuur gehoord (advies van de Raad voor Cultuur van 15 maart 2002, nr. arc-2001.3502/2);

Besluiten:

Artikel 1

De bij dit besluit gevoegde `selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Buitenlandse Zaken en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Buitenland over de periode 1945-1990' en de daarbij behorende toelichting worden vastgesteld.

Artikel 2

De artikelen 1-15 en 31-67 van de `lijst, houdende opgaaf van voor vernietiging in aanmerking komende stukken in het archief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en in de archieven van de Nederlandse vertegenwoordigers in het buitenland' (vastgesteld bij beschikking van de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, nr. ON 69502 d.d. 05-04-1960 en APA 25691 d.d. 19-02-1960, laatstelijk gewijzigd bij beschikking van de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, nr. 98.22.RWS.JW d.d. 08-01-1998 (gepubliceerd in de Staatscourant nr. 1998/142)) worden ingetrokken voor wat betreft de archiefbescheiden voorkomende in het archief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is belast met de uitvoering van dit besluit dat met de daarbij behorende selectielijst en toelichting in de Staatscourant zal worden geplaatst.

Den Haag, 9 september 2002.
De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen,namens deze,
De Algemene Rijksarchivaris,
M.W. van Boven.
De Minister van Buitenlandse Zaken,namens deze,
De Secretaris-Generaal,
F.A.M. Majoor.

Een belanghebbende kan tegen dit besluit beroep instellen bij de rechtbank binnen het rechtsgebied waarvan hij zijn woonplaats heeft. Voordat hij beroep instelt, moet hij binnen zes weken na de inwerkingtreding van dit besluit bij de Staatssecretaris een bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift moet worden gestuurd naar CFI/FJZ, ter attentie van het secretariaat van de Commissie voor de bezwaarschriften, Postbus 606, 2700 ML Zoetermeer.

Basis Selectie Document Buitenland, 1945 - 1990

1. Inleiding

Deze inleiding biedt toegang tot het Basis Selectie Document (BSD) voor het beleidsterrein `Buitenlandse Zaken' over de periode 1945-1990.

1.1. Procedure

Het rapport institutioneel onderzoek (RIO) op het beleidsterrein buitenland en ontwikkelingssamenwerking in de periode 1945-1990 beschrijft handelingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken op het beleidsterrein `buitenland en ontwikkelingssamenwerking' en geeft een overzicht van de actoren die zich op dit beleidsterrein bewegen.

Dit onderzoek is de eerste belangrijke stap in de uitvoering van het PIVOT-project bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De afspraken ten aanzien van dit samenwerkingsverband tussen de Rijksarchiefdienst en het ministerie zijn in oktober 1991 vastgelegd in een convenant tussen de algemene rijksarchivaris en de secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken1. Het convenant beoogt een selectie-instrumentarium voor het archief van het ministerie van Buitenlandse Zaken te creëren, dat de gevolgen van de verkorting van de overbrengingstermijn (t.g.v. de Archiefwet 1995) kan opvangen.

De tweede stap is het waarderen van de handelingen die in het RIO staan beschreven. De waardering geeft aan welke neerslag voor overdracht naar en permanente bewaring in het Algemeen Rijksarchief in aanmerking komt en welke neerslag op termijn vernietigd kan worden (artikel C van het convenant). Die waardering, alsmede een verantwoording daarvan is in dit document vastgelegd. Dit zgn. Basis Selectie Document (BSD) voldoet daarmee aan de procedurele eisen die in de Archiefwet 1995 gesteld worden aan een selectie-instrument voor archieven van de rijksoverheid. De selectielijst in hoofdstuk 2 bevat per handeling een waardering van de uit die handeling voortgekomen bescheiden.

Het BSD is getoetst in het toetsingsoverleg van het PIVOT-project bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vervolgens is het BSD voorgelegd aan bestuurders en ambtenaren van de in het RIO beschreven organen als onderdeel van het door de Archiefwet 1995 voorgeschreven driehoeksoverleg tussen beleidsorganisatie, beheerorganisatie en Algemeen Rijksarchief. Tevens is het BSD voorgelegd aan een groep van niet aan het ministerie van Buitenlandse Zaken verbonden onderzoekers en deskundigen op (deel)gebieden van het in het RIO beschreven beleidsterrein, namelijk de Archiefcommissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken2.

Voordat de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) het BSD vaststelt, hoort hij de Raad voor Cultuur. Voorts wordt het BSD ter inzage gelegd. Na vaststelling van het BSD kan de procedure voor selectie en overdracht van de bescheiden aan het ARA worden uitgevoerd.

Voorafgaand aan de vaststelling van het BSD is dit document, in overleg met het Nationaal Archief3 gesplitst in een BSD voor het beleidsterrein Buitenlandse Zaken en één voor het beleidsterrein Ontwikkelingssamenwerking. Dit is mede gedaan om de implementatie van het BSD te vergemakkelijken.

1.2. Implementatie

Het vastgestelde Basis Selectie Document zal uiteraard in de praktijk moeten worden gebracht. De uitgangspunten bij de bewerking van de archieven van het ministerie zijn de volgende.

1. De archieven zullen worden bewerkt door de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) te Winschoten. Ten grondslag aan het bewerken door de CAS van de archieven van het ministerie van Buitenlandse Zaken ligt het op 29 september 1994 gesloten convenant tussen beide partijen.

2. Bewerkingsplannen voor de door de CAS te behandelen archieven zullen worden samengesteld door de Rijksarchiefdienst, de CAS en de Directie Documentaire Informatievoorziening van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Per te bewerken archiefdeel zullen in het bewerkingsplan gegevens worden vastgelegd omtrent:

- omvang en periode

- beschrijving van de administratieve functie

- eerdere bewerkingen

- bestaande toegangen

- beschrijving van de structuur

- voornaamste ontwikkelingen op het (deel) beleidsterrein

- eventuele bijzondere selectiecriteria gerelateerd aan historische omstandigheden

- eventuele bijzondere selectiecriteria gerelateerd aan ontwikkelingen op (deel)beleidsterrein

- indicatie van het relatieve historische belang

- eventuele te verwachten problemen bij de selectie

3. De bewerkingsplannen en de uitvoering daarvan zullen getoetst worden door de Archiefcommissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daadwerkelijke vernietiging zal alleen plaatsvinden ná accoord van de Archiefcommissie.

4. Door de Archiefcommissie zal jaarlijks een `actualiteitenlijst' worden opgesteld van gebeurtenissen waarvan de neerslag in ieder geval behouden zal moeten blijven.

5. Documenten die zijn opgenomen in bronnenuitgaven van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis zullen niet voor vernietiging in aanmerking komen.

1.3. Doelstellingen op het beleidsterrein buitenland

Voor het handelen van een ministerie zijn de doelstellingen en de daaruit voortvloeiende taken van dat ministerie maatgevend. In de periode 1945 tot 1990 zijn er geen wezenlijke wijzigingen opgetreden in de algemene taakstellingen.

In de loop der tijd heeft Buitenlandse Zaken een aantal doelstellingen gehad. Eén daarvan is sinds 1953 in de grondwet opgenomen en luidde: `het bevorderen van de ontwikkeling van de internationale rechtsorde'4. De huidige algemene doelstelling van het ministerie luidt:

`het bevorderen van het welzijn van het Koninkrijk in zijn betrekkingen met het buitenland en het beschermen van het Koninkrijk tegen aantasting van buitenaf, alsmede het bevorderen van een rechtvaardige wereld, meer specifiek vrede en veiligheid, menselijk welzijn en menselijke waardigheid'5.

Een aan deze doelstelling ontleend middel is `het bevorderen van samenwerking met andere landen, zowel in multilateraal als in bilateraal verband, op elk daarvoor in aanmerking komend terrein', wat het naoorlogse streven naar internationale samenwerking in met name Europees en Atlantisch verband weergeeft.

Uit de algemene beleidsdoelstelling vloeit een aantal taken voort:

1. Het volgen van de (inter)nationale ontwikkelingen;

2. Het formuleren van een Nederlands standpunt ten aanzien van die (inter)nationale ontwikkelingen;

3. Het uitdragen van dat Nederlandse standpunt ten aanzien van die (inter)nationale ontwikkelingen.

Het ontwikkelen en tot uitvoering brengen van het buitenlands beleid is niet de enige taak van het ministerie. Omdat het ministerie in beginsel alle buitenlandse aangelegenheden van Nederland behandelt, heeft het naast een beleidsmatige taak ook een dienstverlenende taak ten aanzien van de Nederlandse samenleving, zowel in het buitenland als in Nederland.

Om deze twee taken naar behoren uit te kunnen voeren, verricht het ministerie een derde taak, namelijk `het onderhouden van betrekkingen met het buitenland'. De formele betrekkingen van de Nederlandse regering met het buitenland verlopen via het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hiertoe worden onder andere de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland opgericht: de ambassades (voorheen ook gezantschappen), consulaten en consulaten-generaal ten behoeve van de bilaterale betrekkingen en de Permanente Vertegenwoordigingen bij internationale organisaties ten behoeve van de multilaterale betrekkingen. Het departement, het Haagse deel van het ministerie, onderhoudt zelf de contacten met de buitenlandse vertegenwoordigingen in Den Haag.

Ook de vierde taak, de coördinerende taak, die voortvloeit uit de verantwoordelijkheid van de minister van Buitenlandse Zaken voor de eenheid van het buitenlands beleid, loopt dwars door de beleidsmatige en dienstverlenende taak heen.

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn dus vier taken te onderscheiden:

I. Beleidsvoorbereiding en uitvoering

II. Onderhouden van betrekkingen met het buitenland

III. Coördinatie

IV. Dienstverlening

Hoewel afzonderlijk omschreven in taakbeschrijvingen van het ministerie zelf, passen de ontwikkelingshulp en later de ontwikkelingssamenwerking ook in de bovengenoemde beleidsdoelstelling en de daaruit voortvloeiende taken. Reden voor de afzonderlijke behandeling is het verschil in eindverantwoordelijkheid; deze ligt bij de minister zonder Portefeuille belast met aangelegenheden betreffende ontwikkelingssamenwerking en de organisatorische vormgeving door middel van de inrichting van het Directoraat-Generaal Internationale Samenwerking. (Het beleidsterrein `Ontwikkelingssamenwerking' is in een afzonderlijke selectielijst opgenomen.) Ook de voorlichting aan de verschillende doelgroepen in binnen- en buitenland is een dienst die onder bovengenoemde taken geschaard kan worden.

1.4. Actoren

De archiefbescheiden van de actoren in dit BSD vallen onder de zorg van de Minister van Buitenlandse Zaken zelf. Met name gaat het om (de neerslag van de handelingen) van de volgende actoren:

Minister van Buitenlandse Zaken;

de onder deze minister ressorterende actoren.

De voornaamste actor is dus de minister van Buitenlandse Zaken als de eindverantwoordelijke voor het buitenlands beleid. De minister van Buitenlandse Zaken deelt zijn ambtelijk apparaat met de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. De vertegenwoordigingen van het Koninkrijk in het buitenland zijn strikt genomen geen afzonderlijke actoren. Zij maken deel uit van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Verspreid over de hele wereld verrichten zij werkzaamheden ten behoeve van de beleidsvoorbereiding en voeren zij het beleid uit dat op het departement in Den Haag is vastgesteld. Het zijn vooruitgeschoven posten van het departement. Ze zijn te onderscheiden in gezantschappen, ambassades en (beroeps)consulaire posten en Permanente Vertegenwoordigingen bij internationale organisaties.

Op de tweede plaats bewegen zich op het terrein van het buitenlands beleid de andere departementen van algemeen bestuur en hun uitvoerende diensten. Geen overheidsdienst zo klein of hij had een component `internationale aangelegenheden' in het takenpakket. Ook lagere overheden (en niet alleen vanuit een wettelijke bevoegdheid om, bijvoorbeeld paspoorten te verstrekken) begaven zich op internationaal terrein. Het onderhouden van contacten met het buitenland was sinds de oorlog niet langer uitsluitend de taak van de minister van Buitenlandse Zaken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bleef echter, ongeacht de taken van de andere departementen, eerstverantwoordelijke voor het buitenlands beleid en de eenheid van dat beleid. Een uitzondering hierop vormden de ministeries van Economische Zaken en van Financiën, die de verantwoordelijkheid droegen voor het buitenlandse economische en financiële beleid. Het ministerie van Economische Zaken zond evenwel na 1950 geen eigen ambtenaren uit, maar bediende zich, net als Financiën van ambtenaren van de Buitenlandse Dienst.

De Ministerraad bezat enkele, in het Reglement van Orde gespecificeerde bevoegdheden op het terrein van het buitenlands beleid. Daarnaast trad de minister-president in internationale fora en bij buitenlandse bezoeken steeds meer als regeringsleider op en ontwikkelde zich zodoende steeds meer tot een zelfstandige actor op dit beleidsterrein.

De Ministerraad kende diverse onderraden waarvoor de minister van Buitenlandse Zaken als coördinerend bewindspersoon was aangewezen en onderraden die mede op het beleidsterrein van Buitenlandse Zaken opereerden en waarvan de minister van Buitenlandse Zaken niet als coördinerend bewindspersoon optrad.6 Ten behoeve van de ambtelijke voorbereiding kenden de onderraden zgn. voorportalen. Dit waren ambtelijke commissies, die vaak tevens fungeren als interdepartementale coördinatiecommissies: commissies die de werkzaamheden van twee of meer departementen ten aanzien van een bepaald beleidsterrein coördineerden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is in de loop van de jaren in honderden van deze commissies vertegenwoordigd geweest.

Daarnaast is Buitenlandse Zaken ook vertegenwoordigd in diverse ministeriële commissies.

Voorts zijn op het beleidsterrein een aantal externe adviescommissies actief. Het oudste adviescollege is de Staatscommissie voor de te nemen maatregelen ter bevordering der codificatie van het internationaal privaatrecht. Dit college, ingesteld bij Koninklijk Besluit in 1897, adviseert de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie over internationaal privaatrechtelijke aangelegenheden.

De Staten-Generaal controleren het door het kabinet gevoerde buitenlands beleid. Zij bezitten hiertoe een aantal instrumenten en in de Grondwet vastgelegde bevoegdheden (waaronder het goedkeuren van Verdragen). Behalve in plenaire zittingen kan het buitenlands beleid ook besproken worden in (vaste) commissies van de Eerste en Tweede Kamer.

De Koningin heeft als staatshoofd een eigen taak op het beleidsterrein. Zij wordt in de uitvoering van haar taak bijgestaan door het Kabinet van de Koningin en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederland is sinds 1945 lid van honderden bij verdrag ingestelde gouvernementele organisaties. De voornaamste daarvan zijn de Europese Unie (voorheen EGKS, Euratom, EEG, EG), de Verenigde Naties en de Noord Atlantische Verdragsorganisatie.

Voorts treden op het beleidsterrein een groot aantal particuliere (internationale) organisaties op, hetzij als uitvoerenden van het buitenlands beleid (bijvoorbeeld de Non-Gouvernementele Organisaties bij ontwikkelingssamenwerking), hetzij als pressiegroep, hetzij anderszins betrokken in grensoverschrijdende activiteiten. Het betreft hier vakbonden, universiteiten, hulporganisaties, mensenrechtenorganisaties, etc.

De opzet van het RIO en beide BSD's, het beschrijven van het terrein buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking in het kader van de organisatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, betekent dat slechts waarderingen worden toegekend aan de handelingen die door het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden verricht en dat de handelingen van particuliere organisaties (behoudens enkele uitzonderingen) en overige overheidsorganisaties niet worden gewaardeerd. Die handelingen met betrekking tot buitenlands beleid van die organisaties zullen in andere RIO's en BSD's worden beschreven. De handelingen van het Ministerie van Defensie met betrekking tot bijvoorbeeld het veiligheidsbeleid zullen in een BSD van het Ministerie van Defensie worden gewaardeerd.

1.5. Doelstellingen van de selectie

De selectiedoelstellingen van de Rijksarchiefdienst richt zich op organen van de overheid voorzover deze vallen onder de werking van de Archiefwet 1995. Het hoofddoel van de selectie is een scheiding aan te brengen tussen archiefbescheiden die in aanmerking komen voor overbrenging naar het Algemeen Rijksarchief door het overheidsorgaan dat deze gegevens beheert, en archiefbescheiden die hiervoor niet in aanmerking komen.

De archiefbescheiden die op basis van dit BSD naar het Algemeen Rijksarchief overgebracht worden, moeten in eerste instantie een (re)constructie van het handelen van het ministerie van Buitenlandse Zaken mogelijk maken. De handelingen van verschillende actoren op dit terrein worden gewaardeerd op hun bijdrage aan de realisering van de selectiedoelstelling. Bij de selectie is derhalve aan de orde welke bescheiden, behorende bij welke handeling, berustende bij welke actor, overgebracht dienen te worden ten einde het handelen met betrekking tot het buitenlands beleid te kunnen (re)construeren.

De selectie van bescheiden behorende bij een handeling dient ruim te worden geïnterpreteerd, immers een document krijgt pas betekenis in de context waarin het is opgemaakt.

Voorbeeld: de uit 1995 stammende Herijkingsnota7 kan als document slechts begrepen worden in zijn context. Die context wordt gevormd door afspraken gemaakt tijdens de kabinetsformatie over de coördinerende taak van BZ, maar ook `de nationale en internationale samenleving' en in engere zin ook de voorbereiding van die nota op de diverse betrokken departementen. Dat betekent dat het geheel van bescheiden dat geleid heeft tot het opstellen van die nota in de context van die nota bewaard dient te blijven en dat eventueel te vernietigen neerslag van de handelingen die plaats vinden in de context van te bewaren neerslag bij de neerslag van de laatstgenoemde handelingen bewaard worden.

1.6. Criteria voor de selectie

De selectiecriteria zijn zodanig geformuleerd dat is aangegeven van welke handelingen de neerslag geheel dient te worden overgebracht naar het Algemeen Rijksarchief (selectievoorstel: bewaren8 (B)). De neerslag van handelingen die niet aan de dieronder weergegeven selectiecriteria voldoen worden niet overgebracht (selectievoorstel: vernietigen (V)). De documentaire neerslag die uit deze handelingen voortvloeit wordt niet van belang geacht voor de reconstructie van het beleid op het terrein buitenlands beleid.

Uitzondering: Ingevolge artikel 5, onder e, van het Archiefbesluit 1995 kan neerslag van bepaalde, als te vernietigen gewaardeerde handelingen betreffende personen en/of gebeurtenissen van bijzonder cultureel of maatschappelijk belang, van vernietiging worden uitgezonderd. Het is mede de taak van de Archiefcommissie van het ministerie, als deskundig orgaan, deze handelingen betreffende personen en gebeurtenissen te formuleren.

1.6.1. Selectiecriteria

1. Handelingen die betrekking hebben op het voorbereiden, vaststellen, uitdragen en evalueren van het buitenlands beleid

2. Handelingen gericht op externe verantwoording en/of verslaglegging

3. Adviezen gericht op hoofdlijnen van het buitenlands beleid

4. Handelingen gericht op het stellen van regels direct gerelateerd aan de hoofdlijnen van het buitenlandse beleid

5. Handelingen gericht op de (her)inrichting van de beleidsorganisatie of andere organisatieonderdelen belast met primaire bedrijfsprocessen

6. Uitvoerende handelingen die onmisbaar zijn voor de reconstructie van het overheidshandelen op hoofdlijnen van het buitenlands beleid

7. Uitvoerende handelingen die het algemeen democratisch functioneren mogelijk maken

8. Uitvoerende handelingen die onttrokken zijn aan democratische controle en direct zijn gerelateerd aan hoofdlijnen van het buitenlands beleid

9. Uitvoerende handelingen die direct zijn gerelateerd aan en/of voortvloeien uit voor Nederland bijzondere tijdsomstandigheden en incidenten

10. Handelingen gericht op interne verantwoording of verslaglegging

11. Handelingen gericht op het aangaan van overeenkomsten met andere landen of internationale organisaties

2. Selectielijst

2.1. Toelichting op de selectielijst

De selectielijst is ingedeeld naar organisatieonderdeel. Per handeling zijn de volgende gegevens opgenomen:

nummer: dit nummer verwijst naar de handeling in het RIO

actor: de handelende persoon/organisatie

handeling: de handeling zelf

periode: de periode waarin de handeling werd verricht

Waardering: bewaren of vernietigen

Criterium: bewaren volgens criteriumnummer

Termijn: termijn waarop te vernietigen

De afkorting 'B' staat voor 'bewaren', d.i. na afloop van de overbrengingstermijn krachtens de Archiefwet overdragen aan de Rijksarchiefdienst. Onder de als 'te bewaren' aangemerkte handelingen is aangegeven welk selectiecriterium, zoals geformuleerd in paragraaf 1.5.1 van deze toelichting is toegepast.

De afkorting 'V' staat voor 'vernietigen', waarbij tevens is vermeld na afloop van welke termijn de bescheiden die uit de betreffende handeling voortvloeien kunnen worden vernietigd. De termijnen zijn ingevuld op grond van informatie uit bestaande vernietigingslijsten van het ministerie van Buitenlandse Zaken en gesprekken met ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Niet beschreven handelingen die tijdens de bewerking, of eerder, naar voren komen zullen later worden toegevoegd en worden gewaardeerd volgens de eerder beschreven procedure.

Vervallen handelingen

In dit BSD zijn handelingen komen te vervallen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

- dat er sprake is van een andere actor;

- dat de betreffende handeling in een andere periode wordt uitgevoerd;

- dat de handeling in een ander RIO is opgenomen;

- handelingen zijn samengevoegd, waardoor er één of meer zijn vervallen.

2.2. 'Algemene handelingen'

Het BSD begint met een opsomming van 'algemene handelingen'. Die handelingen zijn 'algemeen' genoemd omdat zij niet specifiek aan één directie of afdeling toegeschreven kunnen worden. Het zijn handelingen die door meerdere, en in sommige gevallen vrijwel alle, beleidsdirecties uitgevoerd kunnen worden.

Algemene handelingen

nr: 1

handeling: het voorbereiden, mede-vaststellen, coördineren en evalueren van het Nederlandse buitenlands beleid en het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid.

Ter verduidelijking worden enkele producten opgenomen: beleidsnota's, beleidsnotities, rapporten, adviezen en evaluaties.

Opmerking: de eigenlijke vaststelling van het beleid vindt plaats in de ministerraad.

Onder deze handeling valt ook:

- het voeren van overleg met andere betrokken actoren op het beleidsterrein;

- het voorbereiden van een standpunt ter inbrenging in de ministerraadsvergaderingen voor beraad en besluitvorming betreffende het beleidsterrein;

- het voeren van overleg met / het leveren van bijdragen aan het overleg met het staatshoofd betreffende het beleidsterrein;

- het voorbereiden van een Memorie van Toelichting op de Rijksbegroting het beleidsterrein;

- het toetsen van de uitvoering van het beleid (evaluatie);

- het leveren van commentaar op de recht- en doelmatigheidscontroles van de Algemene Rekenkamer op het beleidsterrein;

- het aan een externe adviescommissie verzoeken om advies betreffende het beleidsterrein;

- het informeren van het Kabinet van de Koningin over ontwikkelingen op het beleidsterrein;

- het beleidsinhoudelijk voorbereiden

periode: 1945-1990

waardering: B, criterium: 1

nr: 2

handeling: het verzamelen en analyseren van informatie met betrekking tot de relaties tussen diverse landen onderling

periode: 1945-1990

waardering: B, criterium: 1

nr: 3

handeling: het inbrengen van onderwerpen in de ministerraad voor beraad en besluitvorming

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 1

nr: 4

handeling: het informeren (voorlichten) van het Kabinet van de Koningin over (inter-)nationale ontwikkelingen en het Nederlandse buitenlands beleid

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 6

nr: 5

handeling: het adviseren van het Kabinet van de Koningin over de wenselijkheid van inkomende en uitgaande staatsbezoeken

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 6

nr: 6

handeling: het inhoudelijk voorbereiden van buitenlandse bezoeken van leden van het Koninklijk Huis en het opstellen van dossiers terzake

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 6

nr: 7

handeling: het opstellen van draaiboeken bij inkomende staatsbezoeken

periode: 1945-1990

waardering: V

termijn: 10

nr: 8

handeling: het opstellen van spreekpunten t.b.v. de Koningin, minister of minister-president voor gesprek met buitenlandse diplomatieke vertegenwoordigers hier te lande t.g.v. overhandiging geloofsbrieven, officiële kennismaking of afscheid of andere gelegenheden

periode: 1950-1990

waardering: B criterium: 6

nr: 9

handeling: het informeren (voorlichten) van minister-president, diverse onderraden, ministeriële commissies en ambtelijke voorportalen over (inter-)nationale ontwikkelingen, het Nederlandse buitenlands beleid en het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 6

nr: 10

handeling: het inhoudelijk voorbereiden en verslagleggen van buitenlandse bezoeken van de minister-president

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 1

nr: 11

Handeling is komen te vervallen, zie handeling 9

nr: 12

handeling: het inbrengen van standpunten bij de diverse onderraden, ministeriële commissies en ambtelijke voorportalen

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 1

nr: 13

handeling: Het beantwoorden van kamervragen en het informeren (voorlichten) van (commissies/leden) van de Staten-Generaal over (inter-)nationale ontwikkelingen het Nederlandse buitenlands beleid en het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid, o.a. in de vorm van het schriftelijk of mondeling beantwoorden van vragen, verstrekken van vertrouwelijke resumé's etc.

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 7

nr: 14

handeling: het presenteren van beleidsvoornemens ter behandeling aan de Staten-Generaal

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 7

nr: 15

handeling: het ter stilzwijgende goedkeuring overleggen van tot stand gekomen internationale overeenkomsten aan de Staten-Generaal

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 11

nr: 16

handeling: het voorbereiden en verslagleggen van een buitenlands bezoek van een Nederlandse parlementaire delegatie

periode: 1950-1990

waardering: B criterium: 7

nr: 17

handeling: het geven van voorlichting over (inter-)nationale ontwikkelingen, het Nederlandse buitenlands beleid en het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid aan:

- andere departementen;

- interdepartementale coördinatiecommissies;

- externe adviescommissies;

- Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland;

- Surinaamse (tot 1975), Nederlands Antilliaanse en Arubaanse autoriteiten en instanties;

- Derden;

- Overige overheden, instellingen, bedrijven en particulieren.

periode: 1945-1990

waardering: V

termijn: 5

nr: 18

Handeling is komen te vervallen, `Rijksberekening' (PIVOT-rapport nummer 3)

Handeling 5 blz. 23

nr: 19

handeling: het verrichten van ondersteunende werkzaamheden ten behoeve van internationale contacten van andere departementen (doorzendingen, aanmelding deelnemers conferenties, verzorgen introducties etc.)

periode: 1945-1990

waardering: V

termijn: 5

nr: 20

Handeling is komen te vervallen, zie handeling 17

nr: 21

handeling: het inbrengen van standpunten in interdepartementale coördinatiecommissies

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 1

nr: 22

Handeling is komen te vervallen, zie handeling 17

nr: 23

handeling: het voorbereiden van vergaderingen van interdepartementale commissies en adviescommissies

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 6

nr: 24

handeling: het noteren van de belangrijkste uitkomsten van vergaderingen van interdepartementale commissies en adviescommissies

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 1

nr: 25

handeling: het mede-voorbereiden van de samenstelling van interdepartementale commissies en adviescommissies

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 5

nr: 26

handeling: het geven van invulling aan en het houden van toezicht op de taakuitvoering en werkwijze van interdepartementale commissies en adviescommissies

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 6

nr: 27

handeling: het mede-voorbereiden van het vaststellen, wijzigen en intrekken van internationale regelingen betreffende het Nederlandse buitenlands beleid en ontwikkelings-samenwerking en het presenteren van Nederlandse standpunten in gouvernementele internationale organisaties. Ter verduidelijking zijn enkele producten vernoemd: internationale regeligen, nota's, rapporten

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 1 en 11

nr: 28

Handeling is komen te vervallen, zie handeling 17

nr: 29

handeling: het instrueren van de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland (overbrengen van de in Nederland voorbereide en vastgestelde standpunten en/of gedragslijnen)

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 1

nr: 30

handeling: het formuleren van beleid met betrekking tot het behartigen van de belangen van een derde land door Nederland in het buitenland

periode: 1950-1990

waardering: B criterium: 6

nr: 31

handeling: het formuleren van beleid met betrekking tot het behartigen van Nederlandse belangen door derde landen

periode: 1950-1990

waardering: B criterium: 6

nr: 32

Handeling is komen te vervallen, zie handeling 17

nr: 33

handeling: het presenteren van het Nederlands standpunt inzake buitenlands ontwikkelingen aan Surinaamse (tot 1975), Nederlands Antilliaanse en Arubaanse autoriteiten en instanties

periode: 1954-1990

waardering: B criterium: 1

nr: 34

handeling: het presenteren van het Nederlands standpunt aan buitenlandse vertegenwoordigingen in Nederland

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 1

nr: 35

handeling: het inhoudelijk voorbereiden en verslagleggen van het bezoek van een buitenlands staatshoofd, minister of regeringsleider

periode: 1950-1990

waardering: B criterium: 1

nr: 36

handeling: het uitwisselen van felicitaties, condoleances en dankbetuigingen met een ander land

periode: 1950-1990

waardering: V

termijn: 5

nr: 37

handeling: het inhoudelijk voorbereiden en verslagleggen van internationale conferenties waarin Buitenlandse Zaken/Ontwikkelingssamenwerking participeert

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 1

nr: 38

handeling: het administratief en organisatorisch voorbereiden van in- en uitgaande, al dan niet officiële, bezoeken van staatshoofden, regeringsleiders, ministers, ambtenaren etc.

periode: 1945-1990

waardering: V

termijn: 5

nr: 39

handeling: het presenteren van het Nederlands standpunt op internationale conferenties

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 1

nr: 40

handeling: het inhoudelijk voorbereiden en verslagleggen van bilaterale besprekingen tussen Nederland en een ander land

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 1

nr: 41

Handeling is komen te vervallen, zie handeling 17

nr: 42

Handeling is komen te vervallen, zie handeling 17

nr: 43

handeling: het verstrekken van inlichtingen aan andere departementen, buitenlandse vertegenwoordigers, Nederlandse vertegenwoordigers in het buitenland en overige overheden, instellingen, bedrijven en particulieren

periode: 1945-1990

waardering: V

termijn: 5

nr: 44

handeling: het beslissen over subsidieverzoeken van overige actoren op het terrein van het buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking

periode: 1945-1990

waardering: V

termijn: 10

nr: 45

handeling: het voorbereiden van of beslissen over (bepaalde) aangelegenheden inzake het Nederlandse buitenlands beleid en het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 1

nr: 46

handeling: het presenteren van een finaal ambtelijk advies over (bepaalde) aangelegenheden inzake het Nederlandse buitenlands beleid en het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 1

nr: 47

handeling: het adviseren van interdepartementale coördinatiecommissies over (bepaalde) aangelegenheden inzake het Nederlandse buitenlands beleid en het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 3

nr: 48

handeling: het presenteren van interdepartementaal vastgestelde standpunten over (bepaalde) aangelegenheden inzake het Nederlandse buitenlands beleid en het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid aan ambtelijke voorportalen, onderraden en ministeriële commissies

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 1

nr: 49

handeling: het adviseren van de minister van Buitenlandse Zaken over (bepaalde) aangelegenheden inzake het Nederlandse buitenlands beleid en het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid

periode: 1945-1990

waardering: B criterium: 3

nr: 769

handeling: het verrichten van ondersteunende werkzaamheden ten behoeve van instellingen, bedrijven en particulieren (hier o.a.: doorzenden, eenvoudige inlichtingen)

periode: 1945-1990

waardering V

termijn: 3

nr: 770

handeling: het verzamelen en documenteren van diverse onderwerpen en zaken betreffende de Tweede Wereldoorlog

periode: 1945-1990

waardering B criterium: 9

nr: 771

handeling: het bemiddelen bij de uitwisseling van informatie bij de behandeling van zaken gerelateerd aan oorlogsmisdadigers en politieke delinquenten

periode: 1945-1990

waardering B criterium: 9

nr: 772

handeling: het verzamelen en analyseren van informatie met betrekking tot de binnenlandse politieke aangelegenheden in diverse landen

periode: 1945-1990

waardering B criterium: 1

nr: 773

handeling: het adviseren inzake wet en regelgeving die tot stand is gebracht door een ander departement uit hoofde van het buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking

periode: 1945-1990

waardering B criterium: 3

nr: 774

handeling: het ontvangen van inlichtingen/informatie van derden, departementen en overige overheden en binnen- en buitenlandse vertegenwoordigingen

NB: bedoeld wordt al die informatie die ontvangen wordt en die slechts administratief verwerkt wordt zonder aan beleidszaken te raken (geleidebrieven, stukken ter kennisname etc.)

periode: 1945-1990

waardering V

termijn: 3

nr: 776

handeling: het voorbreiden van de totstandkoming, wijziging en intrekking van wet- en regelgeving betreffende het Nederlandse buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking

periode 1945-1990

waardering B criterium: 4

nr: 777

handeling: het periodiek in beeld brengen van het Nederlandse buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerkingsbeleid.

periode 1945-1990

waardering B criterium: 2

nr: 778

handeling: het beslissen over beroepschriften naar aanleiding van beschikkingen betreffende het Nederlandse buitenlands beleid en het voeren van verweer in beroepschriftprocedures voor administratief rechtelijke organen. Ter verduidelijking worden enkele producten opgenomen: beschikkingen, verweerschriften.

Periode: 1945-1990

waardering: V

Termijn: 10

nr: 779

handeling: het vaststellen van de opdracht en het begeleiden van (wetenschappelijk) onderzoek betreffende het Nederlandse buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking.

periode: 1945-1990

waardering: V

Termijn: 10

nr: 780

handeling: het vaststellen van het eindproduct van (wetenschappelijk) onderzoek betreffende het Nederlands buitenlandse beleid en ontwikkelingssamenwerking

periode 1945-1990

waardering B criterium: 1

nr: 781

handeling: het verzamelen en bewerken van gegevens ten behoeve van (wetenschappelijk) onderzoek betreffende het Nederlandse buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking

periode: 1945-1990

waardering: V

Termijn: 10

nr: 782

handeling: het financieren van (wetenschappelijk) onderzoek betreffende het Nederlandse buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking

periode: 1945-1990

waardering: V

Termijn: 10

nr: 783

handeling: het instellen, wijzigen en opheffen van organisatie-eenheden betreffende het Ne derlandse buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking.

periode: 1945-1990

B/V: B criterium: 5

nr: 784

handeling: het detacheren/benoemen van ambtenaren bij de Nederlandse Permanente vertegenwoordiging bij de EG

Periode: 1958-1990

Waardering: V

Termijn: 10 jaar financiële stukken, 5 jaar overige stukken

nr: 785

Handeling: het voorbereiden van bijdragen aan expertgroepen van de Europese Commissie inzake het beleidsterrein buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking en het opstellen van verslagen over de geleverde bijdrage

Periode: 1958-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 786

Handeling: het opstellen van concept-informatiefiches over voorstellen, mededelingen en Groenboeken van de Europese Commissie op het beleidsterrein buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking

Periode: 1958-1990

Produkt: Concept-fiches

Waardering: B criterium: 1

nr: 787

Handeling: het voorbereiden van vergaderingen van Raadswerkgroepen met betrekking tot het beleidsterrein buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking en het opstellen van verslagen van deze vergaderingen

Periode: 1958-1990

Opmerking:

- Als onderdeel van de departementale standpuntbepaling kan overleg gevoerd worden met maatschappelijke groeperingen, zoals het georganiseerde bedrijfsleven.

- De handeling leidt bij het eerstverantwoordelijke ministerie met name tot instructies; bij de overige betrokken ministeries tot departementale standpunten.

Waardering: B criterium: 3

nr: 788

Handeling het voorbereiden van vergaderingen van ad hoc groepen Raden/Attachés met betrekking tot het beleidsterrein buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking en het opstellen van verslagen van deze vergaderingen

Periode 1958-1990

Opmerking:

- Als onderdeel van de departementale standpuntbepaling kan overleg gevoerd worden met maatschappelijke groeperingen, zoals het georganiseerde bedrijfsleven.

- De handeling leidt bij het eerstverantwoordelijke ministerie met name tot instructies; bij de overige betrokken ministeries tot departementale standpunten.

Waardering: B criterium: 3

nr: 789

Handeling Het voorbereiden van vergaderingen van het COREPER met betrekking tot het beleidsterrein buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking en het opstellen van verslagen van deze vergaderingen

Periode: 1958-1990

Opmerking:

- Als onderdeel van de departementale standpuntbepaling kan overleg gevoerd worden met maatschappelijke groeperingen, zoals het georganiseerde bedrijfsleven.

- De instructies voor de Nederlandse vertegenwoordiger in het COREPER worden vastgesteld in interdepartementaal overleg onder leiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

- De handeling leidt bij het eerstverantwoordelijke ministerie met name tot concept-instructies; bij de overige betrokken ministeries tot departementale standpunten.

Waardering: V

Termijn: 10 jaar

nr: 790

Handeling: het voorbereiden van vergaderingen van ad hoc High Level groepen met betrekking tot het beleidsterrein buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking en het opstellen van verslagen van deze vergaderingen

Periode: 1958-1990

Opmerking:

- Als onderdeel van de departementale standpuntbepaling kan overleg gevoerd worden met maatschappelijke groeperingen, zoals het georganiseerde bedrijfsleven.

- De handeling leidt bij het eerstverantwoordelijke ministerie met name tot concept-instructies; bij de overige betrokken ministeries tot departementale standpunten.

Waardering: V

Termijn: 10 jaar

nr: 791

Handeling: Het opstellen van departementale standpunten inzake buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking, agendapunten van Raadsvergaderingen met betrekking tot dit beleidsterrein en het opstellen van verslagen van Raadsvergaderingen

nr: 792

Handeling: het voordragen van personen voor benoeming in een raadgevend comité, beheerscomité of reglementeringscomité

Periode: 1958-1990

Opmerking: De Raad benoemt de leden van de comités.

Waardering: V

Termijn: Financiële stukken 10 jaar, overige stukken 5 jaar

nr. 793

Handeling: het opstellen en wijzigen van standpunten inzake door de Europese Commissie voorgestelde uitvoeringsbepalingen met betrekking tot het Beleidsterrein buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking, die besproken worden in raadgevend comité, een beheerscomité of een reglementeringscomité, en het opstellen van verslagen van vergaderingen van deze comités.

Periode: 1958-1990

Opmerking:

- Als onderdeel van de departementale standpuntbepaling kan overleg gevoerd worden met maatschappelijke groeperingen, zoals het georganiseerde bedrijfsleven.

- Wanneer meerdere departementen betrokken zijn leidt het eerstverantwoordelijke ministerie het coördinatie-overleg.

- Onder deze handeling valt ook het opstellen van instructies voor de Nederlandse vertegenwoordigers in de comités.

Waardering: B criterium: 4

nr: 794

Handeling: het opstellen en wijzigen van standpunten over door de Europese Commissie voorgenomen besluiten, maatregelen en onderhandelingen met derde landen met betrekking tot het beleidsterrein buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking, voorzover deze niet zijn vastgelegd in raadsbesluiten en worden besproken in commissies en werkgroepen, en het opstellen van verslagen van vergaderingen van deze commissies en werkgroepen

Periode: 1958-1990

Opmerking:

- Als onderdeel van de departementale standpuntbepaling kan overleg gevoerd worden met maatschappelijke groeperingen, zoals het georganiseerde bedrijfsleven.

- Wanneer meerdere departementen betrokken zijn leidt het eerstverantwoordelijke ministerie het coördinatie-overleg.

- Onder deze handeling valt ook het opstellen van instructies voor de Nederlandse vertegenwoordigers in de comités.

Waardering: B criterium 1/11

nr: 795

Handeling: Het voordragen aan de Europese Commissie van deskundigen belast met de controle op de naleving van de bepalingen van communautaire besluiten betreffende het beleidsterrein buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking

Periode: 1958-1990

Grondslag: Richtlijnen

Produkt: Besluit

Waardering: V

Termijn: financiële stukken 10 jaar, overige stukken 5 jaar

nr: 796

Handeling: Het adviseren van de minister van buitenlandse zaken betreffende aangelegenheden welke betrekking hebben op het beleidsterrein Buitenland

Periode: 1965-1990

Waardering: B

Criterium: 3

nr: 797

Handeling: Het adviseren van de minister van ontwikkelingssamenwerking betreffende aangelegenheden welke betrekking hebben op het beleidsterrein ontwikkelingssamenwerking

Periode: 1965-1990

Waardering: B

Criterium: 3

nr: 798

Handeling: Het adviseren van de minister van buitenlandse zaken betreffende aangelegenheden welke geen betrekking hebben op het beleidsterrein Buitenland

Periode: 1965-1990

Waardering: V 10 jaar

nr: 799

Handeling: Het adviseren van de minister van ontwikkelingssamenwerking betreffende aangelegenheden welke geen betrekking hebben op het beleidsterrein Ontwikkelingssamenwerking

Periode: 1965-1990

Waardering: V 10 jaar

nr. 800

Handeling: Het verkrijgen en beoordelen van inhoudelijke eindrapportages over projecten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking

Periode: 1965-1990

Produkt: Eindrapportages van projecten van ontwikkelingssamenwerking (inclusief additionele projecten van Medefinancieringsorganisaties13)

Jaarlijkse inhoudelijke rapportage van Medefinancieringsorganisaties (jaarverslagen)

Waardering: B criterium: 1 (en ook: 2 en 10)

Opmerking: Voor bewaring komen alleen eindrapportages in aanmerking van projecten waarbij het gecommitteerde bedrag f 50.000,- of hoger is.

Periode 1945-1950

Afdeling Verenigde Naties

nr: 50

handeling: het publiceren van de verslagen van de zittingen van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en die van andere VN-organen indien Nederland daarin is vertegenwoordigd

periode: 1946-1990

Waardering: B criterium: 2

Directie Verre Oosten

nr: 51

handeling: het adviseren aan het departement over Nederlandse diplomatieke benoemingen op posten bij nabijgelegen mogendheden en gebieden

periode: 1947-1950

Waardering: B criterium: 3

nr: 52

handeling: het behandelen van aanvragen voor audiëntie bij de Lt. Gouverneur-Generaal, diens plaatsvervanger of diens opvolger van Nederlands-Indië van leden van het corps consulaire

periode: 1947-1950

Waardering: V

termijn: 5

nr: 53

handeling: het opleiden van Indonesiërs voor de Buitenlandse Dienst

periode: 1947-1950

Waardering: B criterium: 6

nr: 54

handeling: het presenteren van het Nederlandse standpunt aan buitenlandse vertegenwoordigingen te Batavia

periode: 1947-1950

Waardering: B criterium: 1

nr: 55

handeling: het presenteren van het Nederlandse standpunt inzake buitenlandse ontwikkelingen aan het Indisch gouvernement

periode: 1947-1950

Waardering: B criterium: 1

nr: 56

handeling: het rapporteren aan het departement in Den Haag

periode: 1947-1950

Waardering: B criterium: 1

nr: 57

handeling: het verlenen van bijstand op het terrein van de buitenlandse betrekkingen aan de Indische regering

periode: 1947-1950

Waardering: B criterium: 6

Directie Economische Zaken

nr: 58

Handeling is komen te vervallen, zie `vergoeding van materiële oorlogs- en watersnoodschaden' (PIVOT-rapport nummer 127) handelingen 154, 156 en 330

nr: 59 t/m 63 vervallen

handeling: het vaststellen van vanaf welke datum landen gerekend worden te zijn bezet door troepen van de Verenigde Volken

periode: 1945-1990

Waardering B criterium: 4

nr: 60

handeling: het adviseren van de Regeringscommissaris voor Duitse aangelegenheden over economische aangelegenheden ten aanzien van Duitsland

periode: 1945-1990

Waardering: B criterium: 3

nr: 61

handeling: het behandelen van problemen van particulieren voortvloeiend uit grenstractaten

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 62

handeling: het behandelen herstelzaken in verband met Duitsland

periode: 1945-1990

Waardering: B criterium 9

nr: 63

handeling: het informeren (voorlichten) van de Regeringscommissaris voor Duitse aangelegenheden over (inter-)nationale ontwikkelingen en het Nederlandse buitenlandse beleid

periode: 1945-1990

Waardering: B criterium: 6

Directie van Verkeer en Grote Rivieren

nr: 64

Handeling is komen te vervallen, zie `Luchtvaart gebonden' (PIVOT-rapport nummer 16)

Handeling 265

Permanent Bureau der Haagse Conferentie betreffende het Internationaal Privaatrecht

nr: 65

handeling: het voorbereiden van vergaderingen van de Staatscommissie tot voorbereiding van de te nemen maatregelen ter bevordering der codificatie van het internationaal privaatrecht en het opstellen van verslagen van deze vergaderingen

periode: 1929-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 66

Handeling is komen te vervallen, zie handeling 65

nr: 67

handeling: het geven van invulling aan en het houden van toezicht op de taakuitvoering van de Staatscommissie tot voorbereiding van de te nemen maatregelen ter bevordering der codificatie van het internationaal privaatrecht

periode: 1929-1990

Waardering: B

nr: 68

handeling: het samenstellen van de Staatscommissie tot voorbereiding van de te nemen maatregelen ter bevordering der codificatie van het internationaal privaatrecht

periode: 1929-1990

Waardering: B

nr: 69

handeling: het voorbereiden van de zittingen van de Haagse Conferentie betreffende het Internationaal Privaatrecht

periode: 1929-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 70

handeling: het opstellen en redigeren van adviezen en aanbevelingen van de Staatscommissie tot voorbereiding van de te nemen maatregelen ter bevordering der codificatie van het internationaal privaatrecht

periode: 1929-1990

Waardering: B criterium: 1

Periode 1950-1958

Regeringscommissariaat voor het Europese Herstelprogramma en Directoraat-Generaal voor het Economische en Militaire Hulpprogramma

nr: 71

handeling: het indienen van 'technical assistance' projecten na goedkeuring van de Ministerraad

periode: 1948-1958

Waardering: V

termijn: 10

nr: 72

handeling: het publiceren van 'Verslag van de Nederlandse regering aangaande de werking van het Europese herstelprogramma'

periode: 1948-1954

Waardering: B criterium: 2

nr: 73

handeling: het rapporteren over/ verantwoorden van besteding gelden Economische en Militaire Hulpprogramma (ERP/MSP)

periode: 1948-1958

Waardering: B criterium: 2

nr: 74

handeling: het indienen van 'local currency' projecten na goedkeuring van de Ministerraad

periode: 1948-1958

Waardering: V

termijn: 10

nr: 75

handeling: het inbrengen van onderwerpen met betrekking tot het Economische en Militaire Hulpprogramma (ERP/MSP) in de ministerraad voor beraad en besluitvorming

periode: 1948-1958

Waardering: B criterium: 1

nr: 76

handeling: het informeren (voorlichten) van de REA over ontwikkelingen rond het Economische en Militaire Hulpprogramma

periode: 1948-1958

Waardering: B criterium: 6

nr: 77

handeling: het inbrengen van standpunten bij de REA

periode: 1948-1958

Waardering: B criterium: 1

nr: 78

handeling: het informeren (voorlichten) van de Interdepartementale Commissie voor het Europese Herstelprogramma over ontwikkelingen rond het Economische en Militaire Hulpprogramma

periode: 1948-1958

Waardering: V

termijn: 5

nr: 79

handeling: het inbrengen van standpunten bij de Interdepartementale Commissie voor het Europese Herstelprogramma

periode: 1948-1958

Waardering: B criterium: 1

nr: 80

handeling: het voorbreiden van vergaderingen van de Interdepartementale Commissie voor het Europese Herstelprogramma en het opstellen van verslagen van deze vergaderingen

periode: 1948-1953

Waardering: B criterium: 1

nr: 81

Handeling is komen te vervallen, zie handeling 80

nr: 82

handeling: het samenstellen van de Interdepartementale Commissie voor het Europese Herstelprogramma

periode: 1948-1953

Waardering: B criterium: 5

nr: 83

handeling: het geven van invulling aan en het houden van toezicht op de taakuitvoering van de Interdepartementale Commissie voor het Europese Herstelprogramma

periode: 1948-1953

Waardering: B criterium: 6

nr: 84

handeling: het instrueren van de ambassade te Washington en de Nederlandse Missie bij de OEES voor zover het aangelegenheden met betrekking tot het Economische en Militaire Hulpprogramma betreft

periode: 1948-1958

Waardering: B criterium: 1

nr: 85

handeling: het presenteren van het Nederlandse standpunt inzake het Economische en Militaire Hulpprogramma aan de Missie van de ECA/MSA/FOA in Nederland

periode: 1948-1958

Waardering: B criterium: 1

nr: 86

handeling: het inhoudelijk voorbereiden en verslagleggen van bilaterale besprekingen over het Economische en Militaire Hulpprogramma tussen Nederland en de Verenigde Staten

periode: 1948-1958

Waardering: B criterium: 1

nr: 87

handeling: het informeren van overige overheden en particulieren over ontwikkelingen rond het Economische en Militaire Hulpprogramma

periode: 1948-1958

Waardering: V

termijn: 5

Directie Europa

nr: 88

handeling: Het behartigen van de Israëlische belangen in Polen en de Sowjet-Unie op diplomatiek en consulair gebied

periode: 1953-1990

Waardering: V

termijn: 5

Directie Afrika en Midden Oosten

nr: 89

handeling: het behartiging van de Franse en Belgische belangen bij buitenlandse vertegenwoordigingen in Nederland op diplomatiek en consulair gebied

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 90

handeling: het verifiëren van vorderingen en verzorgen van uitkeringen tot schadeloosstelling van Nederlandse belangen in Egypte welke door nationalisaties en dergelijke zijn getroffen ten gevolge van het Compensatieaccoord Egypte

periode: 1973-1988

Waardering: V

termijn: 10

Directie Oosten en Directie Azie en Oceanie

nr: 91

handeling: het behandelen van rekesten tot invrijheidsstelling van Japanse oorlogsmisdadigers

periode: 1951-1990

Waardering: B criterium: 9

nr: 92

handeling: het verifiëren en verzorgen van uitkeringen tot schadeloosstelling van Nederlandse belangen in Indonesië ten gevolge van de Rijkswet ter verdeling van het bedrag bedoeld in de Nederlands-Indonesische Overeenkomst van 7 september 1966

periode: 1968-1988

Waardering: V

termijn: 10

Directie Westelijk Halfrond

nr: 93

handeling: het verlenen van toestemming aan vreemde mogendheden voor vlootbezoek aan Suriname (tot 1975), de Nederlandse Antillen of Aruba

periode: 1950 (1937)-1990

Waardering: V

termijn: 5

Directie Internationale Organisaties

nr: 94

handeling: het behandelen van aanvragen voor technische hulp aan ontwikkelingslanden

periode: 1951-1964

Waardering: B criterium: 1

nr: 95

handeling: het ontvangen en begeleiden van fellows in Nederland

periode: 1951-1964

Waardering: V

termijn: 5

nr: 96

handeling: het uitzenden van deskundigen naar ontwikkelingslanden

periode: 1951-1964

Waardering: V

termijn: 10

nr: 97

handeling: het verzorgen of mede-verzorgen van technische hulpprojecten in ontwikkelingslanden

periode: 1951-1964

Waardering: V

termijn: 20

nr: 98

handeling: het werven van deskundigen voor uitzending naar ontwikkelingslanden

periode: 1951-1964

Waardering: V

termijn: 75 jaar na geboortejaar

Periode 1958-1990

Directie Europa

nr: 99

handeling: het verifiëren van vorderingen en verzorgen van uitkeringen tot schadeloosstelling van Nederlandse belangen in de Duitse Democratische Republiek welke door nationalisaties en dergelijke zijn getroffen

periode: 1973-1988

Waardering: V

termijn: 10

nr: 100

handeling: het verlenen van diplomatieke toestemming voor bezoeken van onderzoeksvaartuigen van een bepaald land in Nederlandse wateren

periode: 1958-1990

Waardering: V

termijn: 5

Directie NAVO en WEU zaken en Directie Atlantische samenwerking en Veiligheidszaken

nr: 101

handeling: het adviseren van de minister van Economische Zaken inzake de verlening van een exportvergunning voor strategische goederen

periode: 1962-1990

Waardering: B criterium: 3

nr: 102

handeling: het behandelen van aangelegenheden betreffende het Amerikaanse en Canadese militaire hulpprogramma

periode: 1958-1976

Waardering: B criterium: 1

nr: 103

handeling: het bijdragen aan de defensienota

periode: 1976-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 104

handeling: het doorgeleiden of ontwerpen, vaststellen en verzenden (in overleg met ministerie van Defensie) van notificaties over oefeningen waaraan Nederlandse militairen deelnemen (uitvoering van het accoord van Stockholm, 1986) aan gouvernementele organisaties

periode: 1986-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 105

handeling: het in samenwerking met het ministerie van Defensie opleiden van inspecteurs en begeleiders in het kader van de verificatieverplichtingen van het CSE-verdrag

periode: 1990-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 106

handeling: het in samenwerking met het ministerie van Defensie verrichten van studies ten aanzien van de nationale defensieplanning

periode: 1976-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 107

handeling: het ontvangen en begeleiden inspecteurs uit de Sovjetunie in het kader van het INF-verdrag

periode: 1990-1990

Waardering: B criterium: 6

Directoraat-Generaal Europese Samenwerking

nr: 108

handeling: het bemiddelen bij plaatsing van Nederlanders bij cursussen en installaties op atoomgebied in het buitenland

periode: 1958-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 109

handeling: het beschikbaar stellen van financiële middelen voor hulp in noodsituaties in het kader van de zgn. 'Wellink-faciliteit'

periode: 1981-1990

Waardering: B criterium: 6

nr: 110

handeling: het aanbieden van de geannoteerde agenda van de Raad van de Europese Gemeenschappen aan de Staten-Generaal

periode: 1958-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 111

handeling: het aanbieden van fiches aan de Staten-Generaal, opgesteld naar aanleiding van het overleg in de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen

periode: 1989-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 112

handeling: het aanbieden aan de Staten-Generaal van het verslag van zittingen van de Raad van de Europese Gemeenschappen, opgesteld door het Secretariaat-Generaal van de Raad van de Europese Gemeenschappen ('Mededeling aan de pers')

periode: 1958-1990

Waardering: V

termijn: 2

nr: 113

handeling: het samenstellen van het rapport dat jaarlijks door de regering aan de Staten-Generaal wordt aangeboden betreffende de uitwerking en toepassing van het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap en van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie

periode: 1958-1990

Waardering: B criterium: 1

Directoraat-Generaal Internationale Samenwerking

Bureau Beleidsvoorbereiding tevens Secretariaat Adviesraad

nr: 114 t/m 118 vervallen

Bureau Juridische Zaken

nr: 119 t/m 123 vervallen

Directie Internationale Organisaties

nr: 124

handeling: het organiseren van uitzending van delegaties naar internationale bijeenkomsten

periode: 1975-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 125

handeling: het voorbereiden van standpunten met betrekking tot personele, administratieve en budgettaire kwesties in de VN en Gespecialiseerde Organisaties

periode: 1975-1990

Waardering: B

nr: 126

handeling: het coördineren van het Nederlands beleid met betrekking tot economisch-sociale activiteiten van de VN

periode: 1964-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 127

handeling: het voorbereiden van standpunten met betrekking tot de Internationale Atoomorganisatie en de Gespecialiseerde Organisaties (ILO, FAO, WHO, UNESCO, UPU, ITU, ICAO, WMO, IMCO, WIPO, IAEA)

periode: 1964-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 128

handeling: het beheren, distribueren en uitlenen van VN-documenten en publikaties en het verstrekken van informatie uit dit materiaal

periode: 1964-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 129

handeling: het coördineren en voorbereiden van het beleid met betrekking tot economische aangelegenheden in VN, Regionale Commissies en andere organisaties

periode: 1964-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 130

handeling: het in VN-verband voorbereiden van beleid inzake internationaal toerisme

periode: 1964-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 131

handeling: het voorbereiden van beleid in internationale organisaties inzake handelspolitieke aangelegenheden

periode: 1975-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 132

handeling: het voorbereiden van beleid in internationale organisaties inzake humanitair-juridische aangelegenheden, in het bijzonder mensenrechten

periode: 1975-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 133

handeling: het voorbereiden van beleid in internationale organisaties inzake juridische aangelegenheden

periode: 1975-1990

Waardering: B criterium: 1

actor: minister van Buitenlandse Zaken / minister voor Ontwikkelingssamenwerking / DIO/JS

handeling: zie handelingen DIO/HJ

nr: 134

handeling: het voorbereiden van beleid inzake vraagstukken betreffende niet-nucleaire wapenbeheersing en ontwapening

periode: 1983-1985

Waardering: B criterium: 1

actor: minister van Buitenlandse Zaken / minister voor Ontwikkelingssamenwerking / DIO/NN

handeling: zie voor handelingen DIO/NN met betrekking tot de Adviescommissie inzake Vraagstukken van Ontwapening en Internationale Veiligheid en Vrede de handelingen bij DIO/OV

nr: 135

handeling: het voorbereiden en coördineren van beleid inzake nucleaire wapenbeheersing, -beperking en ontwapening

periode: 1983-1985

Waardering: B criterium: 1

nr: 136

handeling: het opstellen en redigeren van adviezen en aanbevelingen van de Adviescommissie inzake Vraagstukken van Ontwapening en Internationale Veiligheid en Vrede

periode: 1964-1983

Waardering: B criterium: 1

nr: 137

handeling: het voorbereiden en coördineren van beleid inzake nucleaire wapenbeheersing, -beperking en ontwapening

periode: 1964-1983

Waardering: B criterium: 1

nr: 138

handeling: het voorbereiden van beleid inzake het Antarcticaverdrag

periode: 1964-1983

Waardering: B criterium: 1

nr: 139

handeling: het voorbereiden van beleid inzake militaire operaties van de VN

periode: 1964-1983

Waardering: B criterium: 1

nr: 140

handeling: het voorbereiden van beleid inzake vredesbewegingen en -activiteiten

periode: 1964-1983

Waardering: B criterium: 1

nr: 141

handeling: het voorbereiden van beleid inzake waarborgen tegen niet-vreedzaam gebruik van kernenergie

periode: 1964-1983

Waardering: B criterium: 1

nr: 142

handeling: het administratief en financieel voorbereiden van Nederlandse delegaties naar de AVVN

periode: 1964-1985

Waardering: V

termijn: 5

nr: 143

handeling: het opstellen en redigeren van adviezen en aanbevelingen van het secretariaat van de Nederlandse delegatie naar de AVVN

periode: 1964-1985

Waardering: B criterium: 1

nr: 144

handeling: het noteren van de belangrijkste uitkomsten van vergaderingen van het secretariaat van de Nederlandse delegatie naar de AVVN

periode: 1964-1985

Waardering: B criterium: 1

nr: 145

handeling: het geven van invulling aan en het houden van toezicht op de taakuitvoering van het secretariaat van de Nederlandse delegatie naar de AVVN

periode: 1964-1985

Waardering: B

nr: 146

handeling: het samenstellen van het van het secretariaat van de Nederlandse delegatie naar de AVVN

periode: 1964-1985

Waardering: B

nr: 147

handeling: het voorbereiden van beleid inzake juridische kwesties in internationale organisaties

periode: 1964-1985

Waardering: B criterium: 1

nr: 148

handeling: het voorbereiden van beleid inzake politieke en dekolonisatieaangelegenheden in de AVVN, de daaronder ressorterende commissies en andere internationale organisaties

periode: 1964-1985

Waardering: B criterium: 1

nr: 149

handeling: het voorbereiden van beleid ten aanzien van sociale, juridische en sociaal-juridische onderwerpen in VN-verband

periode: 1964-1973

Waardering: B criterium: 1

nr: 150

handeling: het voorbereiden van beleid inzake congressen die in VN-verband worden georganiseerd

periode: 1975-1989

Waardering: B criterium: 1

nr: 151

Handeling is komen te vervallen, zie `Milieubeheerband 2' (PIVOT-rapport nummer 94-2)

handeling1663 blz. 923

nr: 152

handeling: het voorbereiden van beleid inzake non-gouvernementele organisaties

periode: 1975-1989

Waardering: B criterium: 1

nr: 153

handeling: het voorbereiden van beleid inzake rampenhulp in VN-verband

periode: 1975-1989

Waardering: B criterium: 1

nr: 154

handeling: het voorbereiden van beleid inzake UNICEF

periode: 1975-1989

Waardering: B criterium: 1

nr: 155

handeling: het in VN-verband voorbereiden van beleid inzake verdovende middelen

periode: 1975-1989

Waardering: B criterium: 1

nr: 156

handeling: het voorbereiden van beleid inzake vluchtelingen in VN-verband

periode: 1975-1989

Waardering: B criterium: 1

nr: 157

handeling: het voorbereiden van beleid inzake vrouwenemancipatie in VN-verband

periode: 1975-1989

Waardering: B criterium: 1

nr: 158

handeling: het voorbereiden van beleid ten aanzien van sociale aangelegenheden in VN-verband

periode: 1975-1989

Waardering: B criterium: 1

nr: 159

handeling: het voorbereiden van beleid met betrekking tot de GATT

periode: 1968-1975

Waardering: B criterium: 1

nr: 160

handeling: het voorbereiden van beleid ten aanzien van de UNCTAD

periode: 1968-1975

Waardering: B criterium: 1

nr: 161

handeling: het voorbereiden van beleid ten aanzien van internationale grondstoffenaangelegenheden

periode: 1968-1975

Waardering: B criterium: 1

Directie Internationale Technische Hulpverlening

nr: 162 t/m 198 vervallen

Directie Financieel-Economische Ontwikkelingssamenwerking

nr: 199 t/m 243 vervallen

Directie Ontwikkelingssamenwerking Suriname

nr: 244 t/m 261 vervallen

Centrum tot Bevordering van de Import uit Ontwikkelingslanden

nr: 262 t/m 273 vervallen

Directie Ontwikkelingssamenwerking Afrika, Directie Ontwikkelingssamenwerking Azie en Directie Ontwikkelingssamenwerking Latijns-Amerika

nr: 274 t/m 290 vervallen

Directie Ontwikkelingssamenwerking Azie en Algemene Financiële Aangelegenheden

nr: 291 t/m 319 vervallen

Directie Multilaterale (Financiële) Ontwikkelingssamenwerking en Speciale Programma's

nr: 320 t/m 354 vervallen

Directie Particuliere Activiteiten, Onderwijs- en Onderzoekprogramma's

nr: 355 t/m 417 vervallen

Directie Coördinatie Sectorprogramma's en Technische Advisering

nr: 418 t/m 460 vervallen

ADOS / IGOS

nr: 461 t/m 470 vervallen

Inspectie Ontwikkelingssamenwerking te Velde

nr: 471 en 472 vervallen

Staf Ontwikkelingsstrategie

nr: 473 t/m 475 vervallen

Voorlichtingsdienst Ontwikkelingssamenwerking

nr: 476 t/m 481 vervallen

Stichting Nederlandse Vrijwilligers

nr: 482 t/m 537 vervallen

Commissie Ontwikkelingssamenwerking Nederland - Suriname

nr: 538 t/m 545 vervallen

Coördinatiecommissie inzake Hulpverlening aan minder Ontwikkelde Landen / Coördinatiecommissie Ontwikkelingssamenwerking

nr: 546 en 547 vervallen

Nationale Adviesraad Ontwikkelingssamenwerking

nr: 548 vervallen

Nationale Commissie Ontwikkelingsstrategie / Stichting Nationale Commissie Voorlichting en Bewustwording Ontwikkelingssamenwerking

nr: 549 en 550 vervallen

De Buitenlandse Dienst

nr: 551

handeling: het op verzoek van andere departementen of organisaties inwinnen van inlichtingen over Nederlanders in het buitenland

periode: 1945-1990

Waardering V

termijn: 5

nr: 552

handeling: het adviseren omtrent de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van ontwikkelingsprojecten in het land van accreditatie

periode: 1963-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 553

handeling: het analyseren van en rapporteren over het ontwikkelingsbeleid van land van accreditatie

periode: 1963-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 554

handeling: het behandelen van financiële aspecten met betrekking tot ontwikkelingssamenwerkingsprojecten

periode: 1963-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 555

handeling: het behartigen van de politieke belangen van het Groothertogdom Luxemburg waar dit land geen eigen vertegenwoordiging heeft

periode: 1945

Waardering: B

nr: 556

handeling: het bemiddelen bij de invoer van materieel in het land van accreditatie ten behoeve van ontwikkelingssamenwerkingsprojecten

periode: 1963-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 557

handeling: het volgen van de ontwikkelingen in het land van accreditatie en het rapporteren daarover aan de minister van Buitenlandse Zaken

periode: 1945-1990

B/V: B criterium: 1

nr: 558

handeling: het onderhouden van contacten met de pers

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 559

handeling: het toezien op en rapporteren over de voortgang van ontwikkelingssamenwerkingsprojecten

periode: 1963-1990

Waardering: B criterium: 10

nr: 560

handeling: het uitvoeren van bilaterale akkoorden op cultureel en wetenschappelijk gebied

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 561

handeling: het uitvoeren van de instructies op handelspolitiek gebied van de BEB en de EVD

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 562

handeling: het verzorgen van materiële aangelegenheden met betrekking tot ontwikkelingsamenwerkingspersoneel

periode: 1963-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 563

handeling: het voeren van overleg met bilaterale diplomatieke vertegenwoordigingen van NAVO-bondgenoten in hoofdsteden waar meerdere van die landen zijn vertegenwoordigd

periode: 1948-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 564

handeling: het voeren van overleg met bilaterale diplomatieke vertegenwoordigingen van EG-lidstaten in hoofdsteden waar meerdere van die landen zijn vertegenwoordigd

periode: 1958-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 565

handeling: het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van Kleine Ambassade Projecten / Kleine Plaatselijke Activiteiten

periode: 1977-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 566

handeling: het doorgeleiden van asielverzoeken

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 567

handeling: het doorgeleiden van gerechtelijke stukken en rogatoire commissies

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 3

nr: 568

handeling: het doorgeleiden van klachten over Nederlandse overheidsorganen

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 3

nr: 569

handeling: het doorgeleiden van verzoeken tot ontheffing van de dienstplicht voor in het ressort woonachtige Nederlanders

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 3

nr: 570

handeling: het ondersteunen van het Nederlandse bedrijfsleven door middel van voorlichting en bemiddeling

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 571

handeling: het opmaken van akten van de Burgerlijke Stand

periode: 1945-1990

Waardering: B criterium: 7

nr: 572

handeling: het opmaken van akten van volmacht en de administratie hiervan

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 573

handeling: het opmaken van legalisaties

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 3

nr: 574

handeling: het opmaken van scheepsverklaringen en registratie in scheepspapieren

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 575

handeling: het opsporen van personen en innen van vorderingen van de Nederlandse Staat of particulieren

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 576

handeling: het rapporteren over individuele gevallen in het kader van de Wet Uitkering Vervolgingsslachtoffers

periode: 1973-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 577

handeling: het repatriëren van Nederlanders in voorkomende gevallen

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 578

handeling: het verlenen van bijstand met betrekking tot notariële akten

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 579

handeling: het verlenen van hulp en bemiddeling bij emigratie van Nederlanders naar het ressort van de consulaire vertegenwoordiging

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 580

handeling: het verlenen van visa en 'machtiging voorlopig verblijf' voor bezoeken aan Nederland

periode: 1973-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 581

handeling: het verlenen van visa en 'machtiging voorlopig verblijf' voor bezoeken aan Nederland in afwijking van de daarvoor geldende regels

periode: 1973-1990

Waardering: B criterium: 6

nr: 582

handeling: het verstrekken, verlengen en wijzigen van reisdocumenten voor Nederlanders, alsmede diplomatieke, consulaire en dienstpaspoorten en het bijhouden van een administratie hieromtrent

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 12

nr: 583

handeling: het verzorgen van vlootbezoeken

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 584

handeling: het voeren van een administratie in het kader van de Wet Uitkering Vervolgingsslachtoffers

periode: 1973-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 585

handeling: het zorgdragen voor in het ressort gearresteerde Nederlanders

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 586

handeling: het zorgdragen voor opmaken van medische rapportages in het kader van de Wet Uitkering Vervolgingsslachtoffers

periode: 1973-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 587

handeling: het uitdragen in woord en geschrift van het politieke beleid van de Nederlandse regering in het land van accreditatie, respectievelijk de andere leden van de internationale organisatie waarbij de PV geaccrediteerd is

periode: 1945-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 588

handeling: het rapporteren over ontwikkelingsprojecten en (industriële) overheidsaanbestedingen t.b.v. het Nederlandse bedrijfsleven

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 589

handeling: het uitdragen van het economische beleid van de Nederlandse regering

periode: 1945-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 590

handeling: het vergaren en ter beschikking stellen van handelspolitieke informatie

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 591

handeling: het verstrekken van inlichtingen aan overheid en bedrijfsleven van land van vestiging over economische ontwikkelingen van Nederland en de mogelijkheden tot economische samenwerking met Nederland

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 592

handeling: het verzamelen en toezenden aan de Nederlandse regering van economisch-statistisch materiaal

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 593

handeling: het volgen van de macro-economische ontwikkelingen in een land of regio en daarover rapporteren aan de minister van Buitenlandse Zaken

periode: 1945-1950

Waardering: B criterium: 1

nr: 594

handeling: het volgen van de macro-economische ontwikkelingen in een land of regio en daarover rapporteren aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken

periode: 1950-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 595

handeling: het volgen van meso-economische ontwikkelingen en daarover rapporteren aan de minister van Buitenlandse Zaken

periode: 1945-1950

Waardering: B criterium: 1

nr: 596

handeling: het volgen van meso-economische ontwikkelingen en daarover rapporteren aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken

periode: 1950-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 597

handeling: het geven van voorlichting over levering van Nederlandse goederen en diensten

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 598

handeling: het volgen van de politieke ontwikkelingen bij de internationale organisatie waarbij de PV geaccrediteerd is en het rapporteren daarover aan de minister van Buitenlandse Zaken

periode: 1945-1990

Waardering: B criterium: 1

Stafafdelingen & Adviseurs

Directie Kabinet en Protocol

nr: 599

handeling: het aanvragen van GN/BN-kentekennummers bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 600

handeling: het aanvragen van geloofsbrieven bij het Kabinet van de Koningin voor Nederlandse delegaties op internationale conferenties

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 601

handeling: het aanvragen van overvlieg-, landings- en/of verblijfsvergunningen bij de buitenlandse regeringen m.b.t. privereizen van leden van het Koninklijk Huis in het buitenland door tussenkomst van de vertegenwoordigingen in het buitenland

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 602

handeling: het adviseren ten aanzien van in acht te nemen ceremonieel

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 603

handeling: het adviseren van het Kabinet van de Koningin met betrekking tot buitengewone zendingen

periode: 1950-1990

Waardering: B criterium: 3

nr: 604

handeling: het adviseren van terugroeping naar het land van herkomst of afgeven 'persona non grata'- of 'onaanvaardbaar'-verklaring

periode: 1961-1990

Waardering: B criterium: 6

nr: 605

handeling: het afdoen van civiele vorderingen tegen leden van het corps diplomatique

periode: 1961-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 606

handeling: het afhandelen van strafzaken begaan door leden van het corps diplomatique

periode: 1961-1990

Waardering: B criterium: 6

nr: 607

handeling: het afgeven van diplomatieke, consulaire en dienstpaspoorten

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 12

nr: 608

handeling: het verlenen van agrement bij de benoeming van een nieuw hoofd van zending

periode: 1961-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 609

handeling: het beantwoorden van vragen over voorrechten en immuniteiten

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 610

handeling: het behandelen van audientie aanvragen vreemdelingen en leden corps diplomatique bij de Koningin

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 611

handeling: het behandelen van agrementsaanvragen voor de verlening van buitenlandse decoraties aan Nederlanders

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 35

nr: 612

handeling: het behandelen van correspondentie van het Koninklijk Huis met buitenlandse vorsten en particulieren in het buitenland

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 613

handeling: het behandelen van correspondentie met betrekking tot het Koninklijk Huis door tussenkomst van de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 614

handeling: het behandelen van verzoeken tot goedkeuring inzake het verstrekken van buitenlandse onderscheidingen aan Nederlanders

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 35

nr: 615

handeling: het behandelen van voordrachten ter behandeling in de Decoratiecommissie voor Nederlandse decoraties aan Nederlanders in het buitenland, aan Nederlanders en buitenlanders in dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, aan binnen het Koninkrijk woonachtige staatlozen en aan binnen of buiten het Koninkrijk woonachtige buitenlanders die niet in dienst zijn van Buitenlandse Zaken

periode: 1966-1990

Waardering: V

termijn: 35

nr: 616

handeling: het behandelen van voordrachten voor het verstrekken van Nederlandse decoraties aan buitenlanders

periode: 1945-1966

Waardering: V

termijn: 35

nr: 617

handeling: het beheren van originele ondertekende exemplaren van bilaterale verdragen en gewaarmerkte afschriften van multilaterale verdragen in het Archief der Nederlandse Verdragen

periode: 1953-1956

Waardering: B criterium: 11

nr: 618

handeling: het bemiddelen inzake audiëntie van leden van het corps diplomatique bij de Koningin

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 619

handeling: het controleren van de voorbereiding en uitvoering van inkomende staatsbezoeken

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 620

handeling: het documenteren van buitenlandse protocolaire en ceremoniële regelgeving

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 621

handeling: het nazien van de ontwerptekst van verdragen en overeenkomsten en van de goedkeuringswetten met bijbehorende memorie van toelichting van overige departementen van Algemeen Bestuur

periode: 1945-1956

Waardering: B criterium: 11

nr: 622

handeling: het opstellen van de authentieke Nederlandse tekst van een verdrag of van de Nederlandse vertaling

periode: 1950-1956

Waardering: B criterium: 11

nr: 623

handeling: het opstellen van een zgn Rapport, inhoudende advies en raad hoe door de Koningin in bepaalde gevallen ware te handelen

periode: 1950-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 624

handeling: het opstellen van gespreksnotities ten behoeve van door de Koningin aangeboden diners en recepties aan het corps diplomatiques

periode: 1950-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 625

handeling: het presenteren van internationale overeenkomsten ter ratificatie aan de Staten-Generaal

periode: 1945-1956

Waardering: B criterium: 11

nr: 626

handeling: het publiceren van wetten en verdragen in het Staatsblad

periode: 1945-1956

Waardering: B criterium: 7

nr: 627

handeling: het redigeren en uitgeven van het Tractatenblad van het Koninkrijk der Nederlanden

periode: 1950-1956

Waardering: B criterium: 7

nr: 628

handeling: het registreren van deelname aan verdrag, zodra het in werking is getreden, bij de Verenigde Naties

periode: 1945-1956

Waardering: B criterium: 11

nr: 629

handeling: het toetsen aan de hand van door de Ministerraad vastgestelde richtlijnen en aanvullende besluiten van decoratievoorstellen die door de ministeries ter beoordeling worden ingediend

periode: 1966-1990

Waardering: V

termijn: 35

nr: 630

handeling: het uitnodigen van bevriende staatshoofden, vorsten, hun vertegenwoordigers en/of buitenlandse vertegenwoordigingen in Nederland voor het bijwonen van festiviteiten en gebeurtenissen in relatie tot het Koninklijk Huis

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 631

handeling: het verlenen van bemiddeling bij het verkrijgen van woon- en kantoorruimte voor buitenlandse missies in Nederland

periode: 1961-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 632

handeling: het verlenen van toestemming voor vestiging van bijkantoren van buitenlandse zendingen

periode: 1961-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 633

handeling: het verlenen van toestemming voor waarneming dagelijkse administratieve gang van zaken van de zending door een lid van het administratieve en technische personeel

periode: 1961-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 634

handeling: het verlenen van visa en legitimatiebewijzen aan medewerkers van buitenlandse vertegenwoordigingen in Nederland

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 12

nr: 635

handeling: het verstrekken van geloofsbrieven

periode: 1945-1990

Waardering: B criterium: 5

nr: 636

handeling: het verstrekken van Koninklijke volmachten

periode: 1945-1990

Waardering: B criterium: 5

nr: 637

handeling: het vragen van machtiging tot erkenning van een nieuw bewind / souvereine staat, alsmede het al dan niet aanknopen van diplomatieke betrekkingen, aan het Kabinet van de Koningin

periode: 1950-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 638

handeling: het zorgdragen voor bescherming gebouwen buitenlandse missies en buitenlandse gasten

periode: 1961-1990

Waardering: B criterium: 9

nr: 639 vervallen

nr: 775

handeling: het in overleg met het bestuur doen van voorstellen tot benoeming, vervanging en ontslag van leden van het bestuur van de Carnegie Stichting bij Koninklijk Besluit

periode: 1945-1990

Waardering B criterium: 7

Directie Verdragen

nr: 640

handeling: het aanbieden van een voorstel van wet bij het Kabinet van de Koningin tot goedkeuring van een verdrag met het verzoek dit bij de Raad van State aanhangig te maken

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 641

handeling: het aanbieden van verdragen bij het Kabinet van de Koningin met het oog op stilzwijgende goedkeuring met het verzoek dit bij de Raad van State aanhangig te maken

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 642

handeling: het aanvragen bij het Kabinet van de Koningin van een Koninklijke geloofsbrief of volmacht voor ondertekening van een verdrag

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 643

handeling: het adviseren van andere departementen van Algemeen Bestuur omtrent verdragstechnische aspecten (rubricering, het nivo van sluiting, de status, de inwerkingtreding, de werkingsduur, geschillenbeslechting, voorbehouden en verklaringen, de wijziging, de opzegging en de territoriale gelding van verdragen)

periode: 1956-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 644

handeling: het beheren van originele ondertekende exemplaren van bilaterale verdragen en gewaarmerkte afschriften van multilaterale verdragen in het Archief der Nederlandse Verdragen

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 645

handeling: het benaderen van de regeringen van Suriname (tot 1975) en de Nederlandse Antillen en Aruba met betrekking tot alle verdragen met de vraag of het verdrag mede moet gelden voor deze landen, en zo niet, of het verdrag in kwestie dan wellicht anderszins die landen raakt

periode: 1954-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 646

handeling: het bewaken van de voortgang in de voorbereiding en afwikkeling van de parlementaire behandeling van verdragen (opstellen tijdschema, onder de aandacht van betrokken bewindspersonen brengen van achterstanden)

periode: 1956-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 647

handeling: het in kennis stellen van buitenlandse vertegenwoordigingen in Nederland van nederlegging van een bekrachtingsoorkonde bij een multilateraal verdrag van de ondertekenende staten waarvan Nederland depotstaat is

periode: 1956-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 648

handeling: het indienen van een lijst van in voorbereiding zijnde verdragen bij de Staten-Generaal

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 649

handeling: het indienen van voorstellen bij de Staten-Generaal, vergezeld van een toelichtende nota, tot stilzwijgende goedkeuring van een verdrag

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 650

handeling: het indienen van wetsvoorstellen bij de Staten-Generaal, voorzien van een memorie van toelichting ter goedkeuring van een verdrag

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 651

handeling: het informeren van andere departementen van Algemeen Bestuur over voorbereiding, goedkeuring of voornemen tot opzegging van een verdrag

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 652

handeling: het mededelen van overeenkomsten aan de Staten van Suriname (tot 1975) en/of de Nederlandse Antillen en Aruba

periode: 1954-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 653

handeling: het doen van mededelingen in het Tractatenblad van uitstel van bekendmaking van een verdrag

periode: 1969-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 654

handeling: het nazien van de ontwerptekst van verdragen en overeenkomsten en van de goedkeuringswetten met bijbehorende memorie van toelichting van overige departementen van Algemeen Bestuur

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 655

handeling: het opmaken van en overleggen aan buitenlandse vertegenwoordigingen in Nederland van proces verbaal van de uitwisseling van bekrachtingsoorkonde

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 656

handeling: het opstellen van de authentieke Nederlandse tekst van een verdrag of van de Nederlandse vertaling

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 657

handeling: het presenteren van internationale overeenkomsten ter ratificatie aan de Staten-Generaal

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 658

handeling: het publiceren van wetten en verdragen in het Staatsblad

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 7

nr: 659

handeling: het redigeren en uitgeven van het Tractatenblad van het Koninkrijk der Nederlanden

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 7

nr: 660

handeling: het registreren van deelname aan verdrag, zodra het in werking is getreden, bij de Verenigde Naties

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 661

handeling: het ter kennis van het parlement brengen van vertrouwelijke of geheime verdragen als vertrouwelijk of op voorwaarde van geheimhouding

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 662

handeling: het verlenen van volmacht aan diegene die een verdrag ondertekent indien de minister van Buitenlandse Zaken niet zelf ondertekent

periode: 1956-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 663

handeling: het vertalen van teksten ten behoeve van departementen en Hoge Colleges van Staat

periode: 1962-1968

Waardering: V

termijn: 5

nr: 664

handeling: het verwerken van berichten met verdragsrechtelijke gegevens over een multilateraal verdrag afkomstig van de depositaris

periode: 1970-1990

Waardering: B criterium: 11

Directie Administratieve en Juridische Zaken en Directie Algemene Zaken

nr: 665

handeling: het aanvragen van deviezen voor buitenlandse reizen van ambtenaren

periode: 1950-1964

Waardering: V

termijn: 2

nr: 666 vervallen

nr: 667

handeling: het adviseren inzake het uitleveren van personen aan het buitenland

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 668

handeling: het adviseren omtrent aangelegenheden betreffende naturalisatieverzoeken

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 669

handeling: het adviseren omtrent buitenlandse verblijfs- en tewerkstellingsvergunningen

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 670

handeling: het adviseren over paspoortaanvraag, indien de aanvrager niet heeft voldaan aan een hem opgelegde plicht tot aanmelding, als bedoeld in art. 65 Paspoortinstructie

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 671

handeling: het adviseren van de Visadienst van de Rijksvreemdelingendienst (Justitie) over het verstrekken van visa aan vreemdelingen

periode: 1945-1958

Waardering: V

termijn: 5

nr: 672

handeling: het afgeven, verlengen of wijzigen van paspoorten voor vreemdelingen en van reisdocumenten voor vluchtelingen danwel het afwijzend beschikken op een aanvraag hiertoe

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 11

nr: 673

handeling: het behandelen van erfeniskwesties met betrekking tot Nederlanders in het buitenland

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 674

handeling: het behandelen van aangelegenheden betreffende personenverkeer, van zowel Nederlanders als buitenlanders, vanuit en naar Nederland, op basis van verdragen en regelingen

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 675

handeling: het behandelen van aanvragen tot afgifte, verlenging of wijziging van paspoorten indien de aanvrager niet in enig Nederlands persoonsregister is opgenomen

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 12

nr: 676

handeling: het behandelen van beroepszaken tegen een afwijzende beschikking van een commissaris der Koningin op een paspoortaanvraag

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 12

nr: 677

handeling: het behandelen van individuele belangen van personen in het buitenland met betrekking tot repatriëring, overlijden etc.

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 11

nr: 678

handeling: het behandelen van financiële vorderingen voortvloeiend uit gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en het dekolonisatieproces in Indonesië en Nieuw-Guinea

periode: 1950-1990

Waardering: B criterium: 9

nr: 679

handeling: het behandelen van policiaire zaken

periode: 1952-1984

Waardering: V

termijn: 10

nr: 680

handeling: het behandelen van uitleveringen van personen aan Nederland

periode: 1952-1990

Waardering: B criterium: 3

nr: 681

handeling: het behandelen van verzoeken om inlichtingen omtrent de welstand van in het buitenland verblijvende familileden van Nederlanders

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 682

handeling: het behandelen van vragen omtrent in het buitenland tijdens de Tweede Wereldoorlog vermiste personen

periode: 1945-1990

Waardering: B criterium: 9

nr: 683

handeling: het behandelen van zaken betreffende privileges en immuniteiten van leden van internationale organisatie en hun personeel voorzover niet behorend tot de competentie van de Directie Kabinet en Protocol

periode: 1970-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 684

handeling: het bemiddelen bij de uitvoering van de Wet Uitkeringen Vervolgingsslachtoffers 1940-1945

periode: 1972-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 685

handeling: het bemiddelen bij problemen in verband met betaling invoerrechten

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 686

handeling: het bemiddelen bij voorbereiding van buitenlandse culturele evenementen in Nederland

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 687

handeling: het bemiddelen bij voorbereiding van Nederlandse culturele evenementen in het buitenland

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 688

handeling: het bemiddelen inzake onderhoudsplicht en betaling alimentatiegelden

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 12

nr: 689 vervallen

nr: 690

handeling: het bijdragen aan het opstellen van culturele verdragen

periode: 1945-1990

Waardering: B criterium: 11

nr: 691

handeling: het bijdragen aan voorbereiding conventie (Rode Kruis)

periode: 1945-1950

Waardering: B criterium: 11

nr: 692

handeling: het bijhouden van een administratie van verstrekte reisdocumenten

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 12

nr: 693

handeling: het bijhouden van een voorraadadministratie van blanco reisdocumenten

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 694

handeling: het doorgeven van buitenlandse reisdocument aan een buitenlandse vertegenwoordiging in Nederland. Het betreft reisdocumenten die zijn ingehouden door commissarissen der Koningin of burgemeesters (wegens verkregen Nederlanderschap)

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 695

handeling: het formuleren en verstrekken van instructies inzake de afgifte, verkrijging en intrekking van buitenlandse paspoorten, van vreemdelingenpaspoorten en andere reisdocumenten door commissarissen van de koningin en burgemeesters van een aantal grote gemeenten

periode: 1813-1990

Waardering: B criterium: 4

nr: 696

handeling: het geven van algemene of bijzondere aanwijzingen nopens de toepassing van de Paspoortinstructie

periode: 1952-1990

Waardering: B criterium: 4

nr: 697

handeling: het geven van nadere richtlijnen voor de verstrekking in bijzondere gevallen van collectieve paspoorten aan in groepsverband reizende personen

periode: 1952-1990

Waardering: B criterium: 4

nr: 698

handeling: het geven van nadere richtlijnen voor de verstrekking van identiteitskaarten (toeristenkaarten) door commissarissen der Koningin en burgemeesters aan Nederlanders die zich voor korte tijd naar het buitenland begeven en niet voornemens zijn daar werkzaamheden te verrichten

periode: 1952-1990

Waardering: B criterium: 4

nr: 699

handeling: het geven van nadere richtlijnen voor de verstrekking van laissez passer aan personen, die niet voor de verstrekking van een normaal Nederlands paspoort in aanmerking kunnen komen

periode: 1952-1990

Waardering: B criterium: 4

nr: 700

handeling: het geven van richtlijnen voor evacuatie van leden van de Nederlandse gemeenschap in het buitenland

periode: 1950-1990

Waardering: B criterium: 6

nr: 701

handeling: het geven van richtlijnen voor het beschikbaar stellen van boeken, spelen en cursussen voor gedetineerde Nederlanders in het buitenland

periode: 1950-1990

Waardering: B criterium: 4

nr: 702

handeling: het geven van voorschriften bij de richtlijnen bedoeld in artikel 93b omtrent de verstrekking van de formulieren bedoeld sub 10 aan burgemeesters

periode: 1952-1990

Waardering: B criterium: 4

nr: 703

handeling: het goedkeuren van het type schrijfmachine waarmee in het paspoort de volgens het formulier vereiste gegevens dienen te worden ingevuld

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 704

handeling: het helpen verkrijgen van buitenlandse visa voor Nederlandse particulieren (in bijzondere gevallen)

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 705

handeling: het in kennis stellen van familie of kennissen van de arrestatie of overlijden van Nederlanders in het buitenland

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 706

Handeling is komen te vervallen, zie `De toelating van vreemdelingen' (PIVOT-rapport nummer 23) Handeling 169 blz. 37

nr: 707

Handeling is komen te vervallen, zie `De toelating van vreemdelingen' (PIVOT-rapport nummer 23) Handeling 167 blz. 37

nr: 708 vervallen

nr: 709

handeling: het in overleg met de minister van Justitie verlenen van vrijstelling van het betalen van geldelijke vergoedingen voor het verlenen van verblijfsvergunningen aan vreemdelingen of aan categorieen van vreemdelingen

periode: 1918-1965

Waardering: V

termijn:

nr: 710

handeling: het indien betrokkene in het buitenland woont zenden van een ingehouden reisdocument aan de tot weigering of vervallenverklaring bevoegde autoriteit dan wel aan betrokkene zelf

periode: 1991-

Waardering: V

termijn: 5

nr: 711

handeling: het inlichten van posten over te verwachten vooraanstaande bezoekers aan land van vestiging

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 712

handeling: het invorderen in het buitenland van schulden aan de Staat

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 713

handeling: het legaliseren van door ambtenaren in het buitenland te gebruiken documenten

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 714

handeling: het machtigen tot het treffen van maatregelen tot concentratie van de Nederlandse gemeenschap, voorafgaand aan eventuele evacuatie

periode: 1950-1990

Waardering: B criterium: 9

nr: 715

handeling: het machtigen van commissarissen der Koningin om het afgeven, verlengen of wijzigen van nationale paspoorten geheel of ten dele te delegeren aan een of meer burgemeesters in hun provincie

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 716

handeling: het machtigen van de gouverneurs van Suriname (tot 1975) en de Nederlandse Antillen en Aruba om het afgeven, verlengen of wijzigen van nationale paspoorten geheel of ten dele te delegeren aan onder hen ressorterende autoriteiten

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 717

handeling: het machtigen van hoofden van de diplomatieke posten en gouverneurs van Suriname (tot 1975) en de Nederlandse Antillen en Aruba tot het verlengen en wijzigen van paspoorten

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 718

handeling: het machtigen van hoofden van diplomatieke posten om het afgeven, verlengen of wijzigen van nationale paspoorten geheel of ten dele te delegeren aan een of meer consulaire ambtenaren die onder hun post ressorteren

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 719

handeling: het ontwikkelen en vaststellen van de modellen van reisdocumenten

periode: 1952-1990

Waardering: B criterium: 4

nr: 720

handeling: het op schriftelijk verzoek verstrekken van blanco exemplaren reisdocumenten bedoeld in artikel 4 onder 1,2,3,8,9 en 10 (voor zover het model P 15 betreft) aan de commissarissen der Koningin

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 721

handeling: het op schriftelijk verzoek verstrekken van blanco nationale paspoorten aan burgemeesters

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 722

handeling: het opsporen van adressen van Nederlanders in het buitenland

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 723 vervallen

nr: 724

handeling: het plaatsen van een vermelding in een nationaal paspoort waardoor dit het tijdelijk karakter van een dienstpaspoort verkrijgt

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 725

handeling: het stellen van voorwaarden voor de toekenning van rijksvoorschotten aan gearresteerde landgenoten in het buitenland

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 726

handeling: het toekennen van de bevoegdheid tot afgifte van identiteitskaarten (toeristenkaarten) volgens nader door de Minister te geven richtlijnen, aan de door hem daartoe aangewezen brigadecommandanten van de Koninklijke Marechaussee

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 727

handeling: het houden van toezicht op de toepassing van voorschriften met betrekking tot reisdocumenten

periode: 1813-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 728

handeling: het houden van toezicht op en adviseren aan de directie van KEP BV ten aanzien van paspoortaspecten

periode: 1986-1990

Waardering: B criterium: 6

nr: 729

handeling: het toezien op de uitvoering van de Consulaire Wet en het Consulair Besluit

periode: 1950-1990

Waardering: B criterium: 6

nr: 730

handeling: het toezien op de uitvoering van de Wet op de Kanselarijrechten

periode: 1950-1990

Waardering: B criterium: 6

nr: 731

handeling: het treffen van maatregelen ter beveiliging van onder de met de uitvoering van de wet belaste autoriteiten berustende reisdocumenten, formulieren en materialen

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 732

Handeling is komen te vervallen, zie `De toelating van vreemdelingen' (PIVOT-rapport nummer 23) Handeling 172 blz. 38

nr: 733

handeling: het vaststellen van een model voor de verantwoording die commissarissen van de Koningin aan het einde van elke maand dienen te zenden aan de minister van Buitenlandse Zaken van de in hun provincie in de afgelopen maand afgegeven en verlengde paspoorten

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 734

handeling: het vaststellen van voorschriften ter verzekering van een goede uitvoering van het Vreemdelingenreglement

periode: 1918-1965

Waardering: B criterium: 6

nr: 735

handeling: het verifiëren van vorderingen en verzorgen van uitkeringen tot schadeloosstelling van Nederlandse belangen welke door nationalisaties en dergelijke zijn getroffen t.g.v. de Nederlands-Bulgaarse overeenkomst van 7 juli 1961, de Nederlands-Hongaarse overeenkomst van 2 juli 1965, de Nederlands-Poolse overeenkomst van 20 december 1963, de Nederlands-Tsjechoslowaakse overeenkomst van 11 juni 1964 en de Nederlands-Zuidslavische overeenkomst van 22 juli 1958

periode: 1958-1970

Waardering: V

termijn: 10

nr: 736

handeling: het verkrijgen van onderdak voor officiële buitenlandse bezoekers

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 737

handeling: het verlenen van bemiddeling ten behoeve van Nederlanders bij visa-aanvragen voor landen die niet in Nederland zijn vertegenwoordigd

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 738

handeling: het verlenen van machtiging ter afwijzing van een paspoortaanvraag wegens andere gewichtige redenen van algemeen belang dan de in artikel 68-81 Paspoortinstructie genoemde

periode: 1952-1990

Waardering: B criterium: 6

nr: 739

handeling: het verlenen van machtiging tot afwijking van de paspoortinstructie

periode: 1952-1990

Waardering: B criterium: 6

nr: 740

handeling: het verlenen van machtiging voor het doen van betalingen en verlenen van voorschotten aan Nederlanders in het buitenland verblijvende

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 741

handeling: het verlenen van machtiging voor het uitreiken van een nationaal paspoort aan een persoon die, zonder het Nederlanderschap te bezitten, als Nederlander behandeld dient te worden

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 742

handeling: het verlenen van machtiging voor het uitreiken van paspoorten voor vreemdelingen, c.q. reisdocumenten voor vluchtelingen buiten de gevallen genoemd in de artikelen 52 tot en met 54 Paspoortinstructie

periode: 1952-1990

Waardering: B criterium: 6

nr: 743

handeling: het verlenen van rijksvoorschotten aan gearresteerde landgenoten in het buitenland

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 744

handeling: het verrichten van antecedentenonderzoek in het buitenland

periode: 1952-1984

Waardering: V

termijn: 5

nr: 745 vervallen

nr: 746 vervallen

nr: 747

handeling: het verstrekken van inlichtingen aan overheidsinstanties over vreemdelingen hier te lande

periode: 1945-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 748

handeling: het verstrekken van paspoorten aan niet in Nederland woonachtige landgenoten

periode: 1813-1990

Waardering: V

termijn: 12

nr: 749

handeling: het verstrekken, uitreiken, wijzigen, inhouden of aan het verkeer onttrekken van diplomatieke en dienstpaspoorten

periode: 1813-1990

Waardering: V

termijn: 12

nr: 750

handeling: het vertegenwoordigen van het ministerie in de zg. 'asielzittingen' van de Adviescommissie Vreemdelingenzaken en de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State (ARRS)

periode: 1965-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 751

handeling: het informeren van de Staatssecretaris van Justitie omtrent de mensenrechtensituatie in het land van herkomst van asielzoekers door middel van ambtsberichten

periode: 1978-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 752

handeling: het verzorgen van reizen naar het buitenland van ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 10

nr: 753

handeling: het viseren van alle gewone, diplomatieke en dienstpaspoorten voor ambtenaren van alle ministeries

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 754

handeling: het viseren van paspoorten van particulieren in bijzondere gevallen

periode: 1950-1978

Waardering: V

termijn: 5

nr: 755

handeling: het viseren van paspoorten van particulieren in bijzondere gevallen, uitgezonderd toeristen

periode: 1978-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 756

handeling: het voeren van een zodanige administratie dat daaruit te allen tijde kan blijken: a. aan wie en wanneer een bepaald paspoort werd verstrekt en voor welke duur, dan wel of een paspoort werd verschreven of als onbruikbaar moest worden beschouwd; b. of aan een bepaald persoon een paspoort werd verstrekt, dan wel of het paspoort van een bepaald persoon werd verlengd en zo ja, welk paspoort

periode: 1952-1990

Waardering: V

termijn: 12

nr: 757

handeling: het voorbereiden en medeopstellen van de Consulaire Wet en het Consulair Besluit

periode: 1945-1990

Waardering: B criterium: 4

Verkeersadviseur

nr: 758

handeling: het behandelen in overleg met het ministerie van Defensie van verzoeken voor overvlieg- en / of landingsvergunningen voor buitenlandse militaire vliegtuigen

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 759

handeling: het bemiddelen voor bedrijven bij acuut optredende problemen op vervoersgebied in het buitenland

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

nr: 760

handeling: het plegen van overleg met de Antilliaanse minister van Verkeer, de directeur van het Departement van Luchtvaart en de directie van de Antilliaanse Luchtvaartmaatschappij

periode: 1950-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 761

handeling: het verzoeken van toestemming aan buitenlandse regeringen voor bezoeken aan buitenlandse havens van schepen van de Koninklijke Marine

periode: 1950-1990

Waardering: V

termijn: 5

Juridisch Adviseur

nr: 762

handeling: het adviseren over de inhoud en uitleg van de op het Koninkrijk berustende internationale rechten en verplichtingen

periode: 1950-1990

Waardering: B criterium: 3

nr: 763

handeling: het vertegenwoordigen van het Koninkrijk in procedures voor internationale gerechtelijke instanties

periode: 1950-1990

Waardering: B criterium: 6

nr: 769

handeling: zie handeling nr. 775 bij DKP

Overigen

nr: 764

handeling: het verlenen van Koninklijke geloofsbrief, Koninklijke volmacht of Ministeriële volmacht ten name van één of meer personen, tot ondertekening van een overeenkomst

periode: 1950-1956

Waardering: B criterium: 11

nr: 765

handeling: het verstrekken van beleidsadviezen met betrekking tot het Nederlandse buitenlandse beleid

periode: 1950-1990

Waardering: B criterium: 3

nr: 766

handeling: het adviseren ten aanzien van de juridische aspecten van de Indonesische kwestie

periode: 1947-1990

Waardering: B criterium: 3

nr: 767

handeling: het op hoofdlijnen juridisch toetsen van beleidsbeslissingen

periode: 1945-1990

Waardering: B criterium: 1

nr: 768

handeling: het voorbereiden van interim-regelingen voor Suriname (tot 1975) en de Nederlandse Antillen

periode: 1947-1990

Waardering: B criterium: 1

Bijlage BZ-commies9

Interdepartementale commissies

• Interdepartementale adviesgroep Suriname (ADSU)

- Taken: het cooördineren en harmoniseren van alle activiteiten van de betrokken departementen ten aanzien van Suriname alsmede de Surinaamse gemeenschap in Nederland, ten behoeve van een coherent regeringsbeleid als gevolg van de revolutie van 25 februari 1980 en de daarop volgende ontwikkelingen in Suriname, zulks overeenkomstig en ter uitvoering van de algemene, respectievelijke bijzondere aanwijzingen van het bewindsliedenoverleg Suriname.

Het verstrekken van inlichtingen en van aanbevelingen betreffende Suriname aan de betrokken bewindslieden.

De coördinatie betreft o.a. de volgende terreinen: buitenlandse betrekkingen, veiligheid van de Nederlandse gemeenschap in Suriname en justitiële aangelegenheden.

- Ingesteld door: Bewindslieden Overleg Suriname (BOS) en Adviesgroep Suriname (ADSU)

- Secretariaat: ministerie van Buitenlandse zaken

- Samenstelling: vertegenwoordigers van diverse ministeries

- Begin- en eindjaar: 1980- 1985

• Ambtelijke coördinatie commissie voor Europese Integratie- en Associatieprobleem (CEIA)

- Taken: het coördineren van het Nederlandse beleid en optreden met betrekking tot de Europese gemeenschap.

- Ingesteld door: minister van Buitenlandse Zaken

- Secretariaat: ministerie van Buitenlandse Zaken (DGES)

- Samenstelling: vertegenwoordigers van de ministeries AZ, BZ, JU, FIN, VW, EZ, LV, SZ en CRM

- Begin- en eindjaar: 1956-heden

• Coördinatiecommissie voor Internationale Milieu-aangelegenheden (CIM)

- Taken: het coördineren met betrekking tot de totstandkoming van een internationaal milieubeleid.

BZ coördineert de standpunten van Nederlandse delegaties naar de verschillende internationale organisaties en coördineert bovendien de Nederlandse standpunten in bilateraal verband.

- Ingesteld door: minister van Algemene Zaken

- Secretariaat: ministerie van Buitenlandse Zaken

- Samenstelling: vertegenwoordigers van de ministeries AZ, BZ, OW, FIN, VRO, VW, EZ, LV, CRM en VM

- Begin- en eindjaar: 1971-heden

• Coördinatiecommissie voor Ontwikkelingssamenwerking (COCOS) zie handeling 117, 546 en 547

- Taken: het adviseren over nota's aan de Staten-Generaal, instructies voor internationale conferenties over vraagstukken van ontwikkelingssamenwerking, en de onderlinge afstemming van relevante onderdelen van de rijksbegroting en memories van toelichting.

- Ingesteld door: staatssecretaris van Buitenlandse Zaken

- Secretariaat: ministerie van Buitenlandse Zaken

- Samenstelling: vertegenwoordigers van de ministeries AZ, NAZ, BZ, OW, FIN, VRO, VW, EZ, LV, SZ, CRM en VM

- Begin- eindjaar: 1964-heden

• Coördinatiecommissie inzake hulpverlening aan minder ontwikkelde landen (COCOM) zie handelingen 546-547

• Subcommissie voor technische hulp (COCOM SUBI)

• Subcommissie voor financieel-economische ontwikkelingshulp (COCOM SUBII)

• Subcommissie voor internationale organisaties (COCOM SUBIII)

• Coördinatiecommissie Internationale Culturele Betrekkingen (CICB)

- Taken: het adviseren van de regering over het internationale culturele beleid en het coördineren en toetsen van de vaststelling en uitvoering van dit beleid aan de door haar ontworpen beleidslijnen.

Ten aanzien van de internationale culturele betrekkingen wordt beoogd de cultureel/wetenschappelijke presentatie van Nederland in andere landen en die van andere landen in Nederland zoveel mogelijk te bevorderen. Daartoe is nauw overleg nodig met de twee meest betrokken departementen CRM en OW, hetgeen zich concentreert in de CICB.

- Secretariaat: ministerie van BZ, CRM en OW

- Samenstelling: vertegenwoordigers van de ministeries AZ, BZ, OW, FIN en CRM

- Begin- en eindjaar: 1967- heden

• Interdepartementale commissie voor vluchtelingenzaken/vluchtelingenbeleid (ICV)

- Taken: het adviseren over de uitgangspunten en hoofdlijnen van het regeringsbeleid ten aanzien van vluchtelingen.

- Ingesteld door: de minister van Buitenlandse Zaken op 13 april 1955

- Secretariaat: Directie Internationale Organisaties (DIO)

- Begin- eindjaar: 1955-1980

- Bijzonderheid: in 1980 is deze commissie opgeheven en is de interdepartementale coördinatiecommissie minderhedenbeleid hiervoor in de plaats gekomen.

• Interdepartementale coördinatiecommissie minderhedenbeleid (ICM)

- Taken: de ICM heeft tot taak te adviseren over de uitgangspunten en hoofdlijnen van het regeringsbeleid ten aanzien van minderheden. Tevens is zij belast met de coördinatie van de uitvoering van het beleid en de oplossing van knelpunten die met betrekking tot het gecoördineerde minderhedenbeleid worden gesignaleerd.

- Ingesteld door: op initiatief van ministerie van Binnenlandse Zaken

- Samenstelling: chef DAZ vertegenwoordigt Buitenlandse Zaken en is eveneens voorzitter van de subcommissie vluchtelingenbeleid. Verder hebben zitting vertegenwoordigers van BIZA, WVC, BZ, JU, O&W, VROM, SZW, AZ, Fin, Def, NAZ, EZ.

- Begin- en eindjaar: 1980 - heden

• Interdepartementale Commissie voor Internationale technische hulp (CIE ITH)

• Subcommissie voor fellowshipaangelegenheden (CIE ITH SUBI)

• Subcommissie assistentdeskundigenprogramma (CIE ITH SUBII)

• Subcommissie Projectenprogramma (CIE ITH SUBIII)

- Taken: het adviseren van de regering over de Nederlandse deelname aan de internationale technische hulp en de coördinatie van de bemoeiingen van de verschillende ministeries. Het toezicht houden op het Bureau voor Internationale Technische Hulp.

- Ingesteld door: minister van Buitenlandse Zaken

- Secretariaat: Bureau ITH

- Samenstelling: vertegenwoordigers diverse ministeries

- Begin- en eindjaar: 1951-1964

• Interdepartementale commissie inzake nationalisatie vraagstukken (ICN)

- Taken: het coördineren en behandelen van nationalisatievraagstukken van verschillende landen.

- Ingesteld door: besloten tijdens interdepartementaal overleg

- Secretariaat: ministerie van Buitenlandse Zaken (regionale directie)

- Samenstelling: ministerie BZ en FIN

- Begin- en eindjaar: 1949-1973?

VN-Commissies

• Coördinatiecommissie voor de Verenigde Naties en de Gespecialiseerde Organisaties (CCVNGO)

- Taken: het coördineren van het Nederlandse beleid in de vele organen en organisaties van het VN-systeem, d.m.v. overleg met alle bij die organen en organisaties betrokken departementen.

- Secretariaat: ministerie van Buitenlandse Zaken

- Samenstelling: vertegenwoordigers van de ministeries NAZ, BZ, BIZ, OW, FI, VRO, VW, EZ, LV, SZ, CRM en VM

- Begin- en eindjaar: 1948-heden

• Administrative Coordinating Committee (ACC) tegenwoordig United Nations system chief executives board (CEB)

- Taken: het houden van toezicht op de uitvoering van de afspraken die gemaakt zijn tussen de VN en speciale orgnanisties.

- De ACC is in 1946 opgezet door de Secretaris-Generaal van de VN. Tegenwoordig heeft Ruud Lubbers als Hoge Commissaris van de UNHCR zitting in deze commissie.

• Committee on food aid policies and programmes (CFA)

- Taken: in 1960 stelde president Dwight Eisenhower Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor een programma voor voedselhulp te starten onder de vlag van de VN.

- Nederland is één van de deelnemende landen in deze commissie.

• Subcommittee on nutrition ACC (SCN)

- Taken: het besteden van aandacht aan wereldvoedselproblemen en het vinden van oplossingen voor deze problemen.

- De ACC/SCN ontstond in 1977 in Rome. Het ministrie van Buitenlandse Zaken vertegenwoordigt Nederland in deze commissie.

• Commissie Inmarsat (International conference on the establishment of an international maritime satellite system)

- Taken: het bevorderen van een gestandaardiseerd satellietnetwerk met een connectie naar publieke telecommunicatienetwerken voor maritieme communicatie.

- Dhr. Sondaal (Afdeling Tractaten) is voorzitter van de commissie

- Opgericht in 1977

• IMCO (Intergouvernmental Maritime Consultative Organisation)

- Taken: het tot stand brengen van uniforme regels voor het scheepvaartverkeer die betrekking hebben op technische zaken, veiligheid op zee en een zo vrij mogelijk handelsverkeer.

- Het hoofd van de directie Verkeer en Grote rivieren participeert in de Nederlandse delegatie.

- Opgericht in 1946/1947

• Nationale Unesco commissie (NUC)

- Taken: het bevorderen van inhoudelijke deelneming van Nederlandse professionele organisaties, personen en instellingen aan het opstellen en het uitvoeren van Unesco-programma's en het adviseren van de regering terzake.

- De NUC werd in 1946 opgericht en valt onder het ministerie van Buitenlandse Zaken.

• Economic and social commission for Asia and the Pacific (ESCAP)

- Taken: o.a. het stimuleren van sociale en economische ontwikkeling door regionale en subregionale samenwerking en integratie. Het fungeren als het belangrijkste economische en sociale ontwikkelingsforum binnen het systeem van de Verenigde Naties voor de ESCAP-regio.

- In 1947 werd Nederland commissielid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vertegenwoordigt Nederland.

• Zuid Pacific Commissie / South Pacific Commission (SPC)

- Taken: de economische en culturele belangen van de bevolking van Nieuw-Guinea en de eilanden rond de equator bevorderen, waarbij echter politieke en militaire vraagstukken terzijde worden gelaten.

- Deelnemende landen: Australië en Nieuw-Zeeland (initiatiefnemers), de Verenigde Staten van Amerika, Engeland, Frankrijk en Nederland

- Nederlandse delegatie werd geleid door: F.C. Baron van Aerssen Beyeren van Voshol, Buitengewoon Gezant en Gevolmachtigd Minister te Canberra

- Begin- en eindjaar: 1947-1984

• United Nations war crime commission (UNWCC)

- Taken: het vormen van dossiers over oorlogsmisdadigers van WO II en de oorlogsmisdadigers te doen opsporen en hun berechting te coördineren.

- Ingesteld door: Verenigde Naties

- Secretariaat: Verenigde Naties

- Begin- en eindjaar: 1945-1948

• Speciale commissie voor de redactie van een internationale diepzeemijnbouwcode/ Voorbereidende commissie van de zeebodemautoriteit op basis van het VN-zeerechtverdrag

- Taken: het opstellen van een internationale code ten aanzien van mijnbouw op de diepzeebodem (met onder meer als doel; het voorkomen van schade aan het milieu). Deze code was een aanvulling op het VN-zeerechtverdrag.

- Ingesteld door: Verenigde Naties

- Secretariaat: Verenigde Naties

- Samenstelling: de Nederlander J.A. Walkate was voorzitter van deze speciale commissie.

- Begin- en eindjaar: 1977-1991

(Externe) adviescommissies

• Staatscommissie voor de te nemen maatregelen ter bevordering der codifcatie van het internationaal privaatrecht.

- Taken: het adviseren van de minister van Buitenlandse Zaken en Justitie over het internationaal privaatrecht.

- Ingesteld door: bij Koninklijk Besluit

- Samenstelling: juristen afkomstig uit de universitaire wereld, de rechterlijke macht, de advocatuur, het notariaat en het bedrijfsleven. De benoeming van de leden geschiedt op voordracht van de minister van BZ in overeenstemming met de minister van Justitie. BZ en Justitie leveren beide een ambtenaar als adviserend lid.

- Begin- en eindjaar: 1897-heden

• Adviescommissie mensenrechten buitenlands beleid (ACM)

- Taken: het adviseren van de minister van Buitenlandse Zaken inzake de rechten van de mens in het buitenlands beleid. Het advies kan verstrekt worden uit eigener beweging van de commissie of op verzoek van de minister.

- Ingesteld door: minister van Buitenlandse Zaken

- Secretariaat: ministerie van Buitenlandse Zaken

- Samenstelling: 17 leden onder wie de voorzitter. De leden worden voorgedragen door de minister van BZ op basis van hun kennis met betrekking tot de rechten van de mens en de buitenlandse betrekkingen.

- Begin- en eindjaar: 1981- heden

• Commissie voor het Europese herstelprogramma zie RIO handelingen 78-83

- Taken: het voeren van overleg betreffende het Europese herstelprogramma.

- Ingesteld door: minister van Buitenlandse Zaken

- Begin- en eindjaar: 1948-1958

• Adviescommissie Categorie IV (ACCV) zie RIO handeling 350

- Taken: het opstellen en redigeren van adviezen en aanbevelingen over categorie lV (sectorprogramma voedselproduktie en voeding).

- Begin- en eindjaar: 1983-1985

• Commissie van advies voor volkenrechtelijke vraagstukken

- Taken: het adviseren van de minister van Buitenlandse Zaken inzake volkenrechtelijke vraagstukken.

- Ingesteld door: minister van Buitenlandse Zaken en minister zonder portefeuille

- Secretariaat: assistenten van de Juridisch Adviseur.

- Samenstelling: JURA, chef DIO, Tweede-kamerleden en hoogleraren

- Begin en eindjaar: 1953-heden

• Nationale raad van advies inzake hulpverlening aan minder ontwikkelde landen (NAR) zie handeling 548

- Taken: het adviseren van de minister voor OS over alle zaken met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking. Advies kan verstrekt worden op verzoek of uit eigener beweging.

- Instelling; 22 januari 1964 door de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken

- Voorzitter: Prof. Dr. J Tinbergen

- Ambtelijk secretariaat: DGIS/SA

- Begin- en eindjaar: 1964 - heden

• Adviescommissie Europese Unie

- Taken: het adviseren van de minister van Buitenlandse Zaken over de gedachtenvorming en formulering van het beleid t.a.v. de Europese unie.

- Ingesteld door: minister van Buitenlandse Zaken

- Secretariaat: ministerie van Buitenlandse Zaken

- Samenstelling: vertegenwoordigers misisterie BZ, EZ en FIN

- Begin- en eindjaar: 1974-1975

Regionale Commissies

Regionale Commissies: initiatieven van de VN en gezeteld in Genève

- De inbreng van BZ is erop gericht om door middel van coördinatie te komen tot één Nederlands standpunt dat binnen deze commissies kan worden uitgedragen. Onderstaand worden enkele regionale commissies opgesomd:

- Economische Commissie voor Europa (ECE)

- Economic Commission Asia and the Far East (ECAFE)

- Economische Commissie voor Latijns-Amerika (ECLAC; ook wel Curaçaose commissie genoemd)

- Economic Cooperation Administration (ECA)

• Commissie Nederlandse sectie te Mexico/Caraïbische commissie

- Taken: het verzamelen van gegevens die van economische en sociale aard zijn. Het doen van aanbevelingen en raadgeven aan regeringen. Het coördineren van plaatselijke plannen.

- Ingesteld door: regeringen van de Franse republiek, van het koninkrijk der Nederlanden , het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en de Verenigde Staten van Amerika

- Samenstelling: 16 commissarissen afkomstig uit de landen die zitting hebben

- Begin- en eindjaar: 1946-?

Andere regionale commissies

• Commissie Ontwikkelingssamenwerking Nederland-Suriname (CONS) zie RIO `Gedane Buitenlandse Zaken' handelingen 538-545 en § 6.11.4

• Commissie voor aangelegenheden van Indonesië/ Raad voor aagelegenheden van Indonesië (CAVI/RAVI)

- Taken: het fungeren als ambtelijk voorportaal voor de Ministerraad ten aanzien van aangelegenheden die de verhouding tussen Nederland en Indonesië betreffen.

- Ingesteld door: Ministerraad

- Secretariaat: A. Bakker

- Samenstelling: minister-president W. Drees (voorz.), vertegenwoordigers van diverse departementen

- Begin- en eindjaar: 1950-1953

• Commissie verzetster Oost-Azië 1942-1945

- Taken: het indienen bij de Hoge Vertegenwoordiger van de Kroon in Indonesië van voorstellen voor toekenning van de “Verzetster”.

- Ingesteld door: de Hoge Vertegenwoordiger van de Kroon in Indonesië

- Secretariaat: Ministerie van Uniezaken en overzeese Rijksdelen, vanaf 1953 overgegeven aan het ministerie van Buitenlandse Zaken

- Samenstelling: D.R.K. de Boer (voorz.) vertegenwoordigers uit Indonesië en Nederland

- Begin- en eindjaar: 1949-1957

• Nederlandse-Belgisch studiecommissie voor het Schelderegiem

- Taken: het onderzoeken van de mogelijkheden tot verdere samenwerking tussen Nederland en België inzake het Schelde-vraagstuk.

- Ingesteld door: tijdens de Benelux ministers conferentie d.d. 14 juli 1950 te Goes

- Secretariaat: ministerie van Buitenlandse Zaken (hfd. Bureau Benelux)

- Samenstelling: vertegenwoordigers van Nederland en België

- Begin- en eindjaar: 1950-?

• Commissie inzake Schelde-Rijn verbinding

- Taken: het onderhandelen met België betreffende de verbetering van de Schelde-Rijn verbinding. Het voorbereiden van een regeling t.a.v. de technische, economische, finaciële en volkenrechtelijke aspecten van een verbetering van de huidige verbinding tussen de Schelde en de Rijn.

- Ingesteld door: minister-president

- Samenstelling: afgevaardigden van het ministerie van Verkeerswezen, Buitenlandse Zaken & Handel, Openbare Werken en Wederopbouw alsmede Belgische vertegenwoordigers.

- Begin- en eindjaar: 1959-1963

• Rijnvaartcommissie te Straatsburg

- Taken: het waarborgen van de gelijke behandeling van Rijnvaarders afkomstig uit verschillende landen. Het veiligstellen van de technische bevaarbaarheid van de Rijn.

- Samenstelling: chef van de Directie Verkeer en Grote Rivieren heeft zitting in deze commissie

- Begin- en eindjaar: jaren '50

• Belgische commissie inzake haventarieven

- Taken: het onderzoeken van de mogelijkheden om in gemeen overleg de heffingen en vergoedingen vast te stellen in de havens van Antwerpen, Gent, Amsterdam en Rotterdam.

- Ingesteld door: Belgische en Nederlandse regering

- Secretariaat: mr. M.H. van Hoogstraten, mr. M.H.J.Ch. Rutten

- Samenstelling: o.a. ministerie van Buitenlandse Zaken, Verkeer en Energie, Directeur Havenbedrijf Rotterdam

- Begin- en eindjaar: 1939 (verdween vervolgens t.t.v. WO II). In 1946 opnieuw geïnstalleerd tot 1952

EG-Commissies

• Commissie Spierenburg

- Taken: het verrichten van onderzoek naar de organisatie en het beschikbare personeel van de Commissie van Europese Gemeenschappen. Het doen van voorstellen betreffende de ontwikkeling van beleid van de commissie ten aanzien van personeelswerving, loopbaanontwikkeling en pensioensvoorzienigen.

- Ingesteld door: de Commissie van de Europese Gemeenschappen

- Samenstelling: D.P. Spierenburg (voorz.), K. Buschmann, P. Delouvrier, G. Petrilli en D. Taverne

- Begin- en eindjaar: 1974-1975

• Commissie Uniforme Interpretatie EEG-verdrag (CUI)

- Taken: het voorbereiden en namens het koninkrijk voeren van processen voor internationale fora. Procesvoering en processtukken gaan uit van BZ, doch waar de onderwerpen in veel gevallen (mede) op taakterrein van andere ministers liggen, coördineert BZ de voorbreiding, zulks mede ter verzekering van de eenheid van de volkenrechtelijke opvatting van de regering.

- Secretariaat: ministerie van Buitenlandse Zaken

- Samenstelling: vertegenwoordigers van de ministeries BZ, JU, FI, VW, EZ, LV, en VM

- Begin- en eindjaar: ca. jaren '70-'80

Commissies waarin BZ zitting heeft

• Rijksmilieuhygiënische commissie (RMC)

- Taken: het bevorderen van de samenhang in het regeringsbeleid op het gebied van de milieuhygiëne over onderwerpen op dat gebied en het voeren van interdepartementaal overleg. Verder het uitbrengen van adviezen aan de minister van VROM en desgevraagd aan andere ministers

- Initiatief van ministerie van VROM

- Secretariaat: VROM

- Samenstelling: vertegenwoordigers van alle departementen

- Begin- en eindjaar: 1984 - heden

• Ministeriële commissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (MICIV)

- Taken: het bepalen van het algemeen beleid betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten alsmede het coördineren van deze diensten

- Ingesteld op 17 september 1976

- Voorzitter: de minister-president

- Samenstelling: Ministers/lid: BZ, Jus, BiZa, Fin, Def, EZ. Overige leden: de voorzitter en de leden van het Comité Verenigde Inlichtingendiensten Nederland (CVIN); een door elke minister, lid van de MICIV, aan te wijzen hoofdambtenaar.

- Begin- en eindjaar: 1976-?

• Interdepartementale Coördinatiecommissie voor Noordzee-aangelegenheden (MICONA)

- Taken: het interdepartementaal coördineren van de Noordzee-aangelegenheden.

- Ingesteld op 26 april 1977 bij beschikking van de minister van Verkeer en Waterstaat

- Samenstelling: alle departementen nemen deel

- Begin- en eindjaar 1977 - ?

• Geallieerde Hoge Commissie voor Duitsland / subcommissie voor de economische belangen in Duitsland

- Taken: het behartigen van de Nederlandse economische belangen in Duitsland.

- de Hoge commissie was een initiatief van de Westelijke bezettingsautoriteiten (de VS, Engeland en Frankrijk) en opgericht in 1945

- Nederland was door middel van een missie bij deze commissie vertegenwoordigd

- Begin- en eindjaar: 1945-1955

Overige Commissies

• Committee on the challenge of modern society (CCMS)

- Taken: het combineren van technologie en expertise uit de lidstaten, om snel te komen tot onderzoeksresultaten en aanbevelingen om de kwaliteit van het leven te verbeteren en in harmonie te blijven met de snel veranderende wereld. Dit op een dusdanige wijze dat alle leden er van kunnen profiteren.

- Ingesteld door de NATO (op inititatief van de Amerikaans president Nixon)

- BZ coördineert Nederlandse inbreng

- Samenstelling: NATO-leden; waarbij ook niet-leden kunnen worden gevraagd deel te nemen aan bepaalde studies

- Begin- en eindjaar: 1969-heden

• Comité inter-etats pur la lutte contre la sécheresse du Sahel (CILSS) Permanent interstate committee for draught control in the Sahel

- Taken: het streven naar voedselzekerheid en duurzame economische groei in de Sahel-regio door onderzoek en gerichte activiteiten. De organisatie is een samenwerkingsverband van negen Sahel-landen en enkele Westerse landen die financiële middelen verstrekken. Nederland behoort tot de financierende landen.

- Beginjaar: 1973/1974-heden

• Permanente Consultatieve Commissie voor Buitenlandse Politiek (Comité de coordination politique; COCOPO )

- Taken: het uitwisselen van informatie en een zo goed mogelijke coördinatie van het buitenlands beleid van de Beneluxlanden.

- Deelnemende landen: Nederland, België en Luxemburg

- Commissie op ambtelijk niveau (directeuren-generaal van Politieke Zaken en wederzijdse ambassadeurs)

- Secretariaat rouleert per vergadering

- Begin- en eindjaar: 1952- in ieder geval tot 1975

• Commissie van Eysinga (grondwetherziening) / commissie nopens de samenwerking tussen de regering en de Staten-Generaal inzake het buitenlandse beleid

- Taken: het uitbrengen van een rapport aan de regering betreffende de samenwerking tussen de regering en de Staten-Generaal inzake het buitenlandse beleid.

- Ingesteld door: minister-president

- Secretariaat: ministerie van Buitenlandse Zaken

- Samenstelling: jhr. Mr. W.J.M. van Eysinga (voorz.), hoogleraren en vertegenwoordigers van BZ

- Begin- eindjaar: 1950-1951

• Decoratie commissie

- Taken: het behandelen van voorstellen tot toekenning van koninklijke onderscheidingen aan Nederlanders.

- Ingesteld door: ministerraad

- Secretariaat: ministerraad

- Samenstelling: minister BZ, DEF en EZ

- Begin- en eindjaar: 1923 - heden

Voorlichtingscommissies

• Nationale commissie voorlichting en bewustwording ontwikkelingssamenwerking/ ontwikkelingsstrategie (NCO)/ commissie Claus zie RIO handeling 549 en 550. De Adviescommissie NCO is opgeheven in 1983. Vanaf die tijd kreeg het dagelijks bestuur van de NCO de bevoegdheid over subsidieaanvragen te beslissen. De plenaire vergadering kreeg de functie van beroepsinstantie bij bezwaren ( in plaats van de adviescommissie; zie ook RIO blz. 291)

• Commissie heroriëntatie overheidsvoorlichting (CHO)

Deze commissie bestond uit 6 werkgroepen, waarvan werkgroep lV betrekking had op de overheidsvoorlichting over het buitenlands beleid.

- Taken: het adviseren over herziening en verbetering van het overheidsvoorlichting over het buitenlands beleid in binnen- en buitenland en de presentatie van Nederland in het buitenland

- Ingesteld door: de minister-president

- Samenstelling: J.W.M. Marinot., Th. H. Oltheten, hoofddirecteur Staatsdrukkerij- en uitgeversbedrijf en jhr. Mr. J.A. de Ranitz, directeur-generaal politieke zaken van het ministerie van BZ. Mr. R. Froger, chef van de directie perszaken en nieuwsvoorziening van het ministerie van BZ en drs. H. Leopold, ambassaderaad, traden op als rapporteur.

- Begin- en eindjaar: 1968- 1969

Commissies Internationale Ambtenaren

• Commissie tot onderzoek naar de houding van Nederlandsche diplomaten en consulaire ambtenaren tegenover Nederlandsche uitgewekenen (commissie Cleveringa)

- Taken: het verrichten van onderzoek naar de houding van Nederlandse diplomatieke en consulaire ambtenaren tegenover Nederlandse vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

- Ingesteld bij ministeriële beschikking DBD 69866 van 20 augustus 1946

- Samenstelling: Prof. Mr. R.P. Cleveringa (voorz.), Dr. W Huender, Prof. Mr. J.H.W. Verzijl, Mr. J. le Poole, H.P.J. van Ketwich Verschuur.

- Secretaris: achtereenvolgens: Jhr. Mr. H.T.A.M. van Rijckevorsel, G.F. Baron Bentinck van Schoonheten en Mr. H.C. Schoch

- Begin- en eindjaar: 1947-1950

• Commissie van advies voor internationale benoemingen

- Taken: het voorlichten van de minister van Buitenlandse Zaken m.b.t sollicitaties van Nederlanders voor functies bij internationale organisaties.

- Ingesteld door: minister van Buitenlandse Zaken

- Secretariaat: ministerie van Buitenlandse Zaken (afd. DBD)

- Samenstelling: afgevaardigden van het ministerie van Buitenlandse Zaken

- Begin- en eindjaar: 1946-1948

• Commissie van onderzoek omtrent de gedragingen van C. baron van Breugel Douglas in zijn hoedanigheid van ambassadeur te Moskou

- Taken: het onderzoeken van de gedragingen van C. baron van Breugel Douglas.

- Ingesteld door: minister van Buitenlandse Zaken

- Secretariaat: ministerie van Buitenlandse Zaken

- Samenstelling: afgevaardigden van het ministerie van Buitenlande Zaken

- Begin- en eindjaar: 1947-1947

• Examencommissie tot onderzoek naar de geschiktheid en bekwaamheid voor de buitenlandse dienst

- Taken: het afnemen van examens van ambtenaren die een proeve van bekwaamheid voor bepaalde functies binnen de buitenlandse dienst wilden afleggen.

- Ingesteld door: de Minister van Buitenlandse Zaken (op basis van het Reglement voor de Buitenlandschen Dienst)

- Samenstelling: er waren diverse sub-commissies voor de diverse examens. De subcommissies werden gevormd door: onder meer chef Dienst Buitenlandse Zaken, historici, juristen, economen (en diplomaten).

- Begin- en eindjaar 1945/1946 - heden

- Bijzonderheid: de commissie heeft in een iets andere vorm ook voor 1945 al bestaan

• Commissie werkgroep internationale ambtenaren (WIA)

- Taken: het begeleiden en coördineren van de aanmelding en plaatsing van Nederlandse ambtenaren bij Internationale Organisaties.

- Ingesteld door: Ministerraad?

- Secretariaat: Ministerie van Buitenlandse Zaken

- Samenstelling: vertegenwoordigers van de diverse departementen?

- Begin- en eindjaar: 1980 - heden

- Bijzonderheid: er is ook een beleidscommissie internationale ambtenaren, resorterend onder de minister van Binnenlandse Zaken (BIA). Deze bestudeert de rechtspositie van Nederlandse Rijksambtenaren die bij Internationale Organisaties hebben gewerkt en terugkeren naar de Rijksdienst. BZ is hierin ook vertegenwoordigt. Bovendien bestaat er zowel een werkgroep voor VN-ambtenaren als voor ambtenaren in dienst van de EG.

BZ-Commissies (interne aangelegenheden)

• Commissie Thomassen (commissie van advies voor de integratie)

- Taken: het (binnen 6 maanden) uitbrengen van avies aan de minister van Buitenlandse zaken over:

1. de wijze waarop een geïntegreerde ambtelijke dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken tot stand zal komen met inachtneming van de uitgangspunten geformuleerd door de minister van Buitenlandse Zaken op 11 november 1975 in de Tweede Kamer.

2. Het voeren van een beleid dat gericht is op optimale taakvervulling en werkwijze van het departement in de toekomst, als ook op een zo groot mogelijke arbeidsvreugde van de ambtenaren van zulk een dienst.

- Ingesteld door: minister van Buitenlandse Zaken

- Secretariaat: ministerie van Buitenlandse Zaken

- Samenstelling: W. Thomassen (voorz.) en vertegenwoordigers van belanghebbende groepen

- Begin- en eindjaar: apr. 1976- sept. 1976

• Commissie voor de ontwikkeling van beleidsanalyse (COBA)

- Taken: organiseren, coördineren en stimuleren van het maken van beleidsanalyses bij de diverse ministeries en de advisering en rapportage hierover aan de regering.

- Ingesteld door: de ministerraad

- Secretariaat: Inspectie der Rijksfinanciën (Mininsterie van Financiën)

- Samenstelling: voorzitter: directeur-generaal van de Rijksbegroting, leden: directeuren-generaal van alle departementen

- Begin- en eindjaar 1971 - 1982

• Projecten commissies ontwikkelingssamenwerking (PCO)

- Er hebben 4 projecten commissies naast elkaar bestaan, namelijk: de Projecten commissie Suriname (PCS), de Projecten commissie Onderzoek (PCO), de Projecten commissie multi-laterale projecten (PCM), de Projecten commissie bi-lateraal (PCB). Uit de naamgeving blijkt het gebied dat de projecten commissies bestreken.

- Taken: de projecten commissies hadden als taak de haalbaarheid en ontwikkelingsrelevantie van projecten (op hun taakveld) te beoordelen en daarover een advies aan de minister uit te brengen.

- Samenstelling: BZ-ambtenaren (leden: voornamelijk bureauhoofden)

- Begin- en eindjaar: 1987/1988-heden. In 1996/1997 zijn de PCB, PCM, PCS en PCO gefuseerd en opgegaan in de `Projectencommissie'.

• Commissie Kantine

- Taken: het oprichten van een stichting die zorg draagt voor de exploitatie van de kantine. Verder werd de `cantine-commissie' belast met het voortzetten van de exploitatie van de kantine tot de stichting deze verantwoordelijkheid over kon nemen. Dit in verband met het overlijden van de oorspronkelijke exploitant.

- Ingesteld door: de departementsleiding

- Samenstelling: A.C. Wiegel, A Engelsman, Mr. J.H. Marselis

- Begin- en eindjaar: 1955 - 1956

- Bijzonderheid: tot 1984 heeft de Cantine stichting bestaan. Deze is opgeheven in verband met het betrekken van het nieuwe pand van BZ in 1985. Daarna is de Beheer Commissie Restauratieve Dienst Buitenlandse Zaken in het leven geroepen en vervangen door de Bijzondere Commissie Restauratieve Dienst Buitenlandse Zaken en zijn de cateringactiviteiten uitbesteed.

• Personeelscommissie

- Taken: het behartigen van de algemene en persoonlijke belangen van het personeel, in dienst bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

- Ingesteld door: minister van Buitenlandse Zaken

- Secretariaat: een ambtenaar van de Afdeling Personeel Departement en Inwendige Dienst (reglement 1959)

- Samenstelling: gekozen vertegenwoordigers van het personeel (evenredig verdeeld per directie of groep ambtenaren)

- Begin- en eindjaar: vóór 1957 tot 1987

- Bijzonderheid: in 1987 is de dienstcommissie ingesteld (die later is vervangen door de Ondernemingsraad)

• Ideeëncommissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken (IBC)

- Taken: het beoordelen van ingezonden ideeën en het opstellen van adviezen naar aanleiding van deze ideeën. Goedgekeurde ideeën worden door de commissie voorgelegd aan de bevoegde departementale instanties. De indiener van een idee wordt op de hoogte gehouden over de mate en wijze van invoering.

- Ingesteld door: de departementsleiding

- Samenstelling: medewerkers van BZ

- Begin- eindjaar 1952/1954-heden

- Bijzonderheid: de commissie maakt deel uit de ideeënbusorganisatie van het RIJK.

• Bijzondere commissie (van overleg)

- Taken: het voeren van overleg met de departementsleiding over algemene regels van personeelsbeleid, rechtspositieregels en arbeidsvoorwaarden, voordat deze worden gewijzigd of vastgesteld.

- Ingesteld: door de minister van BZ op basis van het A.R.A.R. (ambtenarenreglement)

- Samenstelling: vertegenwoordigers van de vier centrales van vakbonden (verenigingen van) ambtenaren. Voorzitter is de Secretaris-Generaal

- Begin- en eindjaar: 1976 - heden

- Bijzonderheid: tot 1987 was er parallel overleg met de Bijzondere Commissie en het Bestuur van de Vereniging Buitenlandse Dienst.

• Begeleidingscommissie nieuwbouw ministerie van Buitenlandse Zaken (BECO)

- Taken: het in kritische en meedenkende zin volgen van de ontwikkelingen rond de nieuwbouw namens de medewerkers van BZ.

- Ingesteld door: de departemetnsleiding

- Voorzitter: Mr. H. Gajentaan

Begin- eindjaar: 1983-1986 V 20 jaar

Commissie waarvan stukken bij het Nationaal Archief liggen

• Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken

• Bijzondere commissie voor de waterwegen en havenproblemen

• Commissie van onderzoek omtrent de gedragingen van mr. J.G. van Sillem in zijn hoedanigheid van ambassadeur te Lissabon

1 Convenant tussen de Secretaris-Generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Algemene Rijksarchivaris dd. 3 oktober 1991.

2 Zie voor het belang hiervan: P.M.M. Klep, Archieven bewaren: cultureel investeren in de toekomst (Nijmegen 1992) 4, 17.

3 Vanaf juni 2002 is de naam van het Rijksarchief gewijzigd in Nationaal Archief.

4 Grondwet 1953, artikel 58. Gepubliceerd in: Staatsblad 1953, 295.

5 Buitenlandse Zaken, Buitenlands beleid belicht (17 september 1991) 1.

6 Zie voor de diverse onderraden `Gedane Buitenlandse Zaken'.

7 De Herijking van het Buitenlands Beleid, Ministerie van Buitenlandse Zaken (Den Haag 1995).

8 Deze neerslag dient te worden overgebracht volgens de normen zoals neergelegd in M. Beekhuis en R.C. Hol, Om de kwaliteit van het behoud: normen 'goede en geordende staat' (Den Haag 1993).

9 Deze criteria zijn vastgesteld n.a.v. een voorstel van een werkgroep bestaande uit Pivot-medewerkers en vertegenwoordigers van convenantspartners. Zie voor een toelichting op deze criteria, alsmede voorbeelden van de bijbehorende neerslag: `Eindredactie algemene selectiecriteria BSD's' van 31 maart 1994.

10 De lijst met commissies is niet gesplitst in een deel voor Buitenlandse Zaken en voor Ontwikkelingssamenwerking

Concordantie van RIO nummer naar nummer in de selectielijst

stcrt-2002-220-p11-SC37030-1.gifstcrt-2002-220-p11-SC37030-2.gifstcrt-2002-220-p11-SC37030-3.gifstcrt-2002-220-p11-SC37030-4.gifstcrt-2002-220-p11-SC37030-5.gifstcrt-2002-220-p11-SC37030-6.gif
Naar boven