Wijziging keuringsreglementen COKZ boter, kaas en melkpoeder

17 oktober 2001

TRCJZ/2001/11907

Gelet op artikel 10, derde lid, van de Landbouwkwaliteitswet, maakt de Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij de tekst bekend van de door haar bij besluit van 17-10-2001 nr. TRCJZ/2001/11907, goedgekeurde, door het bestuur van de Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel op 19 april 2001 vastgestelde wijzigingen van het Keuringsreglement COKZ kaas, het Keuringsreglement COKZ boter en het Keuringsreglement COKZ melkpoeder (zie bijlage).

`s-Gravenhage, 17 oktober 2001.
De Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,voor deze:
de secretaris-generaal,
T.H.J. Joustra.

Bijlage

Artikel I

Het Keuringsreglement COKZ kaas wordt als volgt gewijzigd:

A. Artikel 9, eerste lid onder c, wordt vervangen door: In geval van doorlevering voor de veertiende dag na de eerste dag van de bereiding des morgens om tien uur, naar maximaal vier opslagadressen, met dien verstande dat kaas van een dagproductie bij niet meer dan twee opslagadressen mag worden opgeslagen.

B. Aan artikel 9, derde lid, wordt toegevoegd:

In afwijking van het bovenstaande dient de kennisgeving van doorlevering van kaas als bedoeld in het eerste lid onder c, twee werkdagen voor doorlevering plaats te vinden.

C. In Bijlage 1 onderdeel E. Kaaspekel wordt punt 4 vervangen door:

4. Onderzoek naar afwezigheid van Listeria ssp. volgens screeningmethode COKZ-A 348 en bevestiging van aanwezigheid van Listeria monocytogenes in 10 ml volgens ISO 11290-1(1996).

D. In Bijlage 1 onderdeel E. Kaaspekel wordt punt 22 vervangen door:

22. Onderzoek naar afwezigheid van Listeria ssp. in 1 of 25 g volgens screeningsmethode COKZ-A 348 en bevestiging van aanwezigheid van Listeria monocytogenes volgens ISO 11290-1 (1996), met dien verstande:

- dat kaasschmier wordt onderzocht zoals voor kaas in de methode is beschreven;

- dat watermonsters worden onderzocht zoals voor melk in de methode is beschreven;

- dat kruiden worden onderzocht na bereiding van een suspensie, waarbij aan het monster een negenvoudige hoeveelheid van het tot ca. 37 graden Celsius opgewarmde ophopingsmedium wordt toegevoegd waarbij het monster 3 min wordt gesuspendeerd met een suspendeertoestel;

- dat swaps worden onderzocht nadat de inhoud van het swapbuisje inclusief de swap is toegevoegd aan ca. 45 ml van het tot ca. 37 graden Celsius opgewarmde ophopingsmedium;

- dat veegdoekjes worden onderzocht nadat 225 ml van het tot ca. 37 graden Celsius opgewarmde ophopingsmedium aan het veegdoekje is toegevoegd.

E. In Bijlage 1 onderdeel F. Kaas wordt punt 23 vervangen door:

23. Onderzoek naar afwezigheid van Salmonella in 5 X 25 g volgens screeningsmethode COKZ-A 349 en bevestiging van aanwezigheid van Salmonella volgens IDF 93 B:1995.

Artikel II

Het Keuringsreglement COKZ Boter wordt als volgt gewijzigd:

In Bijlage 2 onderdeel C. Boter wordt toegevoegd:

17. Onderzoek naar afwezigheid van Listeria spp. volgens screeningmethode COKZ-A 348 en bevestiging van aanwezigheid van Listeria monocytogenes volgens ISO 11290-1:1996.

18. Onderzoek naar afwezigheid van Salmonella volgens screeningmethode COKZ-A 349 en bevestiging van aanwezigheid van Salmonella volgens IDF 93B: 1995.

Artikel III

Het Keuringsreglement COKZ melkpoeder wordt als volgt gewijzigd:

In Bijlage 2 onderdeel B. Melkpoeder wordt punt 20 vervangen door:

20. Onderzoek naar afwezigheid van Salmonella in 25 g volgens screeningsmethode COKZ-A 349 en bevestiging van aanwezigheid van Salmonella volgens IDF 93B:1995:

- zeefresten worden onderzocht zoals beschreven voor melkpoeder in deze methode;

- veegdoekjes worden onderzocht nadat 225 ml van het tot ca. 37 graden Celsius opgewarmde ophopingsmedium aan het veegdoekje is toegevoegd.

Naar boven