Wijziging Regeling maatregelen vee Gemeente Smallingerland e.o. en intrekking Landbouwkwaliteitsregeling verontreinigde melk

19 mei 2000

Nr. TRCJZ/2000/7232

Directie Juridische Zaken

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

Handelend in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op artikel 89 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en artikel 3 van het Landbouwkwaliteitsbesluit rauwe melk en zuivelbereiding;

Besluit:

Artikel I

De Regeling maatregelen vee Gemeente Smallingerland e.o.1 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 4 wordt ‘bijlage 1 bij de regeling’ vervangen door ‘de bijlage bij deze regeling’.

B

Artikel 5 komt te luiden:

Artikel 5

Het ingevolge artikel 4 aangewezen vee mag de bedrijven alsmede de stallen op de bedrijven niet verlaten.

C

De bijlage 1 en 2 bij de regeling worden vervangen door de bijlage bij deze regeling.

Artikel II

De Landbouwkwaliteitsregeling verontreinigde melk2 wordt ingetrokken.

Artikel III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met vrijdag 19 mei 2000, 14.00 uur.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.


Den Haag, 19 mei 2000. De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,
L.J. Brinkhorst.

1Regeling van 13 mei 2000, Stcrt. 93, gewijzigd bij regeling van 16 mei 2000, Stcrt. 94.

2Regeling van 13 mei 2000, Stcrt. 93.

Toelichting

Op 12 mei 2000 is een brand ontstaan in een opslagdepot van ATF-chemie te Drachten, een afvalverwerkingsbedrijf van chemische stoffen. Als gevolg van de brand zijn schadelijke stoffen vrijgekomen. Op zaterdag 13 mei 2000 zijn een aantal maatregelen getroffen om de gevolgen van deze brand te beperken. De maatregelen die zijn getroffen op basis van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en de Landbouwkwaliteitswet hielden in dat in een aangewezen gebied vee op de bedrijven en op stal moest blijven en melk gekanaliseerd moest worden en niet gemengd mocht worden.

Op 16 mei is in een gedeelte van het gebied een versoepeling van deze maatregelen doorgevoerd door te bepalen dat in deel van het aangewezen gebied, dat verder dan circa 5 kilometer van de brandhaard aflag, vee niet op stal hoefde te blijven.

Thans zijn nadere onderzoeksresultaten bekend van monsters van gras en monsters van melk uit het getroffen gebied. Deze resultaten geven aanleiding tot een verdere versoepeling van de maatregelen.

Gebleken is dat in het gebied van circa 1,5 kilometer van de brandhaard nog verontreinigingen van gras voorkomen. Het betreft hier met name verontreiniging van gras met cadmium. In dit gebied geldt nog steeds de verplichting het vee op de bedrijven en in de stallen te houden.

In een zone vanaf 1,5 kilometer van de brandhaard ontmoet het geen bezwaren indien vee de bedrijven weer verlaat. De verplichting vee in dit gebied op bedrijven te houden, is dan ook vervallen.

Uit onderzoek is gebleken dat er geen noodzaak meer bestaat de maatregelen die zijn getroffen met betrekking tot de melk en de zuivelproducten te handhaven. De Landbouwkwaliteitsregeling verontreinigde melk wordt met de onderhavige regeling ingetrokken. Dit betekent dat ook melk of zuivelproducten, die de afgelopen week apart zijn gehouden, weer verkocht mogen worden.

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

L.J. Brinkhorst.

Bijlage

Het gebied bedoeld in artikel 4, is het gebied dat als volgt wordt begrensd:

Percelen die geheel of gedeeltelijk in het gebied vallen: vanaf het industrieterrein ‘de Haven’ in Drachten (gemeente Smallingerland) in een rechte lijn naar de zuidkant van Oudega (gemeente Smallingerland) tot het punt waarop deze lijn de onverharde weg ‘Eibertsgaesten’ kruist, vervolgens vanaf dit punt in rechte lijn naar de noordkant van het dorp De Wilgen (gemeente Smallingerland) en vervolgens in rechte lijn naar het industrieterrein ‘De Haven’, een en ander als aangegeven op kaarten die ter inzage liggen in de gemeentehuizen te Drachten, Grou en Wommels.

Naar boven