Onderzoek UMTS-veiling

Op voorstel van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat heeft het Presidium van de Tweede Kamer der Staten-Generaal besloten om een extern onderzoeksbureau een onafhankelijke second opinion te laten uitvoeren naar de gang van zaken rond de veiling van de Nederlandse UMTS-frequenties, zoals deze van 6 tot en met 24 juli 2000 heeft plaatsgevonden, en de door de regering per brief van 4 september 2000 gepresenteerde zienswijze hierop.

Graag nodigt het Presidium belangstellenden uit offerte uit te brengen aan de hand van de volgende aandachtspunten.

1. Doel en omvang van het onderzoek

Algemeen doel van het onderzoek is dat de Kamer kan beschikken over een onafhankelijke second opinion op de totale gang van zaken rond de veiling van UMTS-frequenties in Nederland, met name voor wat betreft het optreden van de regering hierin. Dit alles tegen de achtergrond van de uiteindelijke betekenis van de veiling voor met name de positie van de Nederlandse consument in termen van keuzevrijheid, toegankelijkheid en kwaliteit van het aanbod.

Het onderzoek dient tenminste de volgende elementen te omvatten:

· de keuze voor het mechanisme van een veiling

· de gang van zaken voorafgaand aan de veiling

· de opzet van de veiling

· het verloop en de afronding van de veiling.

In de offerte dient te worden aangegeven in hoeverre een vergelijking met de ervaringen bij de uitgifte van UMTS-frequenties in andere Europese landen in het onderzoek wordt betrokken.

Het onderzoek dient bovendien expliciet aandacht te besteden aan de rol die de Kamer in de totale gang van zaken rond de veiling heeft gespeeld, met inbegrip van de informatie waarover de Kamer bij haar oordeel beschikte.

Het onderzoek dient enerzijds beschrijvend van aard te zijn, dat wil zeggen een schets te geven van de feitelijke gebeurtenissen, een kroniek van de verschillende fasen van de veiling. Anderzijds dient het onderzoek ook verklarend te zijn, door een schets te geven van de context (speelveld, krachtenveld) waarbinnen de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden en de overwegingen op basis waarvan de betrokken partijen hun gedrag en keuzes hebben bepaald. Deze analyse dient tenslotte te resulteren in bevindingen ten aanzien van de procesgang en het resultaat van de veiling.

Voor het onderzoek is het van belang om hierin de opinie van de meest betrokken instanties en personen te betrekken, bijvoorbeeld in de vorm van een reeks interviews. Hiertoe zullen in ieder geval moeten behoren de bij de UMTS-veiling betrokken telecombedrijven (inclusief diegenen die zich voortijdig hebben teruggetrokken) en de personen en instanties die vóór, tijdens of na de veiling de regering hebben geadviseerd.

Uiteindelijk dient het onderzoek te resulteren in een aantal lessen voor de toekomst, o.a. in aanbevelingen voor de opzet van komende uitgiften van frequenties. Met het oog op de reeds bij het ministerie in voorbereiding zijnde uitgifte van radiofrequenties, is het wenselijk hierop betrekking hebbende aanbevelingen zo mogelijk reeds tussentijds geformuleerd te krijgen.

2. Benodigde expertise

Gezien de breedte van het te onderzoeken thema wordt van het onderzoeksteam een meervoudige deskundigheid verlangd. In ieder geval is deskundigheid vereist op de volgende vier terreinen:

- economisch/speltheoretisch

- telecomontwikkelingen

- juridisch

- bestuurskundig.

U wordt verzocht in uw offerte aan te geven welke expertise u zelf in huis hebt en welke u denkt in te brengen via inschakeling van derden. In het bijzonder wenst het Presidium van u te vernemen welke vooraanstaande experts uit binnen- en/of buitenland u bij het onderzoek wilt betrekken, alsmede op welke wijze dit gebeurt.

Voor de Kamer is het van groot belang dat zij kan beschikken over een onafhankelijke second opinion. Dit betekent, dat van alle leden van het onderzoeksteam, alsmede van alle tijdens het onderzoek te betrekken deskundigen, wordt verwacht dat zij geen rol hebben gespeeld in de advisering van één van de bij de UMTS-veiling betrokken partijen, noch regelmatig adviseur zijn geweest van één der betrokken telecombedrijven of het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

U wordt verzocht in uw offerte de samenstelling van het onderzoeksteam aan te geven, inclusief een kort CV waaruit deskundigheid en onafhankelijkheid van betrokkenen dient te blijken. Tevens wordt u verzocht aan te geven of u binnen afzienbare termijn aanvaarding van een opdracht van één der betrokken telecombedrijven verwacht.

3. Relatie opdrachtgever - opdrachtnemer

Het door het Presidium te selecteren onderzoeksbureau is verantwoordelijk voor de integrale uitvoering van het onderzoek. Het eindrapport zal eveneens onder verantwoordelijkheid van het onderzoeksbureau tot stand komen. Na afronding van het onderzoek zal het eindrapport ter beschikking worden gesteld van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat.

Het Presidium zal bij aanvang van het onderzoek alle haar ter beschikking staande relevante informatie inzake de UMTS-veiling aan het onderzoeksbureau ter beschikking stellen. Tevens zullen vooraf de betrokken bewindspersonen opgeroepen worden overige relevante informatie ter beschikking te stellen.

4. Tijdsduur

Afronding van het onderzoek, door oplevering van de eindrapportage, dient te geschieden uiterlijk 3 maanden na de datum van gunning. Het Presidium streeft er naar uiterlijk 1 februari 2001 tot opdrachtverlening over te kunnen gaan.

5. Kosten

In uw offerte dient de kostenopgave gespecificeerd plaats te vinden. Voorts wordt u verzocht separaat de meerkosten aan te geven van het eventueel aanleveren van 500 gedrukte exemplaren van het eindrapport in eenvoudige opmaak.

6. Verdere procedure

Uw offerte dient uiterlijk 8 januari 2001 door het Presidium te zijn ontvangen. U kunt uw offerte adresseren aan:

Presidium van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Het Presidium overweegt na ontvangst van de offertes de offrerende partijen uit te nodigen hun offerte in een gesprek toe te lichten.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de griffier van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat, de heer drs. C.J.M. Roovers (tel. 070 - 318 2025).

Naar boven