Regeling frictiekosten Arbeidsintegratie

1 juli 1999

SV/UB/99/33966

Directie Sociale Verzekeringen

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J.F. Hoogervorst

Gelet op artikel 76d, eerste lid, onderdeel h, van de Wet op de Arbeids-ongeschiktheidsverzekering;

Besluit:

Artikel 1

De kosten welke verband houden met de overgang van personeel en vermogens-bestanddelen van GAK Nederland b.v. naar de Arbeidsvoorzieningsorga-nisatie ten behoeve van het verrichten van reïntegratiewerkzaamheden die door GAK Nederland b.v. zijn gemaakt, kunnen ten laste van het Arbeidsonge-schiktheidsfonds worden gebracht tot een bedrag van ten hoogste f 8.445.613,-.

Artikel 2

De kosten welke verband houden met de overgang van personeel en vermogens-bestanddelen van GAK Nederland b.v. naar de Arbeidsvoorzieningsor-ganisatie ten behoeve van het verrichten van reïntegratiewerkzaamheden, die door de Arbeidsvoorzieningsorga-nisatie zijn gemaakt, kunnen ten laste van het Arbeidsongeschiktheidsfonds worden gebracht tot een bedrag van ten hoogste f 906.591,-.

Artikel 3

Het Landelijk instituut sociale verzekeringen draagt zorg voor de vergoeding van de kosten als bedoeld in de artikelen 1 en 2 aan GAK Nederland b.v. en de Arbeidsvoorzieningsorganisatie.

Artikel 4

De declaraties van de kosten als bedoeld in de artikelen 1 en 2 worden door GAK Nederland b.v. onderscheidenlijk de Arbeidsvoorzieningsorgani-satie voorzien van een verklaring van een accountant als bedoeld in artikel 393 van Boek 2, titel 9 van het Burgerlijk Wetboek.

Artikel 5

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 6

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling frictiekosten Arbeidsintegra-tie.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.


’s-Gravenhage, 1 juli 1999. De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
J.F. Hoogervorst

Toelichting

In het kader van de wet REA is de taak van het Lisv, op het terrein van arbeidsbemiddeling van arbeidsgehandicapten in die zin beperkt, dat Arbeidsvoorziening bij uitsluiting verantwoordelijk wordt voor de basisdienstverlening aan alle arbeidsgehandicapten, terwijl gemeenten en de Arbeidsvoorzieningsorganisatie verantwoordelijk worden voor de reïntegratie van arbeidsgehandicapten met louter een sociale voorziening respectievelijk louter een ANW-uitkering of zonder uitkering. De daadwerkelijke uitvoering zal voor alle arbeidsgehandicapten grotendeels door de Arbeids-voorzieningsorganisatie gaan plaatsvinden. Daartoe diende GAK AI zo volledig mogelijk over te gaan naar de Arbeidsvoorzieningsorganisatie. Deze overgang kon tot gevolg hebben dat de Arbeidsvoorzieningsorganisatie en Gak Nederland bv een financieel na-deel leiden. Artikel 76d, eerste lid, on-derdeel h, van de Wet op de Arbeids-ongeschiktheidsverzekering bepaalt dat deze kosten ten laste van het Arbeidsongeschiktheidsfonds kunnen worden gebracht. Gak Nederland bv en de Arbeidsvoorzieningsorganisatie hebben na de overgang van Gak AI blijk gegeven dat deze kosten zich inderdaad hebben voorgedaan. Deze regeling strekt er toe dat Gak Nederland bv respectievelijk de Arbeidsvoorzieningsorganisatie de kosten, die verband houden met de overgang van GAK AI naar de Arbeidsvoorzieningsorganisatie, tot een bepaald maximum ten laste van het Arbeidsongeschiktheidsfonds kunnen worden gebracht. Het Lisv draagt zorg voor de vergoeding van de hier bedoelde kosten, aan Gak Nederland bv respectievelijk aan de Arbeidsvoorzieningsorganisatie.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.F. Hoogervorst.

Naar boven