Wijziging Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968

Wijziging van de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968 in verband met de toepassing van het verlaagde tarief op hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden

28 oktober 1998

nr. WV98/442 M

Directoraat-generaal voor Fiscale Zaken/Directie Wetgeving Verbruiksbelastingen

De Staatssecretaris van Financiën,

Gelet op tabel I, onderdeel a, posten 31 en 32, van de Wet op de omzetbelasting 1968;

Besluit:

Artikel I

In de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 19681) worden de volgende wijzigingen aangebracht.

A. In artikel 1 wordt ’onderdeel a, post 32’ vervangen door: onderdeel a, posten 31 en 32.

B. In Hoofdstuk XIII, Tarief, wordt voor artikel 34a een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 34. Als hulpmiddelen die speciaal zijn ontworpen dan wel bestemd voor het exclusieve en persoonlijke gebruik door blinden en slechtzienden als bedoeld in de bij de wet behorende tabel I, onderdeel a, post 31, worden aangewezen:

a. sprekende koortsthermometers, bloedsuikermeters en bloeddrukmeters die worden aangewend voor zelfdiagnose;

b. programmatuur, alsmede de hiermee samenhangende apparatuur, die door middel van zogeheten spraakoutput er specifiek op is gericht visueel gehandicapten in staat te stellen om met computers te werken;

c. programmatuur die grafische bestuurssystemen omzet in voor zogeheten spraakoutput en brailleschrift begrijpelijke informatie;

d. programmatuur die erop is gericht om conventionele geschriften met behulp van een scanner om te zetten in een door een computer te gebruiken tekst waardoor deze geschriften toegankelijk worden voor visueel gehandicapten;

e. programmatuur die erop is gericht de weergave op het beeldscherm van een computer te vergroten en/of te laten contrasteren.

C. In artikel 34a en artikel 34b wordt ’post a 32’ vervangen door: onderdeel a, post 32.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 1999.

Deze regeling zal (met de toelichting) in de Staatscourant worden geplaatst.


De Staatssecretaris van Financiën,
W.A.F.G. Vermeend.

1 Stcrt. 169, laatstelijk gewijzigd bij regeling van 14 oktober 1998, Stcrt. 204

Toelichting

1. Algemeen

Deze regeling strekt ertoe de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968 (hierna: de uitvoeringsbeschikking) te wijzigen ten aanzien van het verlaagde tarief op hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. De verschillende onderdelen worden - indien nodig - hierna nader toegelicht.

2. Artikelen

Artikel 1, onderdeel B

Bij de Wet van 18 december 1997 (Staatsblad 1997, 731) houdende wijziging van enkele belastingwetten c.a. 1998 (fiscale structuurversterking), is in de bij de Wet op de omzetbelasting 1968 behorende tabel I, onderdeel a, post 31 - waarin thans limitatief goederen zijn genoemd waarop het verlaagde BTW-tarief van toepassing is - de mogelijkheid gecreëerd om bij ministeriële regeling hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden (visueel gehandicapten) aan te wijzen waarop het verlaagde BTW-tarief van toepassing is.

Met nadruk dient gewezen te worden op de begrenzingen van de onderhavige delegatiebepaling. Het dient namelijk te gaan om hulpmiddelen die speciaal zijn ontworpen of bestemd voor het exclusieve en persoonlijk gebruik door visueel gehandicapten. Deze specifieke hulpmiddelen zijn veelal herkenbaar door de hogere prijsstelling, de (mede) in brailleschrift verzorgde verpakking en gebruiksaanwijzing, de relatief geringe afzet en - ten aanzien van computerprogrammatuur - de grotere en/of toegenomen bestandsomvang.

Na overleg met de blindenorganisaties is besloten om in het nieuwe artikel 34 van de uitvoeringsbeschikking enkele goederen aan te wijzen als hulpmiddelen waarvoor het verlaagde BTW-tarief zal gelden. Onderdeel a van het nieuwe artikel 34 wijst sprekende koortsthermometers, bloedsuikermeters en bloeddrukmeters aan. Het gaat hier om hulpmiddelen die speciaal zijn vervaardigd voor visueel gehandicapten, door hen worden aangewend voor zelfdiagnose en - in tegenstelling tot bijvoorbeeld sprekende weegschalen - niet kunnen worden gezien als (massa-)artikel dat veelal ook door niet-visueel gehandicapten wordt gebruikt.

In de onderdelen b, c, d en e wordt speciaal en exclusief voor visueel gehandicapten ontworpen computerprogrammatuur aangewezen. Het gaat daarbij in algemene zin om programmatuur - zogenoemde software, soms aangevuld met specifieke zogenoemde hardware - die visueel gehandicapten in staat stelt om met computers te werken. Zonder deze toepassingen kunnen visueel gehandicapten niet of minder effectief gebruik maken van computers. Het betreft toepassingen die in deze specifieke vorm normaliter niet door zienden zullen worden gebruikt en als zodanig niet in grote hoeveelheden worden vervaardigd en verkocht. In onderdeel b wordt zogeheten spraakoutput en -software aangewezen. Het gaat hier om toepassingen die visueel gehandicapten in staat stellen met computers te werken door een volledige sprekende besturing. Ook wordt deze spraakoutput gebruikt door slechtzienden, enerzijds om teksten beter te lezen en anderzijds als hulpmiddel om via een computer verzonden berichten (zoals bijvoorbeeld e-mail) te kunnen ontcijferen c.q. verstaan zonder eerst andere toepassingen te moeten afsluiten. Onderdeel c regelt vertaalsoftware. Hieronder dient software te worden verstaan die het mogelijk maakt om (grafische) besturingssystemen, die veelal werken met zogenaamde vensters en iconen, om te zetten in een voor visueel gehandicapten toegankelijk besturingssysteem. De door de computer verstrekte informatie wordt gelezen en/of gebruikt in combinatie met een brailleleesregel of spraakoutput. In onderdeel d wordt OCR (Optical Character Recognition) software aangewezen. Met behulp van een scanner worden traditioneel gedrukte documenten geconverteerd in tekstbestanden die vervolgens geschikt en toegankelijk worden gemaakt voor computergebruik door visueel gehandicapten, zodat deze door hen gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld tekstverwerking, desktop publishing en spreadsheet-programma’s. Tot slot wordt in onderdeel e grootlettersoftware aangewezen als hulpmiddel waarop het verlaagde BTW-tarief van toepassing is. Deze software maakt het mogelijk de weergave op het beeldscherm van de computer flexibel te vergroten en kleurstellingen te wijzigen. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de wijziging van de oorspronkelijke presentatie op het beeldscherm dusdanig is dat een niet visueel gehandicapte bij gebruik van deze software het overzicht zou verliezen.

De ontwerp-regeling is op 25 november 1998 gemeld aan de Commissie van de Europese Gemeenschappen ter voldoening aan Richtlijn nr. 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij (PbEG L 204), zoals gewijzigd bij Richtlijn nr. 98/48/EG van 20 juli 1998 (PbEG L 217).

Artikel 1, onderdeel C

Deze wijziging is van redactionele aard en heeft geen materiële betekenis.

De Staatssecretaris van Financiën,

W.A.F.G. Vermeend.

Naar boven