Aanwijzing regelingen als bedoeld in artikelen w.a.o.

Regeling houdende het aanwijzen van regelingen als bedoeld in artikel 7, onderdeel d, alsmede van gevallen als bedoeld in artikel 7a, onderdeel b, van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering

16 december 1997

nr. SV/WV/97/5281

Directie Sociale Verzekeringen

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 7, onderdelen c en d, 7a, onderdeel b, 10, eerste lid, en 99 van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering;

Besluit:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. WAO: Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering;

b. WW: Werkloosheidswet;

c. ZW: Ziektewet;

d. wachtgeld: wachtgeld op grond van het Rijkswachtgeldbesluit 1959, uitkering op grond van het Besluit Werkloosheid onderwijs- en onderzoekpersoneel, wachtgeld of daarmee gelijkgestelde uitkering op grond van de Algemene militaire pensioenwet, of een met die wachtgelden of die uitkeringen vergelijkbare uitkering op grond van ontslag of werkloosheid, met uitzondering van een uitkering in verband met functioneel leeftijdsontslag of vrijwillig vervroegd uittreden.

Artikel 2

Voor de toepassing van de WAO wordt als werknemer beschouwd de persoon, die wegens werkloosheid niet werkt, en die een wachtgeld ontvangt.

Artikel 3

1. Voor de toepassing van de WAO wordt als werknemer beschouwd de persoon, die wegens werkloosheid niet werkt, doch aan wie aan geen wachtgeld wordt verleend:

a. op grond van een bepaling overeenkomstig artikel 19, eerste lid, onderdelen k en l, en derde lid van de WW;

b. op grond van een bepaling overeenkomstig de artikelen 19, eerste lid, onderdelen f en h, 24, eerste lid, onderdeel b, 25, en 26, eerste lid, en 27 van de WW en de daarop berustende bepalingen;

c. over de zaterdagen en zondagen.

2. Het eerste lid, onderdeel b, is slechts van toepassing indien de periode, waarover op grond van bedoelde bepaling geen uitkering wordt verleend, voorafgaat aan, dan wel een onderbreking vormt van een periode, waarover wel uitkering wordt verleend.

Artikel 4

Voor de toepassing van de WAO wordt als werknemer beschouwd de persoon, die wegens ziekte niet werkt, doch aan wie geen ziekengeld wordt verleend op grond van artikel 19 in samenhang met artikel 20 van de ZW, maar wel bezoldiging of uitkering wegens ziekte na beëindiging van het dienstverband als bedoeld in artikel 42 van het Algemeen Rijksambtenarenreglement, zoals dat luidde op de dag voorafgaand aan de datum waarop deze regeling in werking treedt, of een overeenkomstige bepaling van een soortgelijke regeling.

Artikel 5

1. Voor de toepassing van de WAO wordt als werknemer beschouwd de persoon, die wegens ziekte niet werkt, doch aan wie geen bezoldiging of uitkering wegens ziekte als bedoeld in artikel 3 wordt verleend:

a. over de eerste twee dagen van de ongeschiktheid tot werken dan wel op grond van een bepaling overeenkomstig artikel 32 of artikel 32a van de ZW en de daarop berustende bepalingen;

b. op grond van een bepaling overeenkomstig artikel 42 of artikel 44, eerste lid, van de ZW;

c. over de zaterdagen en de zondagen.

2. Het eerste lid, onderdeel b, is slechts van toepassing indien de periode, waarover op grond van genoemde bepaling geen bezoldiging of uitkering wegens ziekte wordt verleend, voorafgaat aan of een onderbreking vormt van een periode, waarover wel die bezoldiging of uitkering wordt verleend, dan wel volgt op een periode, waarover die bezoldiging of uitkering wordt verleend, en onmiddellijk voorafgaat aan een tijdvak, waarover recht bestaat op arbeidsongeschiktheidsuitkering op grond van de WAO, berekend naar een arbeidsongeschiktheid van ten minste 45%.

Artikel 6

Als werkgever van de in de artikelen 1 tot en met 4 bedoelde werknemer wordt beschouwd de instantie die de daar bedoelde bezoldiging of uitkering betaalt of zou betalen.

Artikel 7

1. Met ingang van het tijdstip van aanvang van fase 3 van de Wet overheidspersoneel onder de werknemersverzekeringen, bedoeld in artikel 49 van die wet, vervallen de artikelen 3 en 4, onder vernummering van de artikelen 5 tot en met 7 tot 3 tot en met 5.

2. In het tot artikel 3 vernummerde artikel 5 wordt ’de artikelen 1 tot en met 4’ vervangen door: de artikelen 1 en 2.

Artikel 8

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip van aanvang van fase 1 van de Wet overheidspersoneel onder de werknemersverzekeringen, bedoeld in artikel 50 van die wet. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na vorenbedoeld tijdstip, treedt zij in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met vorenbedoeld tijdstip. Deze regeling vervalt op het tijdstip van aanvang van fase 3 van de Wet overheidspersoneel onder de werknemersverzekeringen, bedoeld in artikel 54 van die wet.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.


’s-Gravenhage, 16 december 1997.
De Staatssecretaris voornoemd,
F.H.G. de Grave.

Toelichting

De Wet overheidspersoneel onder de werknemersverzekeringen (OOW) strekt ertoe, in verschillende fases, het overheidspersoneel onder de werkingssfeer van de wettelijke werknemersverzekeringen te brengen.

De eerste fase heeft betrekking op het brengen van het (gewezen) overheidspersoneel onder de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO). Daarna zal in twee fases het overheidspersoneel onder de werkingssfeer van de Ziektewet (ZW) worden gebracht. Eerst zal het overheidspersoneel, uitgezonderd de bestaande wachtgelders en de bestaande ziektegevallen, onder de werkingssfeer van de ZW worden gebracht (fase 2 als bedoeld in artikel 48 van de OOW). Vooralsnog wordt er van uitgegaan dat dit 1 januari 1999 zal gebeuren. Vervolgens zullen ook de bestaande wachtgelders en de bestaande ziektegevallen onder de werkingssfeer van de ZW worden gebracht, voorzover deze op dat moment nog recht hebben op een wachtgeld of een uitkering danwel bezoldiging ingeval van ziekte (fase 3 als bedoeld in artikel 49 van de OOW).

Hierbij wordt er van uitgegaan dat dit 1 januari 2000 zal gebeuren.

Indien het kabinet in het voorjaar van 1998 beslist dat de Werkloosheids-wet (WW) ook gaat gelden voor de overheidssector, wordt het overheidspersoneel en gewezen overheidspersoneel eveneens in twee fases onder de werkingssfeer van de WW gebracht. Eerst zal het overheidspersoneel, uitgezonderd de bestaande wachtgelders, onder de werkingssfeer van de WW worden gebracht (fase 2 als bedoeld in artikel 53 van de OOW). Dit zal op zijn vroegst per 1 januari 1999 mogelijk zijn. Op een later tijdstip zullen ook de bestaande wachtgelders onder de werkingssfeer van de WW worden gebracht, voorzover deze op dat moment nog recht hebben op een wachtgeld (fase 3 als bedoeld in artikel 54 van de OOW). Uitgaande van 1 januari 1999 als de vroegst mogelijke datum voor invoering van de WW, zal laatstgenoemde groep op zijn vroegst met ingang van 1 januari 2000 onder de WW gebracht kunnen worden.

Tot het moment dat de bestaande ziektegevallen en de wachtgelders onder de werkingssfeer van de ZW respectievelijk de WW worden gebracht zal hun verzekering voor de WAO moeten worden geregeld door middel van een regeling op grond van artikel 7a, onderdeel b, respectievelijk artikel 7, onderdeel c, van de WAO. De onderhavige regeling strekt daartoe. De artikelen 2 en 4 regelen dat in een aantal situaties waarin geen wachtgeld of bezoldiging of uitkering wegens ziekte wordt verleend wel een verzekering voor de WAO bestaat. Het betreft de overeenkomstige toepassing van artikel 2, tweede lid, respectievelijk artikel 1, eerste lid, van de beschikking van de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid van 20 maart 1968, nr. 50645 (Stcrt. 1968, 61).

In artikel 5 wordt, onder meer in verband met de toepassing van artikel 71a van de WAO, bepaalt dat als werkgever van de in de artikelen 1 tot en met 4 bedoelde werknemer wordt beschouwd de instantie die de uitkering betaalbaar stelt of zou stellen. Dat is niet noodzakelijkerwijze de instantie die de kosten van die uitkering draagt.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

F.H.G. de Grave.

Naar boven