Besluit uitvoering regeling jobcoaching Vervoer 21

Bedrijfsvereniging voor het Vervoer

19 december 1995

955521

Het College van toezicht sociale verzekeringen,

Gelezen een verzoek van de Bedrijfsvereniging voor het Vervoer;

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Regeling voorlegging besluiten uitvoeringsinstanties;

Besluit:

Goed te keuren het bijgevoegde besluit van 17 november 1995 van het Bestuur van de Bedrijfsvereniging voor het Vervoer ter uitvoering van de Regeling vergoeding persoonlijke ondersteuning van gehandicapte werknemers op grond van artikel 8 van het Besluit AAW-voorzieningenverstrekking.


Zoetermeer, 19 december 1995.
College van toezicht sociale verzekeringen,
E.J.J.E.van Leeuwen-Schut, voorzitter.
E.C.J.E. Czyzewski, secretaris.

Bijlage

Het bestuur van de Bedrijfsvereniging voor het Vervoer,

Gelet op de artikelen 57 en 57a van de Algemene Arbeidsongeschiktheidswet en artikel 8 van het Besluit AAW-voorzieningenverstrekking;

Besluit:

Artikel 1

1. De Regeling vergoeding persoonlijke ondersteuning van gehandicapten wordt uitgevoerd met inachtneming van de aanbevelingen van de Federatie van Bedrijfsverenigingen, die zijn neergelegd in mededeling M 94.56 van 2 december 1994.

2. Een zakelijke weergave van de inhoud van deze beleidsregels is in de toelichting bij dit besluit opgenomen.

Artikel 2

1. Dit besluit heeft betrekking op alle aanvragen die vanaf 1 april 1994 worden ontvangen.

2. Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant, waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 1994.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit uitvoering regeling jobcoaching Vervoer 21.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Aldus door het bestuur vastgesteld op 17 november 1995.

Toelichting

Op 1 april 1994 is het nieuwe Besluit AAW-voorzieningenverstrekking in werking getreden. Artikel 8 van dit besluit maakt het mogelijk dat de bedrijfsvereniging aan een werkgever een vergoeding verstrekt voor de persoonlijke ondersteuning van een gehandicapte werknemer, voor zover dit bij ministeriële regeling is bepaald.

Dit is geregeld in de ’Regeling vergoeding persoonlijke ondersteuning van gehandicapte werknemers’ van 25 februari 1994. In de praktijk wordt de persoon die de persoonlijke ondersteuning verleent, aangeduid als een ’jobcoach’.

De regeling geeft slechts globale criteria op grond waarvan een vergoeding voor een jobcoach gegeven kan worden. Daarom heeft de Federatie van Bedrijfsverenigingen (FBV) op 2 december 1994 in Mededeling M94.56 nadere aanbevelingen gedaan voor de uitvoering van de jobcoach-voorziening. De mededeling bevat aanbevelingen voor standaardgevallen en daarnaast meer algemene kaders voor andere gevallen.

Als jobcoaching wordt aangemerkt het door een externe begeleider bieden van een redelijk intensief individueel training/inwerkprogramma op de werkplek en het verzorgen van (langdurige) systematische begeleiding ter verzekering van het behouden van een baan specifiek ten behoeve van gehandicapten die zonder begeleiding niet in staat zijn arbeid op reguliere arbeidsplaatsen te verrichten.

Zakelijk weergegeven bevat de mededeling de volgende aanbevelingen:

- Als primaire doelgroep wordt beschouwd de groep verstandelijk gehandicapten. De gehandicapten met een psychische/psychiatrische achtergrond worden als potentiële doelgroep aangemerkt.

- Aan de duur en de omvang van het dienstverband van de werknemer met de aanvragende werkgever worden geen voorwaarden gesteld.

- Voor de indicatie van de jobcoach ten behoeve van verstandelijk gehandicapten wordt afgegaan op het coachingsplan van de dienstverlenende instelling met daarin onder meer een planning voor een afnemend aantal benodigde uren over het eerste jaar.

Aanvragen waarbij het maximum aantal benodigde uren over de eerste drie jaar daalt van 15% tot maximaal 7,5% respectievelijk 6% worden als standaardgevallen beschouwd.

- De indicatie wordt gesteld voor de duur van een jaar en uitgedrukt in een percentage van het aantal gewerkte uren. In het laatste kwartaal van het lopende verstrekkingsjaar wordt de indicatie voor het volgende jaar gesteld.

- De jobcoach is op enigerlei wijze aangesloten bij een rechtspersoon die onder meer tot doel heeft persoonlijke ondersteuning te bieden, welke doelstelling in ieder geval uit de statuten moet blijken. Voor de Stichting Rozij-werk en voor de instellingen die zijn aangesloten bij de NVSE of die meedoen aan een project van de FVO wordt voor standaardgevallen aangenomen dat zij hieraan voldoen.

- In het algemeen zal de jobcoach moeten beschikken over een passende HBO-opleiding. Bij jobcoaches die werken voor organisaties die zijn aangesloten bij de NVSE of voor Rozij-werk wordt aangenomen dat zij aan de voorwaarden voldoen.

- De vergoeding bedraagt f 65 per uur als standaardtarief.

- De jobcoach levert jaarlijks een evaluatie aan de hand van een voortgangsrapportage.

- In standaardgevallen wordt op verzoek betaald op kwartaalbasis in de vorm van een voorschot. Verzoeken van de werkgever tot rechtstreekse uitbetaling aan de instelling worden gehonoreerd.

- Naast de vergoeding voor jobcoaching kunnen andere reïntegratie-instrumenten worden gehanteerd.

Naar boven