Openbaarheid archiefbescheiden
«Archiefwet»
16 maart 1995
nr. 95.219.FCJK/EIB
De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen,
Gelet op artikel 7a, tweede lid, van de Archiefwet 1962,
Gehoord de Minister van Defensie,
Besluit:
Artikel 1
De beheerder van een rijksarchiefbewaarplaats bepaalt welke van de daar berustende archiefbescheiden van het Militair Gezag slechts beperkt openbaar kunnen zijn met het oog op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.
Artikel 2
Tot 1 januari 2021 mogen de in artikel 1 bedoelde archiefbescheiden slechts worden geraadpleegd door de verzoeker die schriftelijk heeft verklaard:
a. dat uit de bescheiden verkregen gegevens slechts voor het door de verzoeker aangegeven doel zullen worden aangewend;
b. dat hij niets zal publiceren of op andere wijze openbaar maken waardoor de belangen van nog levende personen onevenredig kunnen worden geschaad;
c. dat hij niet tot publikatie van gegevens uit de archiefbescheiden zal overgaan dan na schriftelijke toestemming van de beheerder van de rijksarchiefbewaarplaats;
d. dat hij de overige gegevens uit de archiefbescheiden die hem ter kennis zullen komen en waarvoor geen toestemming tot publikatie is verkregen slechts voor eigenstudie zal gebruiken en deze niet aan derden zal mededelen;
e. dat hij de Staat der Nederlanden vrijwaart voor aanspraken van derden ter zake van alle schade die zij lijden tengevolge van de raadpleging door de verzoeker.
Artikel 3
Tot 1 januari 2021 mogen van de in artikel 1 bedoelde archiefbescheiden slechts met toestemming van de beheerder van de rijksarchiefbewaarplaats en onder door hem te bepalen voorwaarden, reprodukties worden vervaardigd.
Artikel 4
De overige aan de openbaarheid van de in de rijksarchiefbewaarplaatsen berustende archiefbescheiden van het Militair Gezag gestelde beperkingen worden opgeheven.
Artikel 5
Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant, waarin het met de bijbehorende toelichting wordt geplaatst.
De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen,
namens deze,
De Algemene Rijksarchivaris,
F.C.J. Ketelaar.
Toelichting
Dit besluit strekt ertoe om de bestaande beperking van de openbaarheid die geldt voor alle, in de rijksarchiefbewaarplaatsen berustende, archiefbescheiden van het Militair Gezag te wijzigen in een beperking van de openbaarheid die enerzijds slechts voor bepaalde archiefbescheiden geldt, anderzijds raadpleging onder bepaalde voorwaarden toelaat. Bij de formulering van deze voorwaarden is aansluiting gezocht bij de regeling van de Ministerraad van 23 februari 1973, Stcrt. 50, houdende aanwijzigingen ten behoeve van archiefbeheerders betreffende de raadpleging van oude notulen van de Ministerraad en onderraden.
In het verleden is de openbaarheid van de, in rijksarchiefbewaarplaatsen berustende, archiefbescheiden van het Militair Gezag, beperkt in dier voege dat archiefbescheiden jonger dan 50 jaar slechts openbaar zijn voor wetenschappelijk onderzoek en met toestemming van de beheerder van de archiefbewaarplaats. Een zodanig geclausuleerde beperking van de openbaarheid zou, sedert de Archief-wet 1962 op 1 mei 1992 is aangevuld met artikel 7a, niet worden toegelaten.
Overeenkomstig het in het derde lid van dat artikel bepaalde zou daarom de gestelde beperking kunnen worden opgeheven.
Bij de bewerking van deze archiefbescheiden is echter gebleken dat zich daaronder archiefbescheiden bevinden die gegevens bevatten over nog levende personen van een zodanige aard dat ongeclausuleerde openbaarheid van die gegevens ook na 50 jaar in strijd zou zijn met de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.
Het besluit laat onverlet de in artikel 7a, derde lid, van de Archiefwet 1962 geregelde mogelijkheid van dispensatie indien het belang van de gestelde beperking niet opweegt tegen het belang van een verzoeker tot raadpleging of gebruik van de archiefbescheiden.
De mate waarin de in artikel 1 bedoelde archiefbescheiden kunnen worden gespecificeerd hangt af van de staat van bewerking van de archieven. Deze bewerking is in de rijksarchiefbewaarplaatsen in Groningen, Drenthe, Gelderland, Noord-Holland en Limburg nog niet zodanig voortgeschreden dat thans reeds individuele inventarisnummers kunnen worden gespecificeerd. Ditzelfde geldt voor de in de algemene rijksarchiefbewaarplaats berustende archieven van het Militair Gezag (behoudens voor de aan het rijksarchief in Zuid-Holland overgedragen archiefbescheiden). De in de andere rijksarchiefbewaarplaatsen berustende beperkt openbare archiefbescheiden worden gespecificeerd in de door de betreffende beheerders ingevolge artikel 1 te nemen besluiten.