Besluit van 27 juni 2023 tot wijziging van het Besluit medaille trouwe en langdurige dienst Nederlandse politie in verband met het van toepassing verklaren op de vrijwillige ambtenaar, bedoeld in artikel 2, onderdeel c, van de Politiewet 2012, die is aangesteld voor de uitvoering van de politietaak, onderscheidenlijk voor de uitvoering van technische, administratieve en andere taken ten dienste van de politie in de hoedanigheid van buitengewoon opsporingsambtenaar als bedoeld in artikel 142 van het Wetboek van Strafvordering

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Justitie en Veiligheid van 21 juni 2023, nr. 4708353;

Overwegende dat ook vrijwillige politieambtenaren in aanmerking dienen te kunnen komen voor een medaille trouwe langdurige dienst Nederlandse politie als blijk van waardering voor het functioneren;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

Artikel 1 van het Besluit medaille trouwe en langdurige dienst Nederlandse politie wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de zinsnede «In dit besluit wordt verstaan onder:» ingevoegd.

2. In de begripsomschrijving van ambtenaar wordt onder vernummering van subonderdeel 3° tot subonderdeel 4° een subonderdeel ingevoegd, luidende:

  • 3°. de vrijwillige ambtenaar, bedoeld in artikel 2, onderdeel c, van de Politiewet 2012, voor zover diegene is aangesteld voor de uitvoering van de politietaak onderscheidenlijk voor de uitvoering van technische, administratieve en andere taken ten dienste van de politie, voor zover diegene in de hoedanigheid van buitengewoon opsporingsambtenaar als bedoeld in artikel 142 van het Wetboek van Strafvordering, met uitvoerende politietaken is belast;

3. Onder vervanging van de punt aan het slot van de laatste begripsbepaling door een puntkomma wordt een begripsbepaling toegevoegd, luidende:

wezenlijke onderbreking:

een onderbreking van langer dan zes maanden, tenzij dit naar oordeel van het bevoegd gezag leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juli 2023. Indien het Staatsblad waarin dit besluit wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 juli 2023, treedt het in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het wordt geplaatst, en werkt het terug tot en met 1 juli 2023.

Onze Minister van Justitie en Veiligheid is belast met de uitvoering van dit besluit dat met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Kanselier der Nederlandse Orden.

’s-Gravenhage, 27 juni 2023

Willem-Alexander

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

Uitgegeven de zesde juli 2023

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

NOTA VAN TOELICHTING

Inhoud van de wijzigingen

Het Besluit medaille trouwe en langdurige dienst Nederlandse politie ziet op de toekenning van een medaille voor trouwe en langdurige dienst bij de Nederlandse politie. Op dit moment zijn de ambtenaren, bedoeld in artikel 2, onderdeel c, van de Politiewet 2012, te weten vrijwillige ambtenaren die zijn aangesteld voor de uitvoering van de politietaak, onderscheidenlijk voor de uitvoering van de technische, administratieve en andere taken ten dienste van de politie voor zover diegene in de hoedanigheid van buitengewoon opsporingsambtenaar als bedoeld in artikel 142 van het Wetboek van Strafvordering, met uitvoerende politietaken is belast, uitgesloten van de mogelijkheid om een medaille toegekend te krijgen voor trouwe en langdurige dienst. Die uitsluiting is ongewenst. Ook deze ambtenaren dienen in aanmerking te kunnen komen voor een medaille als blijk van waardering voor het functioneren. De aanpassing met dit besluit van artikel 1 van het Besluit medaille trouwe en langdurige dienst Nederlandse politie strekt hiertoe. Deze aanpassing past in de recente ontwikkeling om de wettelijke regelingen voor politievrijwilligers en beroepspersoneel zo veel mogelijk te stroomlijnen en de onderlinge samenhang tussen deze groepen te versterken. Hiertoe is bijvoorbeeld reeds in 2020 ook de rechtspositie voor politievrijwilligers in het Besluit algemene rechtspositie politie (Barp) ingebed, waarin de rechtspositie voor bezoldigde politieambtenaren is geregeld.

In het kader van de in gang gezette lijn dat politievrijwilligers zoveel mogelijk dezelfde bevoegdheden hebben als beroepskrachten die bij de politie werkzaam zijn, worden vanaf 1 juli 2023 de beleidsregels Buitengewoon Opsporingsambtenaar zodanig aangepast dat ook politievrijwilligers een boa-aanwijzing kunnen krijgen. Hierdoor worden de politievrijwilligers met een ATH-aanstelling en boa-aanwijzing, net als de executieve politievrijwilligers, in deze regeling geschaard onder het begrip ambtenaar.

De in dit besluit opgenomen wijziging hangt samen met een wijziging van het Besluit vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid, die in een separate procedure wordt geregeld. De toekenning van een medaille aan politievrijwilligers die zijn belast met uitvoerende politietaken is nu namelijk nog geregeld in artikel 2, onderdeel a, van het Besluit vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid. Hier is echter geen mogelijkheid voor de toekenning van een medaille wegens langdurige en trouwe dienst in opgenomen. Om de executieve politievrijwilligers niet tweemaal te decoreren voor andere verdiensten, komt deze bepaling binnenkort te vervallen. Als beide wijzigingen van kracht zijn komen politieambtenaren en vrijwillige ambtenaren voortaan volgens hetzelfde stramien voor medailles in aanmerking.

In dit wijzigingsbesluit wordt verder de open norm «wezenlijke onderbreking», waarnaar in de artikelen 3 en 8 van het Besluit medaille trouwe en langdurige dienst Nederlandse politie wordt verwezen, verduidelijkt door een begripsbepaling in artikel 1 op te nemen. In de uitvoeringspraktijk is het gebruikelijk dat een onderbreking van meer dan zes maanden kwalificeert als een wezenlijke onderbreking. Met deze definiëring wordt het beleid dat reeds jaren is gehanteerd in de uitvoeringspraktijk geformaliseerd. Indien in het individuele geval deze definiëring leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard, kan de termijn van de wezenlijke onderbreking door het bevoegd gezag worden verruimd. Bijvoorbeeld in situaties waarin een ambtenaar tijdelijk zorgtaken heeft verricht en vervolgens terugkeert.

Tot slot is naast de vorengenoemde wijzigingen een enkele wetstechnische correctie aangebracht in artikel 1 van het Besluit medaille trouwe en langdurige dienst Nederlandse politie. Voorafgaand aan de begripsbepalingen is een aanhef opgenomen.

Overgangsrecht en -beleid

Vanaf de inwerkingtredingsdatum van dit wijzigingsbesluit zullen politievrijwilligers tijdelijk tot aan het moment dat artikel 2, onderdeel a, van het Besluit vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid komt te vervallen, dubbel gedecoreerd worden. Na het vervallen van deze bepaling wordt geen medaille meer uitgereikt aan politievrijwilligers op grond van het Besluit vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid. Het Besluit vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid kent echter meer jubileummomenten voor toekenning van een medaille en jaartekens. Op grond van dit besluit ontvangt de vrijwilliger als hij 10 jaren werkzaam is bij de binnen de Nederlandse Politie een medaille. Vervolgens wordt bij 15, 20, 25, 30, 35 en 40 jaar een jaarteken toegekend. Het Besluit medaille trouwe en langdurige dienst Nederlandse Politie jubileummomenten kent daarentegen bij 12½, 25 of 40 jaar trouwe en langdurige dienst een medaille met oorkonde toe. Voor de groep van politievrijwilligers die langer dan 12½ jaren, maar minder dan 15 jaren werkzaam is, zal overgangsrecht gaan gelden. Deze groep heeft bij overgang niet een recent jubileummoment gehad en daarnaast is de wachttijd tot aan het volgend jubileummoment op grond van de nieuwe bepalingen in het Besluit medaille trouwe en langdurige dienst Nederlandse Politie langer dan 10 jaar. Dit is de reden dat voor deze groep overgangsrecht zal gaan gelden.

Aan de politievrijwilliger die op de datum van het vervallen van het recht op een medaille op grond van het Besluit vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid voor een langere periode dan 12½ jaren, maar minder dan 15 jaren werkzaam is binnen de Nederlandse Politie, zal eenmalig een medaille met oorkonde voor 12½ jaren verstrekt worden.

Tevens wordt in verband met dit overgangsbeleid een uitvoeringstechnisch knelpunt opgelost aan de hand van beleid in de uitvoeringspraktijk. Bij het uitreiken van de medaille en oorkonde zal, omdat het feitelijke aantal jaren dat de politievrijwilliger werkzaam is niet overeenkomt met het jaartal zoals opgenomen in artikel 3 van het Besluit medaille trouwe en langdurige dienst Nederlandse politie, dat wil zeggen 12½ jaren, het feitelijke aantal jaren in een beschikking worden vermeld. Op de oorkonde zal om uitvoeringstechnische redenen in overeenstemming met artikel 3 van het Besluit medaille trouwe en langdurige dienst de 12½ jaren worden vermeld.

Dit alles zal worden geregeld in de aanstaande wijziging van het Besluit vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid. Het streven is deze wijziging zo snel mogelijk na 1 juli 2023, maar toch in ieder geval op 1 januari 2024 in werking te laten treden.

Consultatie

Over de wijzigingen in het Besluit medaille trouwe en langdurige dienst Nederlandse politie is overeenstemming bereikt met de politievakorganisaties conform artikel 3, derde lid, van het Besluit overleg en medezeggenschap politie 1994 in het Centraal Georganiseerd Overleg Politie-ambtenarenzaken (CGOP).

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

Naar boven