Regeling HSL-heffing

16 juni 2009

Nr. CEND/HDJZ-2009/568 sector S&W

Hoofddirectie Juridische Zaken

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

Gelet op artikel 5 van het Besluit HSL-heffing;

Besluit:

Artikel 1

Het concessiebedrag voor HSA, bedoeld in artikel 5 van het Besluit HSL-heffing, bedraagt € 164.530.219,–.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2009.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling HSL-heffing.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

TOELICHTING

Door middel van de onderhavige regeling wordt het concessiebedrag voor HSA Beheer N.V. (HSA) voor het verrichten van openbaar vervoer op het hogesnelheidsnet als bedoeld in het Besluit HSL-heffing vastgesteld op € 164.530.219,– prijspeil 2009.

Dit bedrag is gebaseerd op de gebruiksvergoeding zoals opgenomen in de concessieovereenkomst tussen de Staat en HSA d.d 5 december 2001, te weten € 181.686.655,– prijspeil 2009. Op deze gebruiksvergoeding zoals overeengekomen in de concessieovereenkomst is in mindering gebracht de compensatie waar HSA recht op heeft vanwege de langere reistijden in België en het lagere aantal treinen naar Parijs. De hoogte van deze compensatie is vastgesteld op € 17.156.436,– prijspeil 2009. Als in de toekomst de grondslag voor de vaststelling van de compensatie voor de langere reistijden in België wijzigt, vanwege een verandering in de reistijden in België of vanwege het niet tot stand komen dan wel door de Tweede Kamer afkeuren van de samenwerkingsovereenkomst tussen HSA en de NMBS, kan de hoogte van de compensatie aan HSA worden aangepast.

Het concessiebedrag HSA is onderdeel van de formule die wordt gebruikt voor het vaststellen van het tarief per treinkilometer van de HSL-heffing. Deze formule is opgenomen in artikel 4 van het Besluit HSL-heffing. De HSL heffing strekt ter dekking van de uitgaven van de aanleg van het hogesnelheidsnet. Uit de in artikel 4 van het Besluit HSL-heffing opgenomen formule blijkt dat het concessiebedrag wordt vastgesteld voor een kalenderjaar.

De Minister van Verkeer en Waterstaat,

C.M.P.S. Eurlings.

Naar boven