Mededeling aanwijzingsbesluiten Lelystad Airport

Op 16 oktober 2009 hebben de ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM het aanwijzingsbesluit luchtvaartterrein Lelystad Airport krachtens de Luchtvaartwet en de aanwijzing krachtens de Wet ruimtelijke ordening ‘Geluidszones rond het luchtvaartterrein Lelystad’ vastgesteld. De aanwijzingsbesluiten zijn op 4 november 2009 in de Staatscourant bekendgemaakt. Eerder hebben ontwerpen van deze besluiten ter inzage gelegen. De aanwijzingsbesluiten zijn gewijzigd ten opzichte van de ontwerpbesluiten.

Korte inhoud van de besluiten

Op 8 mei 2008 heeft Lelystad Airport aan de ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM verzocht een nieuw aanwijzingbesluit voor Lelystad Airport te nemen. Mede naar aanleiding van de inspraak en wettelijke adviezen hebben de Ministers op 16 oktober 2009 besloten om te kiezen voor een ontwikkeling van de luchthaven tot zakenluchthaven.

De exploitant krijgt de mogelijkheid om meer vliegtuigen te accommoderen, de landingsbaan uit te breiden en de luchthaven langer open te stellen. Bij de voorbereiding van het besluit is een Milieu-effectrapportage opgesteld. In het besluit is gekozen voor het meest milieuvriendelijke alternatief zoals in de Milieu-effectrapportage aangegeven. Dit betekent onder meer dat bij het uitvliegen naar het zuidwesten niet wordt gekozen voor de route over de Oostvaardersplassen, maar voor de vliegroute linksom (de ‘linksomroute’).

Daarnaast wordt voor de periode tot aan ingebruikname van de verlengde baan een tijdelijke geluidszone vastgesteld die kleiner is dan de uiteindelijke geluidszone. Op deze manier wordt de omgeving beschermd tegen ‘oneigenlijk’ gebruik van de geluidszone die is bestemd voor groter verkeer (zoals het type Boeing 737 en Airbus 320). Aan het verkeer van dit type wordt daarnaast een maximum van 5.000 vliegtuigbewegingen gesteld.

Waar kunt u de besluiten inzien?

De besluiten met toelichting en bijlagen en alle daarop betrekking hebbende stukken kunt u van 9 november tot en met 21 december 2009 gedurende de reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • de gemeentehuizen van Lelystad, Dronten, Zeewolde, Almere, Noordoostpolder (te Emmeloord), Urk, Nijkerk, Nunspeet, Harderwijk, Bunschoten en Ermelo;

  • de (hoofd)vestigingen van de openbare bibliotheken in Dronten, Almere, Zeewolde, Lelystad, Biddinghuizen en Swifterband;

  • het provinciehuis van de Provincie Flevoland te Lelystad;

  • het informatiecentrum van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag;

  • Centrum Documentaire Informatie van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in Den Haag.

De stukken kunt u ook inzien of downloaden via www.minvenw.nl (zoekfunctie: aanwijzingsbesluit Lelystad).

De aanwijzing krachtens de Wet ruimtelijke ordening ‘Geluidszones rond het luchtvaartterrein Lelystad’ is opgesteld onder het regime van de nieuwe Wet en het nieuwe Besluit ruimtelijke ordening, welke op 1 juli 2008 in werking zijn getreden. Hierin wordt uitgegaan van digitale (elektronische) vaststelling van alle ruimtelijke besluiten. Deze verplichting zal op 1 januari 2010 in werking treden. Vooruitlopend daarop wordt deze aanwijzing al in digitale vorm vastgesteld. Hierdoor is dit besluit zowel in ‘papieren’ vorm in te zien als ook in digitale vorm. Digitaal inzien van de WRO-aanwijzing kan via de internetsite www.ruimtelijkeplannen.nl.

Beroep

Belanghebbenden die hun zienswijze tegen het ontwerpbesluit naar voren hebben gebracht, of die redelijkerwijs niet verweten kan worden tegen het ontwerpbesluit geen zienswijze naar voren te hebben gebracht, kunnen beroep instellen.

Om in beroep te gaan tegen de besluiten dient een beroepschrift te worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

De beroepstermijn loopt van 10 november tot en met 21 december 2009.

Het beroepschrift dient te worden ondertekend en tenminste te bevatten:

  • naam en adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • een opgave van redenen waarom men zich met de beslissing niet kan verenigen;

  • zo mogelijk een afschrift van het besluit waartegen het beroep zich richt.

Voor de behandeling van een beroepschrift wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

Nadere informatie

Voor inlichtingen over de beroepsprocedure kunt u zich wenden tot het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Hoofddirectie Juridische Zaken, telefoon 070-3518312.

Naar boven