Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2015-2016 | 32733 nr. 152 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2015-2016 | 32733 nr. 152 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 23 juni 2016
Inleiding
Met deze brief informeer ik u over mijn voornemen het Financieel Service Centrum (FSC), onderdeel van het Financieel Administratie en Beheerkantoor (FABK), van Eygelshoven (gemeente Kerkrade) naar de Kromhoutkazerne in Utrecht te verhuizen. Het FABK is nu op twee locaties gehuisvest: in Utrecht en in Eygelshoven. Uit een onlangs uitgevoerde evaluatie van het functioneren van het FABK is gebleken dat de geografische scheiding van de locaties een doelmatige en doeltreffende bedrijfsvoering in de weg staat. Een opgestelde business case om de wenselijkheid van een verhuizing inzichtelijk te maken, heeft dit bevestigd. Daarnaast hebben IT-ontwikkelingen ertoe geleid dat veel banen bij het FABK in Limburg zijn vervallen of nog komen te vervallen: uiteindelijk blijven in Eygelshoven 50 van de voorheen 103 functies over.
Daar komt bij dat het Amerikaanse leger gebruik gaat maken van het terrein waar het FSC is gehuisvest. In mijn brief van 2 februari jl. heb ik u geïnformeerd over het besluit van het kabinet om in te stemmen met een verzoek van de Verenigde Staten om defensiematerieel op te slaan en te onderhouden op de voormalige Amerikaanse Prepositioned Organizational Materiel Storage (POMS) site in Eygelshoven (Kamerstuk 33 763, nr. 94). De onderhoudswerkzaamheden die op het terrein zullen worden uitgevoerd, leiden tot overlast waardoor het terrein als kantooromgeving minder geschikt wordt.
Ontwikkeling FABK
De centralisatie van het betaalproces bij Defensie is in 2004 begonnen. In dat jaar is besloten de bestaande 87 betaalpunten in Nederland samen te voegen in een Centraal Betaalkantoor Defensie (CBD) met vijf locaties. Met de oprichting van het Financieel Dienstencentrum (FDC) in 2008 is een aantal functionaliteiten van het CBD verplaatst naar Eygelshoven. Dit was het gevolg van het besluit om na het sluiten van de POMS-site in 2006 het verlies aan werkgelegenheid in de regio te compenseren. Het ging destijds om ongeveer 103 vte’n. Het FDC bestond daarmee uit zes locaties.
Met de oprichting van het FABK in 2013 zijn deze zes betaalkantoren samengevoegd in één betaalkantoor (het FSC Eygelshoven) en zijn de financiële administratie en het financieel beheer van Defensie gecentraliseerd. Het FABK is verantwoordelijk voor een goed verloop van het financiële proces bij Defensie. Het FSC is één van de vijf afdelingen waaruit het FABK bestaat. De andere vier, te weten Kas- en Rekeningbeheer (K&R), Relatie- en verplichtingenbeheer (R&V), Defensie Fiscale en Douane Eenheid (DFDE) en Bedrijfsvoering, zijn in Utrecht gevestigd. De totale bedrijfsvoering wordt in Utrecht gecoördineerd.
In mijn brief van 30 januari 2013 over defensiegerelateerde werkgelegenheid in Limburg (Kamerstuk 32 733, nr. 106) heb ik al gemeld dat het aantal functies bij het FSC in Eygelshoven op termijn fors zal afnemen als gevolg van de volledige invoering van het ERP-systeem, het gebruik van slim scannen en de toename van het gebruik van het rijksbrede digi-inkoop systeem. Op 1 januari 2017 zal het FABK uit 178 vte’n bestaan waarvan vijftig in Eygelshoven en 128 in Utrecht. Zestien van deze vijftig functies in Eygelshoven zijn militaire functies. Voor de militairen geldt dat zij meestal niet uit de regio komen en maar een paar jaar op dezelfde locatie werkzaam zijn. Voor de resterende 34 burgerfuncties geldt wel dat deze veelal worden bezet door personen afkomstig uit de regio.
Een jaar na de oprichting van het FABK is een evaluatie van de reorganisatie uitgevoerd. In het evaluatierapport dat in 2015 is voltooid, wordt geconstateerd dat de huidige geografische scheiding van de locaties negatieve gevolgen heeft voor de organisatie, de inrichting van de bedrijfsvoering en de personele inzet, en dat de scheiding een doelmatige en doeltreffende bedrijfsvoering in de weg staat. Deze constatering gaf aanleiding om een business case op te stellen met als doel inzichtelijk te maken of een verhuizing naar Utrecht wenselijk is. De business case heeft aangetoond dat de samenvoeging het bedrijfsvoeringsproces van het FABK en daarmee het financieel beheer bij Defensie op termijn significant kan versterken. Daarnaast levert samenvoeging een gering financieel voordeel op.
Komst Amerikaanse leger naar Eygelshoven
In de hierboven genoemde brief over de opslag van het Amerikaans defensiematerieel in Eygelshoven heb ik gemeld dat bezien zou worden wat de komst van de Amerikanen betekent voor de FABK-vestiging in Eygelshoven. Inmiddels is in verkennende gesprekken met de Amerikanen meer duidelijkheid ontstaan over de manier waarop zij het terrein willen gaan gebruiken. De onderhoudswerkzaamheden en de daarmee gepaard gaande overlast zullen ertoe leiden dat het kantoor van het FSC, dat midden op het terrein is gelegen, geen optimale werkomgeving meer zal zijn. Zoals in genoemde brief ook is gemeld, zal de komst van de Amerikanen naar Eygelshoven nieuwe werkgelegenheid voor de regio Zuid-Limburg met zich meebrengen. Om hoeveel banen het gaat is nog niet bekend.
Tot slot
Over de verhuizing is overleg gaande met de medezeggenschapscommissie (MC) van het FABK. Daarbij wordt gesproken over de wijze waarop de verhuizing kan worden uitgevoerd en de gevolgen voor het personeel. Ook de centrales van overheidspersoneel worden betrokken. Zorgvuldigheid acht ik van groot belang in dezen. De verhuizing is voorzien voor het voorjaar van 2017. Ik zal uw Kamer op de hoogte houden van de ontwikkelingen.
De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32733-152.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.